A Borrajongó

Furmint@Veritas.Budakeszi

2013. február 28. 06:00 - akov

A Furmint Február még mindig dübörög. Egyszer azonban minden jónak vége lesz, hamarosan elzárják a csapokat és meg nem áll ugyan, de lassabban csordogál majd a furmint. Február utolsó napjait számlálgatva érdemes volt tehát igyekezni, ha szerettünk volna még egyszer a furmintban megfürödni. Erre én – a szervezők kedves invitálásának eleget téve – a Veritas Budakeszi Rathauskeller boltívei alatt kerítettem sort. Őszintén meglepett, hogy a Budakeszi környékén élők mennyire kellemes és igényes helyett kaptak, a minőségi ivászathoz-evészethez már nem szükséges Budapest belvárosa felé megindulni. A modern bisztrókonyhát is kínáló borszaküzlet és bár természetesen a Veritas portfóliójából építkezik, vagy 30 bort poharaznak – köztük több Champagne-t is –, valamint a vendégek polci áron bármit a poharukba kérhetnek. Ismerve az éttermi árakat, itt kezdtem Budakeszi polgáraira igazán irigykedni. A tárgyra térve a már említett Furmint Február keretében sor került itt egy furmint kóstolóra és a borokat támogató kiadós falatozásra. A kóstolt tételeket – túl a finom ételeken – Árvay Angelika és Molnár Péter (Patricius Borház) kísérték.

good_people.jpg

Az est díszvendégeinek tiszteletére röviden vegyük górcső alá a két pincészetet. A Patricius Borház 85 hektárral rendelkezik, tehát a nagyobb tokaji birtokok sorát gyarapítja. Egyelőre a terület mintegy kétharmadán találunk szőlőültetvényeket, de az ütemesen zajló telepítéseknek köszönhetően hamarosan az összes birtokrész bevonásra kerül. Elsősorban a száraz borok – azon belül is a furmint – szerepe fog növekedni. A kiváló ár-érték aránynak és az érdeklődő export piacoknak hála van hova előre. A terméskorlátozás mellett megtermelt alapanyagot szelektált élesztővel erjesztik, részben hordóban, részben tartályban. Abszolút nem cél az újfás jelleg, a cél egy minimális fűszeresség hozzáadása a borhoz. A tokaji száraz-skálán a Patricius a korábban szüretelők és szárazra erjesztők csapatát gazdagítja, a kívánatos alkohol 12.5-13% körül alakul. Igaz, kőbe vésett szabályok nincsenek, évjárattól függően a finom egyensúlyt keresik a borokban.

Az Árvay Családi Pincészet ezzel szemben a nagyobb családi pincék közé tartozik. Jelenleg 17 hektár területtel rendelkeznek, nagyrészt Rátka környékén, összesen hat dűlőben. A vállalkozás abszolút családi jellegű, a Tokaj szerte ismert és becsült Árvay János sikeresen kinevelte a következő generációt, hiszen Angelika és Szabolcs is tevékenyen részt vesznek a borkészítésben. Rátka környékén az Istenhegy, a Padihegy, a Meggyes, a Középhegy, Mád felett a Köves-Úrágya, Mezőzombor mellett pedig a Királyok dűlőkből szüretelnek. A terméskorlátozás mellett termelt alapanyag többnyire spontán, hordóban erjed.

Nézzük a kóstolt borokat:

Patricius Szárhegy Furmint 2012 (hordóminta)

Seprőkeverés után vagyunk, ezért szemre zavaros. Egészen májusig fog hordóban pihenni. Alakuló illat, fiatalos, szőlővel, almával, körtével és virággal. Közepes test, zöld és fehér húsú gyümölcsök, körte és lendületet adó savak. A gyümölcsök ellenére egyfajta szikárság van benne. Jó egyensúly és a közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi. Utóbbi még alakul. Hordóminta volta miatt a fahatás természetesen evidens, de jó minőségű. Ígéretes.

Patricius Furmint 2011

20% fa, 80% tartály. Kellemes, nagyon tiszta, virágos illat, benne csak egészen kevés fás hatás érezhető. Közepes test, száraz érzet, jó állagú és frissítő savak, tisztán definiált gyümölcsösség és finom sósság. A fa érezhető, de csak a háttérben munkálkodik, támogatja a bort. Fókuszált korty. Tetszetős darab, jó ár-érték arány. Eléri a 6 pontot. 1.700Ft

Tokajicum Darázskő Furmint 2011

Birtok furmint, a Darázskő a vulkáni tufára utal. Illatában elég domináns a fa, a pörkölés petrolos-olajos érzetet ad, ezen túl némi virágosság sejlik fel. Kóstolva is a fa dominálja a bor, a fás-fűszeresség mellett van egy jó sav és némi almás gyümölcsösség, de nem elég koncentrált az ekkora mértékű hordós hatáshoz. Lecsengése maximum közepes. Igaz, ami igaz, az árára nem lehet panasz. Eléri az 5 pontot. 1.600Ft

Árvay Birtok Furmint 2010

50% fa, 50% tartály. Szőlős, szőlővirágos illat, körtével. Érett gyümölcsös, grapefruitos és nem az évjáratra általában jellemző zöldes jegyek díszítik. Jó fás-fűszeres hatás. Kóstolva szikár, minőségi fával, zöld és fehér húsú gyümölcsökkel. Lime, fűszerek. Kissé markáns és nyers savakkal, amelyeket az utolsó pillanatban megfog a jól eltalált cukor. Csak nüanszok emlékeztetnek a 2010-es évjáratra. 5/6 pont határa. 2.100Ft

Bodnár Furmint Selection 2009

Még egy évet visszalépünk az időben, amelyet már világosan jelez a fejlődő palackbuké. De nem kell megijedni, mert a virág, a körte és a fehér húsú gyümölcsös jegyek nem hagyják a kort felülkerekedni. Közepes test, a közepesnél több, de jó szerkezetű sav jellemzi. Citrusokra épül, kóstolva is jól felismerhetőek a palackos érés jegyei, amely egy 2009-es bornál talán korai. Elég hosszú, szép fás jegyek gazdagítják és némi gyógynövényes-mentás hatás teszi érdekessé az ízképet. Elég hosszú lecsengés, benne kis kesernyésség. Eléri a 6 pontot. 3.000Ft

Árvay Padihegy Furmint 2009

Finom, tiszta illat, érettebb gyümölcsösséggel, trópusi gyümölcsökkel és füsttel. A koncentrált, tömör illat jelzi, hogy egy osztállyal feljebb léptünk és valami fajsúlyosra lehet számítani. Nem is csalódok, a bor vastag és tartalmas, már érési aromákat mutat, de mégis vibrál, a közepesnél több sav tökéletesen simul össze az érett fehér húsú és citrusos gyümölcsösséggel, valamint a fa és a termőhely adta fűszerességgel. Remek tétel, egyértelműen az est bora. 7 pont. 6.500Ft

Hétfürtös Harmat Furmint 2008

Ismét egy év visszafelé. Fáradó illat, kevés gyümölccsel, palackbukéval, talán virágok és fehér húsúak múltidéző jegyeivel. Szájban hasonló, nem túl friss, főtt gyümölcsökkel, induló húsos aromatikával, ürességgel. Legfeljebb közepes lecsengés. 4 pont. 2.300Ft

Béres Lőcse Furmint 2008

Már egy nehezebb illatvilággal van dolgunk, kevés gyümölccsel, amelyek inkább már kandírozott jelleget mutatnak. A Lőcsétől sok fát vártam, de meglepett, hogy mára egészen magába zárta a dongákat. Kóstolva vastag, intenzív, érett aromatikájú, mézes és citrusos. A sav nem kevés ugyan, de helyet talál a borban, markáns és citromos tapintatú. Egy kevés cserességgel kiegészülve rusztikus és szögletes képet mutat, de letagadhatatlanul tartalmas, az extrakttartalma csak úgy tapad. Eléri a 6 pontot. 2.800Ft. Magam sem hittem volna, de remek párosításnak bizonyul a bükk- és hársfa keverékével, házilag füstölt sertés szűz mellé, amelyet végül is a mellé adott almazselé és a krumplipürébe rejtett gyümölcsdarabok formálnak Béres-komformmá. Zseniális!

veritas_sszuz.jpgÁrvay Késői Szüret Édes Furmint 2010

4 napig ázott héjon, majd spontán erjedt hordóban, 102 g/l cukor, 10 g/l sav. Nem túlbonyolított, tiszta illat, kajszi barackkal, virággal, mazsolával és marmeláddal. Testes, olajos folyású, elsősorban citrusos érzetű, mézzel, kajszival és ennek aszalt formáival. A sav nagyon sok, a savanyú zöld gyümölcsök irányába fordítja a bort. Fűszeres, enyhén zöldfűszeres vegetálissággal és hosszú lecsengéssel. Aki ilyen bort készített 2010-ben, nincs miért szégyenkeznie, ez egészen biztos! 6 pont. 3.600Ft

(A rendezvényen a Veritas meghívásából vettem részt. Köszönöm! A képekért külön hála Salamon László fotósnak.)

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr685106718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 12:16:52

Ja, tök gáz, nem? Valahol hallottam én ezt madzsarítva és tetszett, tehát használom. Részt vállalok a jövevényszavasításban. Hihi.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 19:20:27

@shiraz: Hát lemaradt a forrásmegjelölés. Van ilyen. :)

117 2013.02.28. 21:15:08

A Patrícius-borok szerinte is jó ár-érték arányt képviselnek. Kedvelem a mérsékelt alkohol-tartalmukat, és az enyhe fa-érzetet. Mindazonáltal szerintem nem ütik meg a 6 pontos határt. Nálam legalábbis. Ételek mellé kiválóak.

A bevezetőhöz: egyre terjed a minőségi borok és a minőségi ételek párosítása, hál' Istennek a főváros belvárosától távolabb is. Szerintem egyre többen ismerik fel ezt az igényt vendéglátós körökben.

Kb. úgy lehet ez, mint a pálinkánál: ahol a nagyobb főzdék jelen vannak a piacon mind a mai napig, de én speciel már legalább fele részben fogyasztok házit. Mert a főzdék és a főzetők ráálltak a minőségi alapanyagra.

A következő lépés a gasztrovilágban szerintem az, hogy általánosan elterjed a minőség iránti igény. Az általános alatt azt értem, hogy nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcába nyúlni.

Ehhez persze szükséges a helyi értékek felfedezése: ha a borokat is "pinceáron" lehet beszerezni, olcsóbban kerülhet a fogyasztó elé. Az, amit az éttermi palackos borárakról írtál, sokszor engem is visszatart a fogyasztástól (persze az 500,- FT-os uborkasaláta sem sgít).

Fel kell ismerni: ha tudom, hogy a bevásárlóközpontban 1.500,- Ft egy palack bor, ne kerüljön ugynaz, 3.500,- Ft-ért az itallapra. (Persze, valamiből élni kell, de ilyenkor lehet messziről jött bort kínálni).

A válság hatása persze a pénztárcákat is érinti: ilyenkor különösen fontos a gasztrotündérek tevékenysége: a társadalom széles rétegét kell rászoktatni a minőségre az étkezést tekintve (a mennyiség helyett).

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.02.28. 21:42:02

@117: egyetértek veled. száraz borban a Patricius nem (sem) képes 6 pontos bort létrehozni. nem örülök, hogy nincsenek egyedül!

ebből fakad legnagyobb problémám: manapság a nagyobb pincészetek (Oremus, Disznókő, Patricius, Degenfeld, stb... az egyetlen Királyudvart leszámítva) sem képes 6-os pontszámú, izgalmas (akár dűlőszelektált) száraz bort készíteni!

pillanatnyilag óriási különbség van Tokajban a minőségi száraz fehérborok kategóriájában a nagy és a családi pincészetek között, piaci felfogásban is! nem létezik, hogy nincs olyan dűlő a nagyok birtokában, ami normális és motivált kezeléssel nem érheti el a Szil-völgy, a Szerelmi, a Határi, a Szt Tamás (vagy ha ezeket nem is, de a "kevésbé sztárolható/egyedi/stb...", ha ilyen csúnya megkülönböztetéssel élhetek) színvonalát.

azt pedig végképp nem hiszem el, hogy nekik ráfordított idő és energia szempontjából nem éri meg egy - mondjuk - 1,5 hektáros dűlővel foglalkozni.

sajnos pontos kereskedelmi adatokat nem ismerek, mert nyilvánvalóan ez az egyik vezető ok - ahová ők nagy volument tudnak eladni, oda nem érdemes készülni 1,5 hektáros (vagy kisebb területű) spéci szárazakkal. egyszerűbb minden területről "egybeönteni" a száraz furmintnak valót. ennélfogva a tokaji nagy szárazok megalkotása marad a családi pincészetekre. a nagyobb pincészetektől szinte semmilyen segítséget nem kapnak.

(más kérdés, lehet: 1. nem éri még el a piac érdeklődése azt a tehetetlenségi küszöböt, ahol a nagyoknak érdemes lenne dűlőszelekcióval foglalkozni; 2. a legtöbb nagy borászat borászának jól jön, hogy a saját családi pincészetében más borokat tud készíteni, a piaci résbe!)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.02.28. 22:33:30

@117: @szenvedély S.: Köszönet a részletes elemzésért. Kérdés, mennyi idő alatt érünk el egy megálmodott célt és a gazdasági helyzet mennyire szűkíti a lehetőségeket.

Pont beletrafáltatok, mert a Patricius 2011-en hosszan hezitáltam, hogy vajon eléri-e a 6 pontot. Nekem ott és akkor, abban a kontextusban elérte. Először 5+ pontra akartam adni, de összehasonlítva a sor többi borával a Harmattól biztosan jobb volt legalább 1.5 ponttal, a Darázskőtől 1 ponttal. Ezért nem szívesen 5 pontoztam volna le. A Padi-hegy az tuti hét, szóval az eléri a 6 pontot talánn több is mint 1 pont különség. Ez döntötte el végül...

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2013.02.28. 23:53:48

@117: @szenvedély S.: @akov: Szerintem egy ezernéhányszáz forintos furminttól, nem lehet elvárni, hogy évről-évre hozza a 6 pontos szintet. Szerintem az bőven jó, ha az 5-öt hozza stabilan és jobb évjáratokban elérik a 6-ot.
Az én tapasztalataim szerint sehol a világon nincs olyan borászat, ahol az 5-6 eurós árkategóriában tudják hozni stabilan a 6 pontos szintet. Jó lenne, de én még nem találkoztam ilyennel.. :)

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.01. 14:53:38

@akov: @rszabi: részben egyetértünk.

sztem ez uaz a kategória mint a Dereszla Dry vagy Napos, amik simán hozzák évről évre az 5 pontokat és nagyon jó inni őket, viszont 30-40%-kal olcsóbbak (1100-1300)! a Patriciusnál nem láttam ilyen jókat, nekem ez a cucc nem érte el soha a 6 pontot.

itt érünk el a probléma lényegéhez, mert e nagyobb gazdaságok akkor tudnának nagyot dobni, ha a 1000-1200 forintos árkategóriába elárasztanák a piacot olcsó és jól iható tokaji borokkal.

ehelyett azt látom, hogy már egy egyszerű furminttal is nagyot akarnak dobni, ami tök felesleges, mert nem kell Csodaturmix varázsfőzetét "belealkotni", hogy aztán 1100 helyett 1600-ért adhassák.

vagy a másik lehetőség: egyszerűen emelik az alap furmintok árait. ismertebb Hegyalja, híresebb a furmint és néhány év alatt - jó magyar szokás szerint - pikk-pakk másfélszeresére kúsztak az árak! sajnos megdöbbenve láttam, hogy az 1100 hufos kategória korábbi királya a Royal Tokaji furmint is már 1600 felett kapható!!

minek e bravúroskodás? minek e teljesítmény nélküli áremelés? esélyük sincs, hogy az igazán jó furmintok szintjét elérjék.

azt meg nem hiszem, hogy a gazdasági szükségszerűség nem engedné az olcsó, jól iható furmintok térhódítását!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.01. 16:23:22

@szenvedély S.: Én azt gondolom ez az 1.600Ft körüli ár igen csak remek egy 5+/6- borért. Vagy nálad mennyi pont akkor ez a 2011-es Patricius? A százas skálán szerintem 85-86 pontot bármikor adna rá egy elismert, külföldi szakértő. Ez nálam a 6p-

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.01. 16:31:39

@szenvedély S.: Bocs, és még valami. Nagyon fontos. A nagyobb birtokoknak megvan a maguk nagyon fontos szerepe. Ott van az Oremus, készít egy minden évjáratban min. 6 pontos száraz fehérbort, a Mandolást, mégmedig nagy tömegben, hordóban erjesztve és szakmailag magas szinten kivitelezve. Ennek a bornak pl. NAGYON fontos szerpe van abban, hogy Tokajt ismerik, ugyanis jut belőle máshová is. Nekem a Vega Siciliánál járva azt mondták, "nagyon elégedettek vagyuk a Mandolás minőségével", ami azt gondolom, nagy szó. És jó áron adják...

A Patriciust is ezért becsülöm, mert remek a minőség, miközben olcsó a bor, azaz bevezető Tokajhoz.

Egyébként meg sokkal több az FF-en kóstolt nagytestű, agyonhordózott és túlérett furmintnél szivesebben iszom ezt a Patricus Furmint 2011-et, mert egy jól elkészített, tiszta és jó savú bor.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.01. 17:34:10

@akov:

- nem tudok külföldi szakértők nevében nyilatkozni és nem is nagyon akarok, mert nem érdekel a véleményük.

- a Patrícius bort kóstolva: "es geht" kategória, magyarán érdektelen.

Az Oremus (és majdnem mindegyik nagy tokaji pince) ÉDES BORAI iránt meglévő tiszteletem ellenére, a Mandolást sem tartom rettentő jó bornak, jó árunak meg végképp nem 10-11 €-ért. (ezen az áron a Medve vagy a Barakonyi furmint sokkal jobb választás!)

általában nehezen tisztelem a nagy pincészetek véleményét vagy bárkiét, mert túl sok agyonajnározott, jól marketingelt vackot ittam az elmúlt évtizedben.

ebbe a sorba illik a Vega Sicilia is, hiszen arra azért azonnal felkapnám a fejemet, ha a SAJÁT BORÁRÓL azt mondaná: ez gyenge. akkor asszem elkezdene érdekelni. de ilyenről még - és nemcsak a borpiacon - sosem hallottam!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.01. 19:20:00

@szenvedély S.: Nagyon nem ertunk egyet, foleg nem a Mandolassal kapcs. Szerintem borvideki benchmark, en nagyon szeretem. Mind a 9-es, mind a 11-es remek. Nem ertem mi a bajod az ar ertek aranyaval. Az meg, hogy az Oremus edesek minosege atlagban minden termelot ver, ne is beszeljunk. Voltal mar naluk? Szerintem peldamutato munka folyik.

Ha meg nem olvastad volna a nyari Vega Sicilia mega-sorozatom, akkor figyelmedbe ajanlom. Nem eppen az atlag birtok es atlag hozzaallas. Es ebbol az Oremusban is vsn boven.

117 2013.03.02. 11:32:24

@rszabi: Talán félreértettél: nem is várom el ezért az árért a 6 pontot. A meglepetéseknek meg örülök. :) A Patrícius megéri az árát, ez nem vitás.

117 2013.03.02. 11:42:57

@szenvedély S.: Örülök, hogy a Dereszla dry-t említetted. Nálam ez a maga kategóriájában etalon. Az árazását tekintve is. Úgy emlékszem viszont, hogy egy árban van nagyjából a Patríciussal.

Összességében ezek a borok azok, amiket igen jól belőttek. Szerintem ezen boroknak már van olyan karakterük, ahol az egyéni ízlés is dönt, ami az én esetemben egyértelműen a Dereszla felé húz.

@akov: Azért becsülöm én is a Patríciust, mert jó bevezető, és a minősége is kifogástalan, az alkoholja is moderált, amiért nem tudok hálás lenni.

117 2013.03.02. 11:48:20

@szenvedély S.: @akov: A Mandolást mi is szoktuk inni. Én nem tartozom a feltétlen hívők közé. Ha a három (Mandolás, Patrícius, Dereszla) közül kell választani, én legszívesebben a Dereszlát választom. Akkor is így tennék, ha forintra ugyanannyiba kerülnének.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2013.03.02. 16:25:10

@akov: nekem különösebb problémát nem okoz, ha nem értünk egyet. már több jelből észrevettem, hogy az ízlésem inkább dr. bartáéhoz közelít, nem a tiédhez, ettől függetlenül az írásaidat szeretem. az említettet is olvastam, tetszik a Vega Sicilia, de ez nem változtat azon, hogy olyan tulajról még sosem hallottam, aki a külvilág előtt mondana rosszat a saját termékéről. innentől a hitelessége - nagyon finoman szólva - megkérdőjelezhető.

nagyon kevés időt töltök otthon, gyakorlatilag néhány napot évente. már egyszer majdnem eljutottam Oremusékhoz, de még nem voltam. a következő alkalommal viszont elmegyek, de nem a Mandolásuk miatt. sőt, ha közben beígérnek egy vertikálisat, lehet, végül megfutamodom.:-)

apropo. az, hogy valahol "példamutató munka folyik", sztem csak Magyarországon nagy szó. normális tőkés világban, ha valaki valamit el akar érni, akkor "nagyon jól dolgozni" az alapvetések közé tartozik.

@117: a vásárlásaimból úgy emlékszem 1-2 euróval kevesebb az ára a Dereszla alapborainak, de ezen nem fogunk összeveszni, mert lehet, hogy a Dry éppen nem, csak a Dorormborok és a Napos.:-) hozzájuk húz a szívem, lehet, kedvelem a női borászokat.:-)

másrészt náluk látom, hogy nem hagyta őket hidegen a száraz borok sikere és évről-évre próbálnak valamit fejleszteni, újítani. és talán az egyetlen a nagyobb pincészetek közül, amelynek elfogadhatóan széles száraz kínálata van. a 2004-es száraz fordításuk pl. nagyon ízlett!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.03.02. 19:51:43

@szenvedély S.: Ej de jó érzés! :) Így már eggyel kevésbé különleges állatfajtának érezhetem magam :) Egyébként én se vagyok oda meg vissza a Mandolástól. Rendben van oszt ennyi. Én is inkább aszú-fronton mutatok intenzívebb érdeklődést a boraik iránt.
süti beállítások módosítása