A Furmint Február még mindig dübörög. Egyszer azonban minden jónak vége lesz, hamarosan elzárják a csapokat és meg nem áll ugyan, de lassabban csordogál majd a furmint. Február utolsó napjait számlálgatva érdemes volt tehát igyekezni, ha szerettünk volna még egyszer a furmintban megfürödni. Erre én – a szervezők kedves invitálásának eleget téve – a Veritas Budakeszi Rathauskeller boltívei alatt kerítettem sort. Őszintén meglepett, hogy a Budakeszi környékén élők mennyire kellemes és igényes helyett kaptak, a minőségi ivászathoz-evészethez már nem szükséges Budapest belvárosa felé megindulni. A modern bisztrókonyhát is kínáló borszaküzlet és bár természetesen a Veritas portfóliójából építkezik, vagy 30 bort poharaznak – köztük több Champagne-t is –, valamint a vendégek polci áron bármit a poharukba kérhetnek. Ismerve az éttermi árakat, itt kezdtem Budakeszi polgáraira igazán irigykedni. A tárgyra térve a már említett Furmint Február keretében sor került itt egy furmint kóstolóra és a borokat támogató kiadós falatozásra. A kóstolt tételeket – túl a finom ételeken – Árvay Angelika és Molnár Péter (Patricius Borház) kísérték.
Az est díszvendégeinek tiszteletére röviden vegyük górcső alá a két pincészetet. A Patricius Borház 85 hektárral rendelkezik, tehát a nagyobb tokaji birtokok sorát gyarapítja. Egyelőre a terület mintegy kétharmadán találunk szőlőültetvényeket, de az ütemesen zajló telepítéseknek köszönhetően hamarosan az összes birtokrész bevonásra kerül. Elsősorban a száraz borok – azon belül is a furmint – szerepe fog növekedni. A kiváló ár-érték aránynak és az érdeklődő export piacoknak hála van hova előre. A terméskorlátozás mellett megtermelt alapanyagot szelektált élesztővel erjesztik, részben hordóban, részben tartályban. Abszolút nem cél az újfás jelleg, a cél egy minimális fűszeresség hozzáadása a borhoz. A tokaji száraz-skálán a Patricius a korábban szüretelők és szárazra erjesztők csapatát gazdagítja, a kívánatos alkohol 12.5-13% körül alakul. Igaz, kőbe vésett szabályok nincsenek, évjárattól függően a finom egyensúlyt keresik a borokban.
Az Árvay Családi Pincészet ezzel szemben a nagyobb családi pincék közé tartozik. Jelenleg 17 hektár területtel rendelkeznek, nagyrészt Rátka környékén, összesen hat dűlőben. A vállalkozás abszolút családi jellegű, a Tokaj szerte ismert és becsült Árvay János sikeresen kinevelte a következő generációt, hiszen Angelika és Szabolcs is tevékenyen részt vesznek a borkészítésben. Rátka környékén az Istenhegy, a Padihegy, a Meggyes, a Középhegy, Mád felett a Köves-Úrágya, Mezőzombor mellett pedig a Királyok dűlőkből szüretelnek. A terméskorlátozás mellett termelt alapanyag többnyire spontán, hordóban erjed.
Nézzük a kóstolt borokat:
Patricius Szárhegy Furmint 2012 (hordóminta)
Seprőkeverés után vagyunk, ezért szemre zavaros. Egészen májusig fog hordóban pihenni. Alakuló illat, fiatalos, szőlővel, almával, körtével és virággal. Közepes test, zöld és fehér húsú gyümölcsök, körte és lendületet adó savak. A gyümölcsök ellenére egyfajta szikárság van benne. Jó egyensúly és a közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi. Utóbbi még alakul. Hordóminta volta miatt a fahatás természetesen evidens, de jó minőségű. Ígéretes.
Patricius Furmint 2011
20% fa, 80% tartály. Kellemes, nagyon tiszta, virágos illat, benne csak egészen kevés fás hatás érezhető. Közepes test, száraz érzet, jó állagú és frissítő savak, tisztán definiált gyümölcsösség és finom sósság. A fa érezhető, de csak a háttérben munkálkodik, támogatja a bort. Fókuszált korty. Tetszetős darab, jó ár-érték arány. Eléri a 6 pontot. 1.700Ft
Tokajicum Darázskő Furmint 2011
Birtok furmint, a Darázskő a vulkáni tufára utal. Illatában elég domináns a fa, a pörkölés petrolos-olajos érzetet ad, ezen túl némi virágosság sejlik fel. Kóstolva is a fa dominálja a bor, a fás-fűszeresség mellett van egy jó sav és némi almás gyümölcsösség, de nem elég koncentrált az ekkora mértékű hordós hatáshoz. Lecsengése maximum közepes. Igaz, ami igaz, az árára nem lehet panasz. Eléri az 5 pontot. 1.600Ft
Árvay Birtok Furmint 2010
50% fa, 50% tartály. Szőlős, szőlővirágos illat, körtével. Érett gyümölcsös, grapefruitos és nem az évjáratra általában jellemző zöldes jegyek díszítik. Jó fás-fűszeres hatás. Kóstolva szikár, minőségi fával, zöld és fehér húsú gyümölcsökkel. Lime, fűszerek. Kissé markáns és nyers savakkal, amelyeket az utolsó pillanatban megfog a jól eltalált cukor. Csak nüanszok emlékeztetnek a 2010-es évjáratra. 5/6 pont határa. 2.100Ft
Bodnár Furmint Selection 2009
Még egy évet visszalépünk az időben, amelyet már világosan jelez a fejlődő palackbuké. De nem kell megijedni, mert a virág, a körte és a fehér húsú gyümölcsös jegyek nem hagyják a kort felülkerekedni. Közepes test, a közepesnél több, de jó szerkezetű sav jellemzi. Citrusokra épül, kóstolva is jól felismerhetőek a palackos érés jegyei, amely egy 2009-es bornál talán korai. Elég hosszú, szép fás jegyek gazdagítják és némi gyógynövényes-mentás hatás teszi érdekessé az ízképet. Elég hosszú lecsengés, benne kis kesernyésség. Eléri a 6 pontot. 3.000Ft
Árvay Padihegy Furmint 2009
Finom, tiszta illat, érettebb gyümölcsösséggel, trópusi gyümölcsökkel és füsttel. A koncentrált, tömör illat jelzi, hogy egy osztállyal feljebb léptünk és valami fajsúlyosra lehet számítani. Nem is csalódok, a bor vastag és tartalmas, már érési aromákat mutat, de mégis vibrál, a közepesnél több sav tökéletesen simul össze az érett fehér húsú és citrusos gyümölcsösséggel, valamint a fa és a termőhely adta fűszerességgel. Remek tétel, egyértelműen az est bora. 7 pont. 6.500Ft
Hétfürtös Harmat Furmint 2008
Ismét egy év visszafelé. Fáradó illat, kevés gyümölccsel, palackbukéval, talán virágok és fehér húsúak múltidéző jegyeivel. Szájban hasonló, nem túl friss, főtt gyümölcsökkel, induló húsos aromatikával, ürességgel. Legfeljebb közepes lecsengés. 4 pont. 2.300Ft
Béres Lőcse Furmint 2008
Már egy nehezebb illatvilággal van dolgunk, kevés gyümölccsel, amelyek inkább már kandírozott jelleget mutatnak. A Lőcsétől sok fát vártam, de meglepett, hogy mára egészen magába zárta a dongákat. Kóstolva vastag, intenzív, érett aromatikájú, mézes és citrusos. A sav nem kevés ugyan, de helyet talál a borban, markáns és citromos tapintatú. Egy kevés cserességgel kiegészülve rusztikus és szögletes képet mutat, de letagadhatatlanul tartalmas, az extrakttartalma csak úgy tapad. Eléri a 6 pontot. 2.800Ft. Magam sem hittem volna, de remek párosításnak bizonyul a bükk- és hársfa keverékével, házilag füstölt sertés szűz mellé, amelyet végül is a mellé adott almazselé és a krumplipürébe rejtett gyümölcsdarabok formálnak Béres-komformmá. Zseniális!
Árvay Késői Szüret Édes Furmint 2010
4 napig ázott héjon, majd spontán erjedt hordóban, 102 g/l cukor, 10 g/l sav. Nem túlbonyolított, tiszta illat, kajszi barackkal, virággal, mazsolával és marmeláddal. Testes, olajos folyású, elsősorban citrusos érzetű, mézzel, kajszival és ennek aszalt formáival. A sav nagyon sok, a savanyú zöld gyümölcsök irányába fordítja a bort. Fűszeres, enyhén zöldfűszeres vegetálissággal és hosszú lecsengéssel. Aki ilyen bort készített 2010-ben, nincs miért szégyenkeznie, ez egészen biztos! 6 pont. 3.600Ft
(A rendezvényen a Veritas meghívásából vettem részt. Köszönöm! A képekért külön hála Salamon László fotósnak.)