A Borrajongó

Riesling-rovat XI.

2012. december 10. 06:00 - drbarta

Az elmúlt két hónapban elfogyasztott rieslingek jegyzetei következnek szokás szerint egy csokorba gyűjtve.

Maximin Grun Abtsberg Ries Auslese.jpg

 

Emrich-Schönleber: Monzinger Frühlingsplatzchen Riesling  Grosses Gewachs 2009

A Nahe-vidék egyik legelismertebb sztár-pincészetének egyik zászlóshajó száraz bora egy kiváló évjáratból. Wein-plus: 91, Cellartracker: 93.4,  Wine Advocate 94, Jancis Robinson 16.5.  30 Euro körüli tétel.

Citrusok, sárgabarack, némi méz, köves ásványosság. Közepes testű korty. A szájat kellemesen kitöltik az ízek, de kimagasló mélységet azért nem ad. Sok sav, határozott gerinc, de lehetnének integráltabbak, csiszoltabbak. A kortyközépen van elegendő anyag, mutat némi fejlődést innen is a korty, de mégis lehetne hosszabb, illetve fókuszáltabb is a finis. Több napig kóstoltam, két nap után jobbnak éreztem az egységet. Összességében szép, de nem emlékezetes. Figyelembe véve az árát, illetve a rendkívül kedvező nemzetközi megítélését, egy picit csalódás. Stabil 6 pont.  (88)

Van Volxem: Kanzemer Altenberg Riesling Alte Reben 2008

A Saar-vidék egyik legizgalmasabb termelőjéről már sokszor volt szó a blogon, de a top három tétel közül az Altenberg eddig kimaradt, pedig a Scharzhofberg mellett ez a dűlő bír a legjobb besorolással a vidéket tekintve. 80-90 éves tőkék, tradicionális borászkodás, nagy fahordókban, spontán erjednek a borok. Wine Advocate 91, Int. Wine Cellar 93, Gault Millau 93, Cellartracker 91.5. 30 Euro körül van ő is.

DSC_0348_1.JPGÉrett, kissé kandírozott hatású citrusok, narancshéj, gyógynövények, olajos magvak, füst, mély kőporos ásványosság. Közepesnél nagyobb test, jóval vastagabb, mint a tipikus moseli riesling. A sazájat kiválóan kitöltik ízei, karakterében van némi rusztikus érzet, ami nem feltétlen fogja mindenki kedvencévé tenni. A kortyközép szépen fejlődik, bontogatja tartalmasságát, mégis meglepő az az elemi, mélyről jövő erő, amivel hajrázik a bor. Egészen bele lehet szédülni.  Magas, feszes, fajsúlyos savak,  szépen tartják és fókuszálják a beltartalmat, de lehetnének csiszoltabbak, a bor egészének így van egy kis robusztus érzete. A mélység és az egyéniség mindenképp impresszív. Bika 7 pont. (91-92)

Alzinger: Riesling Smaragd Höhereck 2010

Kiemelkedő wacahui termelő, jónéhány boruk szerepelt már a blogon.  A Höhereck Dürnstein városkája mellett található, a termelő dűlőportfóliójában presztizsben a zászlóshajónak számító Steinertal után következik. A 2010 ott is gyenge év volt, melyből azért születtek így is kiemelkedő borok. Wine Advocate 93, Cellartracker 93, Falstaff 93-95. Nagy fahordóban készült. 20 Euro.

Buja illat, grapefruit, sárgadinnye, őszibarack, gyógynövényes-ásványos díszítések. Közepes test. Telt ízek, érett citrusok, sárga gyümölcsök. Szépen fejlődő, fókuszált kortyközép, ásványos mag,  feszes, cizellált, de az évjárat ellenére egy pillanatig sem éles savak. Közepesnél hosszabb lecsengés. Kiváló, tipikus wachaui smaragd. 7 pont (90-91)

Dönnhoff: Niederhauser Hermannshöhle Riesling Auslese Goldkapsel 2011

A Nahe leghíresebb termelője, a Hermannshöhle a legkiválóbb területük. Jancis Robinson 18.5, Cellartracker 94. 30 Euro/fél palack.

Citrusok, zöldalma, fehérhúsú őszibarack, csipetnyi méz, kőporos fűszeresség. Közepes test, tisztaság, áttetszőség. Szájban robbannak az ízek,   lédús, hűvös karakterű rieslinges gyümölcsösség, az illatnak megfelelő jegyekkel. A közép komolyodik, az anyag sűrű, ásványos magot képez, miközben magas, acélos, precíz savak vezetik fókuszáltan a kortyot egy szép hosszú lecsengés irányába. Remek egyensúly, tele fiatalos feszültséggel, sistergéssel. Bivalyerős 7 pont. (91-92)

J.J. Prüm: Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese Goldkapsel 2010

Régóta vágyam volt már az egyik személyes kedvenc termelőmtől kóstolni valami komolyabb tételt is, csak hát az ár egy kicsit visszatartott. Ezt a bort 40 eurojával mérik kisüvegenként, azaz több, mint kétszer annyiba kerül, mint a normál auslese. Egyszer meg kellett tenni. Wine advocate 93, Wine spectator 95, Cellartracker 98.

DSC_0664.JPGAlma és grapefruit koncentrátum, lime, menta, akácméz, kifinomult ásványos fűszeresség. Szép és intenzív, mégis egy kicsit zártnak tűnik, legalábbis mélyben szunnyadó erőket sejtet. Szájban közepesnél nagyobb, izmos test. Mély ízek, tipikus, de végtelenül letisztult moseli aromatika, mégis valamiféle arisztokratikus visszafogottsággal. Komoly, sűrű közép, finoman ásványos mag, borotva-precíz savak. A lecsengés elég hosszú, bár talán egy hangyányit még hosszabbat vártam. Nem az a tipikus desszertbor, nem is olyan végtelenül színes, és behízelgő, hanem szerkezeti műalkotás, magas szintű egyensúllyal, szilárd egységgel, erővel, fókusszal. Kíváncsi lennék ugyanerre 10+ év múlva. 7 és  8 pont között, talán meg is van az utóbbi. (92-93)

C. von Schubert: Maximin Grünhauser Abtsberg Riesling Auslese 2002

A Ruwer-vidék két top terelőjének egyike. Riesling-fanok körében igen népszerűek a boraik, melyek igen hosszan és szépen érlelődnek. Az Abtsberg a legjobb területük. 25-30 Euro körüli tétel. Wine Spectator 90, Cellartracker 90

Nagyon szép, komplex illat. Először nehezen szálazható az egységessége végett, de sok időt eltöltve vele, azért lehet fejtegetni. Friss és kandírozott citrusok, narancshéj, tényleg csak érintésnyi petrol, méz, karamella, pici gyógyfüves fűszeresség, leheletnyi gyömbér, pici füst. Egyszerre áraszt élénk, feszes, ugyanakkor kedvesen lágy hangulatot is. Arányos, könnyed korty. Sziporkázóan élénk ízek, még mindig frissnek ható melegebb karakterű citrusok, narancs, mandarin, valamint komplex, pikáns fűszeresség. Tiszta, leheletnyit krémes konzisztencia, omlósan finom közeget ad a zamatoknak. A közép tartalmas, szépen, dráma nélkül fejlődik, és bármiféle látványos sistergés és vibráció nélkül marad fókuszált. Elég hosszú lecsengés. Az utóíz kissé lime-os fanyarság képében búcsúzik, ami még ugyan bőven belefér a kellemesség határaiba, de mégis egy kicsit megbomlik miatta az addig tényleg tökéletes egységben történő kortyvezetés.  7 és 8 pont között. (92)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr144953497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kegyetlenkirály 2012.12.10. 07:42:36

Jó reggelt ! Szép sor , olvasni is jó volt!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.10. 08:39:08

@kegyetlenkirály: Jó reggelt! Köszönöm szépen, ritkán hallok ilyet rieslingek kapcsán :)

Bodomi 2012.12.11. 12:59:27

Kaptam egy hesseni rizling bort,2011-es évjárat, innen való:www.kloster-eberbach.de
Majd megkóstolom karácsonyra...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.12.11. 13:39:56

@Bodomi: A rajnai kirándulásunk során voltunk egy étteremben, Gutsausschank im Baiken. Ott kifejezetten a Kloster Eberbach portfóliója adta a borlap zömét. Néhányat kóstoltam a jobbak közül. Olyan közepesek voltak, korrektek, de szintben igen messze a környék élvonalától.

Bodomi 2012.12.11. 15:17:22

@drbarta: Igen, ezek a hesseni Taunus hegység lankáin termelt szőlők. Nem a világ eleje, de egy nagyon régi cisztercita rendház termékei. Magam is egy alsó-közép szintre saccolom a bort, Darmstadt-Griesheimben lakó ismerősök adták. Főleg a griesheimi rész ma is kiváló kertészeti talajjal bír, ide költöztettek ki 1946 körül több ezer magyarországi svábot. Ma Németország talán legnagyobb spárga, földieper és vöröshagyma termő vidéke, ma rengeteg vietnami, filippino és korábban Yu vendégmunkás dolgozott ezekben a birtokokban. Vadkanpatak (Eberbach) egy kalapban van a nagy Darmstadttal nagyjából úgy, mint Szeged-KKdorozsma. Nem rossz hely, az tuti, mármint az egész város és körülötte a kapcsolt részek.
süti beállítások módosítása