A Borrajongó

Karner Gábor Szűcsi Kékfrankos Birtokbor 2009

2012. november 21. 06:00 - akov

Úgy tűnik a mátrai Karner Gábor kezd révbe érni kékfrankosaival. A Terra Hungarica szervezte Kékfrankos Nap ültetett kóstolóján a Vitézföld 2009 nálam a legjobb három bor között szerepelt. Pedig az akkurátusan összeállított kékfrankos-sort a legkiválóbb magyar termelők és pár osztrák pince adta össze. Úgy tűnik, véleményemmel nem voltam egyedül, mert nagyon sokan hümmögtek-duruzsoltak, amikor a Vitézföld 2009 a poharakban forgott. A 2006-2008 közötti Tavaszföld és Vitézföld borok sok problémával küzdöttek, én személy szerint nem kedveltem őket. Most viszont úgy látszik, Karner Gábor nagyot váltott és a könnyedebb, rövidebb héjon áztatással készülő, jóval tisztább borok irányába nyitott. Ezúttal a 2009-es birtokbort kóstoltam.

karner_kf09.jpg

Karner Gábor Szűcsi Kékfrankos Birtokbor 2009

Elég világos szín, amolyan „siller++”-nak nevezném. Illatában finom meggy, roppanós cseresznye, bors, málna, fűszerek, rózsa. Alapvetően gyümölcsök vezetik, nagyon tiszta, vakon akár pinot noirnak is „nézhetnénk”. Közepesnél teltebb, aromái az illatnál megismert vonalat követik, elegáns virágossággal, piros bogyós gyümölcsökkel és fűszerekkel. A meleg évjárat ellenére a savtartalom a közepesnél magasabb, jól teszi a dolgát, fókuszálja a kortyot. A magas alkohol nem tud elbújni, picit bezavar a szerkezetbe, de így is egy nagyon szép bor az eredmény. A tannin érett és visszafogottan van jelen. A lecsengés közepes, ha ez intenzívebb és kiegyensúlyozottabb lenne, nem gondolkodnék a 7 ponton. De így sem kell sopánkodni, mert egy 6 pontos bort kaptunk jó áron. Külön öröm a csavarzár, nem lesz okunk visszavinni. 2.500Ft. 14,0% (Terroir Club)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr214901706

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karner Gábor kékfrankosát dicséri a Decanter 2015.10.22. 12:26:04

Tina Gellie, a Decanter szerkesztője a bormagazin fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából megnevezte, neki melyik bor tetszett idén a legjobban. Nem fogják elhinni, mit írt, vagyis éppen hogy de: Karner Gábor mátrai borász 2012-es kékfrankos birt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása