A Borrajongó

Királyudvar Úrágya 2000

2012. szeptember 25. 06:00 - akov

Nehéz olyan pátosszal írni az ikonikus Királyudvar Úrágya 2000-ről, mint azt híre parancsolja. Neki sem nagyon futnék. Annyi azonban biztos, hogy ha ez poharadba kerül, nyájas olvasó, igazán kiváltságos helyzetben érezheted magad, hiszen Magyarország valaha készített egyik legkiválóbb borával kerültél nexusba. Az eredetileg édes bornak szánt Úrágya 2000 rövid idő alatt a hazai és ezen belül a tokaji borkészítés viszonyítási pontjává vált. Sokan – persze helytelenül – a száraz ős-furmintnak tulajdonítják, vagy – helyesebben – innen eredeztetik modern száraz furmintjaink prototípusát. Legyen bárhogy is, borunkat mára utolérte a kuriózumok jól megérdemelt sorsa, távolba vesző legenda és szűkölt ritkaság lett az ő státusza. 12 év távlatából szinte „rönöszansz” festményként tudom csak elképzelni a bor születésének megismételhetetlen pillanatát. Előtérben az Úrágya-hordót kénező Demeter Zoltánnal, fölül a borász finom mozdulatain őrködő angyalok kara, kicsit hátrébb a pince árnyából némán figyelő Szepsy István. Egészen hátul pedig, túl a hordók bumfordi sziluettjén, a gyertya fényében meg-megcsillanó szempár – mindannyian tudjuk –, csakis Anthony Hwangé lehet. Minden bizonnyal így történhetett.

uragya2000.jpg

Nemrég Szentesi Józseftől hallottam egy Márkus Györggyel közösen, Burgundiában, a burgundi termelők számára celebrált magyar borkóstolóról. Talán 2005-ben lehetett ez. Mikor a meghívott vendégek az Úrágya 2000-t szájukhoz emelték, megszakadt bennük valami, egyszerűen nem akarták elhinni, hogy Magyarországon egyáltalán lehet ilyen komoly termőhelyi bort készíteni. Jómagam 2011 februárjában, a Terroir Club által szervezett prémium furmint kóstolón találkoztam először a megénekelt csodával. A sor gyöngyszemének ígérkező Úrágya aztán pici csalódást keltett bennem. Az akkor 7 pontra taksált matéria egyszerűen nem állította meg az időt. Persze az ember mindig túl sokat vár egy ilyen felfokozott pillanatban, de a kortyközépen alakuló lyuk már a közelgő halált sejtette. Akkor nem is reméltem, hogy csupán másfél év és minden az őt megillető helyre kerül.

Királyudvar Úrágya Furmint 2000

Közepes arany szín, érdemben nem változott 2011. eleje óta. Közepesen intenzív illat, amely elsőként kicsit kukoricás és szarvasgombás, de szerencsére ezek rövidebb szellőzéssel jelentősen mérséklődnek. Helyüket átveszi a méz, a túlérett gyümölcsös jelleg, amelyeket finoman egészít ki némi keleti fűszeresség. Ezen túl aszalt fehér húsú gyümölcsök, körte, mentol, a palackérés finom jegyei és az egészet támogató meseszép hordó. Az erőteljes petrolosság, valamint a kevés dohányos aroma végleg világossá teszi, hogy itt egy nagyon-nagyon komplex illatról van szó. Kóstolva telt a bor, sűrű és olajos folyású. Szép tiszta, a furmint karaktere még 12 év távlatából is jól érezhető. Töppedt szőlő, túlérett és aszalt gyümölcsök, méz, mentol és a csodaszép hordós érzet. A savai köszönik, közepes mennyiségben vannak és még mindig jól tartják a bort. Fantasztikus gazdagság, a sűrű, lyukmentes kortyközép ezúttal egyértelművé teszi, hogy hibátlan, tökéletes palackról van szó. A lecsengést hosszú percekig lüktető, intenzív gyümölcsösség tartja fogságban. Ugyan az alkohol nem kevés és valami héjas kesernye is érezhető a nyelv hátsó részén, de ettől még ez egy szinte tökéletes bor. 8/9 pont (96+). 15,0%. 10.000Ft (gyűjtőtől)

Órám lelassul, egy pillanatra minden megáll. Csak az a fránya Úrágya 2000 fogy serényen, míg az asztal körül ülő szorgos szájak megállíthatatlanul kapkodnak utána. Az este félig ürített palackjai meg csak ütődötten bámulnak a mutatóra. Megmozdul-e még valaha?

(Köszönet Szomjas Gödénynek a borért, ő itt írt róla, olvassátok el! Ha majd egyszer valaki megfesti ezt a bizonyos Úrágya-születés festményt, üzenem, szerzői jogrészemről ezennel lemondtam.)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr874800184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.09.25. 09:36:28

Bár technikailag az én palackomat bontottuk, dagadtost illeti a köszönet, ő ajánlotta fel a kóstolóba, így az ő készlete fogyott végül.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.25. 09:55:20

Kicsit emlékeztet a Királyudvar akkori csapata (Szepsy, Demeter Zoli és Hwang) a volt Jugoszláv foci/vízilabda csapatra. Együtt is nagyon ment nekik, aztán szétváltak és külön-külön is világklasszis teljesítményt nyújtanak azóta is.. :)

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2012.09.25. 13:53:09

@akov: Amúgy adtál már több pontot valaha magyar borra, vagy akkor eddig neked ez a csúcs?

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.09.25. 14:10:53

@rszabi: Huh, ez jó kérdés, meg kéne nézni a kis Excel táblámat 3 évre visszamenőleg, plusz nem is ezt a pontozást használtam mindig... szerintem édesbor már kapott ennyit.
süti beállítások módosítása