A Borrajongó

Tizenegyes szemle Tokajban- Demeter Zoltán

2012. március 29. 14:00 - drbarta

Demeter Zoltánt feltehetőleg senkinek nem kell bemutatni. Nem hiszem, hogy túl sokan megkérdőjeleznék, hogy a tokaji legelső vonal egyik legkiemelkedőbb alakjáról van szó.

Ezúttal is elsősorban 11-eseket kóstoltunk, melyek között igen sokféle arccal lehetett találkozni. 

Íme:

Pezsgő Methode Trad. Zero dosasge 09- Zárkózottabban induló illat. Később nyílik, citrusokat, tokajis ásványosságot mutat, klassikusabb élesztősebb érlelési jegyeket jóval visszafogottabban. Közepes test, intenzív, nagy szemű buborékozás. Kemény tétel, szikár savakkal, zsírkrétás ásványossággal, pezsgőhöz képest tömör struktúrával. Tetszett!

Birtok furmint 11- Itt is megfigyelhető a pincétől eddig nem tapasztalt, de már furmint februáron a Kakasnál is feltűnő kissé sauvignon blanc-ra emlékeztető világ. Hűs citrusok, citrom, lime, krétaporosnak ható ásványosság, tisztaság, áttetszőség. Egyensúly, gördülékenység, de viszonylag lazább szerkezet.

Kakas furmint 11- No igen, itt jön az emlegetett Kakas. :) Szintén hűvös karakterű citrusok adják a gyümölcsösséget. Fehér grapefruit, lime. Közepesen telt, szikárabb, keményebb bor, feszes savakkal, de ellensúlyozó tömörebb ásványos maggal. Szép!

Veres furmint 11-Ismét az előzőek világát követi. Hűs, sauvignonos citrusok, áttetszőség, tisztaság. Precíz, de talán egy cseppet kevésbé rigid savak, tömör fókuszált közép. Talán egy árnyalattal még mélyebb a bor, de hasonló érték, hasonló stílus. Tetszett.

Lapis hárs 11- Gyökeresen más világba léptünk. Gyönyörű, fűszeres illat, gyömbér, fahéj, szegfűbors, mellettük földesség, érintésnyi sósság. Igen komplex. Közepesen telt korty, az eddigi áttetszőség helyett finoman krémes a textúra. Fűszeres ízek, arányosan kitöltött közép, drámamentes részletgazdagság. Simaság, kiműveltség. Nagyon tetszett, várni fogom! 

Őszhegy sárgamuskotály 11- Jellegzetes muskotályos aromák. Szerkezetben többet ad, mint amennyi a fajtától megszokottabb. Mérsékelt tömörség, cizellált savak, kedves zamatok. Tetszett.

Szerelmi hárs 11-Méz, virágok, édes fűszeresség. Telt ízű korty, mély zamatok, érett, cizellált savak. Remek arányok, szépen kitartó közép, simaság. Nagyon szép!

Boda furmint 11- Citrusok, ananász, trópusi színezet. Élénk, de kevésbé cizellált savak, inkább szélesebbek. Jó egyensúly, jó fogyaszthatóság. Finomabb jelen formájában, mint a korábbi évjáratok, de nem érzem túl komplex , vagy mély anyagnak.

Betsek furmint 11 (13 nap együtt)- Mély, krémes illat. Szájban közepesen telt, szikár korty. Van benne mélység, koncentráció, de a cseresség végett érdesebb, nem annyira elegáns.

Birtok édes 11- Színes gyümölcsösség, trópusiakkal, muskotályosággal, mézesség, tejszínes krémesség. Telt ízek, mély indítás, különösebb cizelláltság, közepi bonyodalmak nélkül. Gazdag, sima, zamatos, tiszta, a kategóriájában nagyon ütőképes lesz. Olyan szépnek tűnik, mint a 08-as volt. Tetszett.

Főbor 11- Hasonlóan letisztult és színes aromatika, kajszi, töppedt szőlő, muskotály, trópusi gyümölcsök, természetesen koncentráltabb kivitelben. Telt, de nagyon szép arányokkal bíró korty, zamatrétegekkel, hosszú lecsengéssel, magától értetődő gördülékeny eleganciával. Mese szép!

Cab franc 11 –Gyümölcsorientált, pici fűszerpaprikával. Elegáns, gördülékeny, „loire”-os. Tetszett.

Cab franc 10- Itt már elmaradt a jegyzet. Emlékeim szerint koncentráltabbnak hat, de rusztikusabb világú, darabosabb illeszkedésű. 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr854340095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukko 2012.03.29. 14:14:22

Az édesek után ittátok a vörösborokat?

kukko 2012.03.29. 15:05:03

Nekem nem, csak esetleg a vörösbornak.
Nekem mindig gondot jelent, ha édes után kell kóstolnom szárazat,tompábbnak, savanyúbbnak érzem.Ezen még a víz + kenyér sem segít, leginkább a száraz borral való öblögetést szoktam alkalmazni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.29. 15:21:39

@kukko: Nekem ez nem szokott gondot jelenteni. De ha jól megerőltetem a fejemet, úgy rémlik itt is volt előtte száraz boros öblögetés, amiről külön jegyzet nem történt.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.29. 20:02:51

Anett-jelölt limitált anyag kimarad?? Az pech.
(A 10-es Franc pedig tulajdonképpen egy főbor eljárással készült vörösbor. Szintén elég rendhagyó darab.) Bár én ezeket nem most vasárnap, hanem még januárban kóstoltam nála.
Amúgy nekem is hasonlók maradtak meg: Betsek, Veres & Kakas izgalmasnak tűnik!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.29. 20:22:05

@demisec: Anett-jelölt anyag végül nem lesz Anett :) A Birtok-édes rajongók viszont örülhetnek ennek a hírnek :))

Neked az jött le, hogy nekem Betsek, Veres és Kakas volt a legemlékezetesebb? :)
A szárazak közül abszolút a Lapis hárs volt a legnagyobb durranás, utána a Szerelmi és utánuk nagyjából partiban a Veres és a Kakas.

Az édesek közül mindkettő kiemelkedő lesz a saját kategóriájában.

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.29. 20:33:03

@drbarta: a leírt benyomásaim voltak hasonlók, de ezek szerint az én személyes kedvenceim (már ha egyáltalán volt ilyen) másak lesznek(: A maga nemében így mintaként mindig minden DZ nagyon sajátos dolgokat tud mutatni, de pl azt, hogy a 9-es Veres ekkora karriert fut be, azt álmaimban nem hittem volna ilyen korában... A Kakas és a Veres most ahhoz nagyon hasonló; a héjon tartott sztori meg akkor legyen - ahogy 2008-ban is - személyes favorit;)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.03.29. 20:38:44

@demisec: Ez érdekes! Te kóstoltad a 09-es Verest is hordómintaként? És tényleg ilyen volt, mint a 11-es Veres/Kakas?

demisec · http://thepit.blog.hu 2012.03.29. 20:41:41

@drbarta: Közvetlenül a palackozás után kóstoltam. Nagyon hasonló volt. Nyilván nem pont ilyen, de ennek a Kakasnak a képe engem nagyon emlékeztet rá, ezt a borásznak is elmondtam.
süti beállítások módosítása