A St. Andrea és az Orsolya után az egri Verőszala utcában, közvetlenül Gál Tiborék mellett tanyát ütött Kovács Nimród Winery-nél tettünk egy gyors látogatást. A Verőszala különös földalatti varázsát a pompás, évszázados korú pincék adják, amelyek fürgén futnak be a városnak már áldozatul esett tufavonulat alá. Persze az árnyoldal itt is a föld felett van. Mit sem sejthet erről a csodás lenti világról az, ki csak bambán végigsétál itt, hiszen a kátyús utca romba dőlt présházai és a köztük fura színben játszó ízléstelen családi házak inkább űzik, mint húzzák az embert. Feljebb, az utcában rendezetlen porták, szemét szerteszét. Ismét egy lehangoló borvidéki szentély, tartok tőle az itt élőknek halvány lila fogalmuk sincs arról mi történik körülöttük. A haladóbb elmék másképp gondolkodását egyedül Gál Tiborék és a Kovács Nimród Winery patikarendben felújított présházai jelzik.
A KNW-hez összesen 30 hektár terület tartozik, amelyből 10ha a Nagy Eged-hegyen található. Itt furmint, pinot noir, syrah, kékfrankos, cabernet franc és merlot várja a maga idejét. A noszvaji Nyilasmárban 8ha, a Nagyfai dűlőben pedig 12ha terület van, ezekről chardonnay, pinot noir, syrah, kékfrankos, merlot és cabernet franc kerül a hordókba. Jelenleg kb. 80.000 palack készül évente, de ha a friss telepítések teljes pompában teremnek, akár 150.000 palackot is képes lesz megtölteni a pincészet. A KNW számára fontos az export, elsősorban – Kovács Nimród kötődése miatt – az amerikai piacra figyelnek oda. A hazai és a tengerentúli ízlés arany középútjának megtalálásához egy kaliforniai borász látja el tanácsokkal az egri szakembereket.
Nézzük a kóstolt borokat:
Nagy-Eged Furmint 2010
A Furmint Február alkalmával lehetett először kóstolni a pincészet első Nagy-Eged furmintját, nekem akkor nem igazán tetszett, nagyon élesnek éreztem a sok 2008-as és 2009-es bor között. Nem olyan rég került palackba, a pince szerint is gyorsan rendeződik. Vonzóan gazdag illattal fogad, előtérben van a furmint körtés karaktere, mellette finom fehér húsú gyümölcs és szép fahatás. A test a közepesnél teltebb, alma és körte kísérik, a savak sokan vannak, inkább frissítőnek és izgalmasnak érzem őket. A legtöbb 2010-es fehérbor „kockás” savérzetének itt nyoma sincs. Emellett – valószínűleg a Nagy-Eged remek vízelvezetésének köszönhetően – abszolút nem híg az anyag, a lecsengés a közepesnél valamivel hosszabb, szép fahatást érezhetünk benne, majd nyári almás frissességgel távozik, és tisztán hagyja a szájat. Tetszik. Eléri a 6 pontot. 4.000Ft
Battonage Chardonnay 2008
6 hónapot kapott újfában, amelyből 70% francia, a többi pedig magyar. Ha jól emlékszem, akkor eztán nagyobb vagy legalábbis nem első töltésű hordóba került. Illata nagyon vajas, jócskán érezni a fát is, emellé virágok és citrusosság társul. Ebben a formában nem tűnik annyira összetettnek. Kóstolásra azonban meggyőző borászati munka tárul elénk: szép friss, a finoman emelkedett savak jól illeszkednek a testhez és az almás-citrusos-szőlős aromavilághoz. A fahatás nem „láthatatlan” természetesen, de ennyi ennél a borstílusnál simán elfér. Az almasavbontásból és a seprőkeverésből származó vajas és gazdag aromák jó házasságban vannak a gyümölcsösséggel és a fa pörkölt aromáival. Nincsen behízelgő édesség, populizmus vagy túlzó alkohol. A szép savszerkezet megtámasztja a bort, hosszú lecsengést varázsol. Imponáló tisztaság. Az árazáson nem nagyon lehet vitatkozni. Sima 6 pont. 3.700Ft. 13.2%.
Syrah 2008
Megosztó bor, mondják, nem mindenki kedveli. Az illatot izgalmas fekete borsosság dominálja, mellette ánizs, érett piros bogyósok és tiszta fás jegyek. Van valami kis zöldes csavar is, amolyan gazos-rukkolás vegetális formában. Lehet fura, de van mit szimatolni. Szájban is nagyon fekete borsos karakterű, friss piros ribizlivel, fekete bogyósokkal. A tannin jó, szerencsére nincsen belőle túl sok, a sav a közepesnél emelkedettebb, hozza a friss formát. A zöld csavar itt is megmutatja magát, de azt gondolom, elég jól illeszkedik ebbe a valóban fura egységbe. A lecsengésben kis kesernye rontja az összképet. Aprócskát drága. Eléri a 6 pontot. 5.600Ft
Bikavér Superior 2006
Egyharmad rész kékfrankos, cabernet franc, merlot és 10% pinot noir házassága. Magyar és francia barrique-ban érlelték a bor 70%-át, a fennmaradó részben ászokhordót alkalmaztak. Még Pók Tamás munkája. A nyitást követően nem túl intenzív, szép tiszta fekete bogyós gyümölcsök fogadnak, violával, finom vaníliával. Pozitív, hogy a gyümölcsösség nem túlérett. A korty sűrű, de nem túllihegett a koncentráció, borsos, finom fekete bogyósok dominálnak. Tannin természetesen van, éppen megfelelő mennyiségben, finomporos textúrával. A közepesnél emelkedettebb savtartalom jó egységben van a gyümölcsösséggel és a tanninnal. A kortyközép szép, van magja a bornak, a lecsengés hosszú, egyaránt gyümölcsös és fás-fűszeres hatással. Érezni, hogy remekül beérett és hibátlan alapanyaggal dolgoztak, az alkoholt mégis sikerült kordában tartani. Másnap visszakóstolva jóval nyíltabb az illat, előbújik valamiféle újvilágias karakter. A hordós vanília kifejezettebb, de a gyümölcs is intenzívebb. A szájban is hasonló változásokat tapasztalunk, édesre érett, de még friss gyümölcsök, újvilági etűdökre komponálva. Nagyon tetszik, tiszta munka, igaz nem esszenciálisan egries. Eléri a 7 pontot. 14,5%