A Borrajongó

Hárman Bordeaux-ból

2011. november 28. 06:00 - akov

uvegek2.jpgSzokták volt mondani, hogy Bordeaux megismeréséhez és megkedveléséhez időre és türelemre van szükség. A gyakran nem éppen behízelgő simogatásukról híres borok rétegeinek feltárásához valóban nem árt először kiszeretni az újvilági alapborok jellemtelen katonáiból. Aztán jobb, ha nekiülünk és megismerjük az évjáratok sajátosságait és nagyító alá vesszük a kiszemelt termelők pedigréjét. Itt jönne az, hogy húzzunk elő 2-300 Eurót, mert azért már akár kaphatunk is valamit. Nem kell ennyire hevesnek lenni, kapunk némi izgalmat jóval kevesebb pénzért is... az alábbi három bort külföldről szereztem be, egészen normális árazás mellett.

Chateau Laplagnotte-Bellevue Saint-Émilion Grand Cru 2005

A bor egy alig 15 hektárt művelő kisebb birtok 5 hektáros részéről származik. 65% merlot, 35% cabernet franc és 5% sauvignon alkotja. 47hl/ha hozam, 30% újfa, kiemelkedő évjárat. Mély rubin szín, kort nem látunk rajta. Illata a közepesnél intenzívebb, vaníliás, fahéjas, fenyőgyantás, ánizsos és édesfűszeres, némi bőr és gyógynövény keveredik bele. Mély, enyhén túlérett feketebogyós gyümölcsösség és feketeföld fokozza az izgalmat. Drágaság érzetét kelti, eddig biztos a 7 pont. Telt, a közepesnél valamivel magasabb savval és brutálisan magas, szemcsés-poros tanninnal nyit ránk. Nem kérdés, hogy a korty első felében a tannin tölti be a vezető szerepet, mást alig-alig érezni mellette. Az ember nem is érti, hogy egy ilyen kiváló évjáratban ezeket hogy-hogy nem lehetett kiküszöbölni... szerencsére azonban van más is a borban. Ahogy a tannin szárítása alábbhagy, a szép meggyes, feketecseresznyés, kátrányos, gyantás és ánizsos aromák remek hosszú utóízt varázsolnak. A szellőztetés sokat lendít az élvezhetőségen, a mély feketebogyósok sokáig betöltik a szájat. Nem túl intenzíven, amolyan bordeaux-i eleganciával. Vakon biztosan bal partinak néztem volna. A brutális tannin és a szépségek szorzata egy óvatos 6 pontot ad ki nálam. A tanninok elnyomására minőségi sültkolbászt vetettünk be. 21,0 EUR. 13.5% (Forrás: Weinart)

Chateau Beau-Site Saint-Estéphe Cru Bourgeois Supérieur 2003

dugo.jpgA birtok a Medoc legmagasabb pontján fekszik – innen a „szép hely” elnevezés – közvetlenül az elithez tartozó Chateau Calon-Ségur szomszédságában. 1932 óta rendelkezik a Cru Bourgeois Supérieur besorolással. A nagyjából 100 hektáron gazdálkodó birtok első bora kb. 60% cabernet sauvignont, 35% merlot-t és a fennmaradó részben cabernet franc-t és petit verdot-t tartalmaz. Fele arányban kerül újhordóba, ahol 12-15 hónapot tölt el. Egy igazi oldszkúl claret, mondják a leírások. A 2003-as év igen melegre sikerült a bal parton, az egyik legkorábbi szüretet kényszerítette a termelőkre.

Szemre mély rubin, a kor csak érzékelhető, a gránát szél még nem indult be. A közepesnél intenzívebb illat, klasszikus cédrusos jegyekkel, fenyőgyantával, földes-feketebogyós gyümölcsökkel, bőrrel, kék virággal, ánizzsal, vaníliával. Nagyon szép, enyhén édeskés illat, izgalmakat ígér. Ismét egy telt borral van dolgunk, a sav alig több a közepesnél, a tannin ismét magas, de ezúttal nem húz, poros szerkezetű és hagyja érvényesülni a bor többi alkotóját. A kortyközép kissé lágy, de ahogy nyelünk visszatér a koncentráció és hozza az illatban felismert jegyeket: vanília, feketebogyós gyümölcsök, gyanta, fahéj, feketeföld. A friss gyümölcsök már a távolból köszönnek csak, nagyrészt aszalványok képében élték túl a nyolc éves kort. A lecsengés nagyon-nagyon hosszú és leginkább a változékony gyümölcsös-földes jegyek kínálnak benne mélységeket. Remek bor, ha lenne még, most meginnám. Erős 6 pont. 23,0 EUR. 13%. (Forrás: Weinart)

Dourthe Sauternes Grand Terroirs 2007

A Dourthe egy óriáscég, összesen 600 hektáron gazdálkodik és számos területen és chateau-néven állít elő bor. Rendelkeznek birtokokkal továbbá Languedoc-ban és Argentínában is. A nemrég Bécsben meglátogatott Mondovino borkiállításon vagy egy fél tucat különböző márkával voltak jelen.

Borunkat semillon, sauvignon blanc és muscadelle alkotja. Közép arany szín. A nem túl intenzív, de tiszta illatot sárgabarack, narancshéj, fehér virágok és kandírozott gyümölcs, valamint némi méz vezeti. A test nagy, olajos érzetet ad. Az illatban érzett jegyek köszönnek vissza: narancshéj, méz és kandírozott gyümölcsök. Egy árnyalatnyival több sav közelebb segítené egy hosszabb lecsengéshez, ilyen formában csak közepes az utóízünk. Jól elkészített, jól fogyasztható, de kissé talán egyszerű bor. Az 5/6 pont nem kérdés. 10,0 EUR körül. 14% (forrás: Merkur, Ausztria)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr393415244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása