A Borrajongó

Terroir-rieslingek

2011. május 06. 06:11 - drbarta

A moseli borvidék eredendően az édes borról szól. Minden maradékcukor tartományban letisztult, kiforrott stílusú borok, legyen szó akár "csak"megbízható, illetve klasszsis termelőről.

Annak ellenére, hogy igen régre visszanyúlnak a tradíciók az említett édes borok esetén, a "nagy száraz bor" viszonylag újszerű fogalom, akárcsak Tokajban.

Van néhány termelő, akik elsősorban száraz boraikkal szeretnének kitűnni, azok révén mutatni be területeik karakterét. Mást és máshogy csinálnak, mint ami a történelem során már kiforrott.

Két ilyen termelőtől kóstoltam a minap:

 

Weingut Van Volxem:  Riesling Scharzhofberger Erste Lage 2009
A Saar-vidéki Wiltingen hírhedt dűlőjéből származik, németországi beszerzés. Érett fehérhúsú őszibarack, zöldcitrom, zöldalma, citromfű, élénk fűszeresség, kövek az illatban. Kedves és hűvös. Szájban remek sav-cukor-alkohol egyensúly, gördülékenység fogad. Tiszta, áttetsző, de ennek ellenére egyáltalán nem súlytalan. Ízletes, zamatos korty, de nem annyira mellbevágóan intenzíven. Viszonylag lazább szerkezet, savai szépek, nem kimondottan vibrálóak, vagy acélosak. Nagy mélységet nem ad sem a szerkezet, sem az aromák, de van komlexitása. Hűvös elegancia, lédús gyümölcsösség, sok-sok finom ásvány, fűszeresség, fanyarság szépen rétegzetten jelentkeznek és elég hosszan kitartanak. Viszonylagos lágysága mellett a karaktere elegáns. 6 pontról indulva szép lassan eléri, vagy legalábbis megközelíti a 7-est. (89)
 
Heymann-Löwenstein: Riesling Erste Lage Röttgen 2009
A terrassenmoseli Winningen -mentéről származik, itthon is kapható. Melegebb karakterű, áthatóbb, mélyebb illat. Buja fűszeresség, sárgahúsú őszibarack, mangó, narancs, és felnőtt adag kőporos ásványosság. Szájban is sokkal intenzívebb. Zamatai nagyobb mélységet adnak. Karakterében lsd. illat, mangó-barack-narancs-fűszerek-kövek. Szinte krémes, de nagyon tiszta konzisztencia, szélesebb, fajsúlyosabb savak, de mégis vibrálóbbak és cizelláltabbak, mint az előző bornál. A hosszú lefutást produkáló savakkal fej-fej mellett az ízek is elég hosszan szájban maradnak, lecsengésében sok gyümölcs és mélyrehatoló ásványosság. 7 és 8 pont között, talán el is éri az utóbbit. (92)
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr492881411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása