A Borrajongó

'09-es hársak

2011. március 10. 06:00 - drbarta

Múlt heti hárslevelű fajtakóstolónk kivonata következik. Az árnyaltabb összehasonlítás érdekében kritérium volt, hogy valamennyi tétel 2009-es legyen, ezen felül meg persze igyekeztünk az elérhető legszebbek közül meríteni, természetesen a teljesség igénye nélkül.

A kóstolás vakon történt.

 

             
Hollóvár novemeberi szüret
drbarta:   Mézes-virágos illat, melyhez kis” gyurmás” karakter is csatlakozik, ami miatt én abszolút tokajinak hittem a vak körben. Szájban telt, krémes konzisztenciájú korty fogad. Aromáinak mélysége különösen megragadó, betöltik a szájat, tartalmassága gyönyörködtető. Savai eleinte picit lágynak tűnnek, de lefutásuk mégsem  egyenes vonalú. Simaságuk mellett elegendő dinamikával szolgálnak, de csak amúgy észrevétlenül. Főszerepben a mélység. 6 és 7 pont között, utóbbihoz közelebb.
pardi norbi:   Világos citromszín. Közepesen intenzív illat, masszív ásványossággal, vegetális aromákkal, mézzel, gyümölcs mutatóban sem nagyon van. A korty telt, és bár a bor nem kifejezetten aromagazdag (ásvány, virágok, vegetalitás), kifejezetten mélyek az ízek. Szépen érett, hosszú kifutású savai vannak, amelyek magabiztosan tartják a bort. 6 pont.
 
Somlói Apátsági Pince
drbarta:   Nagyon szokatlan illat. Volt olyan érzetem, ha nem látom a színét, nem feltétlen fehérborra asszociálnék, fűszeressége kifejezetten kissé "kadarkás" volt. :)  Zöldnövények, zöldfűszerek, gyógynövények, muskátli. Buján fűszeres és vegetális.  Szájban közepesnél teltebb. Nem különösebben cizellált, de szép ívű, széles és érett savak. Finomak, de velük szemben inkább csak maradékcukros kerekséget találhatunk, aromái nem hagynak mély lenyomatot. Egyensúlya végett remekül iható, de sekélyebbsége végett érezhetően alulmarad ebben a sorban, illetve a pince többi piacon levő borához képest is. Szűk 5 pont.
pardi norbi:  Világos citromszín. Intenzív illata masszívan vegetális: zöldség, muskátli. Emellett nem is nagyon érezni mást sajnos. Hasonló aromákat kapunk ízben is. Viszonylag egyszerűbb szerkezet, jó sav-cukor arány. Egyszer már írtam róla, most is azt gondolom, hogy nehéz mit kezdeni vele szokatlan aromái miatt. Jelen állapotában 5 pont alulról.
 
Bott Határi
drbarta:    Illatában illatos fehér virágok, méz, átható fűszeresség, kis sós-gyurma. Nagyon elegáns, folyamatosan kedves, de állandóan azt érezteti, hogy mindez csak a felszín, a lényeg a mélyben szunnyad. Szájban valami egészen nagyszerű bort kapunk. Közepesnél teltebb, sima, krémes. Mézes-fűszeres aromái mélyen a szájbaivódnak, érzékeink egyik felét hosszan a mélyben tartják, míg a párhuzamosan működésbe lépő savai pedig érzékeink másik felét ragadják magukkal. A savak cizelláltak, de teljesen simák. A sok részlet mindegyike a helyén. Egyszerre puha és egyszerre precíz. Egyszerre nagy és egyszerre elegáns. Eddigi pályafutásom legszebb néhány hárslevelűje közé tartozik. 7 és 8 pont között, közelebb az utóbbihoz. (októberben kóstolva is igen tetszett, de mégis komoly meglepetésként ért, hogy egy ilyen erős sorban mennyire kiemelkedőnek bizonyult)
pardi norbi:     Világos citromszín. Közepesen intenzív, gazdag, vibráló illat: trópusi gyümölcsök, érett citrusok, finoman adagolt kókusz és vanília. Kifejezetten gazdag ízű bor, gyümölcsös-fűszeres zamatokkal. Tökéletesen csiszolt közepes mennyiségű savval rendelkezik, nagyon szeretnivaló. Lehet csak én hagytam picit túlmelegedni, de kissé túlzónak éreztem egy idő után az alkoholtartalmát. Erős 7 pont.
 
Tokaj Nobilis Barakonyi
drbarta:     Hasonló karakterű mézes-virágos illat, de kevesebb tartalékot sejtet. A hordófűszerek direkt jelenléte is felületesebb érzetűvé teszik. Szájban közepesen telt, krémes korty. Aromái nem túl mélyek, de hosszúak, fej-fej mellett futnak ki a savakkal. Az aromák karakterében egyelőre talán túl nagy hangsúlyt kapnak a vaniliás-kókuszos hordófűszerek. A savak játékosak,élénkek , könnyedén ellensúlyozzák a kevesebbnek tűnő 15-ös alkoholt. Eléri a 6 pontot.
pardi norbi:    világos citromszín. Közepesen intenzív illat, kissé túlzó hordós jegyekkel (kókusz, vanília), valamint mandarinnal és mangóval. Közepesen telt korty, az illathoz hasonló aromakészlettel, megfelelően érett, szép savakkal, hosszú utóízzel. Stabil 6 pont
 
Kikelet Lónyai
drbarta:   Őróla sokszor volt már itt szó, de nem maradhatott ki ebből a sorból sem. Utolsó találkozásom óta megjelentek az adekvát hársmézes-fehérvirágos jegyek is a friss grapefruit mellett. Szerethető illat, sok tartalékkal. Közepesen telt, enyhén krémes korty. Nem tömör bor, de megvan a mélysége. Szokatlanul intenzív gyümölcsös aromák, cizellált, élénk, de sima savak. Mindig is nagyon tetszett, most is eléri a 7 pontot.
pardi norbi:    többször is írtam róla, például itt és itt. Nem változott róla a véleményem, stabil 7 pontos gyümölcsdomináns örömbor.
 
Hollóvár
drbarta:    Élénk és tiszta, ugyanakkor talán visszafogott illat. Virágok, szőlő, tűzkövesség sejlenek fel. Szép! Szájban karcsúbb testű bor, mint az eddigiek. Az illathoz hasonlatosan a korty is áttetsző, de aromákban nem annyira bővelkedik. A savak nagyon szépek, élénkek, precizek, csiszolt felszinűek. A könnyedség mellett is van némi tömörségérzet, amely sose hagyja magára a savérzetet, és ami végett a teljesen száraz és nem igazán mély aromákkal bíró bor is megközelítőleg gömbölyű lesz. Nem egy színes bor, de határozottan tetszett, közel beleköthetetlen szerkezettel. Erős 6 pont.
pardi norbi:    világos citromszín. Kissé visszafogott, tipikus hollóváras illat: virágok, jelentős ásványosság, gyógyszeresség, gyümölcs csak nyomokban. Közepesen telt korty, szépen érett, csiszolt, de határozott savakkal. Viszonylagos aromaszegénység, de remek szerkezet. 6 pont alulról.
 
Demeter Szerelmi
drbarta:    Nagyon szép illat. Az egyik legkomplexebb a sorban. Pici barack, fehér virágok, mézes győri keksz, édes átható fűszerek. Közepesen telt, izmos, tömör test. Intenzív, mély nagyon szeretnivaló aromák, de nincs lehetőségük kellő mértékben érzékeinkbe ágyazódni, mert a savak lüktetése részben felülírja hatásukat. Hiába talán az egyik legtartalmasabb tagja a sornak, részeletei nem tökéletesen arányosak, ez pedig az elegancia kárára megy. Mindenesetre ha a savak belekerekednek a borba még egészen magasra juthat. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.
pardi norbi:    Világos citromszín. Intenzív, folyamatosan nyíló, gazdag illat trópusi gyümölcsökkel (banán, mangó), mandarinnal. Tömör, közepesen telt korty, gyümölcsös, finoman minerális jegyekkel és elegáns hordós aláfestéssel. Kifejezetten szép, csiszolt, finoman zizegő savak. Aromagazdag bor, mély zamatokkal, ugyanakkor valahogy nem annyira elegáns, mint az előző 2-3 évjáratban volt. Erős 6 pont 
32 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr792718153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 07:31:54

Ti összebeszéltetek: alkoholista.blog.hu/2011/03/10/somloi_apatsagi_pince_harslevelu_2009 ?

:)

Azt sajnálom, hogy ennyire sárba lett döngölve a hársunk.

A kóstolási sorrend is ez volt?

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 07:47:53

@BZoltan: Nem beszéltünk össze :) De tényleg érdekes, hogy pontban ugyanakkor jelent meg.

Ez volt a kóstolási sorrend, azaz így adta a "vakszerencse" :)

Sajnálom, én is jobban szeretek "magasztalni", de nekünk ez most ennyire tetszett. A Norbi ráadásul már többedik palackról mondja ugyanezt. A többi 09-es nálunk jobban bejött.

Kíváncsi lennék, neked mi a véleményed róla, illetve saját személyes ízlésed szerint hová helyznéd a portfóliótokba. (Ha meg szabad ilyet kérdezni és nem etikátlan)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 08:12:23

@drbarta: Semmi baj :) Ha így tetszett, akkor így tetszett. Nyilván jobban esik olvasni az elismerő kritikát, de ha valamit kirak az ember az asztalra akkor abban benne van, hogy lesznek negatív vélemények is. Nincs ezzel semmi gond.

A vakkóstolóknak is van amúgy sorrendje és szerintem nem szerencsés ugyanazon borvidék, ugyanazon évjáratából, ugyanazon fajtából egy kései után kóstolni a nem késeit.

Az én személyes ízlésem szerint a 2009-es év sorrendje Furmint-Hárs-Olasz-Juhfark-Tramini.

Az összes eddigi hársunk közül szerintem messze a 09-es a legjobb. A korábbiakban persze több kraft volt és nagyobb erővel mutatkoztak meg, de eleganciában, tisztaságban úgy sokkal jobb a 09-es, hogy közben beltartalmilag nem gyengébb. Tehát nem azért könnyedebb mert vékony lére eresztettük. Mert ilyent sosem tennék.

Érdekes, hogy a Tibor szerint is és kis csapatunk minden tagja szerint is az eddigi legjobb hárs a 09-es.

Azt tudom, hogy a Norbi nehezen tud vele mit kezdeni. Nincs is ezzel semmi baj. Ez ízlés és stílus kérdése. Az fix, hogy a 09-es Hársnak nagy egyénisége van és ez vagy bejön valakinek vagy nem. A Norbinak nem jön be, remélem talál a többi 09-es bor között olyant ami viszont bejön neki.

fiatalborivo 2011.03.10. 08:31:18

Tényleg érdekes hogy itt 5pont alulról, MA-n meg 8as kapott és best buyt. Mostmár nagyon kiváncsivá tett. Zoltán merre is tudom beszerezni 2500ért? Viszek a következő borklubba, hogy mit szólnak.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 08:46:28

@fiatalborivo: A weboldalunkon ott van az összes kereskedőnk weboldala.

Amúgy szerintem annyira nem érdekes ez a pontszám anomália. Alföldi Merlot nem vakon kóstolta és nem sorban és neki bejön ez az ízvilág. Pardi és Barta doktorék pedig egy sorban kóstolták, vakon és történetesen nekik nem tetszik ez a stílus :)

Az lenne a furcsa, ha ilyen soha nem fordulna elő :)

Kabócás 2011.03.10. 09:15:14

Emlékeim szerint nekem a 2007-es hárs tetszett a legjobban! Az nekem legalább egy kategóriával jobban tetszett anno, az is igaz, hogy azóta sokat változott az ízlésem.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.03.10. 11:29:49

Hinnye, ez nehéz kérdés...
Legmélyebb tiszteletem a kóstolótársaknak, a termelőknek és a boroknak is,

de ekkora/ilyen különbségnek véleményem szerint NEM szabadna kialakulnia két hibátlan palack közt.

A nemzetközi klasszis és a jó bor szintje közt egy többször megvitatott, de mindenki által elismert éles határa húzódik a kiválóságnak, ilyen messze lenni tőle legalábbis fura.

Ráadásul nekem sem klappolnak bizonyos kóstolópárok, de egy egészen más felállásban, és innen izgalmasnak érzem a témát :)

Számomra épp a 2008-as évjárat játszotta el ezt az anomáliát, azt AM adta 7 pontra Somlói jakobinus című posztjában tavaly.
Számomra 5 pont lett egy héttel később, ami komoly különbség.

alkoholista.blog.hu/2010/07/01/somloi_jakobinus

A 2009-est még nem kóstoltam.

Cserébe viszont én a 2007-es Hollóvárokat szerettem, olvasmányélményeim alapján éppen azért, amiért Dr Barta és AM (érzésem szerint) a SAP rajongója.
Az én véleményemet viszont ezen a ponton úgy látom igen kevesen osztják...

Szóval lesz itt még sok minden, amit ki kell bogarászni, úgy látom most nem is évjárathatás, nem is stílusbeli különbség, hanem legalábbis egy többdimenziós probléma van kibontakozóban...

Egyszer már muszáj lesz összehasonlítani ezeket a borokat!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 12:00:57

@Szomjas Gödény: Én is úgy gondolom, hogy itt elég összetett a problematika,azon túl is , hogy a bor kétségtelen "egyedi" ízvilága személyesen tetszik -e vagy nem.
Komoly vitát lehetne elindítani ennek a boncolgatásával, de momentán fölöslegesnek érzem. Inkább majd a közeljövőben személyesen...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 12:29:28

@Szomjas Gödény: @drbarta:

Engem a pontszámok nem igazán érdekelnek/zavarnak/lelkesítenek. Sőt, én borok összehasonlítását sem tartom igazán olyan dolognak aminek sok értelme van.
Minden bornak önmagában kellene jónak lennie és ha egy bor önmagában nem nyeri meg a tetszésemet akkor tökmindegy, hogy milyen sorban, társaságban isszuk. Régebben erről beszélgettünk Barta dokival. Ő mindig mindent hasonlítgat és azt elemezi, hogy egyik bor a másikhoz képest milyen. Én nem így iszom bort. De nem vagyunk egyformák :)

Én azt sem látom problémának avagy jelentőséggel bíró anomáliának, hogy valaki egy bort klasszisnak tart ameddig valaki más középszerűnek. Ízlés, stílus, hangulat kérdése ez is.

Az, hogy a 09-es hársunk szerkezetileg egyszerűbb lenne, ízre és illatra meghökkentő, furcsa lenne? Lehetséges, sőt az utóbbiakat én is így gondolom.
Sekélyesebb lenne? Egészen biztosan nem, akkor sem ha maga Parker írná ezt. Sem az évjárat többi borához képest sem pedig a korábbi hársokhoz képest nem sekélyesebb.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 12:50:24

Ja és lenne egy technikai kérdésem.

A borsor mely tagjai obiztatott kereskedelmi forgalomba levő borok?

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.03.10. 13:16:35

@BZoltan: Természetesen én is úgy gondolom, hogy komoly különbségek vannak ízlések és pofonok közt egyaránt. Viszont az 5 és 8 pont közti különbség nem szokott szubjektív lenni, az a másik megfigyelésem, amit alá is támasztanak a más kóstolókkal folytatott beszélgetések.
Ellenben 8-10 pont körül más valszeg a személyes tapasztalatom hiányán túl sok szubjektív és környezeti tényező is bejátszik.

Egyre kíváncsibb vagyok a SAP hársakra, no. Ott lapulnak a hűtőben, előbb-utóbb kinyílnak...

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.03.10. 13:41:16

Holnap este mi is hársazunk (SAP09 is a sorban), ráadásul vakon, kíváncsi leszek én is az eredményre, igyekszem írni róla mihamarabb!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 14:31:53

@metszo_ollo: Kíváncsi vagyok rá nálatok milyen lesz!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 14:35:23

@BZoltan: Úgy tudom a Hollóvár novemberi szüret kivételével mindegyik
(ha esetleg nincsennek is még fizikailag a borboltokban, abszolút kereskedelmi forgalomra készen állnak, és nekik is el kellett jutniuk Szegedre a pince hűséből)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 14:35:59

@Szomjas Gödény: Szerintem kóstold meg mielőbb, és akkor leszel a legokosabb!

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.03.10. 19:19:17

@drbarta: sikerült érdekes tételeket is szereznünk, mint Alana-Tokaj vagy Maróti és Benedek Peti dűlőse a Mátrából.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 20:04:53

@metszo_ollo: Tényleg érdekelne, hogy miért vakon kóstoltok?

Ha gyakran isszátok ezeket a borokat de annyira azért nem ismeritek őket, hogy kapásból kiszúrjátok a sorból akkor jó játék a vakon kóstolás. De szerintem sokkal nagyobb élmény és sokkal izgalmasabb, tanulságosabb korrektül belőni a borsort és egyenként, minden tételt megbeszélve, visszakóstolgatva megbeszélni, hogy kinek mi a véleménye. Többet tanulnátok így mintha mindenki izzadó tenyérrel izgulna, hogy nehogy lepontozza a Szepsy bort :)

A vakkóstolás az nem a hedonizmusról szól, hanem méricskélésről és a hibák kereséséről... na meg arról, hogy felismerd a kedvencedet :) és nehogy egy vargabort pontozzál fel :)

Ja, egyébként a legjobb poén berakni a vak sorba egy alsópolcos hárompontost és hallgatni a sok géniuszt, ahogy ódákat zengenek róla :)

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 20:17:57

@BZoltan: Szerintem mindenképp tanulságos a vakkóstolás. Pont azért, hogy kizárható legyen az esetleges elfogultság. Ha pedig Szepsy-bor kerül lepontozásra, akkor az abban a sorban annyira volt elég. Senkinek nem fog ezért izzadni a tenyere. (lsd Demeter Szerelmi. Nem túlzás kijelenteni, hogy ő volt a sor nagy esélyese, szerintem legtöbben őrá tippeltünk a hármas számú tétel esetén, de végül nem így lett, és semmiféle problémánk nem volt belőle)

Ha pedig egy tényleg 3 pontos alsópolcos megnyerne egy ilyen sort, akkor szerintem jobb ha felhagyok ezzel a hobbival. :)

ps. Egyébként ne hidd egy gyors vakkóstolás hozta az eredményt. Volt lehetőségünk jócskán visszakóstolni más sorrendben is. A maradékok pedig szerencsés módon nálam landoltak így még néhány napig tovább faggattam őket itthon, egy részüket "megméricskélve" egyéb borok mellett is.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 20:39:23

@drbarta: Doki :) Ugye nem akarsz arról meggyőzni, hogy nem ismered fel a Bott, Hollóvár vagy akár SAP borokat egy fél kortyból? De legalábbis egyiket vagy másikat biztos ki tudod zárni gond nélkül.

Ha alaposan ismersz egy termelőt vagy akár konkrétan egy bort akkor szerintem tök felesleges berakni azt egy vak sorba.

Amúgy én kezdem nem érteni. Ha vakon kóstoltatok akkor ez amit itt olvashatunk az annak az eredménye, vagy annak hogy utána immáron nem vakon visszakóstoltátok? A pontot kapták vakon a borok és jegyzet ment ez után, vagy fordítva, esetleg vegyesen?

Amúgy olvastam a borleírásról posztolt háromrészesedet és én elvesztettem a fonalat. Szerintem feleslegesen túlbonyolítod a terminológiát. Én már nem tudom követni, hogy nálad mit jelent az, hogy egy bor "részeletei nem tökéletesen arányosak, ez pedig az elegancia kárára megy." de azt sem értem, hogy a savak lefutása hogyan és miért egyenes vonalú egy bor esetében.

A legnagyobb tisztelttel nem értem amit írsz. Pedig szeretném, mert szerintem jó érzéked van a borkóstoláshoz.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.03.10. 20:41:26

@BZoltan: én azért szeretem a vakkóstolást, mert véletlenül sem fog befolyásolni bármilyen innen-onnan elcsípett infó. meg sok társaságban előfordul, hogy a egy-egy véleményvezér kedvenc borásza mindig jól teljesít :)
nemrég kóstoltam vakon tizenvalahány furmintot és igazából csak 1 tételnél lepődtem meg a végén, viszont olyan borok is esélyt kaptak és jól szerepeltek, amiket esetleg nem kóstoltam volna magamtól.
a végén meg úgyis visszakóstolunk, ha már kiderül, hogy melyik zsák milyen bort rejtett.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 21:09:00

@metszo_ollo: Akkor viszont csináljátok rendesen. Vagyis legyen rendes sor (csinálja meg valaki aki nem vak) és ne a vakszerencse sorolja be a borokat adott esetben előnytelenül egy-két tételnek. Legyen néma a vak rész, mert a véleményvezérek az ízlésüket vakon is tudják presszionálni. Legyen belövőbor, hogy az első tétel ne induljon hátrányból és legyen legalább egy kakukktojás, hogy a kóstolók ne érezzék olyan okosnak magukat :) A kóstolók pedig jegyzeteljenek/pontozzanak külön a vak részben és külön a visszakóstolásnál.

A vakkóstolás játék :) de játszani is jól érdemes.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 21:17:54

@BZoltan: Nem mindig olyan egyszerű! A fenti sorból 7-ből talán 4-et találtam el pontosan. Sokszor vannak a sorban biztos pontok, de van néhány nehezen eltalálható tétel is. Ha várhatóan egyértelmű lenne a sor felismerése, akkor nem kóstolunk vakon. Most egyébként szerintem kifejezetten más karakterűek a Hollóvár-borok, mint korábban megszokhattuk, a ti esetetekben a hárs úgyszintén, így megintcsak bonyolódott a helyzet. :)

A vaksor végén már pontok születnek. A visszakóstolások max. fél pont erejéig szoktak befolyásoló tényezők lenni, tehát kétséges esetéknél föl , vagy lekerekedhetnek, de leggyakrabban maradnak.(mint látható nálam rendre vannak köztes pontok is).

"részletek nem tökéletesen arányosak": bizonyos részletek vagy túl intenzívek, vagy túl visszafogottak, laposak a bor egészéhez viszonyítva. Ezúttal arra céloztam, hogy a tömör test, komplex és mély aromatikának minden esélye megvolna az ideális gömbölyűséghez, ideális savszerkezettel. De ez most nem tudott létrejönni, mert a savak a bor arculatához képest kissé szükségtelenül túl dinamikusak voltak, nem mozograk összhangban a bor többi alkotöjával, így nálam nem jött létre az üdvözítő harmónia. Ez mellet persze nem vitatható el tőle komplexitása és mélysége.

"egyenes vonalú, avagy egyszerűbb lefutású savak" a savérzet jól követhetően emelkedik, majd szép lassan csökken. Nincs többszöri "savérzet csúcs", nincs cizelláltság, nincs vibráció. Ez nem negatív jelző, ettől még nagyon szép tud lenni egy bor, illetve nagyon remekül fogyasztható. De 8-9 pont biztos nem :)

Kabócás 2011.03.10. 21:25:48

@BZoltan: hidd el, hogy ha valahol, akkor itt gondosan elő van készítve a vakkóstoló (ahogy minden más tematikus kóstoló is). A jegyzetek és a pontszámok vakon keletkeznek, hiszen ez is a lényeg, hogy ne a címkét pontozd le, hanem amit a poharadban találsz éppen akkor. Tehát nincs külön vak és "nemvak" jegyzetelés, hanem egy van. A leleplezés után nem íródnak át a pontszámok...

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 21:33:28

@drbarta: Igen a Lajos hársa is nagyon más volt mint korábban. Én kóstoltam a sajátunkkal az övéit nála, együtt. Nekem akkor meglepő volt, hogy mennyire egyforma a kettő. A Lajoséban nem volt az az aromásság olyan intenzív mint a mienkben és az csontszáraz is volt. A novemberi szüret hársa nálam simán két ponttal több volt az alapnál (6 és 8, ha már itt tartunk).

A terminológiád nekem a legnagyobb tisztelettel továbbra is kínai. Tényleg, egyszerűen nem értem. Egy kicsit olyan mintha a 90-es évek borbarátok :) magazinja lingóját találomra, összevissza olvasnám.

Én nem értem azt, hogy "szükségtelenül dinamikus sav" :) Komolyan, akárhányszor olvasom el amit a borokról írsz, nem értem.

A Norbiét értem. Az ő leírásából simán átjön, hogy mi tetszik neki és mi nem. Pedig ő öt alá adta a hársunkat :) de legalább világos, hogy mi tetszik neki és mi nem.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.10. 21:36:28

@Kabócás: Hol itt? A metszőollónál itt, vagy itt ahol egy kései somlói hárs után jön egy nem kései somlói hárs? :D Ha vakon született minden jegyzet akkor a legtöbb bort bizony felismerék a kóstolók, legalábbis a jegyzetek szerint.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 21:40:17

@BZoltan: Most láttam, hogy új komment is van: szerintem nem jó, ha valaki sorrendbe rakja a borokat, mert akkor várhatólag a nagyszám kerül hátulra, az egyszerűbbek előre.
Általában egyébként akkor van vakkóstoló, ha összevethető beltartalmú borok kerülnek a sorba. Szerintem ez itt se volt másképp, talán a Hollóvár alap-hárs lógott ki ebből a szempontból lefelé.

Egyébiránt én nagyon nem tulajdonítok akkora jelentőséget a koncentrációnak. A borleírás első részében kifejtettem, hogy a bor intenzitását megadó érzetekben nem tartom fontosnak sem a maradékcukrot, sem a vsatagságot. A mélység a magasság, a komplexitás független a mérettől. Gyakran szoktam itthon együtt kóstolni hihetetlenül különböző stílusú borokat, és úgy érzem az értékeik kiszűrése nem hoz zavarba akármilyen sorrendben kóstolom őket. Legalábbis szeretném így hinni.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.10. 21:55:11

@BZoltan: " ...de legalább világos, hogy mi tetszik neki és mi nem"

Akkor elmondom:)
Pozitivumok: van vastagsága,súlya, jó a sav-édesség egyensúly, nincsennek érdességek, élességek

Negatívumok: nincs tömörség, nincs aromaintenzitás (nálam tehát nincs mélysége a bornak, nem hagy mély lenyomatot a szájban) továbbá sem szerkezetileg, sem aromatikailag nem mutat összetettséget.
Ide lehet még venni az aromatika szokatlanságát, de nem tettem.

Bár nekem nem túl sok Borbarátot volt lehetőségem olvasni, de Alkonyi leírásait rendre szerettem és informatívnak tartottam, teljesen magam elé tudtam képzelni a bort. Nemrég személyesen is beszéltünk vele erről, és vannak a leírásoknak olyan részei is, amelyeket hasonlóan értelmezünk, és vannak olyan részek melyeket ő másképp vizualizál, mint én, de érdekesnek találta az én verziómat is.

Kabócás 2011.03.10. 22:03:24

@BZoltan: itt = drbarta és pardinorbi által szervezett kóstolókon. Ha egy bor igazán "jó", akkor egy nem tökéletesen összeállított sorban is megmutatja nagyságát...szerintem...legyen akár édes bor után egy száraz/félszáraz

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.03.11. 06:16:51

@Kabócás: Sajnos ez nem így van. Ugyanzon borvidék, ugyanazon fajtájának ugyanazon évjáratú két bora közül ha a késeit kóstolod először akkor a második szükségszerűen vékonyabbnak, egyszerűbbnek fog hatni. Ez alapszabály.

@drbarta: Mélység, magasság? Én ezeket nem értem. De tényleg. Ahogy a borleírásaidat egy részét sem értem mostanában. Komolyan mondom, látszik, hogy kidolgoztál egy saját terminológiát ami neked és azoknak akiknek ezt el tudtad magyarázni érthető és konzisztens, de sajnos én nem tudok velük mit kezdeni. Tényleg nem értem, hogy te mit nevezel aromaintenzitásnak, tömörségnek.

Furcsának tartom, hogy azt nem írod le, hogy tetszik egy bor avagy sem, de próbálod a negatív avagy pozitív véleményedet objektívnak látszó, de ezzel együtt végtelenül szubjektív jelzőkkel alátámasztani.

Mélység, magasság, tömörség, szerkezet, élesség, egyenes savak, aránytalan részletek... ezek mind-mind furcsa, szokatlan és számomra nehezen értelmezhető terminológiák.

Nekem ez már túl bonyolult. Alkonyinak is szeretem a stílusát, de a már-már misztifikáló borértékelése neki is sok. Irodalmilag persze jó.

Szerintem egy kicsit egyszerűsítsd a dolgokat. Vegyél vissza a végtelen bonyolultságú terminológiákból és próbáld meg a Kató Bandi mércéjével nézni a borokat (nem innám, iható, bármikor szívesen innám, akarok a pincémbe is... vagy valami ilyesmi).

Ne akarj mindent megmagyarázni és ne akarj objektívnek látszó bonyolult méricskélésbe menni.

Végezetül pedig... lezárva a blogodon való aktivtást... Engem az nem zavar, hogy nektek nem tetszik egy borunk. Van ez így. A Norbi is felhívott, megkérdezte, hogy mi a helyzet ezzel a borral, hogyan készült, miért ilyen. Elmondta, hogy számára nehezen befogadható ez a stílus. Én meg elmondtam neki amit tudok. Ez tök jó. Bár mindenki akinek nem jön be egy borunk ilyen visszajelzést adna.

Az viszont nagyon zavar, hogy te az objektivitás látszatát keltve nehezen megfogható de erősen jelzőkkel ítélkezel egy bor fölött. Anélkül, hogy bevállalnád, hogy tetszik avagy nem tetszik. Van úgy, hogy egy bor nem tetszik, mert nem tetszik, akkor sem ha mindenki másnak tetszik. De olyan is van, hogy mások által lehúzott bor viszont tetszik. Ilyen az ízlés, ilyen az ember. Nem kellene mindenbe mélységet, lenyomatot, szerkezetet, magasságot, egyenességet magyarázni, hogy objektívnak látszódjon az ami szubjektív.

Na, de részemről ezzel lezárva. A te blogod, úgy csinálod ahogy akarod.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.03.11. 07:06:23

@BZoltan: Akkor most kvittek vagyunk! Én kritikával illettem a borotokat, te pedig megkritizáltad az írást. Ennyi!

Kabócás 2011.03.11. 09:50:52

@BZoltan: akkor adnék erre igazat, ha a borokat csak egyszer lett volna módunkban megkóstolni ebben a szerinted nem jól felállított sorban. DE mivel volt alkalom a többszöri visszakóstolásra, ahol már nem a kései után jött a szárazabb, így a valódi arcát mutatta minden egyes bor. Nekünk már nem egyszer fordult elő, hogy egy csontszáraz bor simán érezhetően jobbnak bizonyult egy félédes vagy édes bornál, teljesen mindegy volt, hogy milyen sorrendben kóstolva azokat.
süti beállítások módosítása