A Borrajongó

Felcsigázás: Ribera del Duero beharangozó

2011. január 26. 06:00 - drbarta

Mostanában sűrű lesz a programunk, egymás után jönnek beharangozásra méltó kóstolók.

A most következő igen impresszív sort rendszeres hozzászólónk, illetve immáron közel olyan rendszeres kóstolótársunk akov állította össze.

A sort alkotó borokról, termelőikről némi előzetes információt ezúttal is szeretnénk megosztani.

 

Következzen a részletes beharangozó akov összeállításában, szavaival, fogadjátok sok szeretettel:

 
Ribera del Duero (RdD) Magyarországon szinte alig ismert, a kereskedelemben kapható spanyol tételek száma minimális, szinte csak 1-2 Rioja és néhány alsó kategóriás spanyol darab kapható. Felettébb meglepő a dolog, tekintve, hogy a vidék magas minőségű, hosszú életű és egyedi vörösborok sorát ontja magából. És ezt nem ma kezdte el.
RdD a világ azon kevés borvidékeinek egyike, amely számos drága presztizsbort ad a világnak, ami a gyűjtők kedvelt célpontjává teszi a borvidéket. A borvidék borai általában nem olcsók, azonban a csúcskategória mellett természetesen létezik olyan jó ár-érték arányú kategória is, amely a spanyol fogyasztók széles rétegit megrögzött RdD rajongóvá tette.
Reméljük, hogy az alábbi sor által nem csak ez a bizonyos jó ár-érték kategóriát „érjük tetten”, de – ha csak egy múlékony pillanatra is – bekukkanthatunk a nehezen megközelíthető presztizs-kategória árnyékába. A mezőnyt színesítjük 1-1 fehérborral és 1 vörösborral a szomszédos Rueda és Toro vidékekről.
A borokat mind Spanyolországból – helyi kapcsolatok útján, amelyért nagy-nagy köszönet – szereztük be, a feltüntetett árak tehát spanyol kiskereskedelmi árként értelmezendők. Ha az adott tétel Magyarországon kapható, akkor hazai kisker árat is megadjuk zárójelben.
 
Rueda DO
Rueda vidéke – a Madridot megelőző időkben királyi városként funkcionáló – Valladolid regionális központtól nyugatra helyezkedik el, az utóbbi időszakban Spanyolország legpotensebb, nemzetközi figyelmet is kiváltó fehérboros vidékévé avanzsált. Pár évtizeddel ezelőtt Rueda borai egy sherry-szerű, nehézkes, erősen oxidált iskolát képviseltek, de mára ez szerencsére a múlt homályába vész. Ma mintegy 8000 ha területen gazdálkodnak itt, a vezető fajta a helyi verdejo, valamint a közelmúlt sikereinek köszönhetően a sauvignon blanc. A fehér fajták a borvidéki szőlők 90%-t adják, a 2001-ben megváltoztatott szabályozásnak köszönhetően azonban a maradék területeken kékszőlőt – zömmel tempranillo-t – is termesztenek.
 
Cuatro Rayas Rueda Savignon Blanc 2009
Egy egyszerű, de ár-érték bajnoknak kikiáltott szövetkezeti termék, 100% sauvignon blanc, 20 éves tőkék termése 700m-es tengerszint feletti magasságból. Belövőbor, semmi több.
Ár: 5 EUR
 
Belondrade y Lurton Rueda 2007
A Belondrade y Lurton birtok borait a vidéken megragadt francia származású Didier Belondrade készíti, akit a bordeaux-i Pessac-Leognan száraz fehérei inspiráltak, miközben - egyesek szerint – Spanyolország egyik legnagyobb fehérborát hozta létre. A 100% verdejo-ból szűrt bort hordóban erjeszti, majd a 10 hónapos érlelés seprőkeverés támogatásával történik új francia és amerikai hordókban. Egy modern, komplex bort várunk, amely megmutatja a verdejo egyik arcát.
 
Az egyik korábbi évjáratról Robert Parker ezt mondta: „Véleményem szerint ez a bor egyike a két legnagyobb száraz fehérnek, amit Spanyolországban készítenek”. Emellett Jancis Robinson Rueda fordulópontjaként utalt korábban erre a borra.
Cellar Tracker: 90
Ár: 22 EUR
 
Ribera del Duero DO
Ribera del Duero borvidékét talán senkinek sem kell bemutatni, az utóbbi 10-15 évben komoly nemzetközi hírnevet vívott ki magának. A mintegy 20,000 ha területű borvidéken a vezető fajta a tempranillo (tinto fino néven fut), a garnacha (grenache), valamint némi cabernet sauvignon, malbec és merlot is akad. A jó vízelvezető, gyakran meredek dűlőket a Duero folyó alakította ki évmilliók alatt. A kvarcos kavics mellett a homok is megtalálható, valamint a mélyebb rétegekben lévő karbonát segíti, hogy a szőlő csersavtartalma érett és bársonyos legyen. 500mm csapadék (télen és tavasszal), valamint 2,200 napos óra jellemzi az időjárást, amely nem igazán kedvez a gombás megbetegedéseknek. A régió kontinentális időjárása azonban tavaszi fagyokkal és jégesőkkel fenyeget.
A kóstolótól nagytestű, sűrű szövésű, komplex, magas tannintartalommal és jelentős újfával rendelkező, buja borokat várhatunk.
 
Pesquera
A Pesquera pincészetet az ács szakmát tanult Alejandro Fernández építette fel kemény munkával, közben pedig Ribera del Duero egyik ikonjává lett. A 80-es évek elején váltak híressé borai, amelyek a vidéket korábban jellemzőtől erősen eltérő stílusban készültek. Az eleinte a pincénél csatos üvegben árult, nagy testű, ászkolt, ámde – sok rioja-i nedűvel ellentétben gyümölcsös bor népszerűsége magasra röpítette a pincét, amely a 80-as és 90-es években komoly növekedésre volt képes. A ma 250 hektáros birtokméret ellenére is sikerült megtartani a magas minőséget. Senor Fernándezt ma már csak sokan „tempranillo mesternek” nevezik.
Az ár-érték bajnok Crianza mellett a Reserva verziót is megkóstoljuk. A kínálatot kiegészíti még a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő – jelen kóstolón sajnos nem szereplő – Janus Grand Reserva is. Az alap Crianza bor Spanyolország egyik legjobb ár-érték aranyú bora. A Pesquera borok jelentős szerepet játszottak abban, hogy a Ribera del Duero borai ma a világ csúcsborai közé tartoznak.
 
Tinto Pesquera Crianza Ribera del Duero 2007
A 100% tempranillo bort 18 hónapig érlelték amerikai kisfahordóban, majd 6 hónapot pihent palackban. A mindennapok csúcsbora. Többször fogyasztottuk, mindig remek volt.
Wine Advocate: 91
Ár: 15 EUR
 
Tinto Pesquera Reserva Ribera del Duero 2006
Szintén 100% tempranillo. Kaviccsal (gravel) kevert talaj. 24 hónapot töltött amerikai hordókban, majd a polcokra kerülést megelőzően pontosan 1 évet palackban.
Wine Advocate: 92
Ár: 24 EUR (korábban a DropShop kínálatában 15,000Ft-ért szerepelt, borsos)
 
Carmelo Rodero Ribera del Duero Reserva 2004
Carmelo Rodero családja 4. generációs szőlőtermesztő. 50 ha termőterülettel rendelkeznek, a 90-es évek elejéig a mitikus Vega Siciliának 14 éven át adták el szőlőjüket, majd ezt követően – gondoljuk, hogy meglátták a VS borok árát – saját borkészítésbe kezdtek. A családi stratégiai érzékét jelzi, hogy nagyobbik lányuk a Bordeaux-i Egyetemen végzett borász.
Az összetételt 90% tempranillo és 10% cabernet sauvignon adja, a gyümölcs kb. 30 éves tőkékről származik. 21 hónapot töltött el 80%-ban francia, 20%-ban amerikai hordókban, majd 24 hónapos palackos érlelést szenvedett el. A 2004-es Reserva igen magas pontszámokat ér el nemzetközi teszteken.
Értékelések:
Wine Advocate: 91
Wine Enthusiast: 94
Cellar Tracker: 92
Ár: 25 EUR
 
Bodegas y Vinedos Alión Ribera del Duero 2005
Ezzel a borral, jaj, egyszer már találkoztunk és nagyon bevált, történetesen spanyolok állát sikerült „leszakítanunk” vele, akik hümmögtek rendesen a saját borukon, mondván, ilyet még ők sem ittak.
Bodegas y Vinedos Alión a legendás Vega Sicilia társbirtoka. Az Alión borai fiatalabban és modernebb stílusban kerülnek a piacra, mint a Vega Sicilia híres tételei, azonban vitathatatlanul Spanyolország nagy borai közt tartják őket számon. A Valladolidhoz közeli Peñafiel városkában 1990-ben alapított, rendkívül jól megtervezett és jó adottságokkal rendelkező pincészetet 1992-ben vásárolta meg a Vega Sicilia.
A 2005-ös évjárat hideg és esős telet maga mögött hagyva, enyhe és esős tavasszal indult, amelyet egy nagyon meleg és száraz nyár követett.
100% tempranillo, 25-30 éves tőkékről. 2006. januárig nem hűtött acéltartályban volt a bor, utána új Nevers hordókba került 13 hónapig, majd palackérlelés következett a 2009-es piacra kerülésig.
Értékelések:
Wine Advocate: 94
Jancis Robinson: 17
Wine Spectator: 89
Stephen Tanzer: 93
Cellar Tracker: 92
 
Ár: 40 EUR (Bortársaságnál kapható, 15,000Ft)
 
Dominio de Pingus Flor de Pingus Tinto Crianza 2006
A Pingus-t Peter Sisseck dán borász alapította 1995-ben, aki Ribera del Dueroban dolgozott egy borászat kialakításán, amikor beleszeretett a környéken látott nagyon öreg tempranillo ültetvénybe. A birtok neve és egyben csúcsbora a borász gyerekkori becenevét viseli. Az első, 1995-ös évjáratról Robert Parker azt írta, hogy „az egyik legizgalmasabb bor, amit valaha kóstoltam. (96-100p)”. Ez rögtön $200-os induló árra lőtte be a bor palackárát. Nem volt jó ómen, hogy az amúgy is limitált szériában rendelkezésre álló bort az USA-ba szállító hajó elsüllyedt valahol az Azori-szigeteknél. A 75 kartonos veszteség közel $500-ig nyomta fel egyetlen palack árát. A Pingus Spanyolország első számú presztizsbora, amelyért akár 1000 Eurót is elkérnek palackonként.
A kóstolandó „Flor de Pingus” a birtok másodbora, amely a Pingus-hoz hasonlóan szintén 100% tempranillo, nagyon hasonlóan készül, de „csak” 35 év körüli tőkékről és bérelt területről. A szőlőművelés 2005 óta biodinamikus. A bor készítése a lehető legtermészetesebben történik, nagykádas erjesztéssel, fajélesztő és enzimek hozzáadása nélkül. Az érlelés tipikusan 14 hónapig történik új és használt fahordóban, majd a bor derítetlenül, illetve szűretlenül kerül a palackba.
Jay Miller (Wine Advocate) 2008-as kommentárja szerint „a Flor de Pingus elképesztő ár-érték arányának köszönhetően talán Spanyolország legjobb bora”.
A 2006-os évjárat egyébként a szokásosnál nedvesebb volt Ribera del Dueroban, a gyengébb helyeken lévő dűlők megszenvedték az időjárást. Az év legjobb „Riberái” azonban a 2001-es nagyszerű évjáratra emlékeztetnek: tiszták, egyensúlyosak és tökéletesek.
Értékelések:
Wine Advocate: 95
CellarTracker: 92
Ár: 76 EUR
 
Vega Sicilia Valbuena 5º Reserva 2004
A Vega Sicilia – amely egyben a tokaji Oremus tulajdonosa is – birtokot felesleges volna bemutatni, a világ legjelentősebb pincéi közé tartozik. Hosszú múltja, az egyediség és minőség irányába tett tudatos lépések, a borkészítés során követett magalkuvástól mentes, rendkívül szofisztikált és türelmes munka azok, amelyek a birtokot ma a leghíresebb bordeaux-i chateau-k mellé emelik.
Igaz, nem kóstoljuk, de mondjunk pár szót a legendás Único-ról, amely a zászlósbor szerepét viszi. Tempranillo, némi cabernet sauvignon és merlot adják a receptet és sok-sok türelem. Fakádban erjed, majd összesen 7 évet tölt hordóban (!) és 3 évet palackban, azaz 10 évesen kerülhet a fogyasztóhoz. Az érlelés során új és használt hordókat is megjár, az egyes fázisok között nagy, fából készült tárolókban pihen. Csak a legjobb évjáratokban készülhet el.
A másik furcsaság a pincétől az un. Reserva Especial, amely egy évjárat nélküli házasítás a legjobb évjáratok legjobb boraiból.
A most kóstolandó Valbuena a birtok másodbora – amely nevét a borvidék egyik régiójáról kapta – összetételét tekintve azonos fajtákat tartalmaz, acéltartályban erjed és összesen 3,5 évet tölt hordóban, 1,5 évet palackban. A Vega Siciliánál tehát semmit sem sietnek el… A szőlő kezelése és a borkészítés nagyon hasonlít az Único esetében alkalmazotthoz, talán bekukkanthatunk a nagytestvérek árnyékába.
Értékelések:
Wine Advocate: 94
CellarTracker: 92
 
Ár: 87 EUR (a 2005-ös évjárat 29,500Ft-ért kapható a Bortársaságnál)
 
Bodegas Torreduero Toro Marqués de Peñamonte Reserva 2001
Végül, lazításképpen megnézünk egy öregebb tempranillo-t a szomszédos, feltörekvő Toro borvidékről.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr612604227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2011.01.26. 21:48:22

Igaz, hogy OFF, de nekem nagyon tetszene, ha ezentúl címkefotó is szerepelne a leírásoknál...nem tudom ki hogy van vele, nekem tetszik :))

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.27. 10:16:39

Egyetértek. :) Ezek itt az én képeim, de ha van egy viszonylag normális fényképező, kis odafigyeléssel jó kis képeket lehet csinálni.
süti beállítások módosítása