A Borrajongó

Minivertikálisok I. Hollóvár-furmintok

2011. január 05. 07:00 - drbarta

Mindig tanulságos dolog vertikálist kóstolni.

Mostanra érett meg az idő ezeddig viszonylag rövidebb borkedvelői pályafutásom során, hogy egyes, általam kedvelt borokból össze tudjak állítani nem éppen hosszú, de már kellően érdekes három tagból álló minivertikálisokat.

Következzenek így először Hollóvár-furmintok:

 
Hollóvár Furmint 2009
Abszolút „szokatlan” illat a pincétől: tiszta és gyümölcsös, sallangok nélkül. Főként alma-barack-körte vonalon mozog a karaktere, később csatlakozik némi grapefruit és citromfű,megtámogatva leheletnyi mézzel. Szájban karcsúbb, mint a pincétől az megszokott. Textúrája szinte áttetsző.  Nem mondhatni mély bornak, de szerkezetben mégis nyújt némi finom összetettséget. Aromatikája az illatnak megfelelően elsősorban jól definiált primer gyümölcsökből áll össze, frissek és egyáltalán nincs túlérett hangulatuk. Ásványossága szárazan-sós, neutrálisabb-finomabb jellegű, nem feltétlen somlói bort jelez, inkább Badacsony környékére asszociálnék. Arányos, elegáns, univerzálisabban letisztult stílusú tétel, és mint így kevesebb egyéniséggel, mint azt korábban megszokhattuk. Szűk 6 pont.
 
Hollóvár Furmint 2008
Sokkal áthatóbb, émelyítőbb, mélyebb illat. Érett barack, pici gomba, méz, avar,ásványok, és leheletnyi kéksajtos szúrósság, egyáltalán nem zavaró mennyiségben. Hamisítatlan hollóváras karakter. A korty egyértelműen sűrűbb, tömörebb és mélyebb, mint az előző bor esetén. Az illatban részletezett, egyébként a pince boraira nagyon jellemző ízek betöltik a szájat, de igazából a figyelmet mégis domináló savvilága ragadja meg. Magasak, rétegzettek, szélesek, harapnivalóak, mindamellett viszont csiszoltak és gördülékenyek. Kétségtelen lendületessége és férfias karaktere mellett  a bor nem nyers őserőről szól,  tartalmassága,  egyedisége kultúrált köntösben jelenik meg. Stabil 7 pont.
 
Hollóvár Furmint 2007
Az előző borral sokkal inkább rokon illat, de még mélyebb, ugyanakkor kedvesebb. Aszalt barack , érett mézesség, pirítós, grillázs, és a jellegzetes gombás-avaros-sósság. Szájban vastag, olajos test fogad, sima felszínekkel. Savvilága kevésbé magas és lendületes, de mégis szinte gömbölyűvé egészíti ki a struktúrát. Bár kétségtelenül kevésbé rétegzett a szerkezet, mint a 08-asnál, de összességében szerethetőbb volt a bor. A savak egyszerűbb felépítése nem akarja dominálni a kortyot, észrevétlenebb egyensúlya, gördülékenysége mellett jobban lehet élvezni jellegzetes , mély, a három bor közül a legkomplexebb és leginkább harapnivaló ízeit. A lecsengésben viszont már nem tud észrevétlen maradni a 15-ös alkohol. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.

 

Az idő múlásának a hatását leginkább akkor lehet jól tanulmányozni, ha az egyes borok kiforrott, gyakorlatilag teljesen megegyező technológiával készülnek, lényegében megegyező stílusban. Itt most szerintem túl sok különbözőség volt a borok között, ahhoz, hogy a palackérés előnyeiről, hátrányairól lehessen nagy következtetéseket levonni.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr82561770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.05. 09:22:08

Érdekes kérdés, hogy a 09-es furmint mássága annak köszönhető-e, hogy ez a tétel tartályban erjedt és csak három hónap fahordós érlelést kapott. Azt nem tudom, hogy a Lajos változtatott-e a terhelésen és a szüreti időponton.
Az biztos, hogy a Lajos többször is hangsúlyozta, hogy a leginkább kortyolgatni való, testesebb borokról el akar mozdulni a könnyebben iható borok felé. Úgy fogalmazott, hogy "lehessen már meginni egy üveggel belőle" :)

Ez izgalmas változás, ha tényleg így van. Én ugyanakkor ezzel úgy vagyok, hogy ennek a légies szövésű somlói iskolának a professzora mégiscsak Györgykovács Imre.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 09:41:52

@BZoltan: Határozottan engem is Györgykovács-borokra emlékeztetett a 09-es furmint. Nekem tényleg tetszett, de megszűnt a "hollóváras" karakter.

A szüreti időpont érdekes kérdés! Nyílván alapvetően az évjárat határozza meg, de különös, hogy a legvaskosabb 07-es október eleji szüret, 23-as mustfokkal, a 08-as október huszonakárhanyadikai szüret 22.5-es musttal, míg a szemlátomást sokkal vékonyabb 09-es a legkésőbbi szüret, talán okt.27-ei, 21-es mustfokkal.

Kíváncsi lennék, hogy rövidebb érlelésen kívül van-e még egyéb különbség. Nekem úgy tűnik kóstolás alapján, mintha a 07-es és 08-as lett volna valamennyit héjon, a 09-es meg egyáltalán nem. De nem tudod ennek a részleteit?

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.05. 10:06:12

@drbarta: Nem szoktam jegyzetelni amikor ilyenekről van szó, hülyeséget meg inkább nem mondok. Az fix, hogy a Lajos kimondottan jobban iható, könnyedebb borokat akar csinálni és ezen szándéka szépen megmutatkozik a 09-es boraiban.

A szüret konkrét időpontjából nem minden évjáratban lehet következtetni a koncentrációra. 2007-ben például olyan forróság és szárazság volt, hogy sokkal jobban koncentrálódott a gyümölcs. Ráadásul a Hollóvár ültetvény teljesen déli kitettségű és relatíve magasabban is van.

Nekünk is sokan pedzegetik, hogy csináljuk könnyedebb, légiesebb borokat. Régebben erre mindig azt mondtam, hogy ha ilyen somlóira vágyik valaki akkor tényleg ott van Györgykovács Imre, ő a maximumot hozza ebben a műfajban.

Én úgy érzem, hogy ez a légiesebb, elegánsabb stílus jellemzően az "angolosabb" fogyasztói igény megjelenése. Aki nyugati exportban gondolkodik annak el kell gondolkodnia a maradékcukros, olajos, nagy extraktú alkoholosabb műfajról való váltáson, mert ez úgymond nem korszerű. Ugyanakkor a magyar, de a lengyel és a keletibb ízlés mintha jobban értékelné a fehérborok testességét.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 10:16:31

Kösz az írást. Nemrég kóstoltam a 09-es Furmintot, a 09-es Olaszt és a 09-es Hárslevelűt. Nekem mindhárom bor nagyon egyformának és így unalmas tűnt. Mindháromban volt számomra valami nagybor idegen muskotályos parfümösség.

Annak ellenére, hogy 2007-ben Lajos borai túlkoncentrálódtak, nagytestűek és alkoholosak lettek, nagyon komplex-é is váltak egyben. Őrizgetek 07-est még otthon, de nem bontom ki egyhamar.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 10:45:10

@BZoltan: Azért is írtam, hogy évjáratfüggő a szüreti időpont. Számomra azért mégis érdekes, hogy több, mint 3 héttel késebbi szüret a 09-es a 07-eshez képest.

Én dícséretesnek tartom, ha valaki nem minden évben ugyanazt a stílust szeretné hozni, és képes a megújulásra. Majd néhány év alatt kiforr, hogy melyik fajtának melyik módszer kedvez leginkább.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 10:48:26

@akov: Én még nem kóstoltam a többit, de nekem alapvetően tetszett ez a bor. Ha azt vesszük, akkor a 07-esek is egyaránt egészen hasonló stílust képviselnek fajtától függetlenül, csak a másik irányból megközelítve.

Octopus 2011.01.05. 10:49:13

Érdekes kérdés ez a Hollóvár-karakter, a 2008-asnak én kifejezetten nem szerettem az illatát, leginkább kellemetlenül botritiszesnek tűnt, persze lehet, hogy más áll a háttérben. Ha az adta ezt a jelleget, ha nem, a remek 2006-os olaszrizlingje, 12,5-ös (vagy 12,0?) alkohollal még nem volt ilyen, az is tisztább és frissebb volt, és magas alkohol/késői szüret-hangulat nélkül is tudott gazdag és izgalmas lenni.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.05. 10:57:15

@drbarta: Kis hazánk időjárási viszonyai tudnak ilyen vicceset művelni :) Van úgy, hogy októberben akár egy-két hétre is megáll a világ az ültetvényben. Sem a cukorfok nem emelkedik, sem nem töpped, sem nem botritiszesedik, aztán a hűvös, szeles, borús idő után jön két száraz, verőfényes nap és hirtelen megugrik minden.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 11:00:19

@Octopus: Valóban érdekes kérdés! Lényegében az ugyanonnan származó 2009-es tétel bizonyítja, hogy elsősorban nem a terület felelős ezen karakter megjelenésében,mégcsak nem is speciális pinceflóra.

A 08-ast én nem éreztem igazán botritiszesnek, a 07-es szerintem közelebb volt hozzá. A 08-as illata sokszor, sok helyütt volt már téma, számomra csak pikantéria, és egyáltalán nem zavaró.

A 06-os olaszrizlinget én nem frissiben ismertem meg, hanem több, mint 3 éves korában, és akkor "hollóváras" karakter(avaros-gombás-fülledt-sós) mintapéldánya lehetett volna.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.01.05. 11:11:18

@drbarta: Az avaros-gombás jegyeket én jópár _érettebb_ Szepsy borban is fedeztem már fel. Szerintem ez a vulkankus alapkőzet az érett (botritisz?) szőlő és talán a fajták összessége a palackérés után.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.05. 14:34:45

@BZoltan: Minden bizonnyal többtényezős egyenlet a "hollóváras" aromatika. Vannak hasonló jegyek más borokban is, de pl. a 07-es Hollóvár-borokban például már akkor is benne voltak, amikor frissen kijöttek. Így elsősorban nem palackérésnek gondolnám, bár kétségkívül az is hozzá tud tenni.

danmajerle 2011.01.06. 21:44:20

Ezek mind szűrt borok voltak? Érdekes lenne összehasonlítani őket szűretlen testvéreikkel is. Pincénél 1-2 éves korukban mindegyik évjáratnál a szűretlen verzió teljesített jobban, csak kérdés, hogy azoknak a stabilitása hogy alakul az idő előrehaladtával.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.07. 06:51:38

@danmajerle: Egyedül a 07-es volt szűretlen, bizonyára hozzá is tett ahhoz, hogy a legkomplexebb, és legszerthetőbb zamatokkal rendelkezett. Így negyedik évében semmiféle stabilitási problémát nem mutatott, igaz ez még nem egy hatalmas idő egy nagy bor életében.

shiraz 2011.01.11. 19:59:09

azért a 09-es borok nagyon magas szintet ütnek meg. legfeljebb nem vagyunk felkészülve rájuk :)
de ez már nem először történne meg Lajos borai esetén...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.11. 20:34:41

@shiraz: Szia! Köszönöm, hogy benéztél!
Nekem kifejezetten tetszett ez a 09-es furmint, mint a leírásból ki is derül.
Meglepőnek annyiban találtam, hogy a korábbi években megszokotthoz képest gyökeresen más stílust tűnik képviselni, viszont "hasonló" stílusú borhoz úgy érzem lehetett már szerencsénk.(Még akkor is ha azok konkrétan nem ilyen vivnifikációs jellemzőkkel készültek)
Úgy érzem az általam jelenleg kedvelt borstílushoz közelebb is áll ez a 09-es, de a régebbieket mégis komplexebbnek és mélyebbnek éreztem, úgy, hogy a legszebbeknekaz eleganciát sem kellett föladniuk..

akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.01.14. 13:57:39

@drbarta: én is veled értek inkább egyet, hiányoltam a komplexitást a borokból, egyszerűek és nagyon hasonlóak voltak egymáshoz a 2009-esek.

2011.01.14. 20:17:17

no, tegnap nekünk is "megvolt" a sor somlón, szűretlenek is, késői is. mivel kajáltunk, dumáltunk, ittunk, nem volt cél az elemzés, de ezzel együtt is rettentően tetszett a 2009-es furmint is (azért hoztunk 3 palack szűretlen 2008-ast is mellé :D).

igazából az összes furmint és hárs nagyon-nagyon jó volt. hársból a novemberi szüretelésű 2009-es új mérce sztem.
süti beállítások módosítása