Mindig tanulságos dolog vertikálist kóstolni.
Mostanra érett meg az idő ezeddig viszonylag rövidebb borkedvelői pályafutásom során, hogy egyes, általam kedvelt borokból össze tudjak állítani nem éppen hosszú, de már kellően érdekes három tagból álló minivertikálisokat.
Következzenek így először Hollóvár-furmintok:
Hollóvár Furmint 2009
Abszolút „szokatlan” illat a pincétől: tiszta és gyümölcsös, sallangok nélkül. Főként alma-barack-körte vonalon mozog a karaktere, később csatlakozik némi grapefruit és citromfű,megtámogatva leheletnyi mézzel. Szájban karcsúbb, mint a pincétől az megszokott. Textúrája szinte áttetsző. Nem mondhatni mély bornak, de szerkezetben mégis nyújt némi finom összetettséget. Aromatikája az illatnak megfelelően elsősorban jól definiált primer gyümölcsökből áll össze, frissek és egyáltalán nincs túlérett hangulatuk. Ásványossága szárazan-sós, neutrálisabb-finomabb jellegű, nem feltétlen somlói bort jelez, inkább Badacsony környékére asszociálnék. Arányos, elegáns, univerzálisabban letisztult stílusú tétel, és mint így kevesebb egyéniséggel, mint azt korábban megszokhattuk. Szűk 6 pont.
Hollóvár Furmint 2008
Sokkal áthatóbb, émelyítőbb, mélyebb illat. Érett barack, pici gomba, méz, avar,ásványok, és leheletnyi kéksajtos szúrósság, egyáltalán nem zavaró mennyiségben. Hamisítatlan hollóváras karakter. A korty egyértelműen sűrűbb, tömörebb és mélyebb, mint az előző bor esetén. Az illatban részletezett, egyébként a pince boraira nagyon jellemző ízek betöltik a szájat, de igazából a figyelmet mégis domináló savvilága ragadja meg. Magasak, rétegzettek, szélesek, harapnivalóak, mindamellett viszont csiszoltak és gördülékenyek. Kétségtelen lendületessége és férfias karaktere mellett a bor nem nyers őserőről szól, tartalmassága, egyedisége kultúrált köntösben jelenik meg. Stabil 7 pont.
Hollóvár Furmint 2007
Az előző borral sokkal inkább rokon illat, de még mélyebb, ugyanakkor kedvesebb. Aszalt barack , érett mézesség, pirítós, grillázs, és a jellegzetes gombás-avaros-sósság. Szájban vastag, olajos test fogad, sima felszínekkel. Savvilága kevésbé magas és lendületes, de mégis szinte gömbölyűvé egészíti ki a struktúrát. Bár kétségtelenül kevésbé rétegzett a szerkezet, mint a 08-asnál, de összességében szerethetőbb volt a bor. A savak egyszerűbb felépítése nem akarja dominálni a kortyot, észrevétlenebb egyensúlya, gördülékenysége mellett jobban lehet élvezni jellegzetes , mély, a három bor közül a legkomplexebb és leginkább harapnivaló ízeit. A lecsengésben viszont már nem tud észrevétlen maradni a 15-ös alkohol. 6 és 7 pont között, közelebb az utóbbihoz.
Az idő múlásának a hatását leginkább akkor lehet jól tanulmányozni, ha az egyes borok kiforrott, gyakorlatilag teljesen megegyező technológiával készülnek, lényegében megegyező stílusban. Itt most szerintem túl sok különbözőség volt a borok között, ahhoz, hogy a palackérés előnyeiről, hátrányairól lehessen nagy következtetéseket levonni.