A Borrajongó

Borozás a Gourmet Fesztiválon I. - Bortársaság

2024. június 09. 21:30 - furmintfan

A Gourmet Fesztivál legalább annyira - ha nem inkább - társasági, mint szakmai esemény és az is tény, hogy az árakat nem az átlagember pénztárcájára szabták. A közönség egyértelműen a tehetősebb rétegből kerül ki, ha valaki itt jól akarja érezni magát és alaposan kihasználni a rendezvény által kínált ételek és italok bőségét, akkor mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Kora délután még általában szép idő mellett sincs nagy tömeg (a Gourmet Fesztiválhoz évek óta hozzátartozik, hogy legalább egyik nap elveri az eső), napnyugta tájékán a létszám és a hangulat is emelkedik.

Nem feltétlenül terveztem, de pénteken egy hirtelen ötlettől vezérelve kilátogattam a fesztiválra, leginkább azzal a céllal, hogy borokat kóstoljak. Végül a vártnál jobban sikerült az akció, olyannyira, hogy az élménybeszámoló terjedelmi okok miatt két részes lesz.

 gourmet2.jpg

A Bortársaság standjánál rengeteg tételt lehetett szemlézni, itt biztosan mindenki talált valami kedvére való bort, ezt az esti látogatottság is tükrözte. Pár órára én is lecövekeltem náluk, és pici kóstolóadagok formájában sok-sok borral megismerkedtem közelebbről, hazai pályáról és külföldről vegyesen válogattam.

A Kreinbacher Birtok két új magnumpalackos rosé pezsgője is debütált a fesztiválon, az egyik a saját standjukon, a másik a Bortársaságnál. Mindkettőt megkóstoltam, az egyszerűség kedvéért mindkettő ebben a posztban kap helyet.

kreinbacherroseextrabrut2019magnum.jpgKreinbacher Rosé Extra Brut 2019 Magnum
A piros bogyós gyümölcsök mellett feltűnik egy kis érleltség, mandulás, marcipános aromák is. Élénk sav, finom textúra, selymes korty, hosszan tartó buborékok. 6p+

kreinbacherrosebrutnature2019magnum.jpgKreinbacher Rosé Brut Nature 2019 Magnum
A piros gyümölcsök, mint az eper és cseresznye némi citrusossággal egészülnek ki. Precíz savak vezetik és nyújtják hosszúra, finom a textúra és a gyöngyözés, lendületes és valamivel. frissebbnek is tűnik, mint az Extra Brut. 7p-

kreinbacherprestigebrut2017magnum.jpgKreinbacher Prestige Brut 2017 Magnum
Érett fehér húsú gyümölcsök, kekszes aromák, briós, alma, citrusok alakítják az aromaprofilt. A buborékok aprók és tartósak, az egyensúlyt a sav bontja meg: kicsit éles és külön életet él. 6p

sauskablancdeblancsextrabrut.jpgSauska Blanc de Blancs Extra Brut
Friss citrusok, zöldalma, a háttérben diós-almás pite, halvány élesztős jegyek adják a díszítést. Nagyon fiatalos, energikus pezsgő, feszes savakkal, hosszan tartó gyöngyözéssel, leheletnyi fenolossággal. 7p-

oremusmandolasfurmint2021magnum.jpgOremus Mandolás Furmint 2021 Magnum
Fejlődő illatában körte és más fehér húsú gyümölcsök dominálnak, édesfűszerek mellett. Lendületes, arányos, a hordó sem ül rá a borra, de még nagyon fiatal. Körte, őszibarack, némi citrussoság, diszkrét édesfűszeres aláfestés adják a díszítést. Nagyon fiatal. 6p+

pannonhalmifoapatsagpriorrajnairizling2023.jpgPannonhalmi Főapátság Prior Rajnai Rizling 2023
Fajtajelleges illat, őszibarack, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici zöldfűszerrel. Hűvös karakterű bor, feszes savak vezetik, a korty magja enyhén krémes. Citrusok, alma, őszibarack viszik a prímet, a háttérben felvillan egy kevés trópusi gyümölcs és zöldfűszer, miközben finom fanyarság kísér. Még kicsit keredhet a palackban. 6p+

veszpremiersekipinceszetmandorlarajnairizling2023.jpgVeszprémi Érseki Pincészet Mandorla Rajnai Rizling 2023
A Prior után melegebb, érettebb gyümölcsösség jellemzi: sárgabarack, mangó, sárga húsú őszibarack, a háttérben egy kevés menta. Kerek korty, széles sav, enyhe krémesség érezhető. Ízben hozza az illatban megismert sárga húsú gyümölcsöket. 6p+

montesouterlimitssauvignonblanc2023.jpgMontes Outer Limits Sauvignon Blanc 2023
Hűvös illatban citrusok elegyednek zöld növényi jegyekkel: citrom, lime, zöldpaprika, vágott fű, borsóhüvely és spárga. Élénk savak húzzák ki a kortyot, intenzív és hosszú. Citrusok, zöldalma, finom sósság és zöld növényi jegyek adják az ízképet. 7p-

standreamaria2022.jpgSt. Andrea Mária 2022
Chardonnay, furmint és sauvignon blanc a Nagy-Eged-hegyről. Izgalmas illat, körte, alma, őszibarack, körtehéj, leheletnyi érett egres és fehér virág. Gazdag, tartalmas, fókuszált bor, remek sav, finom hordóhatás, leheletnyi fenolosság jellemzi. Rétegzett és hosszú, körte, őszibarack, alma, egy kevés mangó, méz, finom fűszerességgel. 7p

domainelavantureux2022.jpgDomaine Lavantureux Chablis 2022
Érett fehér húsú gyümölcsök érkeznek illatban, főleg sárga alma és őszibarack. Szájban kerek, arányos, savai jó tartást adnak, a korty enyhén krémes, diszkrét hordóhatás keretezi. Érett alma, őszibarack, finom fűszeresség, némi citrus adják az aromákat. 6p+

oremuspetracsfurmint2020.jpgOremus Petrács Furmint 2020
Illatban eléggé határozott a hordó édeskés fűszeressége, mellette körte és más fehér húsú gyümölcsök tűnnek fel. A korty tömör, széles, még kicsit zárkózott és nem teljesen ette meg a hordót. Citrusok, körte, alma, édesfűszerek, vanília a fő díszítőjegyek. Lesz még ideje bedolgozni a hordót. 7p-

gellavillamalnastramini2022.jpgGellavilla Málnás Tramini 2022
Vérnarancs, gránátalma, némi zöldfűszer érezhető illatában. Pici CO2 és kevés tannin egészíti ki a kerek savakat, kicsit lehetne hosszabb a korty. Vérnarancs, pink grapefruit, némi gyógynövény, aperol, a lecsengésben enyhe kesernye. 5p+

talosattilabokodavidtihanyrose2023.jpgTálos Attila - Bökő Dávid Tihany Rosé 2023
100% kékfrankos Tihanyból. Tiszta, de nem közhelyes vagy harsogó az illat: gránátalma, eper, fehér ribizli. Közepes testű, tartalmas, finoman krémes rosé, kerek savakkal, diszkrét intenzitással. Ízben is az illat visszafogott gyümölcsös aromái dominálnak. Szép, elegáns rosé. 6p

niepoortnatcoolbairradatinto2021.jpgNiepoort Nat' Cool Bairrada Tinto 2021
100% baga, tartályban erjesztve és érlelve. Világos szín, friss gyümölcsös illat, eperrel, cseresznyével. csipkebogyóval és ribizlivel. Nagyon könnyed - mint egy kadarka -, szinte tanninmentes, dzsúzsos. Ízben is csupa friss piros gyümölcs, diszkrét fűszerességel kísérve. 5p

ifjmarkvartjanossaulikadarka2022.jpgIfj. Márkvárt János Sauli Kadarka 2022
Egy szokványos szekszárdi kadarkánál sötétebb színű, érettebb karakterű és vastagabb. Nagyjából közepes test, kerek sav és kevés tannin jellemzi a szerkezetet. Érett eper, cseresznye, finom fűszeresség adják az ízképet, de komplexnek, rétegzettnek nem mondanám. 6p-

kissgaborrouge522022.jpgKiss Gábor 52 Rouge 2022
Kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítása. Érett meggy, erdei gyümölcsök és finom fűszeresség érezhető illatban és ízben egyaránt. A test éppen  közepes, a sav és az alkohol jól megtalálta a helyét, a tannin határozott, még kicsikét érdes. 6p

konyaripava2020.jpgKonyári Páva 2020
2/3-a cabernet sauvignon, 1/3-a cabernet franc. Fejlődő illat, érett fekete bogyós gyümölcsök, grafit, bors, édesfűszerek és leheletnyi fűszerpaprika. Masszív felépítésű, erőteljes anyag, markáns tannin, emelkedett alkohol és magas, szinte citrusos sav felel a sziklaszilárd szerkezetért. Ízben is rengeteg fekete bogyós gyümölcs és élénk fűszeresség dominál. Biztosan hosszú életű lesz, de nem most kell meginni. 6p+

heimannbarbar2017.jpgHeimann Barbár 2017
43% cabernet franc, 24% merlot, 19% tannat, 15% kékfrankos. Most talán leginkább a két fő fajta karaktere uralja, szépen összeérett. Málna- és meggylekvár, érett erdei gyümölcsök, finom édes fűszeresség, vanília. A korty bársonyosan ölelő és kerek, sima tapintású savak, érett tannin, meleg érzet fogad. Málna- és meggylekvár, édeskés fűszeresség, érett gyümölcsök. 7p

marquesdemurrietareserva2019.jpgMarques de Murrieta Reserva 2019
87% tempranillo, 6% graciano, 5% mazuelo, 2% garnacha. Fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, szantál, keleti fűszerek, pici bors. Sűrű szövésű, koncentrált, ugyanakkor elegáns és csiszolt, remek szerkezettel. Ízében ugyanúgy gazdag gyümölcsös, fűszeres aromák forrnak egyben, hosszan, több rétegben. 7p+

thibaultligerbelairlessaintgeorgesnuitssaintgeorgespremiercru2018.jpgThibault Liger-Belair Les Saint Georges Nuits-Saint-Georges Premier Cru 2018
Összetett, rétegzett illat, először avar és paradicsom érkezik, majd kapor, ribizli, eper, erdei gyümölcsök. Közepes testű bor, csiszolt savai szépen vezetik és hosszúra nyújtják. Ahogy maga a bor, úgy a tannin is valahogy több rétegű. Különféle erdei gyümölcsök, zöldfűszerek, pici bors, finom krétás érzet érkezik több hullámban. 8p-

kaikenmai2020.jpgKaiken Mai 2020
Nagyon erdei gyümölcsök, áfonya, fekete ribizli, meggylekvár és édesfűszerek alkotják az intenzív aromaprofilt. Vastag, telt anyag, a sűrű korty szépen integrál minden szerkezeti elemet, a tannin bársonyos, és az alkohol sem tűnik fel. 7p

demeterzoltananettszamorodni2019.jpgDemeter Zoltán Anett Szamorodni 2019
70% furmint és 30% sárgamuskotály házasítása, 212 g/l maradékcukor, 7 g/l sav, 10% alkohol. Elképesztően gazdag illat, aszalt gyümölcsökkel, körtével, barackfélékkel, mézzel. Kóstolva nagyon sűrű és kocentrált, kicsit az édesség felé hajlik az egyensúlya. Hedonisztikusan gazdag, barackfélék, körte- és birsalmakompót, aszalt gyümölcsök, kandírozott citrusok és édesfűszerek ízével. 8p

 

Csorba Gábornak és a Bortársaságnak köszönöm szépen a kóstolót!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4218419731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása