A Borrajongó

Heimannék rózsaszínben és pirosban

2023. június 06. 06:00 - furmintfan

Megérkezett Heimannék 2022-es rosé-ja, a magyar műfaji átlagnál mindig komolyabbra hangolt Mammaróza, amellyel Rózsi nagymamának állítanak emléket. A Heimann & Fiai borcsaládban pedig a vörösborok mellett idén elsőként jelent meg egy siller, amelyet szimplán "Piros" névre kereszteltek.

heimannmammaroza2022heimannesfiaipiros2022.jpg

Bár - magam sem tudom, miért - a siller nekem valahogy az ősz bora, Heimannék szerint pedig a Mammaróza még szebb néhány hónapos érlelés után, én gyorsan leteszteltem a két új tételt, hogy kiderüljön, érdemes-e belőlük még a nyárra, illetve az őszre betárazni.

heimannmammarozapremiumroze2022.jpgHeimann Mammaróza Premium Rozé 2022
Kékfrankos alap, 10% sagrantino-val gazdagítva. Az átlag rosé-nál 1-2 árnyalattal sötétebb színű. Illatban először némi vaníliakrém és tejszínhab villan az érett piros gyümölcsök - szamóca, cseresznye, meggy - mellett, másnap inkább csak a gyümölcsöket érezni, bár alacsonyabb intenzitással. Tágas, kerek korty és egészen borszerű szerkezet fogad szájban, utóbbi enyhén krémes textúrából, széles savból, enyhe fanyarságból és minimális cserességből tevődik össze. Érett szamóca, cseresznye, némi tejszín, másnap pluszban vérnarancs, a korty végén minimális cseresség és krémes érzet. Az átlagnál tartalmasabb, komolyabb rosé, nem egy populáris játékbor. Könnyen el tudom képzelni, hogy még pár hónap múlva lendül majd  csúcsformába. 5p+ (2690 Ft - Bortársaság)

heimannmammaroza2022heimannesfiaipiros2022.jpgHeimann & Fiai Piros Siller 2022
1/3 része egész fürtösen feldolgozott kékfrankos, 1/3 része kékfrankos rosénak préselve, 1/3 része rosénak préselt sagrantino, tartályban spontán erjedt, almasavbontás után pár hónapig tartályos érlelődött. Az illat jól definiált és élénk, érett piros bogyós gyümölcsöket, meggyet és málnát idéz, első nap bevillan leheletnyi vaníliakrém is, másnap már nem. A gyümölcsösséget napokon keresztül őrzi, diszkrét fűszeresség mellett. Remek sav és egészen finom cseresség keretezi a gazdag, lédús kortyot, így a struktúrára sem lehet panasz. Az érett piros gyümölcsök  - ismét málna, meggy, szamóca - ízét egy pici vérnarancs és enyhe, frissítő kesernye egészíti ki. Élvezetes, zamatos bor, önmegtartóztatást gyakorolva három napon át kóstolgattam, végig megtartotta formáját. Már most is élmény, de szerintem érdemes lehet őszre is eltenni belőle. 6p (2690 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4218134834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása