A Borrajongó

Évfordulók - 2011-es borok a nappaliban

2021. december 28. 06:00 - furmintfan

Az év végéhez közeledve az ünnepek előtt még egy kerek évforduló is alkalmat adott egy kis borozásra. Karácsony előtt ünnepeltem a 40. születésnapomat, ráadásul a borok iránti érdeklődésem nagyjából pont 10 éve fordult komolyra (akkor egy WSET bortanfolyamot kaptam ajándékba a baráti társaságtól, amit gyorsan követett két másik is). A dupla évfordulóra igyekeztem különleges borsort varázsolni a régi barátok elé, végül azt találtam ki, hogy 10 éves borokat fogunk inni, ez remélhetőleg elég érdekességet tartogatott, de még vállalható rizikót jelentett, minden szempontból.
A végére a fehér térfélen erős osztrák, a vörös mezőnyben határozott spanyol többség alakult ki, de magyar, német és olasz vendégsztárok is színesítették a sort.  Édes boros fronton egyértelmű volt, hogy a tokaji aszúké lesz a főszerep. 2011 ugyan nem volt egy klasszikus aszús évjárat, de készültek igazi gyöngyszemek a borvidéken.

2011esek.jpg

Az utóbbi néhány évben már félretettem pár komolyabb tételt az alkalomra, de idén is folytatódott a beszerzés, nagyrészt fehérboros, kisebb részben vörösboros vonalon (szerencsére a finewines.hu, a KisBécs és a Vino Castillo is tart érettebb tételeket, de külföldi webshopokban is keresgéltem). Palackszámban sikerült rendesen túltolni a dolgot: 27 palackot gereblyéztem össze a bulira, de végül több alkalomra osztottam el a sort. :)
Az össznépi borozást megelőzte egy gyors előkóstolás, majd komoly önmegtartóztatás és lélekjelenlét mellett sikerült szinte minden borból elmenteni egy keveset másnapra (esetleg harmadnapra is), így az ivászat nem ment a jegyzetelés és a tartós memória rovására sem. Szerencsére dugóhiba nem borzolta a kedélyeket, és a borok túlnyomó része kiválóan szerepelt 10 éves korában is, úgyhogy panaszra nem volt okunk.

 

Fehér

vertesbirtoksauvignonblancreserve2011.jpgVértes Birtok Sauvignon Blanc Reserve 2011
Hordós sauvignon blanc 2011-ből, Etyekről, ilyesmivel is ritkán találkozni ilyen idős korában. Jelöletlen palack a pincétől, a többieknél korábban fogyott el, így a csoportképről lemaradt. Az illat finoman érett, de a valós koránál fiatalabbnak tűnik a bor. Bontáskor kicsit fülledt is, majd pörkölt magvas, krémes, fűszeres jegyek elegyednek némi grillezett zöldséggel és érett fehér húsú gyümölccsel. Ízben ehhez enyhe sósság és kevés érett citrus csatlakozik. A krémes kortyot máig nagyon feszes savak tartják. Fiatalon elég markáns lehetett a sav és a hordó is, de így hosszú életű lett a bor. 5p+

holdvolgyutkeresesharslevelu2011.jpgHoldvölgy Útkeresés Hárslevelű 2011
Hivatalosan Holdvölgy borként nem került forgalomba ez a tétel, utólag a pincétől lehetett megvásárolni, én a 2011-es aszú mellé kaptam ajándékba a palackomat. A színe meglepően a világos és az illatáról sem mondtam volna, hogy ez egy 10 éves száraz tokaji bor. Érett őszibarack, sárga húsú gyümölcsök, némi méz díszítik az illatot, harmadnap tűnik fel ezek mellett érett alma és dió. A korty tágas, szép egyensúlyt mutat, jól kitöltött, döccenő- és élmentes. A savak szépen tartanak, kiegyensúlyozottan viszik előre az enyhén olajos konzisztenciájú kortyot, szépen beépült a hordó, minimális maradékcukor teszi kerekebbé az élményt. Érett őszibarack, alma, némi körte és birs, finom mézesség, leheletnyi édesfűszer, sós aláfestés jellemzi az ízvilágot, a kezdődő érési jegyek még nem fedik a gyümölcsöket, halványan némi kenyérhéj és dió már be-bevillan. A palackban maradt utolsó kortyok napok elteltével sem vesztették el élvezeti értéküket. 6p+

oremusmandolasfurmint2011.jpgTokaj Oremus Mandolás Furmint 2011
Az Oremus 2011-es Mandolás Furmintjából normál és Magnum palackot is tettem félre a jeles alkalomra. A normál palackot kitöltve aranyba hajló szín és érett illat jelzi, hogy korosabb borral van dolgunk. Méz, konzerv kukorica, aszalt gyümölcsök, füge, datolya, sós mandula kavarog az illatban, másnap egyre inkább a mézes vonal válik uralkodóvá. Kóstolva vastag, kissé szét is terül a bor, a széles savak most is elegendő támaszt nyújtanak a nagy testnek, némi cseresség is szilárdítja a szerkezetet. A gyümölcsök már csak aszalt formában vannak jelen, mézes, diós, sós pörkölt magvas aromák mellett, mögött. Másnap ízben is kicsit egysíkúbbá válik, határozottabb érettséggel. Fogyasztható még, de már határozottan lefelé tart. Sajnos ez a palack már kicsit elöregedett. 5p

oremusmandolasfurmint2011magnum.jpgTokaj Oremus Mandolás Furmint 2011 Magnum
A Magnum palackos kiszereléssel alaposan megszenvedtem, mert a dugó teljesen szétforgácsolódott, így egy dekantálóba szűrtem át az üvegből, de meglepően jól bírta a megpróbáltatásokat. Világosabb színű, és valamivel fiatalosabb az aromakészlete, mint a normál palacknak, de alapvetően hasonló motívumok díszítik: érett és aszalt gyümölcsök, méz, méhviasz, só, sós pörkölt magvak, sóban eltett citrom, minimális konzerv kukorica. A struktúra itt is jól tart, dolgoznak a savak, érezni még enyhe cserességet, érintésnyi maradékcukrot, a tartalom nem fogy a korty végére, elég hosszan tart a bor szájban, és napok múltán is van benne élvezet. Az elvárásoknak megfelelően a nagy palackos kiszerelés szebb állapotban volt, mint a kistestvér. 6p

prielerseebergpinotblanc2011.jpgWeingut Prieler Seeberg Pinot Blanc 2011 Burgenland
Öreg tőkés, tartályos erjesztésű és érlelésű pinot blanc a fajta egyik osztrák specialistájától, a mészköves, palás Seeberg dűlőből. Az illatban csak diszkréten jelenik meg a kor, érett alma, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, pici méz, méhviasz, dió és gomba. Kóstolva a bor közepesnél könnyedebb, jó felépítésű és meglepően friss. Acélos savak húzzák feszesre, érett citrusos és mérsékelt égövi gyümölcsös motívumok öltöztetik a szikár vázat, halvány sós-krétás aláfestéssel, kezdődő érési jegyekkel. Nem sokat vártam egy 10 éves reduktív pinot blanc-tól, kellemes meglepetés volt. (A palackért köszönet Gombolai Attilának és a KisBécs-nek.) 6p

topfgaisberggrunerveltlinerreserve2011.jpgWeingut Johann Topf Gaisberg Grüner Veltliner Reserve 2011 Kamptal
Rég kóstoltam már ettől a pincétől a bort, a gyűjtögetés során ez a tétel éppen szembejött egy osztrák webshopban. A Gaisberg Kamptal egyik kiváló termőhelye, a Heiligenstein északi meghosszabbítása. Illata élénk, némileg meglepő dolgokat is tartogat: érett egres, sárga ringló, egy kevés sárga húsú és trópusi gyümölcs, sárgabarack, éretlen mangó, pici vanília. Kóstolva telt, krémes, kicsit szétterül, aránylag lágyabb savakkal operál, de kortyközéptől visszajön a bor. Érett barackfélék, sárga húsú gyümölcsök, sárga ringló, enyhe sósság, a végén enyhe mandulás kesernye érezhető. 6p+

domanewachauachleitengrunerveltlinersmaragd2011.jpgDomäne Wachau Achleiten Grüner Veltliner Smaragd 2011 Wachau
Egy zöldveltelini a Weissenkirchen mellett található legendás, összetett talajú és alapkőzetű. Achleiten dűlőből. Acéltartályban erjedt, tartályban és nagy fahordóban érlelődött finomseprőn. Édesre érett fehér és sárga gyümölcsök, pici lámpaolaj jelenik meg a finoman érett, visszafogott illatban. Telt, vastag bor, széles savak, leheletnyi cseresség fogják közre az öblös kortyot, az alkohol enyhén emelkedettnek tűnik, összességében véve másnap kicsit finomabbnak tűnik a textúra. A két zöldveltelini közül ez a koncentráltabb, tartalmasabb, strukturáltabb. Kóstolva érett sárga húsú gyümölcsök és citrusok, enyhe fűszeresség, a korty végén picike kesernye érezhető. 7p-

malatsteinbuhelriesling2011.jpgWeingut Malat Steinbühel Riesling 2011 Kremstal
Az egyetlen kremstal-i versenyző a sorban, acéltartályban erjesztett, nagy fahordókban érlelt rajnai rizling a Steinbühel dűlőből. Elképesztően fiatalos a színe: világos citrom, zöld reflexekkel. Bontás után picit fülledt, falja a levegőt, majd kandírozott citrusok, petrol, méz és virágpor viszi a prímet illatban. Másnapra erősödik a petrolosság, több érett gyümölcs is megjelenik, ahogy marad egy enyhe tűzköves motívum is. Penge savai még ma is egy szamurájkard élességével és precizitásával hasítanak, de a kor már picit csiszolt rajtuk, így nem bántóak, kicsit szárítanak, bár összességében így is kissé savhangsúlyos a bor (fiatalon pláne az lehetett). A bor érzetre szinte csontszáraz, egyenes, feszes, ugyanakkor mégis enyhén krémes, a korty vége felé tartva olajosabb érzetű, koránál bőven frissebbnek tűnik. Különféle citrusok határozzák meg az ízképet, a gyümölcsök - citrom, lime, pomelo, mandarin, grapefruit -, mellett egy kis citromkrém, citromhéj is feltűnik, halvány fűszeresség mellett. 7p

brundlmayerheiligensteinalterebenriesling2011.jpgWeingut Bründlmayer Heiligenstein Alte Reben Riesling Reserve 2011 Kamptal
A Heiligenstein dűlő Kamptal és a Weingut Bründlmayer legkiemelkedőbb termőhelye, homokkőben és vulkanikus kőzetekben gazdag, meleg mikroklímával rendelkezik. A színe a korához képest világos, az illat viszont kezdetben kicsit tompa, idő kellett, hogy megnyíljon. Érett citrusok és édes fehér húsú gyümölcsök óvakodnak elő, a háttérben egy kevés aromás lámpaolaj sejlik fel. Kóstolva jóval gazdagabb és intenzívebb, édes citrusok, alma, őszibarack, mandarin, ananász, enyhe édeskés fűszeresség, vanília és egy csepp méz díszíti. Feszes savai szépen vezetik és fókuszban tartják, kevés cukor gömbölyíti, a szerkezet egységes, kiváló egyensúlyt produkál. A három osztrák rajnai rizling közül ez a legelegánsabb és a legszerethetőbb. 7p+

pragerachleitenrieslingsmaragd2011.jpgWeingut Prager Achleiten Riesling Smaragd 2011 Wachau
Szintén a híres Achleiten termése, de ez most egy riesling a borvidék egyik csúcsborászatától. Az osztrák riesling-ek közül ez a legsötétebb, enyhén aranyba hajlik, de még így is világos, nem tűnik korosnak a bor. Ennek is moderált intenzitású az illata, lassan nyílik, de akkor szép sárga és fehér húsú gyümölcsös, érett citrusos jegyeket vonultat fel, enyhe mézes, virágporos kísérettel. A három osztrák rajnai közül ez a legteltebb, legmasszívabb, de a vaskos testet szépen megtartják a csiszolt savak, az alkoholt elnyeli a bor, így minden sok, de magas szinten valósul meg az egyensúly. A kortalan érzetű, koncentrált kortyban különféle gyümölcsök íze elegyedik: barackfélék, ananász, narancs, édes citrusok, citromkrém, érintésnyi vanília. 7p+

georgbreuernonnenbergriesling2011.jpgGeorg Breuer Nonnenberg Riesling 2011 Rheingau
A birtok kizárólagos tulajdonában álló, palás alapkőzetű Nonnenberg dűlő termése, 8 hónapig érlelődött nagy méretű hordókban. Gyönyörű, buja illata tobzódik a sárga húsú gyümölcsökben és édes citrusokban, a háttérben egy kevés méz, édesfűszer, vanília és koriandermag is megjelenik. Kóstolva csiszolt és elegáns bor képét mutatja, remek savak vezetik, maradékcukor teszi játékossá és bujává, kiemelve a gyümölcsöket és kicsit lágyabbá és édesebbé téve a lecsengést. Gazdag és intenzív ízében édes citrusok és sárga húsú gyümölcsök uralkodnak, sárga húsú őszibarack, narancs, trópusi gyümölcsök, egy kevés vanília, marcipán és koriandermag, cseppnyi méz. Gyönyörű, kortalan jelenség. 8p-

 

Vörös
sauskacuvee7villany2011.jpgSauska Cuvée 7 Villány 2011
Klasszikus bordeaux-i házasítás, 72% cabernet sauvignon, 21% cabernet franc, 7% merlot, tartályos erjesztés, 60%-ban új, 40%-ban használt francia hordóban érett 18 hónapig. Kávé, kávélikőr, ánizs, medvecukor, fáradó gyümölcsösség, némi gomba és avar elegyedik illatában, levegőn folyamatosan öregszik, fogynak a frissebb, gyümölcsösebb jegyek, erősödnek a tercier aromák. Közepesnél nagyobb testű bor, széles sav, érett, omlós tanninok keretezik a puha tapintású, széles kortyot, az alkohol nem lóg ki. A szerkezet még stabilan áll, de az aromatika már egy öregedő bort mutat. A gyümölcsök már megkoptak, itt is átveszik a hatalmat az ánizsos, kávélikőrös, medvecukros, aszalt gyümölcsös motívumok, és levegőn érezhetően belecsíp az oxidáció. 5p+

teawangamerlot2011.jpgTe Awanga Estate Merlot 2011 Hawke's Bay
Az egyetlen újvilági vörös a sor talán legolcsóbb bora. Élénk rubinszín, friss és tiszta illat fogad a csavarzár letekerése után. Meggyes, piros gyümölcsös és édesfűszeres aromák dominálnak, egyfajta meggyes pités összhatást eredményezve. A bor nem különösebben koncentrált, a test szinte karcsú, közepesnél kisebb, játékos savak és nem túl sok, finomszemcsés tannin adja a szerkezeti vázat. Ízben is a meggyes, szilvás, meggyes sütis, enyhén fahéjas, szegfűborsos jegyek uralkodnak. Első nap kifejezetten fiatalos, játékos bor, második naptól azért fokozatosan megfogyatkoznak a friss jegyek. 6p-

feilerartingergertbergpinotnoir2011.jpgWeingut Feiler-Artinger Gertberg Pinot Noir 2011 Burgenland
A legmagasabb fekvésű ruszti dűlőjéről származó pinot noir, a híres ruszti borászattól. Részben új, részben használt barrique hordókban érlelték. Az illat érett, de nem öreg: érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, édesfűszerek, csokoládé, finom avaros, dohányos, földes aromák. A fajtához mérten elég masszív szerkezetű, testes, a korty kerek, jó tartású, a hordó is határozott, de érett, bársonyos a tannin. Érett meggy, málna, szeder, erdei gyümölcsök, étcsokoládé, édesfűszerek, enyhe avaros érintés tűnik fel ízében, öregedésnek nincs nyoma. Szépen érett, telivér pinot noir. 6p+

krutzlereisenbergblaufrankischspatfullung2011.jpgWeingut Krutzler Eisenberg Blaufränkisch Spätfüllung 2011 Burgenland
Spontán erjesztett, 6 évig nagy tölgyfahordókban érlelt kékfrankos különlegesség. Élénk, fiatalos, sötét rubin színű bor. A bontás napján érdekes keverék árad a pohárból: érett meggy, erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, édesfűszerek, tempera, fenyőgyanta, kevés cipőpaszta. Másnaptól letisztul, és napokig tart az érett gyümölcsös, gazdagon fűszeres vonal, nem kezdi ki a levegő. Kóstolva erőteljes, intenzív ízű, izmos szerkezetű bor. A kisportolt, közepes testhez ennek megfelelő koncentráció, szép intenzitás, kellően élénk sav, határozott hordó, enyhén szárító, de érett tannin társul. A meggyes, meggymagos, erdei gyümölcsös fajtajelleg mellé a hordó határozott keleti fűszeres, füstölős, szantálos motívumai csatlakoznak. Az első nap alacsonyabb pontszámról indult, de másnap-harmadnap szebb képet mutat és napokig remekül őrzi formáját. 7p

antinoritignanello2011.jpgAntinori Tignanello 2011 Toscana
Az ikonikus szupertoszkán, sangiovese, cabernet franc és cabernet sauvignon házasítása, 12-14 hónapig francia és magyar tölgyfahordókban érlelve. Kezdetben kicsit zárt, de szépen nyílik, meggy, málna, érett piros bogyósok, pici balzsamecet, rózsa, gyönyörű fűszeresség tárul fel az illatában. Közepesnél testesebb és ehhez remek egyensúlyt mutat, a korty rendezett, erőlködésmentes, remek savak, finoman masszírozó tannin keretezi, az alkohol elveszik benne. Érett meggy, málna, finom fűszeresség, cseppnyi balzsamecet, minimális étcsokoládé és egy kevés hűvös gyógynövény alkotja az aromakészletet. Gyönyörűen megkomponált, elegáns bor. Másnap is szép állapotban volt, harmadnapra azért már bekövetkezett némi formahanyatlás, amin mondjuk kicsit meglepődtem, de aznap ki is ürült a palack. 7p+

descendientesde7palaciospetalos2011.jpgDescendientes de J. Palacios Pétalos 2011 Bierzo
98% mencia, a maradék 2%-on különböző helyi fajták osztoznak, 8 hónapig barrique hordókban érlelődött a bor. Érett meggy, pici kék virág, ibolya, enyhe földes-avaros aláfestés színezi az illatot, van benne érettség - és talán pici illó is -, de távolról sem beszélhetünk elöregedett borról. A közepes testhez arányos, élmentes struktúra társul, a savak lekerekítettek, a tannin sima, szép egységes képet mutat a bor, csak a végén fűt egy picit az alkohol. Az érett és aszalt gyümölcsök leginkább meggy formájában mutatkoznak meg, fűszerekkel, enyhe sóssággal, kezdődő palackérési jegyekkel kiegészülve. 10 év távlatából is szép. 6p+

ramonbilbaogranreserva2011.jpgBodegas Ramon Bilbao Gran Reserva 2011 Rioja
90% tempranillo, 6% graciano, 4% mazuelo, erjedés után 30 hónapig amerikai tölgyfahordókban érlelve. A hordó uralja az illatot édesfűszerekkel és pörkölési aromákkal: kókusz, vanília, füstölő, kátrány, némi égett gumi és füst formájában, gyümölcsöket alig érezni. Kicsit karcsúbbnak, kevésbé koncentráltnak tűnik a másik két rioja-i mellett, ezzel együtt is jól dolgoznak a savai a krémes korty alá, a tannin kicsit tapadós, de megtalálja a helyét a struktúrában. A határozott hordó ízben is leteszi a névjegyét, ugyanakkor több gyümölcsöt kapunk mint, illatban. Enyhe édesség is emel az aromákon, ízben édesfűszerek, étcsokoládé, fekete cseresznye, kávé, pörkölési jegyek tűnnek fel, enyhe kátrányos-füstös aláfestéssel. A másik két rioja-i nagyágyú mellett a masszív (amerikai) hordóhatás miatt közönségesebbnek tűnt, inkább old school Rioja-stílust képvisel. 7p

bodegaslangranreserva2011.jpgBodegas Lan Gran Reserva 2011 Rioja
Tempranillo és egy kevés mazuelo, acéltartályban erjesztve, majd 18 hónapig hibrid - részben amerikai, részben francia dongákat tartalmazó - tölgyfahordókban érlelve. Gyönyörű illat, finom egzotikus felhangokkal: meggy, fekete cseresznye, keleti fűszerek, szantál, füstölő és virágok. Kóstolva dinamikus, kiegyensúlyozott, a kiváló intenzitással érkező gyümölcsök és fűszerek szép egyensúlyban vannak egymással. Közepes teste mellett kiváló egyensúlyt villant, a remek savak és a finomszemcsés tannin szépen beolvadnak a bársonyos tapintású, húsos kortyba. Meggy, fekete cseresznye, piros bogyósok, keleti fűszerek, némi étcsoki, gyógynövények díszítik a bort. A rioja-i hármasfogatból ez tűnt a legszebbnek. 8p-

marquesdemurrietagranreserva2011.jpgMarques de Murrieta Gran Reserva 2011 Rioja
90% tempranillo, 5% mazuelo, 3% garnacha és 2% graciano, acéltartályban erjesztve és 2 évig amerikai tölgyfahordókban érlelve. Első nap piros gyümölcsök uralják illatát - meggy,  málna, cseresznye, szamóca -, érett, túlérett, dzsemes formában egyaránt. A kíséretet finom édeskés fűszeresség, étcsokoládé, keleti fűszerek és - érdekes módon - valami trópusi gyümölcsre, talán mangóra emlékeztető aroma adják. Széles, telt, de nem nehézkes bor, a savak lágyabb érzetűek, a tannin gyönyörűen beépült, arisztokratikus, elegáns összhatást kelt. Ízben málna- és meggylekvár, egzotikus és édesfűszerek, kis étcsokoládé, capuccino. Az első nap piros gyümölcsös hangsúlya után második napra illatban és ízben is fűszeresebbé válik, harmadik nap érett-aszalt piros gyümölcsök, rumos meggy, fekete cseresznye és a fűszerek veszik át az uralmat. Másnap és harmadnap visszakóstolva jobban tetszett. 8p-

bodegaspintiapintia2011.jpgBodegas Pintia Pintia 2011 Toro
100% tinta de toro (tempranillo), 1 évig francia és amerikai hordókban érlelve. Szinte átláthatatlanul sötét színű, sűrű bor vár rám a pohárban. Intenzív, kifejező illat: tökéletesen beérett meggy és fekete cseresznye, szilva, édesfűszerek, füstölő, keleti fűszerek, menta, ánizs, másnap ráadásként rózsa és virágok. Masszív, markáns felépítésű bor, haraphatóan tartalmas, a tannin rágós, de érett, az alkohol emelkedett, a sav magas, mindez együtt az extrakttal egy kis édességet is kölcsönöz a bornak. Szóval mindene sok, a nagy test többnyire elviszi ezt a terhet hátán, de még így is kicsit nehézkes és darabos (kellene mellé egy komoly hússzelet), cserébe érezhetően van még benne tartalék. Intenzív, duzzad az erőtől, felsorolni is kimerítő, mi minden fordul meg benne: fekete cseresznye, meggy, szilva, ánizs, édesgyökér, keleti fűszerek, első nap minimális vadhús és füst, utána inkább étcsoki és tejeskávé. A textúra kissé rusztikus, a szerkezet szétrobbanthatlan, az intenzitás nagyon komoly, a lecsengés percekben mérhető. Szerethető szörnyeteg, amely most még túl sok, ha eléri a csúcsformáját, akkor lehet még jobb is. 8p-

bodegasalionalion2011.jpgBodegas Alion Alion 2011 Ribera del Duero
100% tinto fino (tempranillo), 16 hónapig új francia hordókban érlelve. Moderáltabb intenzitású, mértéktartóbb, kevésbé vad, mint a Pintia, megvannak a párhuzamok, de amaz egy szilaj vadló, ez már egy kordában tartott csődör. Az illatban érett meggy, fekete cseresznye, szilva, virágok, édesfűszerek, harmadik nap kevés medvecukor és ánizs, tehát frissebb és érettebb aromák szép egységet alkotnak. Kóstolva is megáll az előbbi ítélet, az Alion "kulturáltabb", megállapodottabb, a fejlődésben (ez az üveg) előrébb tart. Testes és koncentrált, de egy hangyányival karcsúbb a Pintia-nál, mind a savak, mind a tannin lágyabbak, jobban integráltak, finomabb a textúra, elegánsabb a kivitelezés, nem fűt az alkohol. Az érett meggyes, fekete cseresznyés, szilvás, fűszeres, ánizsos aromák szépen egybeforrtak, hátulról egy kis étcsoki támogat. Kicsit talán csökkenhetett már az intenzitás, de kevésbé tesz próbára a fogyasztása. A Pintia javára szól, hogy intenzívebb, és - legalábbis az én palackjaim alapján - hosszabb életű lesz, ezt az Alion-t mostanában érdemes lehet meginni. 8p-

 

Édes
holdvolgyeloquenceszamorodni2011.jpgHoldvölgy Birtok Eloquence Szamorodni 2011
Furmint és hárslevelű, 116 g/l maradékcukor, 6,7 g/l sav, 12% alkohol. Az illat legfeljebb közepes intenzitású, a kötelező sárga húsú gyümölcsös, barackos motívumok mellett elég hangsúlyos a hordó fűszeressége, mindezt még egy kevés méz egészíti ki. Kóstolva közepesen koncentrált, kicsit lágy savak próbálnak lépést tartani a maradékcukorral, de inkább az édesség felé billen az egyensúly. Kicsit tompa ízében édes sárga húsú gyümölcsök - sárgabarack, mézdinnye, mangó -, méz, fűszerek és minimális teás kesernye állnak össze. Összességében véve kellemes bor, kicsivel több élénkséggel és intenzitással jobban tetszett volna. 7p-

bodrogbormuhely5puttonyosaszu2011.jpgBodrog Borműhely 5 Puttonyos Aszú 2011
163 g/l maradékcukor, 7,9 g/l sav, 9,5% alkohol. Analitikailag és beltartalom szempontjából egyaránt simán elmenne 6 puttonyos aszúnak. Szép, tiszta, koncentrált illata van, sárga húsú gyümölcsök tömkelegével. Szájban sűrű korty, krémes textúra, jó koncentráció fogad, a sok cukrot megtartják a savak, de picit édesség-hangsúlyos a bor. Gazdag ízében különféle sárga húsú és trópusi gyümölcsök térnek vissza érett és lekváros formában: sárgabarack, mangó, maracuja, finom mézes kísérettel, egy pici selyemcukorral. 8p-

disznokokapivineyard6puttonyosaszu2011.jpgDisznókő Szőlőbirtok Kapi Vineyard 6 Puttonyos Aszú 2011
100% furmint, 164 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 12% alkohol. Már kialakult aszú-karaktert is mutat az illata, de inkább kortalan jelenség, friss és érettebb jegyekkel. Narancslekvár és kandírozott narancshéj jelentkezik be először egy pici illóval, majd aszalt kajszi, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek és egy csipet dohány zárkózik melléjük. Koncentrált, de nem nehézkes, a selymes textúra, a lendületes savak, a magas maradékcukortartalom példás egyensúlyt alakít ki. Dinamikus, hosszú a kortylefutás és a lecsengés is, több hullámban érkeznek az intenzív aromák: narancs- és sárgabaracklekvár, kandírozott és friss narancshéj,  trópusi gyümölcsök, vanília, kardamom, keleti fűszerek. 8p+

arvay6puttonyosaszu2011.jpgÁrvay Családi Pincészet 6 Puttonyos Aszú 2011
189 g/l maradékcukor, 10,8 g/l sav, 10% alkohol. A színe már borostyánba hajlik és az illat is a legfejlettebb, már kialakult aszúkaraktert idéz, aszalt gyümölcsökkel, fügével, sárgabarack- és szilvalekvárral, pici dióval és naspolyával. Szájban szinte robban, a meleg évjárat ellenére is végig dübörögnek a savak, szépen ellensúlyozva, sőt, szinte lemosva a maradékcukortalmat.  Nem nagyon koncentrált vagy vastag, de a penge savaknak köszönhetően sziklaszilárd szerkezetre épül, és hosszan tart. Ízében is narancs- és sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, füge, datolya, kandírozott narancs elegyedik, de a savak fiatalítanak az összképen, egyedül a lecsengésben érezhető egy kis porosság. (Éppen 2011-ben voltam aszúszüreten Árvayéknál, extra élmény volt abban a hitben kortyolni a bort, hogy talán pár aszúszemmel hozzá tudtam járulni a végeredményhez. :)) 8p-

holdvolgyculture6puttonyosaszu2011.jpgHoldvölgy Birtok Culture 6 Puttonyos Aszú 2011
Furmint, hárslevelű és zéta, 206 g/l maradékcukor, 10,4 g/l sav, 11% alkohol. Kezdetben moderált intenzitású az illata, lassan, de biztosan nyílik, egy idő szinte szárnyal. Kezdetben narancslekváros, süteményes irányban tapogatózik, majd sárga húsú és trópusi gyümölcsök széles spektruma árad ki a pohárból. A vezető illat- és ízjegy az érett mangó, de egy kész gyümölcskoktél veszett el benne: mandarin, sárgabarack, maracuja és más trópusi gyümölcsök, finom vaníliával, édesfűszerekkel kísérve. Ízben sárga húsú gyümölcsök lekvárjai is csatlakoznak a kavalkádhoz. A savak és a maradékcukor észrevétlenül forrnak egységbe, a gyümölcsorgia mögött a szerkezet most nem tud igazán szerephez jutni. Igazi hájjal kenegetős, hedonista élmény. 8p+

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216787756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wine underground 2021.12.28. 13:45:41

Boldog születésnapot!
A borok meg... ..wow!
Bár a Sauska Cuvée 7 Villányból nekem magnumom van, de a benyomásaid alapján érdemes mielőbb bontani...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.28. 14:19:43

@wine underground: Köszi! :)
Remélem, a magnum azért jobb lesz majd.
süti beállítások módosítása