A Borrajongó

Néhány bor vasárnapról

2020. augusztus 04. 06:00 - ungert

A hosszabb technikai szünetet követően az ilyenkor szokásos magyarázkodás helyett következzen most néhány bor a vasárnapi koncepciómentes hétzárásról. Fehéreket szerettünk volna fogyasztani, de a nem-egyeztetés eredménye borvidékileg, évjáratilag és fajtatekintetben is színes sort hozott össze. Néha ilyen is kell.

dsc_0007.JPG

Peter's Balaton Strandpakk Fehér (White) 2019

A szombati bográcsozás beszerzőkörútján futottam bele ebbe a háromliteres zacskósborba. A dizájn nem kifejezetten tetszett, a literenkénti ezerforintos egységára már annál inkább, és mivel fröccsalapanyagot kerestem, tettem vele egy próbát. És milyen jól tettem. Feind Péter bora ugyanis jól teljesített fröccsben és másnap, vakon a sorba csempészve is. Fogalmam sincsen, hogy miből készül (talán olaszrizling a gerinc, de visszafogottan érezni illatos fajtá(ka)t is), de ez most nem is lényeges. Vidám, tiszta és ropogós bor szép savakkal, meglepően intenzív ízekkel és moderált szesszel. Csúszik, mint a veszedelem. Meglepetésszerű 5 pont. (cca. 3500 Ft/3 liter, Auchan)

Jásdi Csopaki Olaszrizling 2018

Ahhoz képest, hogy Jásdi István belépő olaszrizlingjéből már a tizenkilenceset illik fogyasztani, meglepően jól szerepelt az előd is. Ez pedig azt jelenti, hogy még mindig friss és élénk, a kissé csupasz citrusos gyümölcsösséget intenzív savak támogatják. Lineáris szerkezetű, jól elkészített olaszrizling, finom volt magában is, de bizonyára fröccskeretek között is jól működik. Erős 4 pont. (cca. 2000 Ft, Bortársaság, kifutott)

Etyeki Kúria Chardonnay 2017

Nem ismerem ennek a bornak az előtörténetét, de az biztos, hogy a tizenhetes évjárat nem a hordóról, sokkal inkább a frissességről és a direkt gyümölcsökről szól. Intenzíven citrusos és barackos, mögöttük némi édesfűszer tűnik meg fel. A korty széles, a savak szépen viszik előre, de összhatásilag nekem egy picit egysíkúnak, lineárisnak tűnt. Csalódást nem okoz, de nem is kifejezetten emlékezetes bor. Öt pont. (cca. 2800 Ft, Bortársaság, kifutott)

Gizella Furmint/Hárslevelű 2019

A debütálása óta ez a bor lett a nyár abszolút kedvence. Számolatlanul döntöm magamba az újabb és újabb palackokat, de megunnom egyelőre még nem sikerült. És nem csak nálam van ez így. Friss és üde alaptokaji olcsópénzért, még mindig kellően gyümölcsös, lendületes és finom. Tiszta, sallangmentes fehérbor, ügyesen reprezentálja a pince stílusát, eképpen kiváló kapudrog a dűlős dolgokhoz. Nincs mese, továbbra is tartja a 6 pontos szintet. (2850 Ft a pincénél)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016101594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása