A Borrajongó

Fiesta de Vino ráhangolódás

2019. február 12. 06:00 - furmintfan

A spanyol borok legszélesebb hazai választékával rendelkező Vino Castillo háza táján több érdekes dolog is történt az elmúlt hónapokban, ami a spanyol borok rajongótáborát biztosan felkapja a fejét, és ezekhez kapcsolódik a mai borsor is.
Az egyik örömteli hír, hogy Fiesta de Vino néven idén májusban nagyszabású spanyol borkóstolót szerveznek. A Duna Palotában megrendezésre kerülő fél napos borünnepen a spanyol borok és cavák mellett tapasok és tematikus előadások is szórakoztatják a közönséget. A szervezők 70 spanyol pincészetet és 300 bort ígérnek, ami itthon eddig minden bizonnyal példátlanul széles merítést kínál a spanyol Spanyolország boraiból.
A másik újdonság, hogy a sokáig csak webshopként működő kereskedés idén januárban Budapesten, a Dob utcában megnyitotta borboltját, ahol amellett, hogy a kínálatban szereplő palackok azonnal megvásárolhatóak, a tervek szerint hamarosan egy kis kóstoló helyiség is kialakításra kerül, ahol poharazni is lehet a borokat és amely tematikus esteknek is otthont adhat.
Sajnos a Fiesta de Vino-t beharangozó decemberi sajtókóstolóra egyikünk sem tudott elmenni, cserébe nyitás után meglátogattam a borboltot és - mintegy ráhangolódásképpen a fiesztára - hazavittem néhány bort a kínálatból. A borászatok mindegyike szerepel a Fiesta de Vino felsorolt kiállítói között, én most az érdekesség kedvéért inkább a kevésbé közismert borvidékekre koncentrálva válogattam úgy, hogy minden palack beférjen 5000 Ft alá és akadjon 1-2 best buy gyanús tétel is. Íme:
 vinocastillofiestadevino.jpg

Rimarts Brut Reserva 18 Penedés
Hagyományos fajták: xaerl-lo, macabeo és parellada, a dosage 10 g/l, a pezsgő 18 hónap palackos érlelést kapott. Illatában almafélék, pici virág, egy minimális gyógynövényes csavarral. Elegáns, finom szövésű cava, jó állagú, apró buborékokkal, szép arányokkal, kellemes gyümölcsösséggel, leginkább alma és barackfélékkel. 6p (4300 Ft - Vino Castillo)

Paco & Lola Albarino 2016 Rias Baixas
100% albarino, csak a színlé felhasználásával készült, kb. 3 hónapig érlelődött finomseprőn. Tiszta illat fehér húsú gyümölcsökkel, őszibarackkal és almával. A feszes savak mellé egy kis krémesség, és finom krétás érzet társul. Ízképét őszibarack, zöldalma, minimális sósság jellemzi, a kortyot végigkísérő finom fanyarsággal. 6p- (4100 Ft - Vino Castillo)

Pago de Tharsys Academia de los Nocturnos Tinto 2016 Utiel-Requena
100% bobal. Az illat csupa friss gyümölcs: málna, erdei gyümölcsök, piros bogyósok, kevés tejszínnel. Könnyű test, a gyümölcsök alá finoman dolgozó savakkal, minimális tanninnal. Szinte kizárólag gyümölcsökből építkezik: édes és savanykás piros bogyósok, málna, meggy, ribizli, szeder, minimális gömbrágós jegy. Mondhatni spanyol válasz a Beaujolais-re. Igazi gyümölcsbomba remek áron. 5p (1600 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Luzón Finca Luzón 2016 Jumilla
Kb. 2/3-a monastrell, 1/3-a syrah. Erdei gyümölcsök viszik a prímet illatában, főleg a fekete bogyós spektrumból. Intenzív és közepes testéhez mérten egészen koncentrált is. Gazdagon gyümölcsös, édesre érett fekete bogyósokkal, szederrel, fekete ribizlivel, áfonyával, némi édesfűszerrel felturbózva. Erőteljes, intenzív bor, amely az emelkedett alkoholt is elbírja. 6p (2290 Ft - Vino Castillo)

Vicente Gandia El Miracle Art 2016 Alicante
Elég érdekes egyveleg: 25% monastrell, 20% pinot noir, 20% syrah, 20% merlot, 15% tempranillo. A fajták külön-külön erjednek, majd házasítás után 10 hónapos francia hordós érlelés következik. Erdei gyümölcsök, meggy, málna, pici édesfűszer és virág a háttérben. Közepes test, lédús gyümölcsösség, feszes szerkezet, picikét tapadós tannin jellemzi. Erdei gyümölcsök, málna, szeder, áfonya, meggy, diszkrét fűszeresség díszíti. Kicsit még talán fiatal, de egyébként már most szép bor. 6p (3590 Ft - Vino Castillo)

Bodegas Campillo Rioja Reserva 2011 Rioja
100% tempranillo, közel 2 éves hordós érleléssel. Illatban a vártnál kicsit tompább, lassan nyílik, érett fekete cseresznye, kókusz, kókuszgolyó, édesfűszerek, minimális illó tűnik fel. Szájban feszes, koncentrált és telt, arányos szerkezettel, fekete cseresznyével, fekete bogyós gyümölcsökkel, édesfűszerekkel, vaníliával, étcsokival, kókusszal. 6p (4700 Ft - Vino Castillo)

A Vino Castillo honlapja:
http://vinocastillo.hu/

A Fiesta de Vino honlapja:
http://fiestadevino.hu/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9314613018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása