A Borrajongó

Hárslevelűk előestje 2016 - 2013-as hárslevelű sor

2016. június 06. 06:00 - furmintfan

A Furmint Február mintájára, de jóval kisebb méretekben megálmodott, május végi Hárslevelűk Éjszakája előtt a főszervező Kézdy Dániellel idén is összetrombitáltunk néhány ismerős bloggert, újságírót és egy szép nagy hárslevelű sorral hangolódtunk az egy héttel későbbi rendezvényre. A tavalyihoz hasonlóan dűlős tokaji borokat szondáztunk vakkóstoló formájában, de ezúttal badacsonyi, mátrai, somlói, villányi és felvidéki borokkal bővítettük a sort.
harslevelueloest2.jpg

A borokat - a játékon kívül nem vakon kóstolt első és utolsó kivételével - a saját kis gyűjteményemből válogattam. Ami a tárolást illeti, mivel pincével sajnos nem rendelkezem, így a borok egy egész évben fűtetlen és lesötétített szobában várták sorsukat. Mozgatva nem közben talán egyszer voltak, fény, hősokk vagy hirtelen hőmérséklet-változás nem érte őket. Beismerem, nem ideális körülmények, de úgy vélem, ezeknek a boroknak így is illik 1-2-3 évig állni a lábukon, ahogy jó részük állt is. Tavaly ugye a melegebb évből származó, akkor 1 évvel idősebb 2011-eseket kóstoltunk, és bár igaz, hogy ott csak tokaji dűlős borok voltak a porondon, jobb az összkép, azok a borok pedig ugyanott voltak tárolva, ahol most ezek. Aki azonban ennek fényében zárójelbe teszi a kóstoló tapasztalatait, én megértem.

A Borrajongó részéről hárman is ott voltunk a kóstolón. Tekintettel arra, hogy az egyes borokról alkotott véleményünk nagyjából megegyezett, és egyébként sem terhelnénk a kedves olvasókat 75 kóstolójegyzettel, tapasztalatainkat a hármunk jegyzeteiből egybegyúrt összegzéssel, de (ahol volt) 3-3 pontszámmal adom közre.

harslevelueloest1.jpg

Patricius Hárslevelű 2014
A belövőbor. Fülledt, kénes, illata később is meglehetősen neutrális marad. Penge savak vezetik, mellette azonban elég egysíkú, citrusos, grapefruit-os jegyekkel. Kicsit bizonytalan ízben és némi mézes-propoliszos érettséget is mutat. Gyenge 4 pontra lőttük be.

Somlói Apátsági Pincészet Hárslevelű 2013
Hordoz egy kis érettséget, déligyümöcsös, barackos, propoliszos, kezdődő oxidációval. Testes, kissé nehézkes, a korty kerek, komoly beltartalmaz hordoz, nem kevés maradékcukor domborítja, ami a hosszú utóízre is ráül. Rszabi kiemelte, hogy érezhetően somlai karakter, agyagos, meszes és sós.
akov: 5p-
furmintfan: 5p
rszabi: 5p

Istvándy Hárslevelű 2013
Picit előrehaladott illat, rengeteg déligyümölcs, sárga húsúak, pici kukorica, méz, vaníliakrém, akov szerint egyfajta pezsgős hangulata is van. Kissé rusztikus, széles, savas, cseres korty, túlérett karakter, megtoldva egy kis keserű mandulával.
akov: 5p+
furmintfan: 5p+
rszabi: 5p+

Homoky Dorka Sas-alja Hárslevelű 2013
Aromatikára határozottan öregszik és oxidált: birs, cider, málna, reszelt alma, mentol, barnuló gyümölcsök. Bár alapvetően jó savai vannak, szájban lágy és édeskés, gyümölcsei tompák, az oxidáció itt is érezhető.
akov: 3p
furmintfan: 3p
rszabi: 3p

Szent Tamás Pincészet Percze Hárslevelű 2013
Tompa és neutrális, akov nedves gyapjút, én minimális fűszert, rszabi termálvizet és szőlővirágot érzett. A struktúra rendben van, feszes, a hordó is jó, mégis meglehetősen aszketikus, a kevés íz nem tölti ki a kereteket, némi citrus, alma és fűszer érezhető. Talán palackhiba, a tavalyi élmények alapján nem ilyennek tűnt ez a bor.
akov: 5p+
furmintfan: 5p
rszabi: 4p+

Kikelet Kassai Hárslevelű 2013
Picit fülledt, gumis-termálvizes, lassan szellőzik, majd, némi virág, tea és barack következik, akov és rszabi friss pezsgős hangulatot vélt felfedezni. Egyenes, feszes, de a kemény, citromos savak nagyon uralják. Ízben citrusokkal, citrushéjjal, és neutrális, nyers gyümölcsökkel, halvány zöldes jegyekkel operál.
akov: 4p
furmintfan: 5p
rszabi: -

Gizella Pince Szent Tamás Hárslevelű 2013
Áradóan édes, fűszeres: szegfűszeg, szegfűbors, vanília, pörkölt magvak, édes citrusok, sárgabarack, virágok, szép fás jegyekkel. Jól strukturált, feszes savakkal (akov rusztikusabbnak, rszabi inkább csiszoltnak ítélte), jelentős, de minőségi fahatással, körtével, őszibarackkal, édes citrusokkal, kandírozott gyümölcsökkel, az illatban megismert gazdag fűszerességgel.
akov: 6p
furmintfan: 7p-
rszabi: 7p-

Tokaj Nobilis Barakonyi Hárs 2013
Zártan kezd, akov sajtos-gyapjús jegyeket írt fel. Majd lassan nyílik: érett fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, fűszerek, élesztős jegyek. Vastag, tömör, tartalmas bor, szép intenzitással, remekül tartó savakkal, a savakat kordában tartó édességgel, jól adagolt hordóval, enyhén melegítő alkohollal, pici kesernyével. Az eltarthatósága miatt nem aggódnék. (Másnapra sokat nyílt.)
akov: 6p-
furmintfan: erős 6p
rszabi: 6p-

Gizella Pince Barát Hárslevelű 2013
Lehengerlően intenzív illat, déligyümölcsök, aszalt mangó, édes zöldségek, málna. Vastag, gömbölyű korty, krémes konzisztencia, érettség jellemzi. Rszabi szerint nem lustul el, akov szerint kicsit lapos, szerintem éppen elég a sav. Gazdag ízek, érett-lekváros és trópusi gyümölcsök, narancs, almák, finom fűszeresség, érezhető maradékcukor, pici kesernye.
akov: 6p-
furmintfan: 6p
rszabi: 6p

Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2013
Édesre érett trópusi gyümölcsök, narancs, tea, vanília, méz, pici kukorica, akov reszelt almát is felírt. Nagyon tartalmas bor, gazdag, telt, édes, kicsit rusztikus, de aromatikailag fáradt benyomást kelt, kandírozott gyümölcsökkel, mézzel.
akov: 4p
furmintfan: 5p+
rszabi: 5p

Bott Frigyes Hárslevelű 2013
Szellőzés után szép illat, temérdek fűszer, fehér virágok, bors. Akovnál nedves gyapjú és pezsgős hangulat is szerepel. Szájban a minőségi hordó fűszerei mellett narancsos, barackos, citrusos, nyári almás jegyek is feltűnnek. Nagyon feszes, egyenes, fókuszált bor, acélos szerkezettel. Elegancia és letisztultság jellemzi az első szippantástól a lecsengésig.
akov: 6p
furmintfan: 6p
rszabi: 6p-

Gróf Degenfeld Terézia Hárslevelű 2013
Kiváló hordó támogatja meg a friss, gyümölcsös illatot, körte, barack, fűszerek, vonzó virágosság. Hihetetlenül feszes, jól eltaláltan ropogós savú, de a hordó fűszerei és a gyümölcsök kavalkádja tökéletes szimbiózist alkot, az egyensúlya is rendben. Jól definiált citrusos-barackos gyümölcsösség, pici méz. Sokunknak az eddigi legjobb Degenfeld száraz bor, amit kóstoltunk.
akov: 6p/7p
furmintfan: 7p-
rszabi: 7p

Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2013
Valami fura és értelmezhetetlen, TCA-ra hasonló érési aroma uralja (üvegdugós), ami szellőzéssel enyhül, de teljesen nem távozik, némi fűszer és citrus bujkál a mélyben. Kóstolva érezhető, hogy jó anyagot takar, megvan az egyensúlya és a megfelelő koncentrációja, a furcsa fedettség alatt némi gyümölcs és fűszer is felfedezhető. Hibás palacknak véltük, így nem pontoztuk.
(furmintfan: A kóstoló után 3 nappal nyitottunk egy kontrollpalackot akov társaságában. Bontás után ugyanaz volt az eredmény, mint a vakkóstolón. A bontott palackot otthon még 2 napig kóstolgattam, fokozatosan javult, a bontást követő 2. napon egészen kirúgta magát: bár illata tompa és neutrális maradt, ízében életre keltek a gyümölcsök, citrusos, barackos, körtés, finoman fűszeres jegyeket mutatott és a kellő lendület is megvolt benne. A 2 napja bontott palack: 6p)

Bott Pince Határi Hárslevelű 2013
Citrusos, körtés, virágos, finoman fűszeres illat, plusz akovnál nedves gyapjú, nálam gyurma. Éteri tisztaság, jellemzi, a sor legelegánsabb bora. Feszes, koncentrált, erős, de nem bántó savval, remek struktúrával, kiváló íve van. Jól definiált ízek, citrusokkal, finom fűszerességgel, fehér húsú gyümölcsökkel, pici gyurmás érzettel, szép fás jegyekkel.
akov: 7p
furmintfan: 7p
rszabi: 7p

Balassa Betsek Hárslevelű Kvarc 2013
Illatban túlérett karakter, érett trópusi gyümölcsök, sárgabarack, méz, a hordó fűszerei, pici kukorica, halvány sósság, tejszín, volt aki nyitáskor egy kis redukciót is érzett. Vastag, krémes, olajos, telt és intenzív korty, masszív savak, emelkedett alkohol, selymes textúra, halvány édességgel, sok fűszerrel, erőteljes, de jó fás jegyekkel, érett citrusokkal, sárga húsú és trópusi gyümölcsökkel, leheletnyi kesernyével.
akov: 6p+
furmintfan: 7p-
rszabi: erős 6p

Kerekes Pince Hárslevelű 2013
Illatban fura muskotályos jegyek (akov konkrétan korán szedett sárgamuskotályra asszociált), szőlő, traubi, zöldalma, parfüm, bors, rszabinál pici muskátli. Szájban alkoholos, érett gyümölcsös, fűszeres, intenzíven szőlős, én inkább törkölyösnek éreztem, geil, a szesz kicsit ráül az ízekre is. Fajtajelleget nem mutatott.
akov: 4p-
furmintfan: 4p
rszabi: 4p

Csendes Dűlő Hárslevelű 2013
Badacsonyi termálvíz, majd szellőzéssel fehér húsú gyümölcsök, pici virágosság. Könnyed, laza, finom savakra építő, nem túl bonyolult szerkezetű korty, kicsit neutrális, némi palackéréssel. Ízében citrusok, szőlő, őszibarack.
akov: 4p/5p
furmintfan: 5p-
rszabi: 4p/5p

Bakonyi Pince Hárs 2013
Reduktív karakter, pici szénsav (mint Bakonyi Pétertől utólag megtudtam, szándékosan ment bele egy kicsi palackozáskor), meglehetősen neutrális aromatika, némi zöldalma, citrusok, őszibarack. Könnyed, laza szerkezetű, pici CO2, akov és rszabi szerint bizonytalansággal (én a CO2-n kívül mást nem éreztem).
akov: 3p
furmintfan: 5p-
rszabi: 4p+

Benedek Pince Öregtőkék Hárslevelű 2013
Nagyon érett-túlérett sárga húsú gyümölcsök, alma, almalé, vanília, kókusz, ananász. Arányai rendben vannak, de már mutat egy kis oxidációt. Rszabi szerint kissé gejl, a kevesebb több lenne.
akov: 3p
furmintfan: 4p+
rszabi: 4p

Árpád-hegy Pince Mézes-Mály Hárslevelű 2013
Illatban itt volt némi véleménykülönbség, rszabinak tejszínes krémessége tetszett, akov szerint fejlett, almás, én már némi reszelt almát és erjedt narancsot is felfedezni véltem. A beltartalom jó, de szerkezetben nem teljesen áll össze, rszabi szerint lapos, szerintem inkább savas, akov szerint egyenesen citrompótlós.
akov: 3p/4p
furmintfan: 5p-
rszabi: 5p-

Bardon Lapis Hárslevelű 2013
Tiszta, roppant friss aromatika: fehér virágok, szőlővirág, őszibarack, körte, őszibarackos ice tea, édes citrusok, zöldfűszerek. Sima, csiszolt, finom szerkezet, kiváló intenzitás, szép feszes sav, remekül használt fával, jól definiált, tiszta ízekkel.
akov: 6p/7p
furmintfan: 6p
rszabi: 7p

Kreinbacher Hárslevelű 2013
Picit fülledt, majd halványan fűszeres, teás, barackos, zöldalmás, citrusos, rszabi még sauvignon blanc-os, füves jegyeket is felfedezett. Lendületes, feszes savak, jól adagolt hordóval, finom textúrával és egyensúllyal. Jól definiált és tiszta ízű, citrusos, körtés, zöldalmás, barackos, fűszeres jegyekkel. Best buy!
akov: 6p
furmintfan: 6p-
rszabi: 6p-

Bodrog Borműhely Lapis Hárslevelű 2013
Tiszta illat, édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, körte, édes alma. Széles savak, jól kitöltött korty, szépen használt hordó, jól definiált gyümölcsök, jó intenzitás, vonzó fűszeresség, alma, marcipán, fa, pici cukor és méz, kezdődő érési fázis.
akov: 6p
furmintfan: 6p+
rszabi: nem írt fel pontot

Hollóvár Hárslevelű 2013
Édes illat: érett barack, körte, zöldalma, pici sárga húsú gyümölcs, mentol. Finom, elegáns és arányos, feszes savakkal. Kissé neutrálisnak és visszafogottnak tűnt a többi bor mellett: zöldalma, citrusok, finom fűszerek, pici só, leheletnyi banán. Bár nem túl intenzív, de jól iható.
akov: 5p
furmintfan: 6p-
rszabi: nem írt fel pontot

Balassa Betsek Hárslevelű Andezit Magnum 2013
Soron kívül érkező ráadás tétel. Eleinte kukoricakonzerves-gumis illat, idővel kitisztul. Érett citrusos, őszibarackos, pici trópusi gyümölccsel, mézzel, fűszerekkel, sós jegyekkel, pici kesernyével. Testes és koncentrált, finom textúrával, szép fával és emelkedett alkohollal, amelyet azonban a nagy test és az iszonyatos gazdagság elbír. Mindhármunknak jobban tetszett, mint a vaksorban szintén szépen szereplő másik Balassa hárs.
akov: 7p-
furmintfan: 7p
rszabi: 7p

A vakkóstoló összesített sorrendje a 15 résztvevő szavazatai alapján: 1. Gizella Szent Tamás, 2. Bott Határi, 3. Gróf Degenfeld Terézia, 4. Bardon Lapis, 5. Demeter Zoltán Szerelmi, 6-7. Tokaj Nobilis Barakonyi - Balassa Betsek Kvarc, 8. Somlói Apátsági Pince, 9. Bott Frigyes, 10-12. Gizella Barát - Kreinbacher - Bodrog Borműhely Lapis

Ami a kóstoló tapasztalatait illeti, egyetlen palackról szerzett gyors benyomások alapján persze könnyelműség lenne megítélni egy bort, mondjuk tehát úgy, hogy az itt rögzített benyomások inkább pillanatfelvételek.
Alapvetően különböző irányból közelítettük meg a fajtát: akovnak az eddigi tapasztalatai alapján enyhén negatív képe volt a fajtáról, én alapvetően hiszek benne, és kissé bánt (bár megértem) másodhegedűs szerepe Tokajban. Akovot nem bizonytalanította el a mostani sor, nekem - a tavalyival ellentétben - kicsit csalódás volt. Meglepő volt látni, hogy a hűvösen végződő, jó savakat, alacsony pH-t eredményező évjáratból származó borok egy része gyorsan érik, egyik-másik már korosnak mondható, némelyikük elég kócos formát mutat. A hárslevelű potenciálja, érése és érlelhetősége egyelőre kérdőjel marad számunkra.

Kézdy Dánielnek köszönet a szervezésért, a kóstolótársaság tagjainak a részvételért, és végül, de nem utolsósorban az Almásy Vendéglőnek a helyszínért és a kísérő falatokért.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr858766460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.06.06. 22:17:44

Egyet kóstoltam ezek közül mostanában: a Bakonyi hárs minimális beltartalommal és ízzel bíró anyag, itt Akov pontszámát érzem közel a saját benyomásomhoz.
süti beállítások módosítása