A Borrajongó

VinCE: Château Pontet-Canet vertikális 2001-2011

2015. március 25. 06:00 - akov

Az idei VinCE talán legérdekesebb programjának a Pontet-Canet vertikális ígérkezett. Példátlan, hogy egy ekkora bordeaux-i név ennyire kiadós kóstolót tart Budapesten. A jegyek menetrend szerint, hosszú hetekkel a rendezvény előtt már elfogytak, így a részvétel csak kevesek öröme lehetett. Szerencsére sikerült bejutnom, így most hosszan tudósíthatok az év minden bizonnyal egyik legjobb kóstolójáról. És még csak március van!

pontet-canet.jpg

Szóval, mitől érdekes pont egy bordeaux-i château? Egyik olyan, mint a másik. Hosszú történelem, 17. századi kastély, egy kis cabernet, egy kis merlot, a százezer sebből vérző en primeur rendszer, aztán ott vannak a kínaiak, befektetnek-felvásárolnak, az árak meg követhetetlen magasságokba szállnak el. Mindenhol ugyanaz a történet, hallgatni is fárasztó, csak éppen normális ember már egyszerűen NEM fér oda Bordeaux-hoz, sőt lassan Franciaországban is felnő egy generáció, amelynek esélye sincs megkóstolni a nagyok borait. Az egész jelenség elég idegesítő. De hagyjuk. A Pontet-Canet sem ettől érdekes, hanem attól, hogy sok mindent úgy csinálnak, ahogy Bordeaux-ban nem szokás. Először is biodinamikusan termelnek, lóval művelnek, állatokat tartanak. Ez önmagában sokkoló, hiszen sok château-tulajdonost nem láttunk eddig szaros gumicsizmában. Másodszor a bor egy jó része amforákban érik. Amfora Bordeaux-ban? Szentségtörés. A kóstolón a pincét igazgató család tagja, Melanie Tesseron tartott előadást arról, hogyan fér meg ez az egész Bordeaux-val. A klasszikussal, a régivel.

A Pontet-Canet-t első írásos források 1705-ben említik először, tehát egy igen régi birtokról van szó. Ugorjunk egy nagyot, a történelemmel nem nyújtanám az amúgy is hosszúnak ígérkező cikket. A jelenlegi tulajdonos Tesseron család 1975-ben lép a képbe, miután a száztíz évig kitartó Cruse-oknak az elhíresült 1973-as borhamisítási botrány miatt távozniuk kellett. A Tesseronok Cognac-ból érkeztek, ahol 1905 óta működő házat visznek (Cognac Tesseron). A Pontet-Canet Pauillac-ban található, a híres-hírhedt 1855-ös besorolás szerint csak az ötödik kasztba tartozik, de az új tulajdonosoknak hála elég gyorsan a „szuper másodikok” közé emelkedtek. Nem is csoda, hiszen a területeik a legjobb helyen vannak. A Mouton Rotschild az út túloldalán figyel, de a Lafite sincs gyalogtávnál messzebb, és körbe-körbe további nagy nevek. A birtok összesen 81 hektár szőlőterülettel rendelkezik, amellyel az osztályozottak között a legnagyobbnak számít. 20.000 láda (12x palack) első bort, és megint 20.000 láda másodbort készítenek, közel tehát félmillió palackot évente.

Kezdjük talán ott, hogy a Tesseronok érkezésével sok változás indult be. Átalakították az ültetvényeket, amit kellett újratelepítettek, nagyobb hangsúlyt fektettek a zöldmunkákra, de a pincét is felújították. Az utódok hasonlóan álltak a dologhoz, és a kor követelményei szerint tolták tovább a szekeret. Nagy hatással volt rájuk a borászati igazgató, Jean-Michel Comme, aki saját birtokán (Château du Champ des Treilles) komoly sikereket ért el a biodinamika bevezetésével. Ezen felbátorodva 2003-ban elhagyják a gyomirtót, majd a következő évben a területek egyharmadán biodinamikába kezdenek. Melanie szerint maguk is meglepődtek, a fehér fajták nagyon hamar reagáltak változásokra, de hamarosan a vörösborok is kerekebbek lettek. Annyira belejöttek, hogy 2005-ben a teljes területen megszabadultak a konvencionális műveléstől és biodinamikára tértek át. Egészen 2007-ig minden szép volt, aztán a csapadékos év miatt iszonyatos lisztharmat-nyomás állt be és hosszas vívódás után mégis vegyszer után nyúltak. Az organikus tanúsítvány így három évvel messzebbre került, de legalább maradt idő tanulni-tapasztalni.

traitement-biod-_-pc.jpg

A területek klasszikusan bal partiak, folyami üledékes, homokos-kavicsos termőréteggel, lent pedig mészköves üledékkel. A talaj tápanyagban szegényes, de rendkívül jó vízelvezetési tulajdonságokkal rendelkezik. A fajtaösszetétel 60% cabernet sauvignon, 33% merlot, 5% petit verdot és 2% cabernet franc, az átlagos tőkekor valahol 40-45 év között van. A művelés lóval történik, hogy a talaj tömörödését elkerüljék. A preparátumok kiszórásához speciális, saját építésű kis kerekes „izéket” vontatnak körbe. A termés mennyiségét metszéssel (guyot) állítják be, a zöldszüretről régen leszoktak. Meglepő, de a hajtások tetejezését szintén elhagyták, mert tapasztalataik szerint a visszavágás növekedést indít el, amely akár hetekkel is kitolhatja a szőlő érését. A növekvő hajtásokat gyűrű alakban fent összekötik, így magukat tartják meg. A birtok munkáját Michel Rolland segíti, nem is első sorban a borkészítés területén, de mint „külső szem” tartanak rá igényt.

A szüret szeptember végén, október elején történik, a potenciál megtartásához néhány nap alatt kell „lekapni” a nyolcvan hektárt, ehhez 300 szüretelőt dolgoztatnak. Az alapanyag dupla válogatáson esik át, egyszer a bogyózás előtt, majd ezt követően a maradék kocsánydarabkákat is kicsipegetik. Az erjesztés spontán történik fa- és betontartályokban, hőmérséklet szabályozás nincs. Minden parcella termését elkülönítve kezelik. Az érlelésben alkalmazott új hordó aránya 50% körül van, ideje általában 16-18 hónap. Az évek során nagyon jó eredményeket értek el a betontartályban való érleléssel, szigorúan bevonat nélküli betont használnak, hogy a bor érintkezzen a levegővel. Egy ideig a betontojást is vizsgálták, de benne a bor túl sokat találkozik a seprővel, így végül az amfora-alak mellett döntöttek.

pontet-canet_amfora.jpg

A hosszabbra fogott előadás után 11 bort kóstolhattunk, így az idő nem a mi oldalunkon volt. Itt el kellett dönteni, hogy Melanie Tesseron-ra vagy a borokra figyel-e az ember. Én az utóbbi mellett döntöttem. Egyébként is a bordeaux-iak művészi tökélyre fejlesztették azt, hogyan kell leírni egy szar évjáratot úgy, hogy még közelről is belga pralinénak látsszon. Az évjárat-információkban tehát nem az előadásra hagyatkoztam, inkább innen és innen kölcsönöztem némi tudást. A borok összetételére nem térek ki, hiszen azok hűen követik a birtokon telepített fajták arányát (évjáratonként 60-70% cabernet sauvignon, 25-30% merlot, 3-4% cabernet franc és 1-2% petit verdot).

Château Pontet-Canet 2011

Évjárat: Korai tavasz, meleg és száraz nyárelő, majd hűvösebb és viharokkal tarkított július-augusztus. A hőhiányos évjáratot a szép szeptember sem tudta maradéktalanul menteni. Egyenlőtlen érés volt jellemző, komoly válogatásra volt szükség.

Rendkívül mély és összetett illat, a fiatalságot jelző kék virágok mellett aszalt gyümölcsök utalnak az évjáratra. Mutat némi érettséget, de tanninja kifejezett, fiatalos, porosan textúrált. Kiegyensúlyozott, érdekes, egyedi bor, hosszú lecsengéssel, átható fűszerességgel. Tartom a korábbi pontot. 7p+

Château Pontet-Canet 2010

Évjárat: A tökéletes, a klasszikus. Száraz és meleg tenyészidőszak, majd augusztus és szeptember hűvös éjszakái szállítják az eszményi körülményeket. Kicsi, vastag héjú bogyók, kifejezett tannin jellemző és friss, átható gyümölcsösség.

Vonzó és hulla elegáns, rózsás-violás és enyhén medvecukros illattal. Direkt, intenzív, tobzódó fekete bogyósokkal, egészen kevés ribizliszáras zöldességgel, még több, szintén poros tanninnal, minimális aszaltassággal. Szuper, tényleg szuper sav, és végtelenített utóíz. Egészen fantasztikus bor, sejthetően ígéretes karrierrel. 8p-

Château Pontet-Canet 2009

Évjárat: Nagyon száraz és napos évjárat, de igazi hőség nem terhelte a szőlőket. A szárazabb területeken már augusztusban igen magas mustfokokat mértek. Szeptemberben némi eső nyugtatta a kedélyeket. Aki várt, annak a rákövetkező száraz időszak a tanninokat is beérlelte. Testes, esetenként alkoholos borok, nagy érlelési potenciállal, érett tanninnal.

Meleg hatású bor, szintén vonzó és mély, elképesztően jó fás jegyekkel, finom gyógynövényekkel, fűszerekkel. Kora ellenére kerek, intenzív, nagyon sok, de érett tanninnal, kiváló egységgel, érett gyümölcsösséggel. Végtelen. Ugyanakkor jelenleg nyíltabb, mint a 2010-es. 8p+

Château Pontet-Canet 2008

Évjárat: A hűvös és szürke július és az esős augusztus késleltették az évjáratot. A meleg és száraz szeptember és október segített beérlelni a szőlőket, de a minőség így is nagyon vegyes képet mutat. Sok borban egyértelmű zöldesség van, de a jobbak ezt megúszták. Az elnyúló tenyészidő miatt a tannin megfelelően beérett. A bal parton gyenge merlot és franc, elfogadható sauvignon és petit verdot. Korlátozott érlelhetőség.

Hűvösebb illat, földességgel, az idő transzformálta vegetalitás rajta ül, egészen fátyolos és erősen krumplicukros. Elég sok, poros és tapadós tannin jellemzi, sava feszes és fókuszált bort ad. A zavaró aromák túl sokan vannak. 6p

Château Pontet-Canet 2007

Évjárat: Hosszú és lassú tenyészidőszak, sok esővel, komoly lisztharmat-nyomással. Gyenge virágzás, hűvös és szürke nyári hónapok, augusztusban kemény záporok. Végül szeptember és október meleg és száraz lett, amely megmentette az évjáratot, de a teljes nyár hőhiányát már nem pótolhatta. Korlátozott érlelhetőség. Pauillac szenvedte a legkevesebb kárt.

Mély és tiszta illat, gyönyörű érettséggel, ribizliszárral, remek fával, pörkölt kávé illatával. A közepesnél teltebb, nagyon elegáns, szinte könnyed, miközben gyümölcs-karaktere fogyasztásra invitál. A tannin nem kevés, de érett, kiválóan illeszkedik. Hosszú utóíz, nyílt sisak, most fogyasztandó. Meghökkentően jó bor egy nem túl jó évjáratból. 7/8p

Château Pontet-Canet 2006

Évjárat: Meleg és forró június-július, majd egy kijózanítóan hűvös augusztus esőkkel. Szeptember meleggel indult, majd esni kezdett és sok helyen el sem állt a szüretig. A legjobb borok a Médoc-ban, azon belül is talán Pauillac-ban születtek.

Bele lehet szédülni, annyira komplex és szép illat, rózsa törékeny aromáival, exotikus virágokkal, fekete bogyósokkal és kiemelkedő fűszerességgel. Testes, feszes, szinte még frissesség van benne, miközben már némi érettséget is mutat. Magas tannin, harapható gyümölcsösség, kiemelkedő fa, rendkívül hosszú lecsengés. 8p+

Château Pontet-Canet 2005

Évjárat: Fantasztikus év, az évszázad évjárata. Kivételesen száraz év, de mentes a hőhullámoktól. Augusztusban és szeptemberben a hűvös éjszakák segítettek megőrizni a frissességet. Az eredmény apró bogyók, tökéletes érettség, gazdag gyümölcsösség, frissítő savasság és érett tanninok.

Kornak szinte nyoma sincsen. Döbbenetesen mély illat, exotikus virágokkal, pici bőrrel, vaníliával. Testes, tökéletesen illeszkedő elemekkel, szaftosan érett és aszalt gyümölcsök optimális arányban, fűszerek, frissítő savasság. A tannin magas, de annyira jó a bor, szinte észre sem veszi az ember. Beleköthetetlen és végtelen. 9p

Château Pontet-Canet 2004

Évjárat: Termésmennyiség-rekorder év. Tökéletes virágzás, majd hűvösebb július és egészen hideg és esős augusztus következett. A meleg szeptember ismét mentett, majd október is igen jól indult, de végül hideg és eső érkezett. Vegyes kép, sanszos zöldesség, ugyanakkor jó ár-érték arány.

Már mutat érettséget, de még ereje teljében van. Enyhe medvecukrosság, mély fekete gyümölcsösség, kék virágok illata. Kiváló állagú gyümölcsök, kis föld, fűszerek, kiemelkedő minőségű és használatú fa. A tannin enyhén plusszos, felrakódik, de elviszi a bor. Eszméletlenül formában van, csak ámulok az arányain, a telitalálat fekete bogyósain és a perces lecsengésen. 8p

Château Pontet-Canet 2003

Évjárat: Európa-szerte igen meleg év, tele hőhullámokkal. A történelem legmelegebb és legszárazabb éve Bordeaux-ban. Apró bogyók, igen sok, kellemetlenül tapadó tannin, ugyanakkor koncentrált, gazdagon gyümölcsös, meleg karakterű borok.

Meleg hatású illat, vonzó, szinte fiatalos, csak egy egészen finom érettség lebeg a háttérben. Testes, fekete bogyós gyümölcsökkel, amelyek lekváros-aszaltas vonulata is feltűnik. A tannin nagyon nagyon sok és elég kellemetlen állagú, tapad, és sokáig marad. Hiába a hosszú lecsengés és a sok gyümölcs, alulmaradnak a tanninnal szemben. Jó bor ez, de már nagy a különbség a legjobbakhoz képest. 7p

Château Pontet-Canet 2002

Évjárat: Esős virágzás, egyenetlen megtermékenyülés. Hűvös, szürke nyár. Szeptember közepén jött egy melegebb periódus, ami megint mentett. A merlot általánosan gyenge, a bal part erősebb.

Mély és komplex illat, szépen alakul, semmi zavaró momentum. Medvecukor, ánizs, cédrus, fás fűszerek, szegfűszeg. Gyönyörű. Emelkedett savú, testes, szépen érett extravagáns gyümölcsökkel, ribizlivel, ribizliszárral. Kifejezett tannin, megbonthatatlan egység, meghökkentően hosszú lecsengés. Fogyasztásra érett bor, még biztosan tartja magát sokáig, de már az érlelés élménye kézzel fogható. 8p

Château Pontet-Canet 2001

Évjárat: Hullámvasút. Hideg tavasz, hőhullámos június, majd esős július és száraz augusztus. Fel és le ingázó hőmérséklet szeptemberben, szerencsére száraz idővel. Inkább jobb part, mint bal, utóbbi plusz esőt is kapott a szüreti időszakban.

Illata fura, fedett, már az érés jegyei uralják. Abszolút a csúcson van, illetve talán már mögötte. Erőteljesen krumplicukros, igaz némi frissesség még van benne és hosszú is és biztosan sokan találnának benne örömet, ugyanakkor nekem picit sok a krumplicukker. Sosem szerettem, bár molesztáltak vele. 7p

Kiemelkedő vertikális kóstoló volt, ritkán iszik végig az ember egy ennyire konzisztens és kiváló borsort. Le a kalappal a Château Pontet-Canet előtt. Egy dolgot azért megjegyeznék. Bármennyire is szeretném látni, hogy a szemléletváltással minőségi ugrás ütött be, de sajnos a biodinamikus korszak előtti borokban sem találtam semmi kivetnivalót. Sőt!

(A VinCE-re a szervezők meghívására látogatta el. Külön köszönet Németh Ágnesnek, hogy sikerült bejutni erre a kóstolóra.)

A képek forrása:

http://www.idealwine.net/

https://jybardin.wordpress.com/la-cave/

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr627291235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rszabi · http://borrajongo.blog.hu/ 2015.03.25. 08:45:39

"Egyébként is a bordeaux-iak művészi tökélyre fejlesztették azt, hogyan kell leírni egy szar évjáratot úgy, hogy még közelről is belga pralinénak látsszon."

:)

Egyfelől igazad van a marketinget illetően, másfelől azonban úgy tűnik, hogy a nagy bordói neveknél, már tényleg nincs igazán rossz évjárat. A napokban megjelent WS cikk jól összefoglalja ezt:

"In Bordeaux today, we have the tools and experience to not produce a really bad wine," said Pontallier. "Sure, it might happen. But we can change the proportion of the first wine [to ensure quality], which was not a possibility before. And there could also be the decision to not produce a first wine, though that would be extreme. In the end, the 'bad' vintages of today are not at all the bad vintages of 20 years ago. The 'bad' vintages of today can frankly produce better wine than some of the good vintages of a generation or more ago. I think Bordeaux and the market is just getting used to that."

www.winespectator.com/blogs/show/id/51359

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.25. 08:48:10

@rszabi: igen, abszolút és ezt a fenti poszt is igazolja. Nagyon jók voltak! Kösz a kiegészítést!

silvousplait 2015.03.25. 08:52:19

@akov: Koszonet, nagyon tetszett. Elvetve latni egy-egy palackot belole. Mondjuk 2009-2010 kornyeken meg 60-70 euroert lehetett kapni, az ar azota minimum a duplaja.
Azt mondjak, a jo boraszt onnan venni eszre, hogy mit tud esos-hideg evekbol kihozni. Ez a sor, ha nem is minden alkalommal, de igazolni latszik a mondast ('02, ' 04, '06, '07). '08-at itt jobbnak mondjak '07-nel, '01-et pedig '02-nel. Bonyolult dolgok ezek.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.03.25. 09:05:22

@silvousplait: Ami itt rosszul vizsgázott, simán lehet, hogy palackvariáció okozta és egy másik palack jobb lehet (2001, 2008). A 2008-asból alig jutott, más poharából kaptam, mert több palackkal is gond volt, ezért a már kitöltötteket kellett szétönteni.

silvousplait 2015.03.25. 13:10:33

@akov: Mondtam en, hogy bonyolult dolgok ezek... :)) Ambator ki akar palackvariaciokra 30-40-akarhanyezer forintot kolteni ? Remenykedjunk a szetontogetes karos kovetkezmenyeiben.

@rszabi: Szintiszta terroirboraszatnak hangzik...
süti beállítások módosítása