A Borrajongó

Jásdi kóstoló a Galéria 12 Kávézóban

2014. április 14. 06:00 - furmintfan

Márciusban a Galéria 12-ben Csopak egyik, ha nem a legjelentősebb bortermelőjének borait kóstolhattuk meg. Jásdi István vitathatatlanul sokat tett Csopakért, az olaszrizlingért, és a Vindependent, majd a Pannon Bormíves Céh elnökeként a magyar borért általában. A kóstolót azonban most nem ő, hanem fia, Jásdi Attila tartotta, saját bevallása szerint önállóan életében először. A borok mellett megismerkedhettünk a pince történetével is.

jasdi1.jpg

Csopakon a mindenkori veszprémi püspöknek a 11. század óta volt szőlőbirtoka és tevékenyen kivette a részét a bortermelésből. Ranolder János püspök az 1880-as években Bécsbe is szállított csopaki borokat. A Jásdi-birtok jelelegi központja a püspök intézőjének, Szentirmay Józsefnek a nyári villájaként funkcionált, és ebben a házban született dr. Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeres atyja is. Jásdi István és felesége 1998-ban vásárolta meg a romos állapotban lévő épületet a hozzá tartozó kevés szőlővel együtt. Molnár Szabolcs szinte a kezdetektől részt vesz a birtok életében, rajta kívül eleinte egy borász és egy szőlész társult be a borkészítésbe. Az 1999-es, vásárolt szőlőből készült első borok remekül sikerültek – Jásdi Attila elmondása szerint leginkább a jó évjáratnak és a szerencsének köszönhetően – utána azonban nehéz évek következtek. 2001-től egy évig Berecz Stéphanie segítette a birtokot szaktanácsadóként, a tulajdonosok szerint leginkább azzal, hogy megtanította őket jól kóstolni és - a konkrét iránymutatások helyett sok helyes kérdés feltevésével - a borról gondolkodni. 2002 óta nincs külső segítség.

Jásdiék jelenleg 15 ha saját területet művelnek, és további kettőt bérelnek, valamint egy kevés szőlőt várásolnak is. A szüreti időpont megválasztásánál elsősorban a megfelelő savkészlet megőrzését és az alacsonyabb alkoholszintet tartják szem előtt. Megfelelő évjáratokban akár négy területről is – Berekhát, Lőczedomb, Nagykút és Siralomvágó dűlők – készítenek dűlőszelektált borokat.

Csopaki Szürkebarát 2013

Friss, virágos, őszibarackos, körtés, szőlős, fűszeres aromatika, üde, élénk savak, a vártnál nagyobb (így is legfeljebb közepes) test. Kellemes, zamatos, reduktív nyári bor, jól csúszik. 4p/4p+

Balatoni Rosé 2013

Vásárolt merlot és kékfrankos szőlőből készült. Citrusos, ribizlis, szamócás karakter, jó savakkal, frissítő ízzel, és csipetnyi fűszerrel. 4p/4p+

Csopaki Olaszrizling 2012

Az alaprizlingbe minden dűlő terméséből jutott. Visszafogott illatában fehér húsú gyümölcsök, körte, citrusosság, csipetnyi mandula érezhető, és lényegében ezt kapjuk vissza ízben egy kicsit sósabb kiadásban. Bár kevésbé komplex, de a korábbi szüreti időpontnak köszönhetően élénkebbnek tűnő savszerkezetet és jobb egyensúlyt mutat, mint a dűlős Lőczedombi. 5p-

jasdi2.jpg

Falcon 2013

Jásdi Attila kísérletezte ki ezt az olaszrizling-cserszegi fűszeres házasítást, utóbbiból 15% jutott a borba. Az illatban halványan megjelenik a cserszegi szőlő, finoman fűszeres aromatikája, a finom virágosság és a fehér húsú gyümölcsök mellett. Jól iható, kellően lendületes tétel, körtével, ananásszal, citrusokkal, szőlővel és kevés fűszerrel. 5p-/5p

Lőczedombi Olaszrizling 2012

A birtokközpont körüli permi vörös homokkőre telepített szőlők adják az alapanyagot. Illata mandulás, marcipános, fűszeres, kissé háttérbe szoruló fehér húsú gyümölcsökkel. Az évjáratra jellemzően a savak kissé lágyak, nem bírnak a közepesnél nagyobb testtel, így a bor kissé farnehézzé válik. Ízében sózott mandula, mogyoró, citrom, fűszerek, és sós lecsengés. 5p-

Siralomvágó Olaszrizling 2009

A Siralomvágó a pince épülete mellett található, talaja dolomitpala. Illatából érett alma és körte köszön be, fűszerekkel és enyhe palackbuké kíséretében. Érett, széles savak, közepesnél nagyobb test, érett, kompótosba forduló fehér húsú gyümölcsök, grillázs, fűszerek és egy kis avaros beütés, és közepesnél hosszabb lecsengés jellemzi. 6p

Ranolder Fehér 2011

60% furmint, 40% olaszrizling külön-külön erjesztve. Illatában fehér húsú gyümölcsök, némi fűszer, és egy kis só. A savak jól megtartják a közepesnél nagyobb, öblös testet, az alkohol sem lóg ki. Ízben elég nagy komplexitást mutat, fehér húsú gyümölcsökkel, körtével, őszibarackkal, érett citrusokkal nyit enyhén sós mellékízzel kísérve, majd a korty közepén következik egy kis sült alma és egyre markánsabb sósság, nagyon halvány fémességgel. A kortynak szép íve van, és a lecsengés is kellően hosszú. 6p+

jasdi3.jpg

Merlot-Cabernet Franc 2011

Bíborba hajló rubin szín fogad a pohárban. Az illat erdei gyümölcsös, kis joghurtos beütéssel és egy kevés gyógynövénnyel. Arányos szerkezetű bor, legfeljebb közepes mennyiségű tanninnal. Nem különösebben komplex, de gyümölcsös, jól iható, sok erdei gyümölccsel, vaníliával, némi fűszerrel, nagyon enyhe sóssággal, valamint egy kevés nyers zöldességgel. 5p

Ranolder Vörös 2008

Válogatott cabernet franc a Siralomvágó dűlőből. Szinte átláthatatlanul mély rubin szín, sötét maggal. Koncentrált, nehezen szálazható illatában szuperérett fekete bogyós gyümölcsök, szilva, csokoládé, édesgyökér, csipetnyi medvecukor és egy kevés földesség érezhető. Nagyon sűrű textúrájú bor, jó savakkal, a korty végén éppen csak finoman fűtő alkohollal, érett tanninnal, közepesnél nagyobb testtel, hosszú lecsengéssel, kis édességérzettel és az illatban is tapasztalt koncentrált, szuperérett erdei gyümölcsös ízzel, amit leheletnyi sósság tesz színesebbé. 6p/6p+

A kóstolón saját költségemen vettem részt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr296025825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása