A Borrajongó

Oremus: Tokaji aszú 3 puttonyos 2006

2013. január 16. 06:00 - drbarta

Bevallom általában nem vagyok nagy rajongója a 3 puttonyos aszú műfajának. Nem mondom, hogy behatóan tanulmányoztam volna a kínálatot, de benyomásaim szerint sokszor túlságosan is visszafogott gazdagságú borok, melyhez egyszerűen nagyon nem passzol a műfajjal viszont rendre együtt járó cseresebb, olykor nehézkesebb felépítés. Akkor már sokkal inkább egy megbízható late harvest az árkategórián belül, az aszú nevet meg hagyjuk meg tényleg a piramis tetejének. Az Oremus jelenleg forgalomban levő 3 puttonyosa után viszont új értelmet nyert számomra ez a kategória.

2013-01-03 18.50.39.jpgNagyon vonzó illat, koncentrált sárgabarack friss, és nagyon enyhén aszalódott formában, mellette, leheletnyi kapros-zöldfűszeres díszítés. Szájban nagyon arányos a méreteit tekintve, az ízei viszont kifejezetten intenzívek, tömény friss kajszival itt is elsősorban. Élénk savak adnak lendületet és emelik ki a bor zamatosságát, a lecsengés is közepesnél hosszabb. Kifogástalan egyensúly, tisztaság és letisztultság, csiszolt tapintat, finom felszínű, abszolút integrált cseresség.  A kategóriáját tekintve nem tudok belekötni, illetve külön öröm számomra a hiánypótló jellege. Megfizethető áron könnyen iható, de minőséget tekintve kompromisszumok nélküli aszúélmény  akár önmagunknak, akár bármely vendégünknek, legyen laikus, vagy értőbb a borok tekintetében. 6.5-7 pont.

2 komment
Címkék: tokaj oremus aszú

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr955019211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabócás 2013.01.16. 12:06:43

Most akkor ez kifejezetten jó vételnek számít ár/értéket nézve? BT 4500.-

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2013.01.16. 12:59:27

@Kabócás: Szerintem épp annyit ér, mint amennyibe kerül.
Viszont ötezer alatt tényleg jó aszúkból nincs túl sok. (esetleg a Royal kékcímkés 5 puttonyosa, az értelemszerűen még koncentráltabb cucc, de ez mégis tisztább, elegánsabb)
süti beállítások módosítása