A Borrajongó

Gál Tibor: Síkhegy pinot noir 2006

2012. április 26. 06:00 - drbarta

A minap a Bortársaságban néztem, ahogy friss szerzeményként pakolják ki ezt a tételt a polcokra. Közelebb merészkedve kissé csodálkozva vettem tudomásul, hogy 06-os borról van szó. Nem tudom, hogy mi az oka annak, hogy most jött ki ez a pinot. Úgy tervezték, hogy a legideálisabb palackérés pillanatában tárják a fogyasztó elé? Vagy azzal magyarázható, hogy nézeteltérés volt a család és a befektető között, és kérdéses volt a bor sorsa? 

Illatában csipkebogyó, zöldfűszer, ánizs, gyógynönény, karamella. Van benne komplexitás, de nem túl mély bort ígér. Szájban közepes testű kortyot kapunk. Közepes ízintenzitás, kortalan piros bogyósok, talán cseresznye, palackbukés fűszerek.  Viszonylag feszesebb, cizelláltabb savak, a tannin inkább jelzésértékű. A kortyközépen már nincs számottevő mélység.  Az ízek kezdenek kiürülni, a savak játékosan cikáznak  egy darabig, a tényleg nem számottevő cser viszont így is képes kissé kesernyés szárítást vinni az utóízbe. Melegedve, szellőzve némiképp előnyére változik, valamivel teltebbnek tűnnek ízei, jobban ellensúlyozzák a kortyvégi szárítást. Igazán nem értem miért most jött ki ez a bor. Messze nem akkora alapanyag, amit feltétlen  érdemesnek tűnik eddig palackérlelni. Bár kétségtelenül talpon álló, élő matéria még, de szerintem az a kaliber, ami fiatalon, a gyümölcsösségével meggyőzőbb lehetett, mint ma. 5 pont.

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr794471972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.26. 08:20:13

Tibor rajongása a pinot felé számomra nem több marketingfogásnál, ez látszik is. okészintű borok ezek, bár a válogatást még nem kóstoltam.

felvetés 2012.04.27. 07:55:19

Nemrég kóstoltam, és én sem estem hasra ettől a bortól. Konkrét jegyzeteim nincsenek, ami megmaradt, az a markánsabb ásványosság. Nem túl komplex, nem túl intenzív, némi kesernyés beütéssel. Szóval nem támadt az az érzésem, hogy rohannék vissza a boltba. 5-5,5 pont

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.27. 17:25:24

Mindig öröm az egyetértésre találás :)

Szegediszomelijé 2012.04.27. 22:08:19

Stimmelnek bizony a dolgok! Nem rossz bor, nem is kiemelkedő. A Felvetés által említett ásványosságra én is felfigyeltem. Ez a sós jegy a Sík hegy jellemzője, több onnan származó korlátozottabb művelésből megfigyelhető, több szőlőfajta esetében is. Ez azért ad egy termőhelyi jellegzetességet a bornak, ami nekem pozitívum. Nem rossz, de Burgundia bizony messze van. Vifil mani?

akoan · http://olaszrizling.blog.hu/ 2012.04.28. 18:53:13

@ungert: a Gál Tibor Pincészetet idősebb Gál Tibor alapította az 1990-es évek első felében. Az ő egyik nagy kedvence volt a pinot noir, sokat tett azért, hogy Magyarországon jobban megismerjék ezt a fajtát. Gál Tibor 2005-ben sajnos elhunyt, fiatalon. A pincészetet a család viszi tovább, a céget ifjabb Gál Tibor irányítja. Az ő esetükben nagyon-nagyon nem marketing a pinot noir! Ha tájékozottabb lennél, nem kritizálnál megalapozatlanul.
A mostani posztban szereplő bort egy hete kóstoltam, egy vacsorán szerepelt az egri Imola Étteremben. Kifejezetten komplex és intenzív, kesernyésség helyett egy kicsi és finom édességérzetet mutat. Kóstoltuk ételhez is, külön is, minden módon nagyon rendben volt, minimum 7 pont.

Szegediszomelijé 2012.04.28. 21:19:18

Hát nekem messze nem volt kiemelkedően komplex. A pár nappal korábban kóstolt erős 7-es Bruno Clair bizony simán 2 szinttel jobb.
Mindezt úgy írom, hogy abszolút elismerem Gálékat. Gromon Tamás kiváló munkát végez, bizony vannak kiemelkedő tételek. De ez nem tartozik közéjük.

ungert (törölt) · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.29. 03:14:54

@akoan: értem és tisztelem az áldásos és odaadó tevékenységet a fajtával kapcsolatban. az alap pinot nekem is ízlett, kétezer forintért remek bor, kevés hasonló pinot van az országban ezért az árért. viszont a 7 pont nekem furcsának tűnik egy magyar pinóra, de fene tudja. nem merek ehhez érdemben hozzászólni, még nem kóstoltam. remélem fogom, mihamarabb.

az elgondolkodtató az a fajtával kapcsolatban, hogy van olyan pincészet, ráadásul állítólag az ország kedvence, amely édes pinot noirt hoz forgalomba úgy, hogy a hátcímként vastagon ecsetelik, hogy bizony a pinot noir a legrosszabb évjáratokban is remekül beérik, hibátlanul cukrosodik. ez a nagy baj jelenleg...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.30. 06:28:46

@akoan: Köszi a látogatást! Abban egyetértek, hogy Gálék viszonya a pinot-hoz jóval több, mint marketing-fogás. Én is hallottam, hogy idősebb Gál T. tette a legtöbbet talán azért, hogy itthon is elterjedjen a fajta.
Egyébként meg az ízlés nagy úr. Én is úgy érzem, hogy a két nappal előtte kóstolt burgundi sorban nem rúgott volna labdába.
süti beállítások módosítása