A Borrajongó

Balassa-szortiment

2012. április 09. 06:00 - drbarta

Balassa István borai rendre szépen szerepelnek nálunk. A tavalyi furmint kóstolóink legjobbjai között voltak a sorba választott borai itt és itt.

Ami viszont eddig még kimaradt, egy komplett sort kóstolni a borásztól, hogy egy teljesebb képet lehessen kapni a munkásságáról.

A közelmúltban publikált tokaji kirándulásunk során ez végett feltétlen el szerettem volna jutni hozzá is. Sajnos csak egy igen rövidre szabott személyes találkozót tudtunk az idő-faktor miatt összehozni, viszont  sikerült egy szép sorra való borhoz hozzájutni, melyeket azután otthon teszteltük a társasággal.

 

 

Szent Tamás furmint 09

Érett körte, érintésnyi mézesség, finom és jellegzetes ásványosság (sós-kerámiaporos-fogkrémes-gyurmás) Mély és sima bort ígér. Közepesnél teltebb korty. Mély ízek, koncentrált gyümölcsösség, ásványos rétegek, komoly denzitású kortyközép. Gerinces savak, némi finom felszínű cseresség, hosszú lecsengés. Karakteres és komoly anyag, szertelen erővel.  Az összetevők jó egyensúlyban, de az illesztések még fiatalosan darabosak, rakoncátlanok. Már most simán 7 pont, úgy éreztem, hogy tartalmilag akár több is lehet benne, ha a részletek idővel legömbölyödnének. Durva kezdés :) (90-91)

 

Betsek furmint 09

Félszáraz. Mézesebb, kedvesebb illat, de kevésbé karakteres. Szájban elég nagy testű a korty. Mély ízek, vastag gyümölcsösség, érett fehérhúsúakkal,  megtámogatva jól érezhető maradékcukorral. Tömör közép, fajsúlyos, szélesebb savak, krémes, sűrű szövésű konzisztencia, sima, gömbölyű felszínek. Hosszú, gyurmásan ásványos lecsengés és utóíz. Besimult alkohol, bár érződik, hogy erős a bor.   Szintén nagyon komoly anyag, az előzőt egy picit izgalmasabbnak és arányosabbnak találtam, ezt pedig kerekebbnek, csiszoltabbnak. 7 pont alja. (89-90)

 

Mézes Mály furmint 09

A többieknek bevezetőül elmondtam, hogy majdnem minden megjelent írás szerint ez volt a Furmint Február talán legszebb bora. Azt is hozzátettem, hogy azért ne számítsanak arra, hogy jobb lesz, mint az előzőek. Több kedvességet, kimunkáltabb részleteket, de az elsőhöz képest kevesebb erőt jósoltam.

Fehér és sárga húsú gyümölcsösség, érett barack, körte, mézes virágosság. Mélysége, végtelen kedvessége bámulatos, illetve az is milyen szépen nyílik és változik a pohárban. Van hogy fűszeresebb, van hogy ásványosabb arcát mutatja. Szájban valami egészen gyönyörű. Telt, de eddig a legszebb arányokat itt találjuk. Semmiféle szertelen robosztusság. Mély, harapnivalóan finom zamatok, és valami valószínűtlenül hosszan kibontakozó kortyközép. Vibráció, újabb és újabb rétegek, a korty minden szakaszán kiváló egyensúly és egység. A savak kiválóan megmozgatják a nagy tartalmat, de annyira szépen integráltak, hogy nem jut eszünkbe  gerincet emlegetni, mert valahogy magától értetődő természetességgel, szinte észrevétlenül kísérve az eseményeket teszik a dolgukat. Igen hosszú lecsengés. Érdekes, hogy a szertelenebb, de erőteljesebbnek jósolt Szent Tamás visszakóstolva ez után minden szempontból kissé alárendelt szerepet játszik. A Mézes Mály a kétségtelen finesz-beli előny mellett a mélysége, rétegzettsége, hosszúsága révén mintha erőben is fölé nőne.

Nagyon komoly élmény. A Furmint Februári kitűnő szereplése ellenére is meglepett. Ez itt és most 8 pont. Hosszú ideje már száraz magyar bor nem jutott nálam ilyen magasra. Ha sikerül még szerezni belőle, akkor mindenféle kontextusban szeretném még megnézni.(92-93)

 

Thurzó furmint 09

Félédes. Mézes, virágporos, ásványos illat. Telt korty, remek arányokkal. Mély zamatok, vastag gyümölcsösség, főleg kajszi, jelentős édesség. Finom állagú, remekül integrált savak kísérik a korty lefolyását. Tömör, ásványos közép, gömbölyű, sima felszínek, finoman krémes konzisztencia. Közepesnél hosszabb lecsengés, egyensúly, egység. Nemcsak analitikailag, stílusban is félúton a száraz borok és desszertborok  között.  Őrzi a dűlőszelektált szárazak karakteres egyéniségét,  ugyanakkor rendelkezik a desszertborok kényeztető, hedonisztikus finomságával,  fogyasztásra ösztökélésével. 7 pont.(90)

 

Mézes Mály- Betsek hárs 09

Félédes. Élénkebb hangulatú gyümölcsösség, birs, vilmoskörte. Közepesen, vagy picit teltebb korty, de itt most mégis filigránabbnak tűnik az eddigiekhez képest. (egyikünk előző nap már magához vett egy palackkal ebből a borból, a jelenlegi felvezetés nélkül, önmagában, kifejezetten sűrű, olajos bor emlékéről számolt be) Telt ízek, harapnivaló gyümölcsösség. Picit lazább szerkezet, kevesebb denzitás, így jobban főszerephez jutnak a vibráló savak. Remek tétel, de egy kicsit elmarad a többitől. Erős 6 pont. (87-88)

 

Mézes Mály Zéta 08

190 g. maradékcukor.  Kajszi, eper, szilva, mézesség. Vastag, olajosan folyó korty. Masszív édességgel  megtámogatott mély zamatok, színes aszalt gyümölcsök garmadája. Kicsit lágyabb szerkezet, szélesebb savakkal. A fajtához képest tisztességes tartást adnak, de így is kissé édességhangsúlyos marad a bor. Mélysége, hosszúsága, színes zamatossága viszont kétségbevonhatatlan. 6 és 7 pont határán, közelebb az utóbbihoz. (89) 

Mézes Mály Zéta 10

Nem akarok helytelent mondani, mintha 240 g körüli cukortartalmat említett volna borász. Élénkebb, harsogóbb, intenzívebb illat. Citrusok, kajszi, eper itt is. Szájban itt is olajosan telt kortyot kapunk, jelentős édességgel, de sokkal virgoncabb bort képzeljünk el az előzőnél. Rendkívüli mélységű, hosszúságú zamatok, illetve nem kevésbé intenzív, magas, szikrázó savak feszülnek egymásnak.  Az alkotók mennyiségileg arányosak egymással, de egységük még nem igazán fejlődött ki, fiatalosan kissé még külön utakon járnak. Ez mellett is rendkívüli élmény, hatalmas anyag, valódi tűzijáték. Jelenleg is masszív 7 pont, kíváncsi vagyok az idő össze tudja e csiszolni eggyel magasabb tartományba.  (ahová a gazdagsága predesztinálná) (91)

 

Bámulatosan erős sor volt. Nem tudom hány ilyen szintű szortimentet találni még itthon. Nagy gratula a megalkotójuknak!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr144365843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.09. 09:58:48

Király! Meglepett a nyúl, mi?

Szegediszomelijé 2012.04.10. 20:37:57

Valóban kiváló sor volt! Nagyon erős kezdés a Szent Tamással, és volt feljebb. Talán a legerősebb sor volt, amit kóstoltam. és ami a plusz: a borok nem csak "szakmailag" tündököltek, nekem a Szent Tamás, Mézes-Mály furmint, a Thurzó és a Zéta 2010 nagyon-nagyon-nagyon élvezetes finom ízmámor is volt. Ezt azért tartom fontosnak megjegyezni, mert azért előfordul, hogy jó pontot adok a bornak, mert el kell ismernem a kvalitásait, de nem annyira, sőt néha kevésbé élvezem. Nos itt erről szó sincs!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.04.11. 11:53:48

@Szegediszomelijé: Így van! Ezek bizony direkte hájjal kenegettek bennünket :)
süti beállítások módosítása