A Borrajongó

Aegidius bormanufaktúra (Lóska Zoltán) Cellarius-cuvée

2011. július 11. 06:00 - drbarta

Soha nem hallottam korábban erről a termelőről. A Filoxéra Bortékában viszont a minap oly nagy szeretettel ajánlották a tételt, hogy győzött a kíváncsiság. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, menoire cuvée. Az alapanyag egy része a Nagy-Egedről származik. Érdekesség még, hogy több évjáratból házasított tétel.

Vonzó illat. Feketeribizli, áfonya, meggy, leheletnyi csokoládé,némi  ibolya, melegedve egy érintésnyi avaros-szárított gombás beütés. Közepesen telt korty.  Friss hangulatú piros és feketebogyós gyümölcsösség, egyáltalán nem túlérett, vagy lekváros, de abszolút érett.  A szerkezetet maradéktalanul kitöltik az ízek, bárminemű lehengerlési szándék nélkül. Közepes mennyiségű nagyon remek tannin, érett, de egyáltalán nem tapadós , struktúrát ad, nem pihe-puha, de semmi fiatalos keménykedés, vagy belehúzás.  Jól együttműködnek az élénk, de a szerkezetbe épp passzoló enyhén zsibogó savakkal. A bor lehetne mélyebb, lehetne hosszabb, lehetne komplexebb. De így is nagyon megfogott. Ideális a gyümölcsösség jellege, ideális a sav-tannin szerkezet, a hordóhasználat is abszolút okosnak tűnik. A bor tényleg elegáns és a magyar mezőnyben szerintem határozottan fineszes. Abszolút az a stílus, amiből nagyon szép dolgok tudnának kinőni. Erős 6 pont, nem sok hiányzik a 7-eshez (88-89)
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr883055779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lackó 2011.07.11. 10:01:10

Ezt így gondoltuk az első kóstolásnál pár hete:

Illata maga a melegség, a szépen beérett alapanyagok telt harmóniája. Képzettársításként inkább a szőlő jelenik meg, mint egyéb piros/vörös gyümölcsök. És milyen jól van ez így. A szín hibátlan, gusztusos.

Mediterrán típusú bor, az elegáns műfajból. Nem nehéz, nem cseres, nem savas, nem szirupos, de komoly, érett, remek karakterű és szerkezetű anyag egy olyan borvidékről, ahol talán a hűvösebb hangulatok a jellemzőek.

A Kosborban is jelen lévő Menoir-t itt sem lehet fülön csípni, de bizonyára fontos szerepet játszik. A Kékfrankos és a Cabernet érett savai a biztos tartást, a gyümölcsös alapzamatokat adják, a Merlot pedig a bársonyosságát erősíti a bornak. A nagy extrakt mellett ennyi alkohol elégséges és szükséges.

e_easy 2011.07.18. 10:31:45

egy komolyabb vonalu remek rozet ittam tolluk tavaly, akkor meg is jegyeztem magamnak, csak valahogy sose futok bele.

lackó 2011.07.20. 09:56:10

@e_easy: szerencsére egyre több helyen elérhetőek már boraik, akár pesti, akár vidéki vonalon. A '10-es rozéjukban szintén nem csalódnál.
süti beállítások módosítása