A Borrajongó

Up to date - Csontos 2008

2010. augusztus 22. 20:00 - drbarta

Erről a borról itt már volt szó. Tetszett, még ha nem is volt a kedvencem abban a sorban túlzott keménysége, és fiatalon szétállóbb alkatrészei végett.

Mivel kezdett már elmosódni a róla alkotott emlékképp részletessége, ideje volt egy palackot megnyitni részletesebb felülvizsgálat céljból.

Bott : Tokaji Furmint Csontos-dűlő 2008 

Elsőre nem túl intenzív, de rendkívül ásványos illat. Szájban telt és nagyon tömör struktúra. Aromavilágát minimálisan befolyásolja kis citrusos gyümölcsösség, sokkal inkább intenzíven komplex és jellegzetes ásványossága. Zsíros konzisztencia, intenzív sós-gyurmás jegyek. Tömörsége nagy mélységet ad, a később csatlakozó izmos, lüktető savak megadják a magasságot és hosszat . Rendkívül vitálisak, de mégse uralják a lecsengést a nyálkahártyába beleivódó említett karakterű ásványos aromatika felett.

 Tömörsége, mélysége, átható ásványossága aHomonna Határi 07-es furmintot juttatja eszembe, de a savak nem képeznek annyira hibátlan gömbfeszint a sűrű mag körül. Kétségtelenül nagy furmint. Jelentőségteljes, markáns, komplex. Szerkezete remélhetőleg az idő elmúltával tovább csiszolódik. Személy szerint hiányolom belőle azt a játékosságot, kedvességet ami a 2007-es testvért ugyanilyen nagyság mellett is kerek és sokkal szívesebben fogyasztandó borrá tette. Számomra az a bor az etalon. Ez mellett is a pince 3 száraz 2008-as tétele közül egyértelműen a legszebb. 6 és 7 pont közé tenném, kicsit közelebb az utóbbihoz.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr592239519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása