A Borrajongó

FineWines - Uvas Felices bemutató 1. felvonás

2023. július 28. 06:00 - furmintfan

Nyári szünet ide vagy oda, végül mégis sikerült összehozni július közepére egy FineWines kóstolót az új Uvas Felices boros projekt tételeinek főszereplésével. A portfólió elég széles, így több részletben kerülnek majd bemutatásra a borok, most a hőséghez igazodva a cava-k, a fehér és rosé borok kerültek sorra a Béterv Lakásétteremben tartott első fordulón.

uvasfelices1_01.jpg
Tizenhat bort kóstoltunk összesen, többnyire szépen, egyenletesen haladtunk a friss, könnyű tételektől a komolyabb borok és pezsgők felé, szép íve volt a az estének. A sort két cava nyitotta, ezután a fehérborok következtek. A szőlőfajták szempontjából az első főszereplő a macabeo, majd a xarel-lo, albarino és a verdejo voltak. Átkötésként érkezett érkezett egy rosé cava, majd két különböző stílusban elkészített bor képviselte a rosé-frontot, végül két különleges, érlelt cava-val zártuk a kóstolót.

uvasfelices1_02.jpgBocchoris Brut Nature Cava NV Cava
Friss, gyümölcsösre hangolt illat fogad: zöldalma, citrusok, idővel pici méz és őszibarack. Jól iható, könnyű bor, az eleinte erős habzás közepesen tartós, kicsi buborékokkal. Karcsú test, egyenes kortylefutás jellemzi, ízében citrusok, fehér húsú gyümölcsök, a végén némi kesernye. Nem egy bonyolult darab, de bármikor szívesen meginnám. 5p

uvasfelices1_03.jpgL'Origan Aire de L'Origan Brut Nature 2020 Cava
45% macabeu, 35% xarel-lo, 10% parellada és 10% chardonnay, 24 hónapos érlelés. Finom illatában fehér húsú őszibarack, alma, pici briós. Kecses, elegáns tétel, sokkal selymesebb textúrát és szebb buborékszerkezetet villant, mint az előző cava. Szinte légiesen könnyed, finom tapintású, szépen összecsiszolódott alkotóelemekkel. Ízvilágában neutrális gyümölcsösség, finom fanyarság érezhető. 6p+

uvasfelices1_04.jpgSuelos Macabeo 2022 Yecla
Trópusi gyümölcsökkel nyit az illat, majd édes körte és alma következik, mindezt végigkíséri egy zselécukorkás aroma is. Kóstolva könnyed, közepes intenzitású bor, viszonylag egyszerű szerkezettel: laza szövésű, lágy savai röviden tartanak. Íze tökéletesen leképezi az illat gyümölcsös, zselécukorkás profilját. Kellemes, nem túl bonyolult nyári bor. 5p-

uvasfelices1_05.jpgSospechoso Blanco 2021 Vino de la Tierra de Castilla
Az illat kissé tompa, fehér húsú gyümölcsök, narancs, zselécukorka fedezhető fel benne. A korty kerek, kissé lapos, a savak hiányát a kortyközéptől fellépő kesernye próbálja pótolni, de így is elég rövid a bor. Fehér húsú gyümölcsök, pici zselécukor és kesernyés mandula adják az aromákat. (Amikor otthon kóstoltam, ugyanezt tapasztaltam első nap, aztán 2. nap valamivel élvezetesebb volt a bor.) 4p+

uvasfelices1_06.jpgCa N'Estruc Blanc 2022 Catalunya
65% xarel-lo, 14% muscat, 12% garnacha blanca, 9% macabeu tartályban erjesztve és érlelve. Illatában enyhe muskotályos és némi zselécukor keveredik mandarinnal, kamillával és trópusi gyümölcsökkel. Az előző két bor után ez jobb savakkal bír, komolyabb a szerkezet, de így is inkább kerek, mint lendületes, pici fenolos fanyarsággal. Ízében szintén szőlő, édes citrusok, mandarin, zselécukorka alkot nehezen szálazható koktélt. 5p+

uvasfelices1_07.jpgCa N'Estruc Xarel-lo 2022 Catalunya
100% xarel-lo tartályban erjesztve és érlelve. Fehér virágok, finom trópusi gyümölcsös aromák, alma, citrusok, érintésnyi marcipán jelennek meg illatban, ízben ezt némi fenolos fanyarság és enyhe grapefruit-os kesernye egészíti ki. Könnyed, friss, zamatos, jól iható tétel, nem dübörögnek a savak, de van elég élet a borban, a lecsengés sós, finoman fanyar. 6p-

uvasfelices1_08.jpgCa N'Estruc Idoia Blanc 2020 Catalunya
55% xarel-lo, 17% garnacha blanca, 15% chardonnay és 13% macabeu házasítása, acéltartályban kezdődött, majd 500 literes hordókban fejeződött be az erjedés, a bor 5 hónapig Allier első-, másod- és harmadtöltésű francia tölgyfahordókban érlelődött a bor. Az illatot a remek minőségű hordó, a seprős-krémes jegyek és az érett gyümölcsök hármasa alakítja. Szájban telt, finoman krémes, szépen keretezi a hordót, a sav nem különösebben magas, pont elegendő a közepesnél nagyobb testhez,  bár középen picivel lehetne tömörebb, fókuszáltabb a korty. Mogyoró, fűszerek, pici vaj, fehér húsú gyümölcsök keverednek ízben. 6p+

uvasfelices1_09.jpgCa N'Estruc L'Equilibrista Blanc 2020 Catalunya
100% xarel-lo, acéltartályban kezdődött, majd 2500 literes hordókban fejeződött be az erjedés és ott is érlelődött a bor 6 hónapig. A hordó visszafogottabb, mint az Idoia esetén, inkább csak a háttérben marad, érett alma és pici dió mellett. Az Idoia után karcsúbbnak, kicsit egyszerűbbnek hat a szerkezet. A korty bársonyos, a krémesség és a fa sokkal enyhébben érezhető. Ízben szintén érett alma és fehér húsú gyümölcsök, érett szőlő, enyhe diós aroma a meghatározó. 5p+

uvasfelices1_10.jpgEl Jardín de Lucía Albariño 2022 Rias Baixas
100% albariño tartályban erjesztve és érlelve, 4 hónapig finomseprőn tartva. Kezdetben picikét zárt, utána is mértéktartó marad a hűvös hangulatot árasztó illat. Citrusok, citromhéj, fehér őszibarack, friss alma, némi fehér virág és tenger fuvallat jellemzi az aromatikát, ízben intenzívebb, mint az illatban. Kóstolva lendületes, csiszolt, finom szövésű bort kapunk, hűvös elegancia jellemzi. 7p

uvasfelices1_11.jpgFenomenal Verdejo 2022 Rueda
85% verdejo és 15% viura (macabeo) házasítása,  6 órás áztatás után préselve, tartályban erjesztve és érlelve. Élénk, kissé buja illatában van egy sauvignon blanc-os csavar, érettebb karakterű új-zélandiakra is emlékeztet. Sárga húsú és trópusi gyümölcsök uralkodnak: mangó, sárga húsú őszibarack, édes citrusok, némi virággal. Szájban is nagyon intenzív, remek savai mellett minimális édesség domborítja ki még jobban  gyümölcsöket. Sok trópusi gyümölcs, sárga húsú őszibarack, körte, citrusok, pici csalán jelentkezik ízében. 6p+

uvasfelices1_12.jpgEl Perro Verde Verdejo 2022 Rueda
100% verdejo 6 órás áztatás után préselve, tartályban erjesztve és érlelve. Ebben a borban szintén megvannak a sauvignon blanc-okat is idéző aromák, de hűvösebb kiadásban: alma, ananász, körte, virágok, fekete ribizli, herbális, zöld növényi jegyek. Eleven, üde bor, élénk savakra támaszkodik, finom sósság is kíséri az intenzív ízjegyeket. Feszesebb, tömörebb, szikárabb és hűvösebb karakterű, mint a Fenomenal. 7p-

uvasfelices1_15.jpgBocchoris Rosé Cava
Pinot noir és monastrell házasítása. Az illat orrba vágóan intenzív, populáris és meghökkentő: málna- és eperszörp. A gyöngyözés közepesen tartós, a korty először enyhén édeskésnek hat, majd fanyarba, végül kesernyésbe hajlik, miközben dübörögnek az érett epres, málnás ízek. 5p

uvasfelices1_13.jpgSospechoso Rosado 2022 Vino de la Tierra de Castilla
60% bobal, 40% tempranillo házasítása. Aránylag halvány, provence-i rosé-kat idéző árnyalatokban játszik. Az illat moderált intenzitású, először cukorka, majd görögdinnye, citrusok, virágok, pink grapefruit vegyülnek el benne. Kóstolva is hasonló visszafogott, a savakra kis fanyarság segít rá. Ízvilágában az illathoz hasonlóan diszkrét gyümölcsös aromákat érezni. 5p

uvasfelices1_14.jpgCa N'Estruc Rosat 2022 Catalunya
100% garnacha, t. Érett piros gyümölcsök, szamóca, görögdinnye, cseresznye érkezik illatban. Az előző rosé után ez kerekebb, testesebb, a sav kissé röviden tart, a lecsengésben az alkohol melegsége veszi át a főszerepet. Ízben megint az érett piros gyümölcsök dominálnak, van egy minimális édesség is a kortyban, talán az alkohol vagy extrakt teszi, a korty vége viszont kissé kesernyésbe fordul. A múltkor részben étel mellé kóstoltam, akkor jobban bejött. 5p

uvasfelices1_16.jpgL'Origan L'O de L'Origan Brut Nature Cava
Az összetétel: 45% xarel-lo 2010-ből, 25% macabeu, 10% parellada, mind 2010-ből, 15% chardonnay 2008-ból 48 hónapig magnum palackokban érlelve és 5% chardonnay 2007-ből 6 hónapig François Freres Exclusifs hordókban, majd 60 hónapig magnum palackokban érlelve.
Egészen különös, szinte már bizarr illat fogad a pohárban, és az ízvilág is erre rímel: érett barnuló alma, gomba, avar, kenyérhéj, dió, dohány, kialakult tercier aromák. Kóstolva száraz, a gyöngyözés nem túl erős, a buborékok nem túl tartósak, a korty kerek, rétegzett, van egy érlelt csendes boros karaktere. Erősen oxidatív és valamennyire oxidált, sherry-s, száraz szamorodnis aromatika találkozik egy pezsgővel, ízlés kérdése, hogy ki mennyire képes befogadni vagy akár élvezni. Kóstolni nekem izgalmas volt, de ez nem az az ital, amiből repetáznék. 6p

uvasfelices1_17.jpgL'Origan L'O de L'Origan Rosat Brut Nature Cava
Az összetétel: 45% pinot noir 2008-ból, 45% pinot noir 2007-ből 2 évig magnum palackokban érlelve, 5% chardonnay 2006-ból 3 évig magnum palackokban érlelve és 5% chardonnay 2006-ból 5 hónapig Boutes Sélection tölgyfahordókban majd 2 évig magnum palackokban érlelve.
Jellegében hasonló az előzőhöz, de valamivel frissebbnek hat, az oxidatív karakter visszafogottabb és ezt oxidáltnak sem mondanám. Sós cseresznyebefőtt, leheletnyi gomba, kezdődő tercier jegyek színezik, szájban még narancsos aromák is feltűnnek. Ha lehet, a buborékok szerepe itt még kevésbé meghatározó, a savak talán egy fokkal élénkebbek, mint a fehér párjában. A korty finom tapintású, kellemesen fanyar, talán kevésbé komplex, de jobban iható az előző tételnél. 6p

 

Korábbi Uvas Felices cikkek:
El Perro Verde

Ca N'Estruc

Vegyes válogatás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7318169243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása