A Borrajongó

Mátrai kékfrankos páros - Hoop Wines Gereg Selection 2020 és Németi Zoltán Mátra 2021

2023. február 17. 06:00 - furmintfan

A Mátrai borvidéken megjelenő újabb borász generáció tagjairól már több alkalommal volt szó a blogon. Az utóbbi években sok jelentős boros tapasztalattal rendelkező fiatal kezdett borászkodni a Mátrában, köztük borbloggerek is, mint akov és octopus. Németi Zoltán, aki a Művelt Alkoholistán octopus néven kezdett publikálni és a scewcapped.com-on is rendszeresen ír az általa kóstolt borokról, egyrészről Kerekes Zoltánnal közösen készít borokat a Hoop Wines  égisze alatt, másrészt saját név alatt is megjelentek már az első kékfrankosai. Németi Zolitól két frissen megjelent bort kaptunk kóstolásra, a saját név alatt futó bor 2021-es kiadását (amely várhatóan új címkét kap, itt még a régi szerepel, átírt évjárattal) és a 2020-as Hoop Wines Gereg Kékfrankos Selection-t.

hoopwinesnemetizoltankekfrankosok.jpg

Ungert és rszabi társaságában kóstoltuk a borokat, egy 12 palackos tokaji sor végén, akkor talán a szükségesnél már kevesebb figyelmet is kaptak. A palackok nálam landoltak, így maradt lehetőség visszakóstolásra, másnapra is bőven jutott bor, és - főleg a Németi Zoltán Kékfrankos esetében - kifejezetten érdemes volt rájárni a maradékokra.

Németi Zoltán Mátra Kékfrankos 2021
furmintfan: Fajtajelleges, vonzó illattal fogad: meggy, faeper, pici bors, érintésnyi kávé. Igazi szépségét azonban másnap mutatja meg: a gyümölcsök színesebbeké válnak, az illat finom virágos, fűszeres tónusokkal bővül, a meggy mellé érett erdei gyümölcsök zárkóznak fel. A test erős közepes, dinamikus savak hozzák lendületbe, a tannin perzisztens, éppen csak annyira érdes, hogy határozott szerkezeti vázat adjon a bornak. A klasszikus meggy mellett első nap kökényes fanyarság is érezhető, diszkrét fűszerességgel. Másnap ízben is sokkal összetettebb, gazdagabb, érett erdei gyümölcsök, leheletnyi bors, minimális sósság teszi teljessé a képet. Bőven fejlődik még majd a palackban, de már most kifejezetten szép bor. 6p+
ungert: Ha kékfrankosra gondolok, ez a karakter jár a fejemben: friss gyümölcsök, intenzív fűszeresség, erőteljes, de nem túl domináns savkészlet. Ez a bor tökéletesen felmondja a leckét, sőt, tovább is megy annál: szájban is rendezett, rendezettsége mellé pedig olyan egyensúlyt hoz, hogy azt szinte tanítani lehetne. Élénk, sokrétegű, mégis tökéletesen jól iható kékfrankos. Van ott potencál a fajtában, ahol ilyen bor készül belőle. Masszív 7 pont, erős meglepetés.

Hoop Wines Gereg Kékfrankos Selection 2020
furmintfan: Sötét meggy, áfonya, fekete ribizli, kevés kökény, zöldbors és zöldfűszer szövi át az illatot, egyszerre meleg és hűvös érzetet keltve. Másnap visszafogottabb a gyümölcsös vonal, a zöldfűszeres, zöldborsos jegyek eltűnnek. Tartalmas, vastag - de nem nehézkes - bor, a tannin mennyiségre nagyjából közepes, de határozott tartást ad a komoly testnek, a szájpadlás elején finom filmrétegként tapad fel, a korty azonban bársonyosan sima. Az alkohol enyhén melegít, de még nem túlzó, így nincsenek is a borban kilógó szerkezeti elemek. Kék áfonya, sötét erdei gyümölcsök, fűszerek, másnap némi vasas-véres aroma fedezhető fel ízben. Teltebb és egyben simább, mint a Németi Kékfrankos, még ez is fiatal, bár a fejlődésben is előrébb tart. 6p
ungert: Ez a fajta sűrűbb, nehezebb, komplexebb képlet már nem a tankönyv szó szerinti felmondása. Vagy csak az én tankönyvem nem elég átfogó. Gyümölcsei érettebbek, fűszerei visszafogottabbak, de szájban és orrban egyaránt érzékelhetőek maradnak. Kóstolva zömök, gyümölcsei kevésbé harsányak, cserébe viszont a bor összecsiszoltabbnak, egységesebbnek mutatkozik. A végén az alkohol befűt. Szép, mégsem mondanám, hogy kifejezetten kedvemre való volt. Eléri a 6 pontot.

Németi Zoltánnak köszönjük szépen a mintapalackokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218046648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása