A Borrajongó

Elterelő hadművelet - Fento Albariño 2021

2022. július 21. 06:00 - furmintfan

Tavaly tartottunk baráti körben egy albariño kóstolót, ami a várakozásokhoz képest mérsékeltebb sikert aratott. Gondolkoztam rajta, hogy idén köszörülök a csorbán és összehozok egy erősebb sort, de egyelőre több okból is inkább csak az óvatos tapogatózás maradt, ezúttal egy bor erejéig. A Zarate az egyik meghatározó helyi borász, Eulogio Pomares családi birtoka, ők is szerepeltek egy borral a tavalyi sorban. A nyáron itthon elérhetővé vált egy másik borászatuk, a Fento aktuális albariño-ja is, ami tökéletes szezonális választásnak tűnt júliusban, tettem is vele egy próbát.

fentoalbarino2021.jpg

A 2012-ben életre hívott Fento Wines esetében saját területek helyett környékbeli termelőktől válogatják a szőlőt, és nem csak spanyol (Rias Baixas és Ribeira Sacra), hanem - legalábbis a rosé esetében - portugál területekről is vásárolják a termést. Rias Baixas-ban adja magát az albariño, a fajtából pedig több tétel is készül. A borászat az arrafelé gyakran előforduló páfrány spanyol neve után kapta a sajátját, és ugyanígy hívják a zászlóshajó fehérbort is. Ebből bontottam egy palackkal a hétvégén.

Fento Wines Fento Albariño 2021
100% albariño, de elsőre ezt biztosan nem mondtam volna meg. Az illat és az íz leginkább sauvignon blanc-t idéz, vagy ha már helyi fajtát kell példának hozni, akkor esetleg verdejo-t. Feltehetően a borász által választott fajélesztő áll a háttérben, manapság ezek a sauvignon blanc-osra hangolt fajélesztős borok egyre gyakoribbak, feltételezem, hogy ez valami biztonsági játék és egyben fan service is lehet. (Én szeretem a sauvignon blanc-t, de teljesen feleslegesnek tartom minden fajtára ezt a karaktert ráhúzni.)
Szóval (inkább újvilági) sauvignon blanc-ra emlékeztet az illat: kirobbanóan friss és intenzív, benne citrusok, lime, vágott fű, csalán, citromhéj, zöldpaprika, trópusi gyümölcsök. Az első néhány korty is hasonló vonalon mozog, de idővel azért változik a bor, csillapodik a harsány intenzitás. Az illat kevésbé, az ízvilág valamivel jobban. A citrusosság, de a zöldes vonal halványul, egyre több fehér húsú gyümölcs, zöldalma, őszibarack, körte csatlakozik és ízben nagyon halványan még valamiféle sós-krétás vonal is kirajzolódik. A test közepesnél könnyedebb, feszesre húzzák az élénk, de nem éles savak, eleinte hiányoltam egy kis tömörséget a korty közepéről, később valamiért nem volt ilyen hiányérzetem. Jó bor ez, főleg nyárra, de aki nem szereti a sauvignon blanc-t, annak előre szóltam: vigyázzon vele. 6p (5150 Ft, júliusban klubtagoknak extra kedvezménnyel - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6717884945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása