A Borrajongó

Bloggerbor – Németi Zoltán Mátra Kékfrankos 2019

2022. február 08. 06:00 - ungert

Aki otthonosan mozog a hazai borsajtó szűkös keretei között, vagy netán fogyasztott már Hoop Wines bort, annak Németi Zoltán neve ismerősen csenghet. Az időközben borászkodásba kezdett informatikus blogger első próbálkozását még a tavalyi év végén kóstoltuk, de azóta se időm, se lehetőségem nem volt arra, hogy beszámolóra ragadtassam magamat. Idáig. Négykezes poszt következik.

902df2e2-2ab0-4ebe-8618-3e756b1059e6.JPEG

ungert: Sötét színe masszív, tartalmas bort sejtet. A pohárba szagolva egyszerre mutatja meg gyümölcsös és fűszeres arcát: a cseresznyés, erdei gyümölcsös alapokat rengeteg, alapvetően édes karakterű fűszer egészíti ki, melyeknek köszönhetően egyszerre tűnik frissnek és gyümölcsösnek, ugyanakkor mélynek és sűrűnek is. Kóstolva lazább szerkezetű, lendületes, a savakra építkező karakter mellé sok-sok illatazonos gyümölcs és fűszer is társul, melyeknek köszönhetően egyáltalán nem tűnik vékonynak és laposnak sem. Sokszínű, dinamikus, mégis direkt és hedonista kékfrankos született, amely méltó módon képezi le a borvidék adottságait, és azt a potenciált, amit a fajta ezen peremfeltételek mellett nyújtani képes. Fel sem merült, hogy az erős 6 pontnál kevesebbet kapjon.

furmintfan: Sötét színe, meleg karakterű illata sűrű bort ígér. A pohárban fokozatosan nyílik, illatában leginkább sötét erdei bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, meggy uralják, a háttérben finom édeskés fűszeresség, csipet bors és kék virágok jelennek meg. Kóstolva a vártnál könnyedebb bor fogad, az illatot követő, kifejező gyümölcsös-fűszeres ízvilággal, szépen adagolt hordóval. Karcsú, elegáns, jó intenzitású bor, kereteit szépen kitölti, bársonyos tannin és remek sav támogatja, finom tapintású, lédús és zamatos. Élvezetes és izgalmas bor. 6p

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3216994364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mooc 2022.02.08. 08:15:33

Nemcsak ezen oldal hasabjait kovetem rendszeresen, de ugyanigy megfordulok "odat" is.
Szivesen olvasnek megtobbet a temaval kapcsolatban, de az alazat es a hozzaertes igenis szukseges. Legyen inkabb kevesebb, de kozerthetobb es minosegi tartalom, minthogy egy esetlegesen kitalalt (es megtamogatott) inflienszer itt is megjelenjen.

A feher borok - lefokepp furmint es a rizling - iranti erdeklodesem nagyban kosznheto az emliett szerzok alltal megirt tapasztalatoknak. Koszonet erte!

2 dolog amit innen es onnan is hianyolok es szerintem valos hozzaadott ertekkel birna:
1) Eltarthatosag (ertem ezalatt, hogy meddig ajanlott/erdems erlelni)
2) Etellel valo parositas (itt nyilav nem sommelier szintre gondolok, de a magyar boroknal szerintem nehezebb dolga van az embernek foleg ha netalantan fordulna a kocka es egy rakott krumplihoz keresnek bort)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2022.02.08. 09:24:48

@Mooc: Étellel való párosítás: ahogy jólesik. :)
Tehát ha a téliszalámihoz éppen 6 puttonyos aszú esik jól, akkor azt idd hozzá, ha pedig a Varga-olaszrizling, akkor azt.
Sommelier-szint: nem akarom ezt elviccelni, de a sommelier ugyebár egy pincér. A boros pincér, nem pedig egy bortudós. Előfordult már Michelin-csillagos étteremben is, hogy a sommelier-nek halvány fogalma nem volt alapdolgokról, pl. egri pincét sopronba helyezett és hasonlók.
Tehát nem érdemes ezt túlmisztifikálni, a sommelier-ek többségének valós tudása nem haladja meg egy érdeklődőbb borfogyasztóét, jelentős részük pedig bármilyen ételhez azokat a borokat igyekszik az asztalnál rátukmálni a vendégre, amihez valamilyen kiemelt érdeke fűződik, pl. már sok napja nyitva áll a borhűtőben, vagy dugópénzt kap érte valakitől.

Winesoul 2022.02.08. 10:49:02

Ez lesz kereskedelmi forgalomba vagy csak a szerencsések juthatnak hozzá? :D

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2022.02.08. 14:35:51

@Winesoul: Zoli válaszát tolmácsolom, amely szerint a bor hamarosan forgalomba fog kerülni, és a Borjour Magnumon már kóstolható is lesz.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.02.08. 15:51:37

@Mooc:
Köszi a hozzászólást!
A két észrevételhez:
Ha valamilyen bor még nagyon fiatalnak tűnik és úgy érezzük, hogy érdemes várni a fogyasztásával, azt általában le szoktuk írni, vagy ha nem érdemes tartogatni, esetleg már nagyon öreg, azt is. A "meddig ajánlott/érdemes érlelni" szerintem egyrészt erősen függ a tárolási körülményektől (pince/borhűtő/lakás/szekrény teteje), másrészt egyéni ízléstől is, hogy ki mennyire szeret érett borokat fogyasztani. Én például kevésbé kedvelem, amikor egy borban már kevés a gyümölcs és gyűlnek a tercier aromák, más rajong az ilyesmiért.
Ami a második kérdést illeti, étterembe ritkábban járok, de otthon sokszor főzök bor mellé/iszok bort ahhoz, amit főzök, de valahogy ezt a bor-étel párosítósdit nem érzem magaménak írásban. Ahol próbálkoznak vele, ott jellemzően olyan tág az ajánlott ételek köre, hogy az nem sok támpontot nyújt, egy teljesen konkrét fogást megjelölni (ilyet is láttam már) meg túlzásnak tartok. Az alapdolgokat el lehet olvasni, vagy rájön magától az ember, onnantól meg lehet kísérletezni. :)

Winesoul 2022.02.08. 18:30:16

@ungert: Köszi a választ! Hát sajna idén kimarad a Borjour, mivel védettségihez van kötve. De sebaj majd figyelem a híreket és rendelek amint lehet :)

osi84 2022.02.08. 19:25:56

@Mooc: rakott krumplihoz egyértelműen sillert, sillerfröccsöt, esetleg egy reduktív, fiatal kékfrankost ajánlanék.
Kadarka is szóba jöhet, ha a savai elég magasak vagy kevésbé kolbászzsíros a rakott krumpli.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2022.02.08. 22:56:14

@osi84: Érdekes, rakott krumplihoz soha eszembe nem jutott soha sillert vagy vörösbort inni, de ettől szép a kísérletezés, egyszer majd kipróbálom. :) Én valamilyen aránylag testes és élénk savú fehéret szoktam inni hozzá.
Néha még itt szoktam nézelődni, ha véletlenül tanácstalan vagyok (bár magyar kaják nyilván nem nagyon lesznek az ajánlatokban, ha valakit az érdekel).
www.matchingfoodandwine.com/

Mooc 2022.02.09. 08:13:54

Mindenkinek koszonom!
Szeretem a bort onmagaban is, sot sokszor ugy jobban sikerul megismerni, felfedezni az kulonbozo izeket, aromakat... viszont par eve voltam egy jofajta gourmet etteremben ahol viszont a gombhoz csinaltak a kabatot.
Konkretan egy borbar reszekent nyilt egy kis etterem ahol valoban az adott borhoz probaltak a legjobb etelt krealni es az elegge nagy hatassal volt rank.
Leinkabb ugy tudnam megfogalmazni, mint az umamit. Az etel es a bor szinergikusan erositette egymast. Szenzacios elmeny volt.
Viszont a magyar boroknal foleg ha magyar etelekkel parositana az ember akkor ezidaig nem talaltam semmilyen irodalmat igy marad a kiserletezgetes... Az emlitett rakott krumpli pont egy ilyen pelda votl a regmultbol. Vegul a 4 kibontot borbol nekunk egy takaji passzolt hozza leginkabb.

A szerzokhoz kepest nyilvan hobbista vagyok, de mindig nagy elannal kezdem a napot ha van ujabb bejegyzes. Megegyszer koszonom a folyamatos online edukalast ;)
(bevallom oszinten sokszor probalkozom azonos borral es megtalalni benne az itt leirtakat. Odafigyelve es megadva a modjat az esetek tobbsegeben sikerul is)

geemoney 2022.02.10. 13:30:00

@Mooc: Kovács Anti pincearon.hu Minden borhoz van ételajánlás a webshopon és ha személyesen elmész a boltba, ad tanácsokat. tavalyelőtt megjelent, Nála kapható könyvében van szó étel-bor párosításról is. Ő mondta ezt is régen nekem, amit Te írsz, hogy van olyan étterem ahol a bort választod ki és ahhoz ajánlanak ételt. Rakott krumplihoz biztos sillert vagy egy testes rozét fog ajánlani:)
süti beállítások módosítása