A Borrajongó

Vince Gála - Jammertal Borbirtok merlot mesterkurzus, a világbajnokkal

2021. november 12. 06:00 - furmintfan

Idén nyáron érkezett a hír, hogy az itthon a radar alatt futó Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a luxemburgi Concours Mondial de Bruxelles borversenyen a vörösborok kategóriában a legmagasabb pontszámot kapta és ezzel elnyerte a Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat. A hazai kommunikáció az eredményt már úgy tálalta, hogy a Cassiopeia Merlot 2015 egyenesen a világ legjobb vörösbora lett, ami azért egyetlen borverseny eredménye alapján mindenképpen túlzás, de kétségtelenül vonzza a szemet és a kattintást. Azóta napvilágot látott néhány interjú a borászat tulajdonosával, valamint kóstolási jegyzetek a borról, amelyet meg is lehet rendelni a borászat honlapjáról, 20.000 forint/palack áron.
A Jammertal Borbirtok külön standdal jelent meg a 2021-es Vince Gálán, és az egyik mesterkurzuson a díjnyertes bor is szerepet kapott, két korábbi évjárattal együtt, így közelebbről is megismerkedhettem a pincészettel és a merlot-kkal.

vince_jammertal1.jpg

A Jammertal Borbirtok a Wunderlich Alajos által alapított Wunderlich Borászat "utódja", amelynek ma már dr. Szűcs Róbert a többségi tulajdonosa. Az eredetileg orvos végzettségű üzletember a 2000-es évek elején pénzügyi befektetőként szállt be a pincészetbe Wunderlich Alajos mellé, ahol a tőkeinjekciónak köszönhetően komoly fejlesztések történtek, igazi high-tech borászat épült Villányban. A tulajdonos és a borász elképzelései, preferenciái azonban nem egy irányba tartottak, így útjaik végül elváltak. Wunderlich Alajos megalapította a Wunderlich Családi Pincészetet, Szűcs Róbert pedig saját elképzelései szerint tovább fejleszti a Jammertal Borbirtokot. A birtokról itthon eddig viszonylag keveset lehetett hallani, a borvidék többi tagjához képest mondhatni külön úton jártak, a villányi összefogás olyan közös márkáihoz, mint a Villányi Franc vagy a Redy korábban nem csatlakoztak, másrészt többnyire külföldi piacokon adták el a boraikat.
A mesterkurzuson azonban nem a múltról, hanem a jelenről volt szó. A merlot-mesterkurzust Kövesdi Zsófia tartotta, aki 2019 óta dolgozik főborászként a Jammertal Borbirtokon. A birtok jelenleg 110 hektárról szüretel, ebből 85 ha saját terület, a maradék 25 ha-ról hosszútávú együttműködés keretében vásárolják a termést. A szőlészeti munkálatokat Nagy Zsolt vezeti. Az ültetvények 85%-át a három fő bordeaux-i fajta - cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot - teszi ki, a maradékon kékfrankos, pinot noir, syrah és kadarka osztozik. Az összesen 110 hektárról származó termést egy kevés további vásárolt szőlővel egészítik ki, pl. fehérborok készítéséhez. A hordóparkot 225, 500 literes és nagyobb ászokhordók alkotják, a barrique szekcióban között egyaránt találunk magyar, francia és amerikai tölgyfából készült hordókat.
A szortiment alsó szegmensét a Wunderlich, 400 Arpensis és Grand borcsaládok tagjai alkotják, az Ars Poetica sorozatban a villányi szempontból különlegesebb fajták kiemelt borai kapnak helyet (pl. pinot noir, chardonnay), a Cassiopeia a fine wine kategóriát képviseli, a kizárólag a legjobb évjáratokban készülő Koh-I-Noor borok pedig a piramis csúcsán helyezkednek el. A pincészet igyekszik a prémium borok forgalomba hozatalát úgy időzíteni, hogy azok csúcsformában kerüljenek a fogyasztókhoz, ez általában legalább 6-8 éves palackos érlelést jelent. A borok nagy része kezdettől fogva exportra készült, elsősorban a kínai, valamint az orosz piacra, de Magyarországon is növekvő érdeklődésre számítanak.
Ami a merlot-t és a díjnyertes bort illeti, Kövesdi Zsófia szerint a 2015-ös Cassiopeia Merlot most ideális formában van, de a tulajdonossal együtt úgy vélik, hogy még ennél is jobb borokat találni a pincészet szortimentjében. A merlot egyébként kb. 30 hektáron terem a pincéhez tartozó ültetvényeken, és adottságainak köszönhetően stabil minőséget képes adni a borvidéken, biztosabban beérik, mint a két cabernet. A tételeket több dűlő alapanyagából házasítják a komplexitás fokozása érdekében, az egyes termőhelyek termését külön kezelik, majd a kész borokból áll össze a házasítás során az adott tétel.

vince_jammertal2.jpg
Jammertal Cassiopeia Merlot 2015
Fejlett, illatában konyakmeggy, szilva, karácsonyi édesfűszerek, csipetnyi bors tűnik fel. A test a vártnál karcsúbb, éppen közepes, így távolról sem nehézkes a bor, élénk savai lendületben tartják, talán kortyközépen hiányzik egy kis koncentráció és lendület, de jól visszajön belőle a bor. Az alkohol enyhén melegít, de nem lóg ki, a hordó integrált, a tannin érett, nem reszel, nem szárít. Ízvilága az illatra rímelve érett és konyakos meggyet, szilvát, édesfűszereket, fahéjat, csillagánizst idéz. Profin összerakott, túlzások nélküli, technológiailag hibátlan bor, belekötni nehéz, de világverő különlegességet, x-faktort találni benne nekem szintúgy az volt. 7p-

Jammertal Cassiopeia Merlot 2012
Sokkal érettebb bort sejtet az illat, eleinte tompább, de gyorsan nyílik és egyre szélesebbre tárul, dzsemes és aszalt gyümölcsök, szilva, füge, datolya, egy kis kávé, cédrus és enyhe földesség árad a pohárból, illatban és ízben egyaránt. Testesebb, vastagabb, kicsit lágyabb is, mint a 2015-ös kiadás. Középtájt kicsit megdöccen a telt korty, majd a végén poros tannint és melegítő alkoholt, valamint tercier jegyeket érezni. 6p+

Jammertal Koh-I-Noor Merlot 2011
Végig visszafogottabb, de összetett, szépen érett illatot érezni, benne aszalt fekete bogyós gyümölcsök és meggy, avar, dohány, majd gyógynövények. A nagy test jól elbírja az egyébként számszakilag magas, érzetre inkább csak emelkedett alkoholt, a tannin érett, omlós, a korty puha, krémes, tartalmas, minden alkotóeleme jól integrált. Az aszalt gyümölcsöket izgalmas keleti fűszeres, gyógynövényes, kámforos, enyhén kávés jegyek és kezdődő tercier aromák kísérik, a hosszú lecsengés végéig. 7p

A mesterkurzuson a szervezők meghívásának köszönhetően vehettem részt, ezúton is köszönöm!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5916748576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása