A Borrajongó

Sauvignon blanc a mátrixon kívül - Villa Tolnay Sauvignon Blanc Amphora 2015 és Somlói Vándor Szikár 2015

2018. május 05. 06:00 - furmintfan

Lassan már minden jelentősebb szőlőfajtának van egy nemzetközi világnapja, miért pont a széles körben elterjedt és népszerű sauvignon blanc-nak ne lenne? Van is: idén éppen tegnap, 2018. május 4-én volt a sauvignon blanc világnapja (International Sauvignon Blanc Day), ami ha minden igaz, vándorünnep: minden évben május első péntekjére esik. Az ünneplésben jellemzően a fajta második otthonának számító Új-Zéland jár élen, nem csoda, hiszen manapság már legalább annyian társítják a sauvignon blanc-t Új-Zélandhoz, mint az eredeti bölcsőjének számító Franciaországhoz. A sok borkedvelőt megosztó fajta azonban sokkal több arcát is képes megmutatni a vágott füves-citrusos és/vagy trópusi gyümölcsös, hiperintenzív stílus mellett, és én most kis hazánkból hoztam két remek példát erre, egyet a Somlóról, egyet a Csobáncról.
 sauvignonblanc_villatolnay_somloivandor_2015.jpg

Somlói Vándor Szikár 2015
A Somló tetején termő bakművelésű tőkék gyümölcse spontán erjedt acéltartályban, majd a fele tartályban, a másik fele harmadtöltésű 500 literes érlelődött kb. 7 hónapig. Kis Tamás szerint a tőkéken a fürtök különböző érettségű állapotban voltak jelen az egyébként - a meleg év miatti - korai szüret időpontjában, ami a bor szerkezetében és ízvilágában is megmutatkozik. 
A vezető illatjegy a sárgabarack érett és aszalt formában, szárított virágos, narancshéjas, őszibarackos, sárga szilvás, fűszeres villanások kíséretében. A bor legfeljebb közepesen testes, de a tömör mag és a fókuszált korty, remek savakkal és szép beltartalommal párosul, az alkohol alacsony, a tavaly nyáron még érezhető enyhe cseresség besimult. Sárgabarack, narancs, citrusok, halványan aszalt gyümölcsök, pici zöldfűszer, némi sóban eltett citrom, leheletnyi édesfűszer  és egészen minimális sós mogyoró díszíti. Egyedi, karakteres és élvezetes bor. 6p (2900 Ft - pincétől)

Villa Tolnay Amphora Sauvignon Blanc 2015
A csobánci öreg tőkék termése Légli Attila 170 és 240 literes amforáiban saját élesztővel erjedt a cefrével együtt kén nélkül kb. 4 hónapig rajta is maradt, majd újabb 4 hónapra Stockinger hordókba került.
Érett fehér és sárga húsú gyümölcsöket, mézet, szárított és friss virágokat hoz az illat egy kevés füst és grillázs kíséretében. Szépen nyílik a pohárban, idővel őszibarack, pici széna, kandírozott narancshéj tűnik fel. Telt, vállas, de kerek bor, széles, szilárd tartású savakkal, egy kis krémességgel, a háttérben meghúzódó hordóval. Érett barackfélék, körte, méz, pici grillázs, minimális édesfűszer, a pedig háttérben zöldalma, zöldfűszer, kamilla és egy csipet só színezik. A fajta tipikus jegyei csak nagyon halványan jelennek meg, ez a bor másról szól. Textúrája és ornamentikája is különleges. Talán egy fokkal komolyabb az előző bornál, ezért a kis különbség pontszámban, amúgy mindkettőt egyformán élveztem. 6p+ (3750 Ft - pincétől)

 

A Villa Tolnay bort a pincétől kaptam, köszönet érte Nagy Lászlónak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4713878948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása