A Borrajongó

Sanzon Tokaj kvintett

2018. március 31. 06:00 - furmintfan

A Sanzon Tokaj új színfolt Tokaj-Hegyalja és azon belül Erdőbénye színterén. A szárnyait bontogató aprócska birtok egyik tulajdonosa, Rácz Erika (a másik tulajdonos Erika férje) a borvidéken nőtt fel, de a Sanzon Tokaj felépítésébe csak néhány éve, egy hosszabb kitérő után kezdett bele. A Tolcsva melletti Nyakvágóban megörökölt 0,3 hektáros szőlő mellett jelenleg a Rány, a Palánkos és a Szentvér dűlőkben rendelkezik ültetvényekkel a kis családi pince, összesen 2,7 hektárnyi területen, de cél a szőlőterület 5 hektárra növelése. 2015-ben és 2016-ban a Meszesben is béreltek egy parcellát, a Sanzon Classic alapanyagát az onnan szüretelt szőlő adta. 
A szőlőt  felszívódó szerek használata nélkül művelik, a pincében tartályok, Stockinger és Kádár hordók sorakoznak, a borok közül több fajélesztővel erjed, de vannak már spontán erjesztett tételek is - jellemzően a dűlőválogatottak -, és a saját élesztők érvényesülése egyre nagyobb teret kap. A szőlőművelésben Hotyek Zita, a borkészítésben Péter Róbert (Ábrahám Pince) segített Erikának a kezdetekben, aki az első két évjáratot követően a saját kezébe vette a munkálatokat, és mondhatjuk, hogy a pince stílusa is kezd formát ölteni. Az első borok a 2014-es évjáratból készültek, de a szélesebb közönség elé igazából a 2015-ös borokkal léptek ki, és szép lassan jönnek majd a 2016-osok is.
A szortiment egy reduktív eljárással készült "alapborral" indul, amely a Blanc névre hallgat, amely hűtött tartályban erjed és rövid ideig tartályban is érlelődik finom seprőn. A Classic-ra keresztelt bor a Meszes termése, 2015-ös kiadása tartályban erjedt, de első töltésű 500 literes Kádár hordókban érlelődött 5 hónapig finomseprőn. A dűlős borok a Rány terméséből készülnek, és nem találkoznak hordóval (bár Erika szerint mindenkit megtréfálnak), tartályban erjednek és érlelődnek 5-6 hónapig. 2016-ból már egy ígéretes fordítást is lehetett kóstolni a pincétől a vajdahunyadvári Furmint Február kóstolón. Én most Erika jóvoltából két évjárat öt száraz borával ismerkedtem meg behatóbban.
  sanzon.jpg

Blanc 2015
Enyhe csavarzáras fülledtséggel nyit, majd neutrálisabb fehér húsú gyümölcsök, pici zöldfűszer jellemzi a hűvös érzetű illatot. A szájban jóval markánsabb karakterű bort ropogós savak feszítik, a vezető citrusos, lime-os ízjegyeket körte, zöldalma, csipetnyi zöldfűszer egészíti ki. Az összhatás szikár, kissé szigorú, az általában kedvesebb borokat eredményező 2015-höz képest legalábbis biztosan. 5p

Classic 2015
Illatban először a hordó ötlik szembe marcipános, mandulás, kókuszos jegyekkel, idővel egyre inkább teret hagyva az érett fehér húsú gyümölcsöknek. Egyenes gerincű, feszes savú, csontos vázú bor ez is, amelynek éleit egy kis maradékcukor kerekíti le. Szájban is határozottan érvényesülnek a hordó aromái, kókusz, marcipán, sós földimogyoró, vanília, körte, zöldalma keveredik ízében. Felfedezhető egy nagyon halvány keleti fűszeres vonal is benne, ezért felelhet a furmintot kiegészítő kb. 10%-nyi sárgamuskotály. A hordónak és a savaknak van egyfajta rusztikus, enyhén szárító jellegű összhatása és picit a gyümölcsök is háttérbe szorulnak az új hordó dominanciája miatt. 5p

Rány Furmint 2015 
Visszafogott fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, hűvösebb karakter jellemzi illatát és első nap érezhető benne egy határozott sós, mogyorós vonal is. Mint említettem, hordót nem látott, és bár faízt valóban nem érezni, nem mondtam volna meg, hogy csak tartályban készült. Hűvös karakterű, kissé szikár bor ez is, ahogy a legtöbb erdőbényei, de a sor előző tagjaihoz képest egységesebb szerkezetet, teltebb felépítést, csiszoltabb összképet mutat. Lendületes savakra épül, de a kisportolt test jól elbírja ezeket a savakat. Az őszibarackos, körtés, nyári almás, édes citrusos, gyümölcsösség mögött megint feltűnik egy halvány mogyorós aláfestés, a lecsengés finom sós árnyalatokkal gazdagodik. 6p

Rány Furmint 2016
Őszibarack, körte, pici édes citrus vezeti a moderált intenzitású illatot, nagyon halvány sós, fűszeres jegyekkel kísérve. Ha azt írtam, hogy a 2015-ös Rány jobban egyben volt, mint a 2015-ös alapborok, ez még egy fokkal cizelláltabb, finomabb tapintású, jó egyensúlyt mutat. Ha a Homonna Rány 2016-tal akarnám összehasonlítani, akkor viszont még mindig azt mondanám, hogy a Sanzon erőteljesebb, markánsabb, amaz letisztultabb, elegánsabb. Citrusok, narancs, őszibarack, körte, sóban eltett citrom, finom fűszeresség, hosszú lecsengés a fő díszítőjegyek. 6p+

Rány Hárslevelű 2016
Szintén a Rány termése. Érettebb, intenzívebb, gazdagabb gyümölcsösséget kínál, mint a furmintok, de ebben is megvan az a hűvös hangulat, amit a Sanzon - és általában a borvidék északi részén készült - borokban felfedezni vélek. A bor szélesebb, puhább érzetű, mint a furmintok, messze nem olyan szikár, talán kicsit meg is döccen középtájon, de összességében véve kellemes az összhatás. Sárga húsú gyümölcsök, őszi- és kajszibarack, pici süteményesség tűnik fel ízében, a vezető illat- és ízjegy azonban nekem éppen beérett sárga szilva volt, egyedi karaktert kölcsönözve a bornak. 6p

 

A borokat Rácz Erikától kaptam kóstolásra, nagyon köszönöm! 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613783742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása