A Borrajongó

Tegnap ittam - Demeter Zoltán Furmint 2016

2018. február 05. 06:00 - furmintfan

Azt találtam ki, hogy a Furmint Február alkalmából a havi "tegnap ittam"-ok nálam furmintokról szólnak majd. Nem tudom, hány ilyen poszt lesz (heti egyet azért igyekszem összehozni), nem tudom még, hogy milyen borok szerepelnek majd (próbálok több borvidékről és a blogon ritkábban szereplő pincéktől válogatni), de a sort mindenesetre egy klasszikus nyitja. Ez pedig Demeter Zoltán száraz birtokborának aktuális évjárata, a 2016-os. Ez a bor (korábban Birtokbor, még korábban szintén Furmint) mindig stabil viszonyítási pont, gyakorlatilag évjárattól függetlenül megbízható vétel, én legalábbis nem emlékszem minőségi megingásokra. Amikor a 2011-es, 2012-es évekből sok furmint lomha és farnehéz lett, a "DZ" Birtokbor akkor is remek volt, most pedig, amikor sok 2016-os száraz tokaji karcos savaival teszi próbára a fogyasztókat, ezt a buktatót is elkerüli. Legfeljebb az árán lehet fanyalogni, hiszen más pincék a dűlős boraikat kínálják ennyiért, de egyrészt Demeter Zoltán borai borvidéki szinten sem voltak soha olcsók, másrészt pedig a furmintok ára egyébként is emelkedik, szóval ez ellen nincs mit tenni. A bor külseje a 2016-os évjárattal megújult: a bordeaux-i palackot (újra) az elegánsabb rajnai palack, a szintetikus dugót DIAM váltotta. A külcsín után most nézzük meg, mit tud a belbecs.

demeterzoltanfurmint2016.jpg

Demeter Zoltán Furmint 2016
A Boda, a Veres és a Hold-völgy terméséből készült. Az illat visszafogott, lassan nyílik, friss fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, körte, alma, fehér virágok színezik, idővel egy kis ananász is feltűnik. A korty légiesen könnyed, transzparens, gördülékeny, nem telít el, egy kicsit kényeztet, aztán tovarebben, átadva a helyet a következőnek. Savai finomak, csiszoltak, észrevétlenül teszik dolgukat és simulnak a bor puha szövetébe. Az alkohol kifejezetten alacsony (11,5%), eggyel több ok, amiért nagyon lehet kedvelni ezt a bort. Kristálytiszta és kellemesen, de nem harsogóan gyümölcsös: alma, őszibarack, ananász, körte, halvány édesfűszeres aláfestéssel, citrusokkal és egy kis citromhéjjal feldobva. A friss gyümölcsösséget egy kevés maradékcukor is kidomborítja. Sem szerkezete, sem komplexitása okán nem emlékezetes, de nagyon szerethető és harmonikus az összbenyomás (ezért viszont igen). Élvezetes, elegáns, finom bor, egyik korty kéri a másikat, márpedig Demeter Zoltánnál bevallottan ez most a cél. 6p (4450 Ft - Bortársaság)

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5113628460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2018.02.05. 09:03:48

"a furmintok ára egyébként is emelkedik, szóval ez ellen nincs mit tenni"
Már hogy ne lenne mit tenni... de ennek D. Z. és társai természetesen nem fognak örülni...

loading 2018.02.05. 10:24:40

@Hepci: Magam is hasonlót akartam írni.
A rajnai palacknak egy nagy hibája van: nagyon sok helyre nem fér el a hosszú nyaka miatt.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.05. 10:34:48

@Hepci: Személy szerint én is egyre kevésebbet vásárolok a drága dűlősekből, de egyelőre nem nagyon látok rá esélyt, hogy megfordulna az árak emelkedése.
@loading: Tény, bár tárolás szempontjából pl. a tokaji palack sem egy leányálom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2018.02.05. 16:23:58

@loading:
Abból is van karcsú és még karcsúbb - a legkarcsúbbat sajna csak nyitva, egész picit döntve tudom begyömöszölni a hűtőnk ajtajába. Legközelebb talán viszek mérőszalagot is a borszaküzletbe. :)

@furmintfan:
Idézlek (persze, kiragadva): "Sem szerkezete, sem komplexitása okán nem emlékezetes"
No, én ilyet nem akarok inni 4450 forintért, ezt az élvezetet (is) meghagyom másoknak.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.05. 17:45:11

@Hepci: Világos, megértem, én is jobban örülnék, ha a felét kellene leszurkolni érte. Ez egy jó bor, de nem ár-érték bajnok.

Kádár Attila 2018.02.05. 17:51:54

Nekem tetszett ! Vásároltam még egy palackkal, szerintem érdemes szép bor!

pecz 2018.02.05. 19:39:32

Én meg tegnap nem ittam. Lapis 2006-ot botottam, ihatatlan.

ungert · http://borrajongo.blog.hu 2018.02.06. 21:09:09

Én érteni vélem, de a zemberben könnyen belső disszonanciát generálhat a hat pont mellé jegyzett emlékezetmentesség.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.02.06. 21:19:43

@ungert: Lehet, én is érteni vélem az ellentmondás látszatát, de hidd el, szerintem sok 7 pontos bor is teljesen a feledés homályába képes merülni. Erre a borra emlékezni fogok olyan szinten, hogy jó volt, szerettem. Pont. Nem volt különösebben komplex, nem volt egy Michelangelo vagy Bernini : Dávid szintű faragott remekmű, még csak ár-érték bajnok sem, de megvoltak az erényei és szerettem. A 6 pont ennek szól, az emlékezetes bort meg mondjuk egy DZ Szerelmi 2008 szintjén kell keresni, ha már pincénél (és a szárazaknál) maradunk. :)
süti beállítások módosítása