A Borrajongó

Bakó Ambrusnál

2015. január 21. 06:00 - akov

November végén volt szerencsém Bakó Ambrusnál járni. Voltam én már itt, első alkalommal talán még a Villa Sandahlnál találkoztunk. Ezúttal Niklas Jörgensen barátunkat (Wine Virtuosity, Mad About Madeira blogok ismert szerzője) hoztuk el Octopus kollégával. Niklas többször járt már Magyarországon, de eddig elsősorban Tokaj-fókusszal érkezett. Aztán valahogy összefutott Ambrus boraival, levelezni kezdtek, és már nem is volt kérdés, hogy mi idén a célállomás. Sajnos az időjárás nem a mi oldalunkon állt, az egész hétvége párás és hideg volt, folytatólagosan áztunk-fáztunk. Ennek az időnek is megvan persze a maga szépsége. Esszenciális a nyugalom, a köd unottan hömpölyög, élő ember nincs az utcákon. Badacsony századfordulós villái csak üresen kongó szellemházak, a hegyre futó szőlősorok pedig alacsonyan fogják a szemet. „Majd küldjetek képeslapot!” – nevet Niklas a harmadik napon, amikor már jól látszik: nincsen több esély a bazaltorgonákra.

ba_sabar.jpg

Bakó Ambrus borai nyilván senkinek sem ismeretlenek, hiszen a Bortársaságnak hála a kis mennyiségek ellenére is hamar országos ismertséget szerzett velük. És szerencsére nem érdemtelenül. A molekuláris biológusi háttérrel rendelkező Ambrus 2005-ben készítette el első borát. Azóta minden évben sokféle fajtából és területről készülnek a többnyire a mikrovinifikáció témakörébe eső kis tételei. Bevallom, rövid múltja ellenére Bakó Ambrust én az egyik legrátermettebb és leghaladóbb magyar bortermelőnek gondolom. A borkészítéshez optimális tudományos háttérrel bír, mégis természetes megközelítéssel dolgozik. Semmi habókosság, nincsenek bazalttal kitámasztott palackok, de kétes megállapítások és vitatható elméletek miatt sem kell nála másfelé pillantani.

Az Erdős utca takaros házikója alatti kis pincében a látogatónak szinte alig van hely. Kisebb nagyobb hordók, ballonok, tartályok és palackok mindenfelé. Szinte hihetetlen, hogy ennyi tételt el lehet készíteni egy ekkora pincében. Olaszrizling, rajnai rizling, budai zöld, kéknyelű, furmint és szürkebarát forrnak-rotyognak a tároló alkalmatosságokban. Az alapból sem kevés fajtát a dűlőváltozatok csak szaporítják. Aktuális érdekesség, hogy 2013-as évtől kezdve jókorát fordult a pince stílusa. Egy levegővételt követően Ambrus az összes fajtánál átállt a korábbi szüretre. Úgy érezte, az olajos-alkoholos, olykor lustaságba csapó borok már nem az ő világa. De a döntés őt igazolta, hiszen friss, lendületes és nagyon tiszta borokban öltött testet az új Bakó-koncepció. Nem titok persze, a 2013-ban beköszöntő hűvös szeptember szintén a keze alá dolgozott.

A pince köztudottan vásárolt szőlővel dolgozik, de Ambrus igyekszik megtalálni a legjobb, a fajtákhoz illeszkedő területeket. Felvásárolt alapanyag esetén a bortermelőnek nyilván kisebb a művelésre gyakorolt befolyása, ugyanakkor a Badacsony-hegy jobb részein 30-40 millió Forintért lehet egy hektár termő szőlőhöz jutni. Ez pedig egy ekkora vállalkozásnak elérhetetlen álom. Ambrus inkább megpróbál alternatív területeket keresni, hiszen nem csak a Badacsony-hegy oldalában van élet. Tavaly végül 0.7 hektárt vásárolt a Bodok dűlőben (Tóti-hegy), valamint a Sabar-hegy nyergén (ld. első kép). A jelenleg kevert ültevényt (olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilváni, stb.) kéknyelűre fogják átoltani, hiszen a jó kéknyelű forrása igen ingatag Badacsonyban. A Sabar nyergén lévő ültetvény érdekessége, hogy a bazalt mellett mészköves üledéket és agyagot is tartalmaz.

A szőlő feldolgozása klasszikus módon történik. Héjon áztatás nincs, a zúzás-bogyózás után kosárprés következik, amely Ambrus szerint kedvezőbb eredményt ad, mint a modern pneumatikus prések. Az abszolút cél a polifenolok kerülése, amely anyagcsoport a fehérborok nehézkességét, mélyebb színét és sokszor korai öregedését okozhatja. A kosárprésben lévő cefre szűrő hatása, valamint a legjobb mustfrakciók kitapasztalása és elválasztása Ambrus pincéjében a borkészítés legsarkalatosabb pontjai. Az ülepítést követő erjesztés vadélesztővel történik régi hordókban vagy ballonokban. Fajélesztő be nem teheti ide a lábát. Az első fejtést követően borok egy jó adag ként kapnak – Ambrus az „egyszer nagyot” pártját fogja –, amely kulcsfontosságú a friss karakter és a tisztaság megőrzésében, de minden jel szerint érlelhetőséget is ad. A kész borok bentonitos derítést és szűrést is kapnak, majd április-május környékén kerülnek palackba.

Ahogy kóstolgatunk, a kövek kérdése is szóba kerül. "Amint tisztulnak, szépülnek a boraim, egyre kevésbé érezhető bennük az, amit eddig badacsonyi mineralitásnak hittem. De, hogy őszinte legyek, nem is hiányzik.” – indítja a témát Ambrus egy váratlan felütéssel. A borban landoló folyékony bazaltban természetesen ő sem hisz és abban sem, hogy a gyufafej vagy a kovakő termőhelyi jellegzetességek lennének. „Sok Badacsonyi és Somlói borban ismertem olyan karaktert, amely más borvidékek boraiban nem volt meg, akkoriban azt hittem, az a mi mineralitásunk. Csakhogy, amióta tisztábban készítjük a borokat, ezek az ízek eltűntek. Sokszor az az érzésem, hogy a seprő, a héj, a hordó és a különböző mértékű oxidáció aromáit véljük ásványosságnak…” – folytatja a gondolatot. „Ugyanakkor hiszek a termőhelyi egyediségben, valamiben, ami mégis az adott területhez köti az egyes borokat.” Példaként a világ egyik legjobbjának tartott rajnai rizlinget, az évtizedekig érlelhető Trimbach Clos Sainte Hune-t állítja, amelynek több évjáratát is kóstolta. „A Clos Sainte Hune esetében az a lenyűgöző, hogy minden évjárata hoz egy teljesen egyedi, jól felismerhető karaktert, amely a termelő más boraira nem jellemző. Pedig sem technológiában, sem analitikában nem tér el a többi bortól. Legyen szikár és száraz vagy éppen botritisszes édes, a Clos Sainte Hune-ben minden esetben ott van ugyanaz a fantasztikus egyediség.” – ecseteli Ambrus a gondolatot.

ba_villa_mellett.jpg

A mikrovinifikáció áldásainak hála, ebben a pincében akár hetvennél is több bort lehetne kóstolni. Sok értelme persze nem volna, így végül megállapodunk valahol tizenötben. A kóstolt borokról rövid benyomásokat írok le, mivel helyben nem pontoztam, a számszerű értékelésektől most eltekintek. A fejemben kialakuló összkép szerint 5-7 pont között szórtak a tételek, zömmel 6 pontos dominanciával.

Balatoni Vegyes Fehér 2013

Piros szlankamenka, cserszegi, szürkebarát és egyéb fajták kevert öreg tőkékről szüretelve. Ballonban készült, nincs forgalomban. Bájosan tiszta és vonzó, cukorkás, édesen virágos. Nem túl bonyolult, de kellemes, könnyed fehér húsú gyümölcsöket mutat. Élvezetes és üdítően alacsony az alkohol. 10,0%

Budai Zöld Teraszok 2012

Az évjárat kedvezett ennek a nehéz fajtának. Összesen 1,38hl készült. Törékenyen virágos, rendkívül tiszta, friss fehér virágokkal, friss gyümölcsökkel. Szép vezetésű korty, nagyfokú fogyaszthatóság. 12,0%

Furmint A Püspöktől 2013

87 üveg készült, már el is fogyott. Pici dűlő, a Ranolder-féle püspöki ház mellett. Kiváló termőhely, nem túl meleg, de napos és száraz is. Virágos, zöld gyümölcsös illat, ami egy egészen kicsi redukciót mutat – észre nem vettem volna, ha a borász nem hívja fel rá a figyelmet. Itt is remek a tisztaság, zöld gyümölcsökre épülő aromatika, fanyarul frissítő savasság. Ennek ellenére nem zöld és remek egyensúlya van. Fókuszált és jól eltalált furmint. 12,5%

Szürkebarát Teraszok 2013

Egy hűvösebb évjárat szürkebarátja, 6.5g/l sav, 5g/l cukor. Kristálytiszta, friss, lendületes, lime, alig érett őszibarack. Nagyon szép savak, penge módon vezetett korty, szép lecsengés. Szürkebarát egy egészen más köntösben, mégis emlékeztet a fajtára. Kiemelendő a makulátlan tisztaság és definiáltság. Sajnos már nem kapható. 12,5%

Kispál Helén Badacsonyi Olaszrizling 2013

2.000 palack készült a Kispál Helén tulajdonában lévő területről, a Sabar-hegy oldalából. Mészkő és bazalt egyszerre van jelen ezen a területen. Öreg ültetvény, magát korlátozza. Már unalmas lehet, de ez a bor is rettentően tiszta. Fehérborsos fűszeresség, citrusok, alig érett barack, lendületes sav. Némi fa is érezhető benne, de a bor integrálni fogja, ez nem kérdés. Van egyfajta zártsága egyelőre. Amikor az alkoholt megtudom, hüledezni kezdek. Ennyivel max ipari száraz bort láttam eddig, nem pedig egy kiválóan elkészített olaszrizlinget. 11,5%. 2.600Ft

Kéknyelű 2013

Birtok kéknyelű. Emelkedett, feszességet adó savtartalom, citromra és lime-ra épülő aromák. Érezni benne a kéknyelű rusztikus zabolátlanságát, egy kevés tannin jelenik meg a száj oldalán. Szép hosszú lecsengés. 13,0%. 2.750Ft

Olaszrizling A Rózától 2013

A Szegedy Róza ház alatti területről jön az alapanyag (ld. kép), itt magas agyagtartalom a jellemző. Hordóban erjedt és érett. Feszes, kissé talán élesztős érzetű, finoman bontakozó lime-mal és nyári almával, lucskos savanyú gyümölcsökkel. Egy icipici dióra emlékeztető aromajegyre leszek figyelmes, nagyon tetszik. Ugyanakkor nem fajtajelleges olaszrizling. 12,0%. 3.950Ft

Kispál Helén Balaton-Felvidéki Olaszrizling 2013

Mindszentkálla, Kopasz-hegy. 60 éves tőkék. Van egy vegyes telepítésű rész is itt, erről készült a Vegyes Fehér (ld. első bor). Finom, nagyon tiszta, elegáns, intenzív és fajtajelleges. Szép ívű korty, remek egyensúly. Nagyon tetszik. És az alkohol megint rendesen alacsony és a bornak nincsen baja, sőt! Nálam ez már rizling-etalon számba megy. 12,0%. 3.400Ft

Olaszrizling A Gróftól 2013

45 éves ültetvény. Süteményes vanília, fehér virágok, minden tekintetben vonzó és bájos. Életteli, virgonc és finoman textúrált savtartalom, fűszeres lecsengés. Ebben is ott van az a frissen szedett diós karakter, ami a Rózátólban is felfedezhető. 12,0%. 3.950Ft

Olaszrizling A Villa Mellett 2013

A bazaltorgonák alatti területről, egy gyönyörű régi villa szomszédságából származik az alapanyag. Kb. 1kg-os tőketerhelés. Fehér virágos, fehér borsos, édeskés illatú, jó egyensúlyú, de per pillanat nagyon zárt. 12,5%. 3.950Ft

Kéknyelű A Villa Mellett 2011

Ugyanarról a területről származik, egy másik filozófiát képvisel. A jegyzeteimben itt egy lyuk tátong, de nincsenek róla rossz emlékeim, csak az, hogy hosszú és jó. 12,5%

Kéknyelű A Villa Mellett 2013

Gazdag, intenzív, nagyon sok savval, némi tanninnal. Citrusok orkesztrálta, jelenleg elég rusztikus bor. Nem kellemetlen vagy valami, de a kéknyelű azért nem adja könnyen magát ilyen korban. 13,5%. 3.950Ft

Olaszrizling 2006

A borászat életútját tekintve egy igazi matuzsálem. Ambrus nagyon büszke erre a borra, szépen érik. Színléből készült, 2.5 hónapot töltött hordóban, majd ballonban érett, összesen egy évig. Kb. 3g/l cukor szorult belé. Szép tiszta, visszafogott palackbukéval, törékeny virágossággal, fás fűszerességgel. Testes, olajos, a savak jól tartják. A testesség ellenére fókuszált, vonzó fehér húsú gyümölcsök kísérik le. Nagyon jó és egyáltalán nem öreg.

039/29 (Szőlőskert) Olaszrizling 2013

Apró dűlő, 30 éves tőkék, bőtermő fajtaváltozat. 500 literes, 50 éves akáchordóban erjedt, majd üvegballonban és hordóban is járt. 3g/l cukor, 6.1g/l sav. Nagyon tiszta, szép, édesre érett fehér húsú gyümölcsökkel, fehérborssal, alig érett őszibarack visszafogott fanyarságával. Remek vezetésű, életteli, hosszú lecsengéssel. Kiváló olaszrizling. 12,0%. 5.500Ft (ld. Drbarta leírását itt)

023/18 (Szőlőskert) Rajnai Rizling 2013

6.8g/l cukor, 6.9g/l sav. Intenzív, robban, szaftos-lédús fehér húsúakkal, szőlős frissességgel, lime és zöldalma karakterével. Finoman textúrált sav, hosszú lecsengés. Egészen kiváló rajnai, a legjobb hazaiak között van, amit valaha kóstoltam. 13,6%. 4.500Ft (ld. Drbarta leírását itt)

(Köszönet Bakó Ambrusnak a kiváló látogatásért, a kimerítő diskurzusért és a hosszú borsorért!)

Niklas Jörgensen témába vágó cikkei:

Kéknyelű – The Pride of Badacsony

Badacsony In Pictures

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr947092551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szten00 2015.01.21. 14:08:17

Üdv! A Kispál Helén tételeket merre lehet kapni? A google nem nagyon akar nekem segíteni ebben, vagy csak béna vagyok.

Kopáncs 2015.01.21. 15:34:07

@akov: Köszi a cikket, nagyon jó lett! Kíváncsi vagyok, hogy Ambrus olaszrizlingen és kéknyelűn kívül elkezd e mással is kísérletezgetni vagy csak egy-egy tétel fog felbukkani. A leírás alapján A Rózától is érdekes tételnek hangzik.

Remélem majd egyszer én is ellátogathatok hozzá.

bazaltrajongó 2015.01.21. 18:42:25

Kedves András!

Nagyon szépen köszönöm, nagyon jól éreztem magam Veletek! Egy-két aprócska pontosítást megendsz?

Erdős utca a cím, nehogy valaki rosszfelé keressen :)
Nekem van sokéves, erősen polifenolos fehérborom is, mely nagyon jól tartja magát, ezzel együtt el tudom képzelni, hogy az kivétel.
2006 Olasz ca. 2,5 hónapot volt fahordóban, az egy év érlelés további része üvegballon volt

Üdvözlettel:

Ambrus

silvousplait 2015.01.22. 10:07:24

@akov: Remek es hangulatos beszamolo ! En kifejezetten kedvelem a paras, csendes, csopogos novembert a szolokben :) Sajnos, szamomra ismeretlenek B.A. borai. Az alkoholok uditoen alacsonyak, sokszor pont ilyenre van gusztusa az embernek. Orulok a vadelesztoknek. Mekkora kb. az az "egy adagban jo nagyot" kenmennyiseg ? Hogy all B.A. a bio-kerdeskorhoz ? (Persze, ha felvasarol nehez ilyet talalni, gondolom.) Es a vorosborokrol mit gondol ?
Koszonom a valaszokat elore is !
P.S.: >100 000 euro / ha szolo rettenetes ar ! Franciaorszagban boven van szoloskert ennek az arnak a feleert-harmadaert (persze nem csucs borvidekeken, de akkor is).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.22. 11:15:28

@bazaltrajongó: Köszönöm a pontosítást.

@silvousplait: Talán Ambrus tud válaszolni a kérdésre. Európai szinten 100e eurós hektár ár nem ritka a neves borvidékeken, sőt.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.22. 11:16:03

@silvousplait: ja bocs, csak az a szomorú, hogy talán NEM is a szőlő, hanem az ingatlan ár, kilátás, ami felnyomja!

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.01.22. 20:52:12

@akov: ebben az árképzésben szerintem is nagy szerepe van a kilátásnak, egy csomó jó szőlőtermő hely üdülőként vagy telekként szerepel hirdetésekben... és jóval olcsóbbak a Csobáncon, Sabaron levő területek, amik nem közvetlenül a tóra néznek. Valahol érthető, de tényleg nagyon szomorú, én jobban örülnék ha jó szőlőtermelőkhöz jutna mind

bazaltrajongó 2015.01.23. 14:39:20

@Kopáncs: A hangsúly még jó ideig az Olasz rizlingen (azért is, mert ebből van a legtöbb jó helyen, ráadásul idősebb ültetvény, és persze megbízható és nagyon szeretem is) és a Kéknyelűn lesz (ebben látom a legnagyobb jövőt). A Rajnai rizlinggel mostanában kezdek olyan szintre jutni, hogy komolyabban is tudjak vele foglalkozni, de sose szánok neki abszolút vezető szerepet. A következő felfedezési terület a Furmint. Viszont furmint terméshez errefelé nagyon nehéz hozzájutni, szerintem jó pár év lesz ez az út. A Szürkebarát és a Budai zöld szerintem megmarad színfoltnak. Egyéb színfoltok is lehetnek még, de elaprózódni, a választékot elaprózni sem szabad túlságosan.

bazaltrajongó 2015.01.23. 17:37:26

@silvousplait: Hadd kezdjem azzal, hogy vadélesztős erjesztés helyett jobb spontán erjesztést mondani, hiszen a spontán erjedéseket is gyakran (sokak szerint általában) borélesztő (Saccharomyces cerevisiae) uralja már egy viszonylag korai fázistól kezdve. A fajélesztős erjesztés ellentéte a spontán erjesztés, a vadélesztős erjesztés azt jelenti/jelentené, hogy egyáltalán nem vesz részt az erjedésben Saccharomyces cerevisiae/bayanus/uvarum (borélesztő). Ez pedig (legalábbis) nem túlérett szőlőből készült bor esetén nem túl gyakori (egy elemző tanulmány): onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2672.1998.00423.x/pdf)
Egyesek szerint gyakorlatilag minden bor erjedésben vesz részt borélesztő, mások szerint nem feltétlen.
Magyar Ildikó Borászati mikrobiológia c. könyvében idéze Gandini tanulmányát 1973-ból, eszerint egészséges szőlőből készült fehérbornál az erjedés végére általában Candida stellata vagy Saccharomyces cerevisiae dominál, az előző idézett tanulmány eredeményei szerint pedig mindig Sccharomyces cerevisiae. Utóbbi borélesztő, a másik pedig vadélesztő. Fontos különbéget tenni, a spontán erjesztés messzemenően nem feltétlen vadélesztős erjesztés, sőt.

Az egy adagban jó nagyot ca. 100 mg/l, mely két héten belül lemegy 60 mg/l szabadkénessav-szint alá, azzal pedig kihúzza a bor a palackozásig, néha ki sem kell már egészíteni a palackozáskor sem. Ez mások tapasztalata és a tudományos vizsgálatok szerint is működik így, ha pedig valaki mondjuk a felével kezdi és folyton ad még hozzá, hogy mindig meglegyen a megfelelő szabadkénessav-szint, akkor a végére összesen sokkal többet kell hozzáadjon. Lehet perzse lejjebb menni, de akkor fel kell arra készülni, hogy a borunk életében lesznek hosszabb időszakok, amikor nagyon alacsony a szabadkénessav-szint (ideértve a palackban töltött időt is). Ez nem feltétlen baj, de az én boraimban ált. a teljes almasav megmarad, és maradékcukor is van néhány gramm, ezért az alacsony szabadkénessav szint óriási kockázat lenne (nem derítve-szűrve érlelem a borokat palackozás előtt).

Bio kérdéskör: jó lenne, ha elérhető lenne ilyen alapanyag, ráadásul jó minőségű. Nos, ilyen nincsen. Továbbá az én tudásom nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően tudjak az együttműködő gazdáknak tanácsot adni az ügyben. Integrált növényvédelem van a szőlőkben, igyekeznek a belátásuk szerint a lehető legkevesebb növényvédelemmel élni. Rovarölőt éveken át nem használtak, sajnos most itt az aranyló sárgaság veszedelme, jelölik a beteg tőkéket, valamivel muszáj védekezni, mielőtt kivágatják az ültetvényeket (növényvédelmi hatóság rendszeresen ellenőriz errefelé). Tapasztalatot kell gyűjtenem. Az idéntől van saját szőlő, tanulhatok a saját káromon mostantól :) Van egy-két hely a közelben, ahol igyekeznek organikusan gazdálkodni, lehet, oda is elmegyek tanulni.

Molekuláris biológiai laboratóriumból jöttem bort készíteni, a mikroorganizmusokat elég közelről ismertem ahhoz, hogy tudjam, azok dolgoznak, ha a fene fenét eszik, akkor is, illetve ott volt előttem a példa is, hogy ez nagyon sok helyen jól működik. Az organikus műveléssel jóval kevesebb (az akár jó, akár rossz) példa, és nincs saját előtapasztalatom. És a ráhatásom is kisebb, természetesen.

bazaltrajongó 2015.01.23. 17:51:48

Vörösborral kapcsolatban nagyon egyszerű a gondolatmenetem (bár hosszú :) :
1. itt a fehérnek sokkalta nagyobb a hagyománya, és az eddigi élettapasztalatom arra utal, hogy elődeink nem voltak hülyék, ha valamit nem értünk, miért csináltak, sokszor azért van, mert tudtak valamit, amit mi nem.
2. Sokkal jobban szeretem a fehérbort.
3. a) Egész Magyarországról el lehet mondani, hogy bár az elmúlt ca. 25 évben fele annyi energiát és időt sem tettünk száraz fehérbor készítésbe, mint száraz vörösbor készítésbe, minimum annyit el lehet mondani, hogy a legjobb száraz fehérboraink legalább olyan jók, mint a legjobb száraz vörösboraink.
3. b) Volt alkalmam mind száraz fehérben, mind száraz vörösben néhány tucat olyan bort kóstolnom, melyeket a világ élvonalába tartozónak tartanak igen sokan (Trimbach Clos Ste Hune, Wachau Prager és F.X. Pichler Riesling Smaragd, Verget Chablis Bougros Grand Cru és Vaillons Premier Cru, Chateau Pape Clément Blanc, Sine Qua Non és Kongsgaard (The Judge) Chardonnay-k <utóbbi kettő nekem speciel nem tetszett>, egy negyven évnél idősebb, élményt nyújtó Corton Charlemagne, Haut-Brion Blanc; Domaine Leroy Chambertin, Henri Jayer Cros Parantoux, Jean-Louis Chave Hermitage rouge, René Rostaing Côte-Rôtie Côte-Blonde, Guigal Côte-Rôtie La Mouline, Gaja Sperss, Chateau Margaux, Ch Lynch-Bages - és jópár híres újvilági vöröset, melyek azonban nem igazán tetszettek, elsősorban a fahasználat miatt) stb., illetve pár 20-45 € közötti piemonti és toszkán vörösbort is.
A saját konklúzióm az, hogy fehérben nem vagyunk olyan nagyon messze a legjobbaktól, de a felsorolt vörösektől sajnos borzasztóan messze vagyunk. 20 €-ért kaptam Rómában, 2012 decemberében olyan Brunellot is, melynél szebb, harmonikusabb magyar vörössel még nem találkoztam.
4. Van egy saját elméletem, mely szerint a valóban kimagasló minőségű száraz vörösbor készítéséhez nagyon fontos a meleg szeptember/déli féltekén március (értsd: alig hűvösebb, mint az ugyanott jellemző augusztus/február). Ez óceáni és mediterrán klímák jellegzetessége, a mi inkább kontinentális éghajlatunk (nagy hőmérséklet különbség az augusztus és a szeptember között) inkább fehérbornak kedvez. (Szvsz ez az oka a 3. b)-ben leírt konklúziónak).
5. Természetesen nem akarom azt mondani, hogy nem lehet Magyarországon vagy akár Badacsonyban is nagyon szép vörösborokat készíteni. Szerintem van legalább 2-3 pince a borvidéken, ahol kifejezetten emlékezetes vörösborokat készítenek. Ugyan sokkal több energiát fektetünk a fehérbor készítésbe (hiszen a kékszőlő aránya a borvidéken nem több 10%-nál), tehát logikus is, hogy több emlékezetes fehérbort készítünk, a személyes benyomásom az, hogy az aránytalanság ellenére ki lehet mondani, hogy a befektetett energiához képest is messzebb tudtunk/tudunk jutni fehérrel, mint vörössel.
6. A talaj: a badacsonyihoz még csak valamelyest hasonló talaj is talán csak Hermitage-ban van, illetve a Napa völgy egy részén a világ neves vörösboros borvidékei küzül (persze lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan). Ellenben fehérboros vidékeken sokkal gyakoribb a hasonló talaj (csak egy példa Forst falu dűlői Pfalz-ban). Szerintem valamiféle meszes alapkőzet jobban segítene jó vörösbort készíteni (nem feltétlen mészkő vagy dolomit, lehetne meszes agyag vagy márga is).
7. Kiváncsi, kísérletező ember vagyok, természetesen próbálkoztam már vörösbor készítéssel :). Nyilván sem olyan termőhelyről, sem olyan idős ültetvényről, sem olyan kiváló minőségű alapanyagot nem tudtam beszerezni, mint a fehérek esetében, de azért a relatív eredménnyel sem voltam megelégedve.
8. Balatonszőlősön van alkalmam részt venni vörösborkészítésben, ott pedig, sokkal hidegebb fekvésben, de meszes alapkőzeten, rögtön sokkal szebb vörösborok készültek (az ott készített Olasz rizlingről nem tudom ugyanezt elmondani).

bazaltrajongó 2015.01.23. 17:55:00

@silvousplait:
@Syntax Error:
@akov:

A szőlőültetvény, -terület árakról ezt kell elmondani: a Badacsonyon, ha egy telek beépíthető (az Má típusok kivételével az összes 5 000 m2-től beépíthető, kicsit lejjebb, a tördemici oldalon 3 500 m2-től, még lejjebb, de még szintén jó helyen, minden oldalon már 1 500 m2-től), akkor gyakorlatilag 20 millió az ára (általánosítok, de nincs messze a valóságtól). Az 1 500 m2-es telkek is belekerülnek 15 millióba, ha beépíthetők. Az már 100 millió hektáronként. A Szent-györgy-hegy se sokkal olcsóbb (ott 2 700 m2-től beépíthető, egy ilyen telek közel 10 millió, amit a kollégám vett), és nagyon sokkal a Csobánc sem. Még az a szerencse, hogy a Badacsonyon relatíve magas az Mk övezet minimum beépíthetősége (főként 5 000 m2), különben még rosszabb lenne a helyzet. Ha nem éri el a beépíthetőségi határt, akkor 5-10 millió per hektár a leggyakoribb ár (5, ha dzsungel, 10, ha használható ültetvény). Má övezetben 2 ha fölött lehet építkezni, ott tehát kevésbé horroriszztikusak az árak, de ilyen nem sok van, és nem eladó (Szeremleyék adtak el nemrég a Szent-György-hegyen, de ez volt a kivétel, most nincs nekik sem eladó és igazán jót szerintem nem is fognak később sem elengedni). Szóval a jó kilátású (általában szőlőnek is ezek a legjobbak), beépíthető területeken a nyaralni vágyókkal kell tartani az árversenyt :(

De még 5 milliós ár (1 ha dzsungelért) is túl magas nekem. Főként, hogy nem akarok eladósodni, sem társulni. A Sabaron és Bodokon ennél kevesebbért van termő ültetvény, azt tudom megfizetni.
Később, talán, más is szóbajöhet.
Érdemes ezt is megnézni: www.french-property.com/news/french_property_market/vineyard_prices_2013/
És összehasonlítani ezzel: www.french-property.com/news/french_property_market/building_land_prices_2013/

Előre is elnézést kérek mindenkitől, akit a kissé sarkos véleményem (a vörösborokkal kapcsolatban) sért/megbánt.
Ember vagyok én is, természetesen lehetséges, hogy teljes tévedésben vagyok.

Üdvözlettel:

Bakó Ambrus

Csilla Nemeth 2015.01.23. 21:06:52

Szia Ambrus,
Remelem egyszer majd eljutok odaig hogy nem csak a Rothamsted-i gyepen kostolom a boraidat! :) Buszke vagyok rad. Fred meselt vicces tortenetekeket.
All the best,
Csilla

Syntax Error · http://vino.syntaxerror.hu/ 2015.01.26. 11:45:15

@bazaltrajongó: nagyon köszi a részletes kommenteket, érdekes volt olvasni. És persze még mindig abban reménykedem hogy egyszer eljutok a pincéhez egy kóstolóra :)

Az ingatlan áras összehasonlítás amit linkeltél, egészen tanulságos.

A vörösboros véleményedben is van valami, magamon is azt figyeltem meg hogy ha meginni (és nem megkóstolni, megismerni) veszek bort, jellemzően magyar fehéret és külföldi (spanyol vagy francia) vöröset veszek, úgy kapom a pénzemért a legjobbat. Legalábbis a számomra legfontosabb 1500-3000 forintos sávban. Ezzel együtt én látok pl a kékfrankosban fantáziát, ha nem is feltétlenül a Balaton környékén (bár onnan is ittam szép vörösbort, jóval ritkábban).

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.01.26. 11:48:19

@bazaltrajongó: Kedves Ambrus! Köszönjük az értékes információt. Most megfogadtam, hogy a "vadélesztő" kifejezést legközelebb ésszel használom.

bazaltrajongó 2015.01.26. 19:41:38

@Syntax Error:

Örömmel látunk, ha erre jársz!

A Kékfrankosban (egy-két másik mellett) én is sok fantáziát látok, akár a Balatonnál is.

@akov: Az mindenkinek csak jó, ha ugyanazt értik az egyes fogalmak alatt :)

silvousplait 2015.01.27. 10:31:29

@bazaltrajongó: Koszonet a reszletes es kimerito :) valaszert. Csak most vagyok ismet gepkozelben, elnezest a kesedelemert ! Idokozben sikerult beszereznem (ez az elso borom toled) a 2013-as A Villa Mellett keknyelut.
1. Szerintem a magyar feherborokat kar osszehasonlitani a vorosokkel (nem kerdes, melyik kategoria a jobb).
2. Ha jol emlekszem, 2% korul jar Mo.-n a bio muvelesu (az organikus szot valamiert nem szeretem) szoloteruletek aranya. Ebbol valoban nem lesz (egyenlore) erdemleges tapasztalat es / vagy alapanyag.
3. Ezek az arak remisztoek, de legalabb jol jelzik azt a kaoszt, ami kies hazankban uralkodik. Kilatni vagy szolot muvelni ? A 70-es, 80-as evekben tobbek kozott a Côte d'Azur menten pusztult el rengeteg szolo az ingatlanmaffianak hala, de talan ott mara letisztultak a viszonyok (keves szolo es sok ocsmany epulet, ha ennek ugyan orul valaki).

Megegyszer koszonom jozan es tudatos :) soraidat !

bazaltrajongó 2015.01.27. 11:04:27

@silvousplait: Köszönöm én is!

A Villa Mellett Kéknyelű 2013-mal kapcsolatosan talán hasznos info nem csak Neked:
ez a bor meghálálja, ha kap egy kis időt, akár a palackban, akár a kitöltés után (nem dekantálásra gondolok, de érdemes lassan fogyasztani, mert nem mutatja meg magát csak úgy, rögtön, egyszerre, ellentétben sok másik, 2013-as borommal).

Bakó Ambrus

silvousplait 2015.01.28. 09:03:08

@bazaltrajongó: Alt. szeretem kisse "aszalni" a borokat a pinceben, ugyhogy idot kap, amennyi, kell :)

bazaltrajongó 2015.01.29. 22:54:28

@Szten00:

@akov:

Örömmel értesítünk minden kedves érdeklődőt, hogy a Radovin-nél mától kapható Kispál Helén Balaton-felvidéki Olaszrizlingje!

Most bevezető, kedvezményes áron!

Szten00 2015.01.30. 07:44:48

@bazaltrajongó: Köszönöm! Akkor erre a borra már csak pár órát kell várnom :D
süti beállítások módosítása