A Borrajongó

Egy kis riesling-furmint párbaj

2012. október 26. 06:00 - drbarta

Bott: Tokaji Furmint Csontos 2011

Vonzó illat, körte, citrusok, ananász, sós gyurma, némi fás vanília és puncs. Közepesnél nagyobb testű korty, telt attack, vastag gyümölccsel,  jelentős karakteres ásványossággal, édes fűszerekkel. Sűrű, krémes konzisztencia, tömör mag, hosszan fejlődő, fókuszált közép. Érett, jól integrált, de kellő magasságú és feszességű savak, elég hosszú lecsengés. A riesling mellett kóstolva feltűnik az utóízben némi hordósnak ható cseresség, de összességében már most elég szépen összeállt az egység .  Jellegzetes zamatosság, komoly szerkezeti tartalmak és remek arányok adta elegancia. Sima 7 pont.

Weingut Wittmann: Riesling Westhofener Aulerde Grosses Gewachs 2011

Rheinhessen, illetve  Németország egyik vezető termelője, biodinamikus szemlélet. A jelen bor a négy dűlős Grosses Gewachs közül a belépő. A Wein-Plus a rendkívül megtisztelő 95 pontra értékelte. 26 Euro.

Élénk illat, melyet rengeteg édes trópusi és déli gyümölcs színez, narancs, maracuya, mango, némi krétaporos felhő. Nagyon buja.  Közepes vastagságú korty. Tiszta, transzparens konzisztencia. Telt ízek, igazi gyümölcsbomba, citrusokkal, barackkal, az illatban is emlegetett trópusias beütéssel. A közép ásványosabb irányba fordul, korrekt szerkezeti maggá formálódik. Nagy fordulaton pörgő, vibráló savak növelik az intenzitás-érzést és vezetik a kortyot, a lecsengés közepesnél hosszabb. Igazán szép száraz riesling rengeteg színnel, meggyőző szerkezettel, ugyanakkor még fiatalosan izgága egységgel. Jelenleg magabiztos 7 pont.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr964870816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2012.10.26. 14:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.26. 08:38:15

Honnan állapítod meg, hogy a cser primer-é (gyümi) vagy szekunder-é (hordó)? A száraz év miatt az említett cser simán jöhet a gyümölcs vastag héjából.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.26. 08:54:55

@akov: Simán lehet. Ezért írtam, hogy "hordósnak ható", ahelyett, hogy "hordós". Igyekeztem a megfogalmazással nyitva hagyni a kaput afelé, hogy tévedek. :)

A megérzésnek is van oka. Van egy olyan elméletem, hogy a szőlő héjából nem csak csersav kerül a borba, hanem egy sor jellegzetes aroma is, ami a bor arculatának egészére hatással van. Ha az egész bor nagyon "letisztult" hangulatot áraszt, a cseresség pedig kizárólag az utóízben jelenik meg, olyan kicsit "nyersfa" -íz képében akkor hajlamosabb vagyok azt hinni, hogy hordó.

De ezek CSAK megérzések, nem kijelentések.

Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2012.10.26. 09:12:59

@drbarta: Tetszik, hogy meg tudod fogalmazni őket!

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2012.10.26. 11:14:08

@Szomjas Gödény: Mindig öröm, ha valakinek valami az oldalról tetszik :)

európai 2012.10.26. 14:26:14

Transzparens konzisztencia sós gyurmával! Óriási! Mikor eljöttem Magyarországról, még nem voltak ilyen szavak!?
A szavakkal nem tudok mit kezdeni, de azért megkóstolnám mindkettőt.

Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2012.10.26. 15:30:53

@drbarta: @Szomjas Gödény:

hősünkben egy költő nem, de egy prózaíró biztosan elveszett. s amikor majd egyszer 10 pontot ad, felsikít a világmindenség: gyertek, itt van már a Kánaán!
süti beállítások módosítása