A Borrajongó

Hoop Wines duó - Gereg Selection Kékfrankos 2020 és 2021

2023. december 20. 06:00 - furmintfan

Kerekes Zoltán és Németi Zoltán, azaz a Gyöngyöspatán tevékenykedő Hoop Wines legénysége ismét meglepett minket egy kékfrankos csomaggal. A másfél hektáros, két személyes birtok továbbra is a kékfrankosra és a Gereg dűlőre helyezi a hangsúlyt. A 2020-as és 2021-es Gereg Selection Kékfrankos 1-1 palackját kóstolhattuk meg, előbbi jelenleg is forgalomban van, a 2021-es majd ezután lép ki a közönség elé. Amolyan évzáró jelleggel ungert és rszabi társaságában hárman kóstoltuk meg a borokat egy hete.

hoopwines202312.jpg

2020 kiegyensúlyozott évjárat volt, 2021 már szélsőségesebb időjárást és kevesebb termést hozott. Az aszály magas alkoholt eredményezett, de a hőség ellenére a savak is magasak maradtak. A 2020-as bio élesztővel beoltva, a 2021-es már saját élesztővel erjedt ki, a bor ugyanabban a hordóban érlelődött mindkét évben.

Hoop Wines Gereg Selection Kékfrankos 2020
furmintfan: A két bor közül ennek visszafogottabb az illata, meggyet, sötét erdei gyümölcsöket idéz. A legalább erős közepes testet határozott szerkezet támogatja. Szépen elnyeli az alkoholt (14%), a korty szilárd tartású, a tannin és a sav egyaránt besimul a kortyba. Ízében a meggyes, erdei gyümölcsös jegyek mellett pici zöldfűszer, gyógynövény és halványan kávé és étcsoki is megjelenik. A 2021-es mellett kicsit visszafogottabbnak tűnt, sejthető, hogy ez a hűvösebb év termése. 6p
ungert: Visszafogott anyag, melyhez a közepesnél nagyobb test és izmos szerkezet társul. Ha a direkt, gyümölcsökre építkező hedonizmust keressük benne, minden bizonnyal csalódni fogunk. Orrban érett, de alacsony hangerejű erdei gyümölcsösség jelentkezik, ami a kortyban is visszaköszön. Nem túl intenzív, cserébe szerkezetileg hibátlan, még a magasabb alkohol is eltűnik benne. Én több gyümölcsöt vártam, ezért csalódnom kellett, de erényeit így is el tudom ismerni. Erős 5 pont.

Hoop Wines Gereg Selection Kékfrankos 2021
furmintfan: Izgalmasabb az illata, mint a 2020-asnak, az obligát meggyes, erdei gyümölcsös jegyek mellett finom rózsaborsos, egzotikus jellegű fűszeresség is megjelenik. Intenzívebb, dúsabb, és koncentráltabbnak is tűnik, mint a 2020-as, a test közepesnél nagyobb. A sav és a határozott, finomszemcsés tannin komoly tartást ad, az egyébként nem alacsony alkohol (14,5%) sem lóg ki. A korty rághatóan tartalmas, meggy, egy kevés erdei gyümölcs, enyhe meggymagos fanyarság, diszkréten vanília és keleti fűszer jelenik meg ízben. Fiatal még, feltehetően hosszú életpálya áll előtte. 7p-
ungert:
 Az elődnél hiányolt gyümölcsösség itt határozottabban, sok fűszerrel megtámogatva jelentkezik be. Se a direktségre, se a koncentrációra, se a fajtajellegre nem lehet panasz. Masszív bor, a súlyosabb testet kellő mennyiségű sav is támogatja, így nem farnehéz, nem is laposodik el. Jó referencia, ha a kékfrankos mátrai teljesítőképességét akarjuk bizonygatni. Eléri a 7 pontot. 

 

Kerekes Zoltánnak és Németi Zoltánnak köszönjük szépen a mintapalackokat!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5518280225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása