A Borrajongó

Köveskáli kitérő - Villámlátogatás a Pálffy Pince teraszán

2021. szeptember 20. 06:00 - furmintfan

A szeptember eleji badacsonyi hétvége egy kisebb kitérővel indult, mégpedig a Káli-medencébe, konkrétabban Köveskálra, a Pálffy Pince teraszára. Sajnos nagyon régen jártam a Káli-medencében, bár minden évben eszembe jut, hogy milyen jó lenne itt eltölteni néhány nyugodt napot. Talán majd jövőre... Egy káli hangulatból és borozásból szerencsére azért most is kijutott, még akkor is, ha csak röpke egy órát töltöttem a lemenő nap fényében fürdő borteraszon.

palffy01.jpg

Szentbékkálla felől érkezve a Pálffy Pince épülete az első ház Köveskálon. Pálffy Gyula felmenői több az 1800-as évek eleje óta Köveskálon éltek. A borászkodás családi örökség, bár maga Gyula kis kitérő után folytatta a hagyományt. Meggyőződése, hogy a Káli-medence egyedülálló adottságokkal rendelkező termőhely, ahol megfelelő odafigyeléssel rendkívül értékes borokat lehet készíteni. A szőlőben 2007 óta már vegyszerek nélkül, rézzel, kénnel, növényi kivonatokkal dolgoznak, 2013-tól egy parcellát biodinamikus módszerek szerint művelnek. Meglehetősen sok szőlőfajta található a birtokon, de a tapasztalatok függvényében a fajtaösszetétel még változhat. A fiúk, Attila és Gyula is kiveszik részüket a munkából, tehát biztosított az utánpótlás is. Attila már saját borcsaláddal is jelentkezett, nagy szerelmese a pétillant naturel-eknek, több fajtából is palackoz pét-nat-ot.

palffy05.jpg

A villámlátogatásba nekem most hét tétel megkóstolása fért bele, igyekeztem inkább a komolyabb borok közül válogatni.

palffy02.jpg

Pálffy Fekete-hegy Olaszrizling 2019
Orrban hozza a fajtától elvárta fehér húsú gyümölcsös, enyhén mandulás jegyeket. Szájban aránylag lágyabb savak, puha tapintású korty fogad, almafélékkel, fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe mandulás-fűszeres háttérrel. 5p

palffy03.jpgPálffy Olivin Furmint 2019
Szép, tiszta, fajtajelleges illat, mégsem keverhető össze egy tokajival, annál melegebb, barátságosabb karakterű. Érett körte, alma és birs, szépen beérett fehér húsú gyümölcsök, ízben még őszibarack és édes citrusok jellemzik az aromatikát. Kóstolva puha tapintású, finoman ölelő, kerek, visszafogott hordóval. 6p

Pálffy Riesling Válogatás 2019
Vonzó illat, őszibarackkal, virágokkal, érett almával. A lendületes, de sima tapintású savak mellé egy kevés maradékcukor és pici fanyarság társul. Édes citrusok, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök töltik ki a lédús kortyot. 6p+

Pálffy Riválisok 2019
Olaszrizling és furmint házasítása. Fehér húsú gyümölcsök, alma, gyógynövények, határozottabb hordóhatás érezhető illatában. A közepes testet szépen lekerekedett savak tartják, ízében érett alma és más fehér húsú gyümölcsök, kis édesfűszer, némi mandula. 6p

Pálffy Pinot Noir Válogatás 2018
Piros gyümölcsök - főleg málna -, fűszerek, csipet bors színezi az illatot. Az éppen közepes testet meglehetősen markáns tannin és kellően élénk sav keretezi, előbbi kicsit szárít is. A korty húsos, csontszáraz, enyhén tapadós érzetű, érett piros bogyós gyümölcsökkel és egy kevés zöldfűszerrel. Szerintem kerekedhet még egy kicsit a palackban. 5p+

Pálffy Kékfrankos Válogatás 2018
Izgalmas, mérsékelten buja illat sokféle fűszerrel, egzotikus virágokkal, borsfélékkel, meggyel, málnával, erdei gyümölcsökkel. Kóstolva szépen visszaidézi az illat aromáit, közben arányos szerkezetű, elegáns, selymes tapintású, integrált tanninnal és savakkal. 6p+

palffy04.jpgPálffy Nemes Káli Király Furmint Főbor 2017
Szamorodni-technológiával készült félédes bor, 26 g/l maradékcukorral. Sárgabarack, trópusi gyümölcsök, egy kevés gyógynövény, leheletnyi illó érezhető illatban és ízben egyaránt. A textúra enyhén olajos, érzetre félszáraz-félédes határán, enyhén melegítő alkohollal, gömbölyded savakkal, a kortyban enyhe sóssággal és a végén leheletnyi kesernyével. 6p-

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5016683604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása