A Borrajongó

Muskotály, ahogy még sosem láttad – Tokaj Nobilis Sárgamuskotály 2015

2020. november 13. 06:00 - ungert

A házi hobbi-borérlelések halmazát általában két osztályra szokás felbontani: az egyik a szándékos, következetes és figyelmes folyamatokat takarja, míg a másik a beragadó, általában elfelejtett palackok sanyarú sorsát igyekszik képviselni. Nyilvánvaló, hogy Bárdos Saroltáék kettőezer-tizenötös félszáraz sárgamuskotálya sem azért született, majd később vásárolódott meg, hogy aztán öt évvel később hümmögve csodálkozzunk rá arra, hogy a következetes érlelési metódus megtette a hatását. Nem is erről van szó. Néha viszont a szándék nélküli véletlen is szülhet meglepetéseket. Nem is akármilyeneket. Muskotály-lecke következik középhaladóknak.

tokajnobilissargamuskotaly2015.jpg

ungert: Paradox bor, legalábbis abban az értelemben biztosan, hogy bár illatában is felismerhető, egyértelmű sárgamuskotály, az elmúlt öt év mégis annyi szokatlan és izgalmas aromát pakolt rá, hogy szinte nehezen találni még a szavakat is. Érett, szinte már kandírozott citrusosság és fenyőgyanta tűnik fel rengeteg fűszerrel. Parfümös-pacsulis vonalról nyilvánvalóan szó sincsen, bár azt gyanítom, hogy ez a bor frissen is mentes volt a közhelyektől. A korty abszolút off-dry-érzetű, de a még mindig élő savaknak köszönhetően egyáltalán nem borul meg a tartása. Gazdag, sokszínű és szokatlan bor olyan aromakészlettel, amelyet egy sárgamuskotálytól egyáltalán nem láttam jönni. Nyilván nem egy ötéves palackérésre szánták, de elképesztő, hogy mit művelt vele a múló idő. Meglepetés és szórakoztató tananyag egyszerre, le az összes kalappal. Masszív 6 pont.

furmintfan: Nagyon egyedi, izgalmas rétegekkel gazdagította a palackban eltöltött idő. A citromfű az első jegy, ami bevillan, ezt fenyőgyanta és menta követi, miközben a fűszereknek egy diszkrét citromtortás aláfestés ágyaz meg, halvány nugátos jegyekkel kiegészülve. A maradékcukor legömbölyíti a meleg évjárat okán egyébként is aránylag lágyabb savakat, de a korty összességében szépen tart, kereteit jól kitölti. Citromfű, keleti fűszerek, citromtorta, érett citrusos és fehér húsú gyümölcsös jegyek adják a díszítést. 5 éves korában is - vagy talán leginkább éppen a kora miatt - izgalmas és egyben kellemes élmény. 6p-

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9116278836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása