A Borrajongó

Szépvölgyön ÁT - etyeki újhullám

2014. április 24. 06:00 - furmintfan

A Szépvölgyön ÁT, Imre Ádám és Hofmann Tibor etyeki pincéje még nem lépett a nyilvánosság elé boraival, de hamarosan erre is sor kerül. Jelenleg 0,4 ha saját területtel rendelkeznek Etyeken, a Szépvölgyben, további 1 hektárt bérelnek, és vásárolt szőlőt is feldolgoznak, de cél a saját terület növelése a közeljövőben. A kezdeti lépések megtétele során Orosz Gyula etyeki hegybíró és Kis Tamás (Somlói Vándor Pince) nyújtott egy kis szakmai segítséget, azóta a két tulajdonos önállóan dolgozik. Április első hétvégéjén látogattam meg őket a pincénél, és ha már ott voltam, egy hangyányit belekóstoltam a pincemunkába is.

szepvolgy6.jpg

2012-ben a saját területről már készült egy bor – egy elég egyedi sauvignon blanc – a pincében, de ez nem került kereskedelmi forgalomba. 2013-ban már több fajtabor és egy fehér házasítás is készült, a sauvignon blanc mellett sárgamuskotállyal, szürkebaráttal, zöldveltelinivel, pinot noirral dolgoznak. A fehérborokat szüret után zúzzák, bogyózzák, majd 1 napig héjon tartják. Préselést követően egy éjszakás ülepítés következik. A fehér tételek tartályban, spontán erjednek, majd több hónapig tartályban érnek finomseprőn. A pinot noir fajélesztővel, használt hordóban erjed és érlelődik. A 2013-as borokat tartályból, illetve hordóból kóstoltuk. A fehérborok hamarosan palackba is kerülnek.

szepvolgy2.jpg

Szürkebarát 2013 (M)

Friss, virágos, őszibarackos illat. Lendületes savak, közepes mínuszos test, friss, üde ízek, citrusok, őszibarack, kis fűszer. Zamatos, üde tétel, nem különösebben hosszú, de jól csúszik.

Zöldveltelini 2013 (M)

Visszafogott illat, minimális virág, citrusok és zöldfűszer. Nagyon élénk, citromos, még kissé nyers savak jellemzik és leheletnyi CO2 is élénkíti a bort. Ízében sok citrus, citrom, lime, némi zöldfűszer és zöldbors. A fehérborok közül jelenlegi stádiumban ezt éreztem a legkevésbé késznek.

Kis Cuvée 2013 (M)

Szürkebarát, zöldveltelini, sauvignon blanc, sárgamuskotály házasítás. Szőlős, vajas, picit élesztős illat, ízben citrusok, szőlő, kis fűszer, grillázs. Élénk savak, a többinél rusztikusabb, még kicsit kusza, de tartalmas bor.

Sauvignon Blanc 2013 (M)

Fülledten, kis redukcióval nyit az illat. Szellőzés után nem annyira a klasszikus vágott füves, csalános sauvignon blanc-jegyeket hozza, van benne bodza, szőlő, pici virágosság, kevés zöldfűszer és mogyoró. A 7,5 g/l sav és a 7,5 g/l maradékcukor nagyjából egálra hozza a meccset. Ízében ananász, fehér húsú gyümölcsök, citrusok, őszibarack, zöldfűszerek.

szepvolgy1.jpg

ZöldSárga 2013 (M)

40% szürkebarát, 25% sauvignon blanc, 20% sárgamuskotály, 15% zöldveltelini. Illata az enyhe fülledtség kiszellőzése után után izgalmas egyveleget mutat: virágok, szőlő, ananász, citromfű, fűszerek. Íze is összetett, az illatra emlékeztető jegyekkel: ananász, zöldalma, őszibarack, némi trópusi gyümölcs, zöldfűszerek, citromfű. Picit még kusza, de jó egyensúlyt mutat és elég hosszú is.

Sárgamuskotály 2013 (M)

Intenzív, de egyáltalán nem tolakodó, fajtajelleges illat: szőlő, virágok, keleti fűszerek, ananász, licsi, mangó. A maradékcukor nem kevés (14,7 g/l), de a 8,6 g/l sav szinte semlegesíti, a bor inkább off-dry érzetű. A trópusi gyümölcsök dominálnak ízben: ananász, mangó, sárgabarack, szőlő, egzotikus fűszerekkel színesítve. Nagyon ígéretes, zamatos bor.

Pinot Noir 2013 (M)

Illatában kis illó érezhető, egyébként az aromatikát illatban és ízben egyaránt cseresznye, szamóca, málna, szeder, pici fűszer és marcipán jellemzi. Ígéretes tétel, jelenleg még kissé rendezetlen, élénk, markáns savai vannak, a tannin legfeljebb közepes, de még érhet.

szepvolgy4.jpg

Sauvignon Blanc „off-dry” 2012

Az a bizonyos első, forgalomba nem került bor... 50-60 dkg-os tőketerhelés,  augusztus 24-i szüret, a borok hosszú ideig, spontán erjedtek, részben egy 300 l-es hordóban, részben tartályban. Extrém paraméterek: 7,5 g/l sav, 30 g/l maradékcukor, 14% alkohol. Még januárban kóstoltam, az akkori jegyzetem így szól:
Lassan nyílik az illat, amelyben folyamatosan jelenik meg érett őszi- és sárgabarack, sárgadinnye, maracuja és egy kis csalán. Élénk savak és pici cseresség ellensúlyozza a jelentős maradékcukortartalmat, az alkohol kicsit melegít, de nem túlzó. A bort megízlelve gazdag aromatika fogad: sárgabarack, maracuja, sárgadinnye, pici kókusz, füves, csalános íz a háttérben. Kortyközépnél kicsit csökken az a bor intenzitása, a lecsengés közepes, picit fanyar, a hordó fűszerei által színezve. 5p

A látogatásért és a kóstolóért köszönet Imre Ádámnak és Hofmann Tibornak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr206050975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fény felé repülnek 2015.07.21. 09:39:01

Spontán erjedés, héjon áztatás, chardonnay-dominancia, magas, de szuper savak. Második évjáratát mutatta be nekünk az etyeki Szépvölgyön ÁT pince egyik tulajdonosa, Imre Ádám, aki a családi kötődés miatt a Kex zenekar Zöld sárga daláról elnevezett borukat…

Trackback: Mandiner.Bor blogajánló 2014.04.24. 09:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner.Bor blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása