A Borrajongó

Nagy magyar vörösborok a Bortársaság Borsuliban

2025. január 23. 06:00 - furmintfan

Spontán alakult így, de a jelek szerint a január első fele nem kis részben a komoly magyar vörösborok jegyében telt. Őszintén bevallom, nem feltétlenül az a kedvenc műfajom, ami a magyar köztudatban leginkább "nagy vörösborként" rögzült, rendszeres vásárlónak sem mondhatom magam, de időről időre meg tudok kívánni ezekből is egy-egy pohárral, és egyébként sem árt képben lenni, hol is tart most a hazai mezőny. Az külön öröm, ha nem engem terhel a szervezés és a borok beszerzése, hanem csak csendes megfigyelőként lehet kóstolni és levonni a tanulságokat. Szóval, az történt, hogy a Takler Regnum sikerén hirtelen felbuzdulva beneveztem a Bortársaság Borsuli "Fine wines - magyar vörösek" borestjére, amely jól ismert borászatok neves borait vonultatja fel.
A nemzetközi boros sorozattal ellentétben ennek az eseménynek nincs fehérboros párja - bár szerintem már csak kísérletnek is érdekes lenne megpróbálni egy magyar fehérboros sort összeállítani -, de tény, hogy kis hazánkban sokkal inkább vörösborokból sikerült már-már önálló márkaneveket faragni. A Bortársaságnál ezekből válogattak ki néhányat a kóstolóra.

 bortarsasagfinewinesmagyarvoros1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Best buy spanyol vörös a hiperből - Bodegas Volver Eje Monastrell 2022

2025. január 20. 06:00 - furmintfan

Egy kiváló ár-érték arányú hiperes spanyol vörösbor következik a "Tegnap ittam" rovatban. A Művelt Alkoholista veterán szerzője, Németi Zoltán, alias Octopus megelőzött az ajánlással saját oldalán, de mivel mediterrán vörösborból ennél jobb vételt hirtelen én sem nagyon tudok, ezt a kört én sem tudtam kihagyni. Én is kóstoltam és kedveltem a 2017-es elődöt, a 2022-es pedig hűen követi a stílust. Annyit érdemes megjegyezni, hogy a bort jegyző Bodegas Volver nem kispályás játékos (a borrajongón is szerepelt több boruk), kb. 185 hektárnyi területen dolgoznak Alicante DO-ban és elég széles portfólióval rendelkeznek.

bodegasvolverejemonastrell2022.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Somlói juhfark páros - Kreinbacher és Tornai Premium Juhfark 2022

2025. január 15. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Côtes du Rhône duó - Chapoutier Belleruche és Perrin Côtes du Rhône Reserve 2021

2025. január 10. 06:00 - furmintfan

Az első idei borpár külföldről érkezik, a Rhone völgyéből. A Perrin és a Chapoutier két ismert és elismert név a borvidékről, a Perrin család nevéhez kötődik többek között a Château de Beaucastel is. Mindkét pincészet nagyon széles portfólióval dolgozik, én most a termékpiramis aljáról választottam ki két Côtes du Rhône tételt a 2021-es évjáratból. Azóta mindkét tétel esetében évjáratváltás volt, de ezt a kis érlelést valószínűleg meg is hálálták a palackok.

chapoutierbellerucheperrincotesdurhone2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Évkezdés - Takler Regnum Cuvée 2020

2025. január 06. 06:30 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

2024 legjobbjai - Magyar és külföldi borok

2025. január 04. 06:00 - furmintfan

Az év első bejegyzése még egy kicsit a múltba réved, a 2024-es év legszebb borélményeit próbáltam meg egy csokorba rendezni. A szokásos 10-es listát kicsit lazán kezeltem, pontszámok alapján mind a külföldi, mind a magyar boros válogatásba nagyjából egy-egy tucat bor került be, nem éreztem volna fairnek egyik tétellel szemben sem, ha kihagyom a felsorolásból.

1280px-velazquez_el_triunfo_de_baco_o_los_borrachos_museo_del_prado_1628-29.jpg
(Diego Velázquez "Bacchus diadala" vagy a "Részegek" című festményének képét innen metszettem)

Tovább
2 komment

Ünnepi egyveleg 2024/2

2024. december 31. 20:05 - furmintfan

A második ünnepi egyveleg gerincét szintén egy nagy ünnepek előtti, születésnapi borozás során előkerült palackok adják, kiegészítve még néhány, az ünnepek alatt/között elfogyasztott borral.

2024unnepi2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Ünnepi egyveleg 2024/1

2024. december 30. 07:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Ünnepi száraz tokaji trió 2019-ből

2024. december 28. 06:00 - furmintfan

A szokásos évzáró egyvelegek előtt még kiragadtam  - már az ünnepi mezőnyből - három száraz tokaji bort a 2019-es évjáratból, három remek pincészettől. Két bor első osztályú mádi dűlőkből származik, a harmadik pedig nem dűlőszelektált bor, de legalább annyira önálló brandként működik, mint a legkiválóbb termőhelyek. Király Furmint az Erzsébet Pincétől, Szent Tamás Hárslevelű a Gizella Pincétől és az Oremus Mandolás. Mindhárom bort nagyon kedveltem, de több-kevesebb idő eltelt már az utolsó találkozásunk óta, most megnéztem, mit mutatnak 5 évvel a szüret után.
 erzsebetgizellaoremus2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Külföldi egyveleg 2024/6

2024. december 26. 14:30 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar egyveleg 2024/5

2024. december 24. 06:00 - furmintfan

Az ünnepi borok előtt még egy-egy magyar és külföldi egyveleg is érkezik decemberben. A hazai borokból kevesebb izgalmas tétel került ebbe a válogatásba, de a sok egyszerűbb bor között azért akadt néhány meglepetés és gyöngyszem is.

Boldog karácsonyt kívánok minden olvasónknak!
egyvelegdugokm46.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rosé pezsgők a Bortársaság Borsuliban

2024. december 23. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli Rosé Champagne borestje nem az egyedüli rosé pezsgős téma, ami idén debütált a borest-sorozatban. A rosé pezsgők népszerűsége nyomán egy átfogó rosé pezsgős kóstoló is meghirdetésre került, amely betekintést ad, hogy is képzeli el ezt az ital néhány fontos magyar és külföldi borvidék és termelő.

bortarsasagrosepezsgo1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

2024 decemberi spanyol minimix

2024. december 21. 08:00 - furmintfan

Még egy utolsó spanyol boros poszt következik a nagy év végi dömpingben, ezúttal egy decemberi spanyolországi kiruccanás termése, összesen 11 bor, többnyire az ország északi területeiről, főleg vörös tételek.

spanyolorszag202412.jpg

A tapas bárokban, éttermekben, jó ár-érték arányú borokat mindig poharaznak Rioja, Ribera del Duero, Rueda és Rias Baixas borvidékeiről, jobb esetben akad valami izgalmasabb tétel is. Az extra faktort most egyrészt az szolgáltatta, hogy betévedtünk egy főleg natúr borokkal foglalkozó bárba, ahol például Mallorcáról származó borokat is találtunk, illetve az utolsó estét megkoronáztuk egy nagyágyúval is.

Tovább
Szólj hozzá!

A huszadik - Vylyan Bogyólé 2024

2024. december 20. 06:00 - furmintfan

Egy fehér újbor már szerepelt idén a Borrajongón, ahogy egy Beaujolais Nouveau is. Most egy villányi vörös újborról lesz szó, a kategória talán legismertebb hazai képviselőjéről. A mára jól bejáratott Vylyan Bogyólé volt az első magyar újbor, amelynél a Beaujolais Nouveau-k esetében bevált szénsavmacerációs technológiát alkalmazták. Azóta hosszú idő telt el, az idei a Bogyólé huszadik évjárata. A recept azért nem volt teljesen adott, a borászat több szőlőfajtával is kísérletezett az évek során, de végül úgy találták, hogy az itthon rendelkezésre álló fajták közül a zweigelt a legalkalmasabb a bornál használt technológiához. (Nem kóstoltam minden évben a bort, de a 2023-as nekem is jobban bejött, mint néhány korábbi évjárat, amelyek kékfrankost vagy oportót is tartalmaztak.)
Az idei volt a Vylyan történetében az eddigi legkorábban elkezdett és befejezett szüret, ezzel bizonyosan nincsenek egyedül sem a borvidéken, sem az országban. A szőlő egész fürtben, zúzás és bogyózás nélkül került a tartályba, ahol 6 napos szénsavmacerációval a bogyón belül történt az erjedés, majd almasavbontás és készre kezelés után le is töltötték a palackokba a bort. Az idei Bogyólé címkéjét a jól bevált szokás szerint külön erre kiírt pályázaton győztesként kihirdetett Habony Ágota tervezte.

vylyanbogyole2024.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Albariño sor 2022-ből

2024. december 18. 06:00 - furmintfan

Kóstoltunk már albariño-kat, tavaly is, két és fél éve is. Az első kör nem sikerült túl jól, a második alkalommal már egységesebb volt a színvonal, de még mindig nem volt boldog a kóstoló csapat. Nem adtam fel és idén is összegyűjtöttem egy csokorra valót a spanyolok egyik emblematikus fehérborából. Harmadjára igyekeztem erősebb sort összeválogatni és reméltem, hogy most elégedetten állunk fel az asztaltól. Kivétel nélkül a spanyol bölcsőből, Rías Baixas-ból érkeztek a borok, a 2022-ből, amely egyébként aránylag száraz, magas hozamot eredményező, összességében jó évjárat volt.

albarino2022_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Meglepetés a Felvidékről - Château Rúbaň Svoj Sen 2023

2024. december 16. 03:45 - furmintfan

Egy felvidéki pincészet számomra eddig teljesen ismeretlen szőlőfajtából készült fehérbora a mai írás főszereplője. A Fűr településen találhgató Château Rúbaň nevét már hallottam, de bort eddig még nem kóstoltam tőlük. A weboldal alapján egy komplett birtokról van szó, amely konkrétan a fűri kastélyhoz tartozik. 2013-ban vásárolta meg a 20. században lassan enyészetnek induló ingatlant és most már borászattal, vendégházzal, étteremmel, rendezvényközponttal és parkkal várják a vendégeket. A pincészet portfóliójában olyan fajták szerepelnek, mint a rajnai rizling, zöldveltelini, szürkebarát, chardonnay, sárgamuskotály, alibernet, kékfrankos, cabernet sauvignon, dunaj, valamint az új helyi nemesítésű fajták, mint a svoj sen, noria és milia. Pezsgőt, száraz, félszáraz és édes borokat egyaránt készítenek, a borász a fiatal Dörd László (Ladislav Ďorď).
A most kóstolt boruk a svoj sen fajtából készült, amely a szürkebarát, királyleányka és rajnai rizling fajták keresztezéséből jött létre. Édes bort is készítenek egyébként a fajtából, én most a száraz változatot kóstoltam.

chateaurubansvojsen2023.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Spanyol életérzés a XI. kerületben - Mini borkóstolók az Ultramarinos Martínezben

2024. december 13. 06:00 - furmintfan

Ma már teljesen természetesnek vesszük, hogy Budapesten szinte a világ összes jelentős konyhájának akad autentikus képviselője, a Földközi-tenger vidékétől kezdve a Közel-Keleten át egészen a Távol-Keletig vagy Mexikóig. Az utóbbi években feltűnően megszaporodtak a spanyol ihletésű éttermek, bárok is a fővárosban (ahogy egyébként a spanyol anyanyelvű turisták is), a mai írás az egyik ilyen helyről és az ott kóstolt borokról szól.

ultramarinosmartinez01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Burgundia felsőpolc a Bortársaság Borsuliban

2024. december 11. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli évek óta tart különleges "Felsőpolc" kóstolókat, ahol Fiáth Attila prezentálásában a műfaj nagyágyúiból lehet megkóstolni egy csokorra valót. Az eddigi alkalmakra Champagne szolgáltatta a muníciót, különféle konstellációkban, de most először Burgundia boraiból állítottak össze egy komoly sort, részben a felfrissített választék apropóján is. Az üdvözlő ital után hét bor tükrében tekintettük át Franciaország talán legizgalmasabb borvidékének néhány fontos apellációját, közben volt szó földrajzi adottságokról, klasszifikációról, a klímaváltozás hatásairól, az egyes falvakhoz kapcsolódó stílusokról, mindezt a köztudottan nagy Burgundia-rajongó Fiáth Attila néhány személyes élménnyel egészítette ki.

bortarsasagburgundiafelsopolc1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rioja Crianza sor 2018-ból

2024. december 09. 06:00 - furmintfan

Rioja-i borsort kóstolni szinte mindig kellemes élmény, szerintem kevés olyan világhírű borvidék van, ahol ár-érték arány és minőség szempontjából ennyire könnyű remek vörösborokat az asztalra pakolni. Informális kis borklubunk idei évzárójához ideális témának ígérkezett egy Rioja kóstoló. Két éve egy vegyes sorral zártuk az esztendőt, amelyek gerincét 2015-ös vörösborok képezték, míg idén 2018-as Rioja Crianza-k sorakoztak fel, stílusban és érlelési időben ide passzoló más helyi vörösborokkal kiegészítve.

riojacrianza2018_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Marlborough sauvignon blanc mesterkurzus a Vince Gálán

2024. december 07. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

Vince Gála 2024

2024. december 06. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!

"Kis szupertoszkán" trió 2021-ből - Villa Antinori Rosso, Brancaia Tre, Ornellaia Le Volte 2021

2024. december 04. 06:00 - furmintfan

A sangiovese és francia (elsősorban bordeaux-i) kék szőlőfajták házasítása már több, mint 50 éves múltra tekint vissza, az úttörő szupertoszkánoknak köszönhetően. Az árak miatt ritkán van lehetőség arra, hogy a csúcsmodelleket teszteljem, de a tisztes alap-/középmezőnyből időnként megszondázok egymás mellett néhány palackot (1., 2.). Novemberben három neves toszkán borászat - Antinori, Brancaia és Ornellaia - sangiovese-t és francia fajtákat tartalmazó házasítását kóstoltam össze a 2021-es évjáratból. A sangiovese és a francia fajták aránya lényegesen eltér a három házasításban, és ez természetesen érezhető a borokon is.

villanantinoribrancaiatreornellaialevolte2021_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Hordós sauvignon blanc trió Marlborough-ból - Cloudy Bay, Greywacke, Te Pa

2024. december 02. 06:00 - furmintfan

A 2022-es marlborough-i sauvignon blanc-ok után ismét egy sauvignon blanc-trió következik a szigetországból, ezúttal azonban az "alternatív", francia tölgyfahordós stílus három képviselője került egymás mellé, a 2019-es évjáratból.

cloudybaytekokogreywackewildtepaokesauvignonblanc2019_1.jpg
A Cloudy Bay Te Koko-ja volt a stílusteremtő tétel az 1996-os évjárattal. A korábban a Cloudy Bay-nél dolgozó Kevin Judd a Greywacke berkein belül viszi tovább a receptet a Wild Sauvignon-nal. A harmadik a maori ősökkel rendelkező Haysley MacDonald által alapított Te Pā borászat Oke névre keresztelt bora.

Tovább
Szólj hozzá!

Egy idei bozsólé - Alain Chambard Beaujolais Nouveau Vieilles Vignes 2024

2024. november 29. 06:00 - furmintfan

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása