A kékfrankos - az olaszrizlinghez hasonlóan - igazi közép-európai szőlőfajta, a régió számos országában termesztik. Németországtól és Csehországtól Ausztrián, Szlovákián át egészen néhány volt Jugoszláv utódállamig mindenhol jelen van, de egy kevés kékfrankossal még Észak-Olaszországban és Spanyolországban is találkozhatunk, sőt, egy-két tengerentúli területen is. Bár a kékfrankos nemzetközi ismertségre - blaufränkisch-ként - inkább az osztrák borászoknak köszönhetően tett szert, valószínűleg sehol nem tudja annyi arcát megmutatni a fajta, mint nálunk, köszönhetően annak, hogy számos, egészen eltérő adottságokkal rendelkező borvidékünkön terem. A világ kékfrankossal betelepített területeinek nagyjából fele Magyarországon található, hazánkban ez a legnagyobb területen telepített szőlőfajta, szinte minden nem kifejezetten fehérboros borvidéken megjelenik értelmezhető mennyiségben. Egerben és Szekszárdon a bikavérek gerincét alkotja, de utóbbi borvidéken fajtaborként is kiemelt szerepet játszik, ahogy Sopronban is. Az utóbbi években a Balaton környékén és a Mátrában is egyre több kiváló kékfrankos készül. Villányban ugyan még mindig a bordeaux-i fajták fedik le a termőterület nagy részét, de a kékfrankos itt is fontos szereplő.
Balatoni, szekszárdi, mátrai, soproni kékfrankosokat gyakrabban kóstolok, de most fajta "délies", villányi arcát igyekeztem jobban megismerni három remek villányi kékfrankos prizmáján keresztül.
Bock Fekete-hegy Kékfrankos Selection 2021
A Fekete-hegy termése, 12 hónapig érlelődött másodtöltésű barrique hordókban.
Már az illat is nagyon érett alapanyagról árulkodik: érett meggy, meggylekvár, aszalt szilva és meggy, pici édesfűszer és éppen csak leheletnyi bőrösség. A test erős közepes, a korty krémes, a savérzet bár puha, mégis jó tartást ad a bornak, a tannin érett és bársonyos. Az alkohol 15%, de szépen felveszi a bor, így inkább csak egy kis édességet kölcsönöz. Ízben visszatér a nagyon érett gyümölcsösség, aszalt gyümölcsös villanásokkal, pici édesfűszerrel, finom melegséggel. Igazi délies, lágyan ölelő kékfrankos. Tavaly év végén is kóstoltam, most még jobban tetszett, egyértelműen ez a kedvencem a sorban. 7p (4990 Ft - Pannon Borbolt)
Gere Kékfrankos 2021
A Fekete-hegy és az Agancsos dűlők termése, 16 hónapot töltött 300 és 500 literes másodtöltésű hordókban.
Erdei gyümölcsök, meggy, faeper, szeder, pici édesfűszer és földesség színezi az illatot, második nap halvány gyógynövényes jegyek is csatlakoznak. Szájban tartalmas és tömör bort kapunk, jó sav és közepes mennyiségű, határozott tannin felel a szerkezetért, kicsit tapad és szárít is a csersav. Erdei gyümölcsök, meggy, vérnarancs, pici étcsokoládé és édesfűszer, második nap itt is felbukkannak a gyógynövények. Érdesebb, rusztikusabb a másik két bornál, részben talán ennek köszönhetően fiatalosabbnak is tűnik. 6p+ (6990 Ft - Veritas, a 2022-es évjárat kapható)
Szemes Dél Kékfrankos 2021
A Kopár dűlő termése, 12 hónapig érlelődött másodtöltésű barrique hordókban.
Érett és aszalt meggy, meggylikőr, cseppnyi balzsamecet, marcipán és tejcsoki keveredik illatában, miközben az egésze átszövi egy kis animalitás és kezdődő érettség, így van egy kis old school hangulata a bornak. Ez is a bor is közepes testű, délies karakterű, a sav jól megtartja a kortyot, a tannin érett, csak picikét szárít a korty végén, itt az alkohol melegítő hatását is érezni. Talán kicsivel szellősebb az előző két bor után, kevésbé tömör és fókuszált, de nincs baj az egyensúllyal. Ízében érett gyümölcsök, meggylikőr, balzsamecet és pici édesfűszer mellé becsúszik némi aszaltas karakter - meggy, szilva, paradicsom, sőt, kajszibarack formájában. Már némi érlelt karakter is mutatkozik, a fejlődésben mintha előrébb tartana, mint a másik két bor. 6p+ (3990 Ft - Pannon Borbolt)
A három bor egyik sem tagadhatja le a villányi termőhelyet, meleg érzetet keltő, telt, érett gyümölcsös kékfrankosok ezek, határozott tanninnal és aránylag magas alkoholtartalommal. A Bock bor hozta ki a legtöbbet ebből, a Gere harapósabb és rakocátlanabb, a Szemes pedig hoz egy kis "old school" villányi érzést is, az enyhe animalitással és érleltséggel. Mindhárom bor bátran ajánlható, a Bockot külön is figyelemmel követem ezután.