Ha már Furmint Február, akkor a dűlőpáros sorozatot is két furminttal folytatom. A tokaji dűlők faggatásának egyik elkötelezett hívétől, Balassa Istvántól kóstoltam két bort, Mád két első osztályú dűlőjéről, a Betsekről és a Nyulászóról, a 2019-es évjáratból.
Nyulászó
A kb. 130-200 méter tengerszint felett magasságban elterülő Nyulászó Balassa István szavaival talán a „legmádibb” dűlő, melyre mindig a mély hömpölygő tartalom, és a rusztikus szerkezet jellemző. Ez a mádi medence legdélibb dűlője, tulajdonképpen a Szent Tamás folytatása, így a két dűlő földtani szerkezete sok hasonlóságot mutat. Alapkőzete a riolit, a riolittufa, ami zeolitosodott kovásodott horzsaköves képletekkel keveredik. A talaj néhol igen kötött, vannak részek, ahol laza szerkezetű, de általában viszonylag vastag. A Nyulászó Mád hat történelmi kiemelkedő termőhelyének, első osztályú dűlőinek egyike. Nevét annak köszönheti, hogy a 16. században a főurak nyúlvadászataikat a szőlőhegy közelében folytatták, innen van a régies nyulászás kifejezés is. A szőlőhegy, vagy a későbbi dűlő nevével 1581-ben lehetett találkozni először, a történelem során több nemesi család, vagy egyházi főméltóság, valamint a jezsuita rend is rendelkezett itt szőlővel. A Nyulászó borairól azt mondják, fiatalon általában illatosak, kedves, behízelgő és barátságos arcukat mutatják, majd idővel egyre markánsabban megjelennek bennük a sós, minerálisnak mondott jegyek.
Balassa Nyulászó Furmint 2019
Áradó, buja illattal fogad a bor, valósággal tobzódik a sárga húsú trópusi gyümölcsökben, a mangós, ananászos, nektarinos jegyeket finom vaníliás fűszeresség szövi át. Idővel diszkrét kamillás, gyógynyövényes villanásokat is mutat, a háttérben pici méz és pörkölt mogyoró is felsejlik. A közepes testhez lendületes sav társul, a korty közepes tömör, a hordó szépen integrált. Ízvilágát is a sárga húsú gyümölcsök határozzák meg: mangó, ananász, narancs, sárga húsú őszibarack, körte, halvány sós aláfestés, vaníliás, édes fűszeresség teszi teljessé a képet. 7p
Betsek
A Mádi-medence szívében található Betsek a település első osztályú, kiváló adottságú történeti szőlőhegyeinek egyike, amely nevét a 15. században birtokos Becskedi család után kapta, majd a századok során sokszor gazdát cserélt. A Betsek a mádi medence legkiterjedtebb dűlője, és méretéből adódóan vannak geológiailag elkülönülő, heterogén részei. Az alapkőzetet leginkább a sárga agyaggal keveredő riolittufa uralja, de ezt gyakran fűszerezi andezit, néhol kis bazalt, valamint kvarcitos-zeolitos képletek. A termőtalaj igen kötött, jó víztartó képességű, agyagos elemekkel. A Betsek jó adottságokkal rendelkezik a száraz borok készítésére, ugyanakkor ez a dűlő talán a borvidék legjobb minőségű aszúszem termőhelye. Őszi reggeleken gyakran sokáig megül itt a pára, amely a botrytis képződésében kulcsfontosságú. A Betsek terméséből készült borokra eddigi tapasztalataink szerint általában egyfajta puha savérzet, kerekség, és édes gyümölcsös aromatika jellemző.
Balassa Betsek Furmint 2019
Az illat itt is érett gyümölcsöket és édes fűszereket kínál, de a fűszeresség hangsúlyosabb, mint a Nyulászóban. Sárga húsú barackfélék, alma, körte, vanília, pici kókusz és méz érezhető. Közepesnél testesebb bor, az öblös, sűrű korty széles savakra támaszkodik. Lágyabb, teltebb, krémesebb, mint a Nyulászó, miközben pici cserességet is érezni a korty vége felé. Érett alma, körte, barackfélék, narancs, trópusi gyümölcsök, méz, édesfűszerek, vanília, sós citrom alkotják az ízprofilt, harmadik nap már szinte málnás villanásokat is tartogat. 7p-
A két - egyébként remek állapotnak örvendő - furmint közül nekem most a karcsúbb, lendületesebb Nyulászó hangyányival jobban tetszett, mint a kerekebb, teltebb Betsek, utóbbin a hordó is erősebben nyomott hagyott, míg a Nyulászóban nagyobb hangsúlyt kapnak a gyümölcsök.