A ház bora, csak sajnos nem nálam, hanem a legendás rioja-i López de Heredia-nál. A nagy múltú spanyol pincénél a Viña Cubillo sokáig leginkább csak a család saját fogyasztását szolgálta. Spanyolországban forgalmazzák, de exportra kevés helyre adtak belőle. A bor - a pincészetnél szokásos módon - a borvidéken megszokottnál hosszabb érlelést is kapott, bár így is Crianza-ként kerül forgalomba, a Viña Tondonia borokhoz képest sokkal alacsonyabb áron. Itthon mindössze 180 palack került ki a polcokra a Bortársaságnál, gyorsan le is csaptam egyre, és nem bántam meg.
López de Heredia Viña Cubillo 2016 Rioja
A borhoz az alapanyag a 410 méter magasan elterülő, 24 hektáros Viña Cubillas dűlőről érkezik, ahol a meszes, agyagos talajon termő tőkék kora átlagosan 40 év. A 16 hektáros dűlőben tempranillo, 4 hektáron garnacha, 2-2 hektáron mazuelo és graciano terem, és nagyjából ezeket az arányokat tükrözi a kész bor is: 65% tempranillo, 25% garnacha, 10% mazuelo és graciano. A bor 3 évig érlelődött francia hordókban, utána palackban pihent.
Az illat fiatalos bort sejtet, ami már belépett a fogyasztási ablakba, de még fejlődőben van. Érett meggy és konyakmeggy, pici meggymag, enyhe jódos-vasas fuvallatok, második nap inkább fűszeres szilvaszósz vezet, fekete cseresznyével és gyógynövényekkel. Kóstolva közepes test, remek sav, finomszemcsés tannin fogad, remek arányai vannak a bornak, a textúra kellemes, bársonyos, a korty döccenésektől mentes, hosszan tart. Első nap inkább meggy, finom fűszeresség, enyhe vasas-véres jegyek, meggymagos fanyarság jellemzi, második nap ízben is szilvalekvár, fűszerek, fekete cseresznye, meggy, gyógynövények, pici ánizs díszíti. Elegáns és kortalan jelenség, élmény volt. 7p+