Az idei furmintos februárt a Tokaj Magic kóstolójával zártam, amely a Bott Pince Teleki dűlőből készült borait vette górcső alá egy igen komoly vertikális kóstoló formájában. Természetesen Bodó Judit és Bodó József is ott volt az eseményen, hogy személyes élményeikkel, történeteikkel tegyék teljessé az estét. Az eredetileg tervezett sor még ki is bővült néhány palackkal az egyik vendégnek is köszönhetően, így összesen 12 évjáratot kóstoltunk meg a Bott Telekiből, minden bizonnyal ez volt a Tokaj Magic eddigi történetének leghosszabb kóstolósora.
A Teleki a Tokaji-hegy egyik legdélebbi fekvésű területe, a történelmi Mézes-Mály promontórium része volt, ma ismert nevét valószínűleg onnan kapta, hogy több telek egyesítésével jött létre, tehát nincs köze a Teleki családhoz. A löszös talajon kb. 60-80 éves bakművelésű tőkék teremnek, koruknál fogva a termés egyensúlya már magától beállt, 2-3 fürt terem tőkénként, zöldszüretre nincs szükség. A löszös talaj és az erózió viszont a vízháztartás szempontjából nem a legelőnyösebb kombináció, így a tőkék körül mindig "kitányérozzák" a talajt. A Telekiben lévő terület lényegében a pincével együtt került a Bott Pincéhez, 2005-ben készült az első évjárat. Furmint és hárslevelű vegyesen terem a dűlőben, kezdetben a két fajta aránya a Bott Pince itteni parcelláin nagyjából 70%-30% volt a furmint javára, de később egy további parcella megvásárlása után az arány nagyjából kiegyenlítődött (a régi évjáratok címkéin még csak furmint szerepel, de már akkor is volt benne hárslevelű). Bodó Judit tapasztalatai szerint a pince dűlős tételei közül a palackban érés évei alatt Teleki megy át a legnagyobb változáson és szerinte ezeket a borokat nem érdemes akár 10 évig tartogatni. Mi majdnem 20 évet mentünk vissza időben ezzel a sorral, egészen a második évjáratig, amikor még fél literes palackba töltötték a bort. A zárástechnikát illetően is széles spektrumot ölelt fel ez a közel 20 év, az első években natúr parafa került a palackokba, majd 2011-től átálltak az övegdugóra, a 2019-es tétel egyedüli módon csavarzárral lett lepalackozva, 2022-től pedig az üvegdugót DIAM dugó váltotta fel.
(A Teleki 2015 nyarán)
Bott Pince Teleki 2023 (M)
Hordóminta a 203-as évjáratból. Friss illat, körte, virágok, citrusok, zöld banán. Élénk savak vezetik a ruganyos, izmos testet, a citrusos, körtés, zöldalmás ízvilágot finom fanyarság keretezi. Ígéretes.
Bott Pince Teleki 2022
7,6 g/l sav, 4,8 g/l maradékcukor, 14,2% alkohol. Eleinte visszafogott körtés, zöldalmás illata egyre bájosabb, feltűnik benne egy kis púderesség - löszös tokaji borokban fiatalon sokszor érzem -, virágos jegyek és fehér őszibarack. A meleg évjárathoz képest meglepően a feszes a sav, szépen megbirkózik a közepesnél nagyobb testtel és az aránylag magas alkohollal. A meleg évjárat az alkohol melegségén túl a korty lazább szövetében érhető tetten. Citrusok, zöldalma, körte, őszibarack, halvány sósság, a lecsengésben csepp méz. 6p+/7p-
Bott Pince Teleki 2021
7,8 g/l sav, 3,2 g/l maradékcukor, 14,5% alkohol. Szép illata egyből kinyílik, a citrusok, körte, zöldalma, őszibarack mögött egy kevés déligyümölcs is felsejlik. A korty precíz, fókuszált, tömör maggal, nagyon lendületes, csiszolt savak repítik előre, az alkohol sem bontja meg az egyensúlyt. Citrusok, lime, mandarin, fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet ízben, a hordó szépen integrálódott, a lecsengés nagyon hosszú. 7p+
Bott Pince Teleki 2019
5,7 g/l sav, 4,4 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol. Édes barackos, sárga húsú gyümölcsös illat, vaníliás porcukros mellékzöngékkel, mandulával, egy kis olajos magvas háttérrel, pici mézzel. Kerek, szélesebb szerkezetű, lassúbb ritmusban mozog, savai érezhetően sokkal lágyabbak, mint az előző bor három borban, miközben a maradékcukor is kerekít rajta. Fehér húsú gyümölcsök, mandula, enyhe sósság, érintésnyi édesfűszer színezi. Kakukktojás, aromatikában egészen más karakterű, mint a sor többi tagja. 6p
Bott Pince Teleki 2018
5,7 g/l sav, 7,8 g/l maradékcukor, 13,7% alkohol. Érett alma, sárga húsú gyümölcsök, narancs, birsalma, körte, enyhén kompótosba forduló gyümölcsösség, pici édesfűszer érkezik illatában. Kóstolva dús, húsos, ízben még több édes gyümölcsös aromát kínál, a maradékcukor is szépen kidomborítja a gyümölcsöket és off-dry érzetet kölcsönöz a bornak. Savai aránylag lágyak, a maradékcukornak is köszönhetően puhább, gömbölydedebb a korty. Most érdemes meginni. 6p+
Bott Pince Teleki 2017
5,5 g/l sav, 6,1 g/l maradékcukor, 13,5% alkohol. Kezdetben kicsit tompa, majd érett gyümölcsöket kínál: birsalma, alma, körte, naspolya, őszies hangulatot kelt. Szerkezetét aránylag lágyabb savak, kerekség, széles, sima korty jellemzi, kicsit több lendülettel szebb lenne. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, birsalma viszi a prímet ízben, kezdődő palackérés jeleivel. 6p
Bott Pince Teleki 2015
5,2 g/l sav, 2,5 g/l maradékcukor, 13,2% alkohol. Visszafogott illat: kezdődő palackbuké, kevés, halványuló gyümölcs. Kóstolva aránylag lágy, laza, inkább széles szerkezetű. Visszafogottan gyümölcsös, kezdődő érési aromák szövik át, enyhe sósság kísér, a korty végén némi kesernye. Egyben van, de kicsit hiányzik belőle a lendület és az intenzitás. 6p
Bott Pince Teleki 2013
7,7 g/l sav, 12 g/l maradékcukor, 13,1% alkohol. Kezdetben kissé fedett, majd némi érett-aszalt gyümölcs, dió, narancshéj és a kezdődő tercier aromák elegye jön a pohárból. Érzetre off-dry/félszáraz a cukor szépen gömbölyít a boron és ellenpontozza a savakat, a korty második fele kerekebb, szélesebb. Érett sárga húsú gyümölcsök, kezdődő érési aromák, pici málna, érett mandarin, kukorica, finom édesség tölti meg tartalommal a bort. 6p+
Bott Pince Teleki 2012
5,9 g/l sav, 1,7 g/l maradékcukor, 14,4% alkohol. Illata öreg bort sejtet, már megindult az aromabomlás. Reszelt alma, kenyérhéj, gomba. Szájban egy fokkal jobb, érett és reszelt alma, birsalma, kenyérhéj, dió, gombás jegyek, enyhe sósság keveredik ízében. Lágy, laza szerkezetű, rövid, az alkohol is kilóg a végén. Egyértelműen megöregedett. 4p+
Bott Pince Teleki 2011
6,4 g/l sav, 5 g/l maradékcukor, 12,9% alkohol. Érett alma, körte, rostos almalé, körtekompót egyvelegét idézi az illat, érettséget sugall, de még nem öregedett el. Ízben hasonló aromákat vonultat fel, diszkrét sósság kíséri az érett gyümölcsös díszítést. A sav csiszolt, jól tart, a cukor kicsit még emel íz ízeken, a lecsengés is legalább közepesen hosszú. Meleg évjárat szépen érett bora. 6p-
Bott Pince Teleki 2008
6,4 g/l sav, 1,3 g/l maradékcukor, 13,3% alkohol. Grillázs, sós karamell illata keveredik érett sárga húsú gyümölcsökével, meghazudtolva a bor korát. Ízben még szebb és komplexebb: sárga húsú gyümölcsök, narancs, mangó, sóban eltett citrom, finom fűszeresség, sós karamell, a korty végén leheletnyi vanília. Hihetetlenül vitális, eleven, tömör szerkezettel, remek savakkal, hosszú lecsegéssel. Fantasztikus bor. 7p+
Bott Pince Teleki kert Tokaji Furmint 2006
7,2 g/l sav, 15,1 g/l maradékcukor, 13,9% alkohol. Egyedi, szépen érett illat, érett és aszalt sárgabarack, karamell, enyhén sherry-s jegyek. Félszáraz, a finom édesség ízben is érezhető, de a savak, az érett jegyek és a finom sósság valahogy együtt kicsit tompítják a cukor hatását. A szerkezet még tart, bár kezd már fellazulni, vannak még benne gyümölcsös jegyek is, ezeket a cukor is picit felerősíti, miközben finom sósság, érési aromák növelik a komplexitást. Ez is szép bor, a korához képest pedig különösen jól tartja magát, ráadásul 0,5 literes palackban. 6p+
(Bodó Judit és a borok)
Az évjáratokról (2019-ig bezárólag) a Bott Pince honlapján lehet bővebben olvasni.