Kézdy Dániel, a Kálvária Pince tulajdonosa 2022-ben indította el a "Magyar borvilág kincsei" sorozatot, ahol a hazai boros szcéna olyan szereplőit látja vendégül, akik nem borászok, de szorosan kötődnek a borhoz, borkereskedőként, borszakíróként, bloggerként, rendezvényszervezőként, oktatóként, hordókészítőként, vagy máshogy. Az este során az ő történetüket, borhoz való kapcsolatukat, sztorijaikat lehet megismerni. Januárban a Tokaj Guide és a Táncoló Medve szerzője, Tokaj talán legelkötelezettebb hazai szakértője, Ripka Gergely volt a vendég.
Mint kiderült, a vendég és vendéglátója egyaránt az Óbudai Árpád Gimnáziumba járt középiskolába, bár nem egy időben és akkor még aligha sejthették, hogy útjaik a bornak és főleg a tokaji bornak köszönhetően később keresztezni fogják egymást. Gergő dolgozott borkereskedőként, 2010-től 2015-ig a Bortársaság csapatát erősítette, de már előtte elindította - akkor még többedmagával - a Derékhegy, majd a Táncoló Medve blogot. Egy tokaji szakmai út során ragadta magával a borvidék, amelynek azóta is hű krónikása. Az első Tokaj Kalauz 2014-ben jelent meg, előtte Gergő Alkonyi Lászlót környékezte meg, hogy esetleg együtt folytassák valamilyen formában a HetedHétHatár-t, de Alkonyi Lászlót akkor már inkább a borászkodás kötötte le, így Gergő egyedül látott munkához. Az akkor még csak magyar nyelven, spirálos kötésben megjelenő kalauzt, 2016-ban, 2019-ben, 2021-ben és 2023-ban követték az újabb kiadások, alaposan kibővült tartalommal, magyar és angol nyelven. Időközben Gergő elhagyta a Bortársaságot és ezt követően évekig a csopaki Petrányi Pincészet csapatát erősítette, majd 2019-től vállalkozóként szabadúszóvá vált. Tokaj Magic néven borkóstolókat és bortúrákat szervezett és közben más projektek keretében is a borvidék szolgálatába állt. A legutóbbi az Aszú Glass, a kifejezetten az aszúnak tervezett pohár kialakítása volt, amelyet a poharat készítő Halimba Crystal-lal és fontos borvidéki szereplőkkel közös komoly munka előzte meg. A poharat a kóstolón mi is kipróbáltuk és amellett, hogy valóban remekül működik az aszúval - és a többi tokaji édes borral -, egyedi formájával is magára vonja a figyelmet.
Gergő szerint sok munka van még a borvidéken, nagy szükség lenne az eredetvédelem és az árpolitika rendbetételére. Ezután lehet csak sikeres marketingre és kommunikációra fókuszálni, hogy Tokaj a nemzetközi piacon is versenyképes lehessen. A tokaji száraz bor 2000-es években bekövetkezett forradalma során a borvidék felülről kezdte el építeni a termékpiramist, de például a biztos alapokkal, egy korrekt, jól iható, egységes száraz borral adós maradt. A területek klasszifikációja a világ nagy borvidékein egy jól érthető termékpiramis alapját képezi, Tokajban a borvidéki szereplők érdekeinek ütközése miatt egy hivatalos dűlőklasszifikáció létre sem jöhetett. Gergő a borokat három, világosan kommunikálható kategóriába sorolná: Tokaj Dry, Tokaj Sweet, Aszú. Utólag belegondolva, a kóstolósor is szépen reflektált erre a hármas felosztásra.
Tizenegy bort kóstoltunk, szinte csak tokajit, egyetlen balatoni vörösbor volt a kivétel, Gergő korábbi munkahelyéről, a Petrányi Pincétől. Évjáratok és szárazság/édesség szempontjából is szerteágazó volt a tokaji sor, amelynek gerincét a Tokaj Guide-ban csillaggal megjelölt pincéitől származó borok adták. Izgalmas sor volt, sok régi tétellel, lássuk, miket kóstoltunk!
Disznókő Tokaji Dry Furmint 2021
Illatában először fehérhúsú gyümölcsök mellett egy kevés fehér virág is jelentkezik, de a gyümölcsöké a főszerep. Körte, őszibarack, alma, birsalma, ahogy levegőzik egy kis őszies hangulat is beleköltözik a pohárba. A magas savakat egy kevés maradékcukor ellenpontozza, a palackban is kerekedett már a bor, így is nagyon lendületes, feszes. Édes citrusok és az illatban megismert gyümölcsök vezetnek ízben, a korty vége picikét szárít. 6p
Oremus Mandolás Furmint 2017
Szép illata már mutat egy kis fejlettséget, sok fűszer, zöld tea, egy kevés marcipán és füst, érett fehér húsú gyümölcsök keverednek benne. Közepes, izmos testű bor, jó savak vezetik, a magja tömör, a hordó elég határozott, de mostanra nagyobb részt besimult, enyhe cseresség még azért érezhető. Gazdag fűszeresség - szegfűszeg, szegfűbors, vanília -, érett édes citrusok és fehér húsú gyümölcsök, pici mogyoró adják az aromákat. Szépen fejlődik, van egy kis burgundi hangulata, persze tokaji furminthoz idomítva. 7p-
Szepsy Szent Tamás Furmint 2005
Érdekes, érett illat: kenyérhéj, kávé, pörkölési aromák, a hűvös évjáratot jelző zöldfűszerek, kapor. Olajos érzetű, sűrű bor, de még kitartanak a savai is, a vége viszont már kezd kicsit fellazulni. Tercier aromák uralják, egy kis füstölt sonkával és az illatból visszatérő zöldfűszerekkel, a korty végén kesernyés zárással. 6p-
Bott Pince Száraz Szamorodni 2017
Nem forgalmi tétel, a palackon sincs címke. Egyedi illata van, nem klasszikusan száraz szamorodnis, annál gyümölcsösebb, egy kis aszalt barack, sárga húsú gyümölcs, fűszer is jelentkezik benne. Közepes test és koncentráció jellemzi, a savak mellett némi cseresség és enyhe kesernye is érezhető. Aszalt gyümölcsök, alma és barackfélék, egy kevés dió és narancs is alakítja az ízképet. Egyedi stílusgyakorlat. 6p
Királyudvar Demi-Sec Tokaji Furmint 2008
Érett, oxidatív karakterű illat: kenyérhéj, barnuló alma és birsalma, dió, kezdődő oxidáció. A bor félédes, érzetre annak inkább az alsó határán, a cukor jól ellenpontozza az élénk savakat, a szerkezet azért már kezd fellazulni. Ízben hasonló jegyeket hordoz, mint illatban, érett, éppen már barnuló alma és birsalma vezet, finom édességgel, halvány dióssággal. 5p+
Petrányi Syrah 2015
Tökéletesen beérett erdei gyümölcsök, finom borsos karakter és egy kevés virág színezi a vonzó illatot, épp csak kezdődő érettséggel. Kellően dinamikus sav, közepesnél éppen kevesebb, érett tannin, finom kökényes fanyarság keretezi a maximum közepes testet, arányos a szerkezet. A bor ízében is érett gyümölcsök - szeder, málna, ribizlifélék - elegyednek az izgalmas borsos, egzotikus fűszeres aromákkal és egy kevés étcsokoládéval. 6p
Bott Pince Bott-rytis 2007
100% furmint, 27,5 g/l maradékcukor 6 g/l sav, 11,2% alkohol. Konzerv mangó, trópusi gyümölcsök, finom érettség, idővel halvány gyógynövényes, mentás jegyek, minimális avar érkezik illatban, szép érettségi állapotot sugallva. A meleg évjáratnak megfelelően aránylag enyhébb savakat kapunk, a korty enyhén krémes és kicsikét az édesség felé hajlik. Ízben is az érett trópusi gyümölcsök dominálnak, némi vaníliával a háttérben. 7p-
Gizella Pince Szamorodni 2017
45% furmint, 45% hárslevelű, 10% sárgamuskotály, 143,5 g/l maradékcukor, 7,8 g/l sav, 11% alkohol. Rengeteg friss trópusi gyümölcs, őszibarack, mandarin, mangó, édes citrus, pici édesfűszer, narancshéj, minimális illó díszítik a fiatalos, élénk illatot. Szájban jó koncentráció és egyensúly jellemzi, gazdag és intenzív, egyenletes kortylefutással. A sok-sok gyümölcs ízben is visszatér, finom vaníliás, édesfűszeres háttérrel, birsalmával. 7p+
Disznókő Hetedik 6 Puttonyos Aszú 2011
A 2014-es Nagy Tokaji Borárverés egyik árverési tétele, amelyet Kézdy Dani vásárolt meg. Zéta aszúszemek és furmint alapbor találkozása, 174 g/l maradékcukor, 13% alkohol. Gazdagon botrytises illata már egy kifejlett aszút sugall. Mézeskalács, aszalt kajszi és füge, csipkebogyólekvár, gomba adják a díszítést. Sűrű, erőteljes bor, a savak erősen indítanak, a korty közepétől csökken a lendület, kicsit rövidebb a bor lecsengése a vártnál. Sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, füge, csipkebogyólekvár, minimális sósság, fanyar lezárás. 7p+
Kikelet Pince Aszú 2010
Sárgabaracklekvár, sok trópusi gyümölcs, pici gomba, botrytises karakter, vanília érezhető illatban. Kóstolva egyből robbannak a savak és a friss ízek, vibráló, eleven bor. Penge savai végig fókuszálják és hosszúra nyújtják a kortyot, közben friss, citrusos aromákat is kölcsönöznek a bornak. Sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, mangó, vanília csatlakozik a citruskavalkádhoz. Nagy élmény volt, mint mindig. 8p
Demeter Zoltán Holdvölgy Aszú 2007
215 g/l maradékcukor. Méz, narancslekvár, kandírozott narancshéj, körtekomt uralja az illatot. Meleg évjárat aszúja, ennek megfelelően krémes, telt, olajos konzisztenciájú anyag, de elég lágyak a savak, nem tartják a lépést a magas cukortartalommal, hiányzik a lendület a borból. Méz, narancslekvár, kandírozott gyümölcsök a kortyban, közepes lecsengés, minimális kesernyével. 7p