A Borrajongó

Téli borpár(baj)ok 2023

2023. február 24. 06:00 - furmintfan

Az idei első borpárbajos posztban kétszer öt tétel került egymás mellé (és elméletileg a többi három évszakos borpárbajos posztban is így lesz). A külföldi és hazai fehérbor, illetve vörösbor párosok mellett ötödikként egy siller-duó szerepel a mai válogatásban.

parbajok.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Száraz hármas - Homonna trió 2017-ből

2023. február 21. 06:00 - furmintfan

Tokaji száraz borokat hosszú évekig otthon aszalni nem mindig egyértelműen kifizetődő döntés, de Homonna Attila borai esetében már több év tapasztalat mondatja velem, hogy a palackos érlelés az ő borainál általában inkább befektetés, mint hazárdjáték. Két Tokaj Magic kóstolón is gyönyörűen szerepeltek a régi évjáratok, legutóbb pedig a saját gyűjteményből előkapott 2012-es Rány Furmint utolsó palackja bizonyította a pince borainak kiváló érlelhetőségét.
Őrizgetem már egy ideje ezt a három Homonna bort is, az eredeti terv az volt, hogy 2022 végén nyitom ki őket, úgy nagyjából bő 5 évvel a szüret után, de kicsit megcsúszott a dolog, így most ezekkel a palackokkal zárom az idei Furmint Februárt. :)

homonnatrio2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Mátrai kékfrankos páros - Hoop Wines Gereg Selection 2020 és Németi Zoltán Mátra 2021

2023. február 17. 06:00 - furmintfan

A Mátrai borvidéken megjelenő újabb borász generáció tagjairól már több alkalommal volt szó a blogon. Az utóbbi években sok jelentős boros tapasztalattal rendelkező fiatal kezdett borászkodni a Mátrában, köztük borbloggerek is, mint akov és octopus. Németi Zoltán, aki a Művelt Alkoholistán octopus néven kezdett publikálni és a scewcapped.com-on is rendszeresen ír az általa kóstolt borokról, egyrészről Kerekes Zoltánnal közösen készít borokat a Hoop Wines  égisze alatt, másrészt saját név alatt is megjelentek már az első kékfrankosai. Németi Zolitól két frissen megjelent bort kaptunk kóstolásra, a saját név alatt futó bor 2021-es kiadását (amely várhatóan új címkét kap, itt még a régi szerepel, átírt évjárattal) és a 2020-as Hoop Wines Gereg Kékfrankos Selection-t.

hoopwinesnemetizoltankekfrankosok.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Somlói kitérő - Káli Kövek Kalamona 2021

2023. február 15. 06:00 - furmintfan

Szabó Gyula a Káli-medence borászatának egyik fontos alakja, egyben a térség négociant-ja, aki felkutatta a környékbeli falvak legszebb területein gazdálkodó szőlősgazdákat és hosszú távú együttműködés keretében a tőlük vásárolt szőlőből faluborokat készít. A kínálatban számos település és fajta bora megjelent már, és most itt egy újdonság, amelyhez viszont távolabbról érkezett a szőlő. A Kalamona somlói területekről származó juhfark, hárslevelű és furmint házasítása, a pince első somlói bora (OFJ Balaton eredetmegjelöléssel került forgalomba). A tétel a falubor sorozat tagjaitól határozottan elütő dizájnt és nevet kapott. A bor fantázianevét a mesebeli Szélkötő Kalamona, a szeleket elrabló szörnyeteg ihlette. A Rutkai Bori által rajzolt címkén látható sárkány három feje a házasításban szereplő három fajtát - juhfark, hárslevelű, furmint - is szimbolizálja, míg a kitörő vulkán egyértelmű utalás a Somlóra.

kalikovekkalamona2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Furmintok a déli végekről II. - Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2021

2023. február 13. 06:00 - furmintfan

Itt a Pécsi borvidék furmintjaival foglalkozó egészen mini sorozat második része, a Planina Borház 2020-as bora után most Szabó Zoltán 2021-es furmintja került górcső alá. Ezzel a tétellel már tavaly is találkoztam, a Furmint Február felvezető sajtókóstolóján a Kálvária Pincében, ahol maga a borász is jelen volt. Akkor még nagyon fiatal, de ezzel együtt is élvezetes volt. Most már forgalmi tételként vásároltam belőle egy palackot, kíváncsi voltam, hogyan változott egy év alatt.

szabozoltanpecsifurmint2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Furmint Február 2023

2023. február 10. 06:00 - furmintfan

Az előző évi kényszerű halasztás után májusról visszatért megszokott időpontjára a Furmint Február Nagykóstoló, ismét február első csütörtökén gyűltek össze a borászok és a furmintkedvelők Budapesten. Az esemény tavaly óta új helyen, a Hagyományok Házában, a Budai Vígadó épületében kerül megrendezésre, amely szerintem ugyanúgy méltó helyszínnek bizonyult, közlekedés szempontjából talán még kedvezőbb is az elhelyezkedése, mint a Vajdahunyadvárának. A 2022-es kóstolót egy külföldi út miatt kihagytam, 2021-ben pedig a vírushelyzet hiúsította meg a rendezést, így nekem 3 év után ez volt az első Furmint Február Nagykóstolóm.

furmintfebruar2023_01.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Bott Pince 2021-es évjáratbemutató a Kálvária Pincében

2023. február 07. 06:00 - furmintfan

Folytatódnak a februári furmintos cikkek, ezúttal egy régi ismerős következik a Tokaji borvidékről. A közelgő Furmint Február Nagykóstolóhoz tökéletes felvezetésnek ígérkezett a Bott Pince 2021-es évjáratbemutatója, amelyet január utolsó szombatján a Kézdy Dániel nevével fémjelzett budakalászi Kálvária Pincében tartott a Bodó házaspár. A 2021-es borok mellett természetesen némi kitekintést is tettünk régebbi évjáratok felé és az édes borok sem maradhattak ki. A kóstolón sok kedves régi ismerőssel összefutottam, nem kis meglepetésemre  és örömömre a blog alapítója, drbarta is ellátogatott a bulira, ő majd komment formájában észrevételezi, amit esetleg másképp látott, érzett. :)

bott20230128_2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Fine wines - Nemzetközi fehérborok a Borsuliban ...újratöltve

2023. február 03. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli repertoárjában tavaly óta szerepelnek rendszeresen a Fine Wines kóstolóestek, több témakörben (bár fehérboros témakörben volt már egy ilyen esemény korábban, akkor még csak egyszeri, különleges alkalomként). Tavaly a nemzetközi fehér és a nemzetközi vörös mezőnyt egyaránt végigkóstoltam, mindkettő izgalmas merítés volt és felvonultatott olyan tételeket, amelyekkel egyébként aligha találkoznék (erre a kóstolóra egyébként a Bortársaság saját választéka mellé "külsős" borok is érkeznek). Hét borral persze nehéz felölelni a legkiemelkedőbb borvidékeket és borstílusokat, mindkét sort ki lehetett volna még egészíteni ezzel-azzal, de a minőségre így sem lehetett panasz.
A fehérboros téma kóstolósora az idei évre nagyobb részben lecserélődött, és - legalábbis szerintem - még érdekesebb és változatosabb lett. Az előző évi válogatás is volt annyira jó, hogy akár az ismétlés kedvéért is újra beüljek a Bortársaság "iskolapadjába", de a frissített borcsokor láttán még nagyobb kedvet kaptam a dologhoz.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Furmintok a déli végekről I. - Planina Borház Mohácsi Furmint 2020

2023. február 01. 06:00 - furmintfan

Februárban szokás szerint érkeznek majd a furmintos posztok, beszámolók a Furmint Februárhoz köthető eseményekről (például a holnapi Furmint Február Nagykóstolóról), és mivel tokaji borokról úgyis gyakran van szó a blogon, úgy gondoltam, hogy a februári "tegnap ittam"-okhoz máshonnan keresek alapanyagot. Így esett a választás a mohácsi Planina Borház 2020-as borára. A Pécsi borvidék és a furmint ritkán kerülnek együtt említésre, én sem kóstoltam túl sok furmintot erről a környékről - leginkább Szabó Zoltántól és mintha a hajdani Matias Borászatnak is akadt volna pécsi furmintja, de benne már nem vagyok biztos. A Planina Borházról sem tudtam, hogy foglalkoznak a fajtával. A rövid utánajárás alapján fellelhető háttérinformációk szerint egy töppedésre kevésbé hajlamos, direkt száraz bornak való klón telepítettek, amelynek termése 2020-ban tartályban erjedt és érlelődött.

planinaborhazfurmint2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása