Az év végére még két ünnepi egyveleg poszt maradt. Az ünnepi időszak számos alkalmat nyújt a borozásra, akár régóta őrizgetett különleges palackok kinyitására is. Szokás szerint nekem is kijutott bőven az évzáró bulikból, összejövetelekből, ünnepi alkalmakból, amelyekhez természetesen bor is dukált.
Az ünnepi egyveleg első fele is két részre lett bontva. Az első a borfanatikus barátok társaságában megrendezett előkarácsonyi buli borait örökíti meg. Itt nincs tematika, mindenki hoz magával, amit akar, sokszor külföldi utakon beszerzett vagy régóta őrizgetett palackok kerülnek.
A mai egyveleg második fele a karácsonyt megelőző többi összejövetelen és a családi karácsonyozás alkalmával megbontott borok jegyzeteiből állt össze. Itt annyi történt, hogy nem kóstolási sorrendben vannak a jegyzetek, hanem először jönnek a magyar tételek, bubis, fehér, vörös, édes borok, majd ugyanígy a külföldiek.
I.
Homoky Dorka Furmint Pezsgő Brut Nature 2020
Éppen mostanában került forgalomba, mi még címke nélkól kóstoltuk. Az illat még alakulóban, leginkább érett almát idéz, ehhez ízben citrusok csatlakoznak. Szerkezetben is kicsit rakoncátlan még, mind a buborékszerkezet, mind a sav finomodhat kicsit a palackban. 5p+Patányi Pincészet Szénégető-dűlő Szürkebarát 2021
Illata élénk, populárisra, hangolt, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, és némi tutti-frutti jelenik meg benne. Az éppen közepes test lendületes savakra támaszkodik, az ízvilág az illathoz hasonlóan élénk, friss gyümölcsösséget hoz, leginkább barackfélék, citrusok, trópusi gyümölcsök és a már említett tutti-frutti-s vonal összjátékával. 5pCsetvei Pince NapHoldCsillag 2020 Magnum
Chardonnay, szürkebarát és ezerjó házasítása. Az illatnak kell egy kis idő, hogy összeszedje magát, utána is diszkrét marad, fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek mellett egy kevés virág és zöld tea elegyedik benne. Kóstolva közepes test és aránylag laza szerkezet, enyhe krémesség jellemzi. Ízében fehér húsú gyümölcsök, kevés citrus és fűszer a háttérben. 5p+Demeter Zoltán Őszhegy Sárgamuskotály 2011
Sajnos ez a palack megöregedett. Az illat már oxidációt mutat, de a fajta is felvillan még valamennyire, érett szőlős jegyekkel. Kóstolva elég telt, a korty első felében a savak meglepően fickósak, szárítanak is, de utána fellazul a szerkezet és inkább az alkohol fűtő hatása mutatkozik meg. Ízén is nyomot hagy a kor, törkölyös jegyek, méz, aszalványok, egy kis reszelt alma. 5p-
Zsirai Pincészet Nyulászó Hárslevelű 2021
Még nincs forgalomban. Virágos, őszibarackos, sárga húsú gyümölcsös illat fogad, finom édeskés fűszerességel kísérve. A sav nagyon feszes, de egy kis cukor kerekít rajta (most nem tűnt olyan magasnak a sav, mint legutóbb). Szájban lendületes és zamatos, sárga húsú őszibarack, körte, alma, finom fűszeresség, némi trópusi gyümölcs, mangó díszíti. 7p-Cantina Minardi Leukós Zibibbo di Pantelleria 2021 Pantelleria
Zibibbo, azaz alexandriai muskotály Pantelleria szigetéről. Nagyon szép, kifejező illat, gazdag, de nem tolakodó muskotályos jegyek, érett szőlő, finom trópusi fuvallat, narancs, mellettük pici mentás, gyógynövényes hűvösség. A sav inkább a korty elején véteti észre magát, utána szépen a kortyba simul, finom fanyarsággal kísérve. Az érett szőlős, gyümölcsös jegyek ízben is visszatérnek, határozott sós aláfestéssel. 7p-Domaine Jean-Baptiste Arena Morta Maio Blanc 2022 Vin de France
100% vermentino Korzikáról. Érettebb gyümölcsöket hordoz, mint a legtöbb szardíniai vermentino, amit kóstoltam. Édesre érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, pici vaníliás cukor és virág érezhető illatban. Szájban puha tapintású, kellemes textúrát villant, pici kesernye frissíti a korty végét. Ízben is sárga húsú gyümölcsök, barackfélék viszik a prímet, alma és körte is feltűnik, leheletnyi édesfűszerrel. 6p+Müller-Catoir Herrenletten Riesling Grosses Gewächs 2019 Pfalz
Fajtajelleges illatában őszibarack, citrusok, pici virág és füst, hűvös hangulat. Penge savai feszesre húzzák, picikét szárítanak is a lecsengésben, a kortyközép tömör, a kortylefutás fókuszált és hosszú. Ízben citrusokat, fehér húsú gyümölcsöket, őszibarackot kínál, finom sóssággal a háttérben. 7pKreinbacher Syrah 2013
Érett illatában öreg bútorok, kámfor, de motoszkál egy kis egzotikus fűszeresség is a háttérben. Élénk sav és finomszemcsés tannin jellemzi a szerkezetet, az most is stabilan áll, de az aromatika alapján a bor túl van a csúcson. Tercier aromák uralják, van még egy kis aszalt gyümölcs és keleti fűszer is benne, vadhús és balzsamecet mellett, az utóíz is előrehaladott állapotot mutat. 5pChateau Taffard de Blaignan Médoc 2017 Bordeaux
Illatában először egy kevés bőr és füst érezhető, majd némi paprika és zöldfűszer, valamint egy kevés meggy. Legfeljebb közepes test, a sav eleinte élénk, de kissé gyorsan leül, a tannin finomszemcsés, kissé poros érzetű. A gyümölcsösség visszafogott, érett, porrá aszalt jellegű, kezdődő érési aromák, paprika és zöldfűszerek mellett. 5p+Pepe Mendoza Giro de Abargues 2019 Alicante
A helyi giro szőlőfajtából készült, öreg tőkékről, majd használt hordókban érlelődött 12 hónapig. Édesre érett eper, meggy és más piros gyümölcsök viszik a prímet illatban, diszkrét fűszeres aromákkal kísérve. A korty tágas, puha tapintású, érett és selymes tannin, jó sav keretezi. Az édesre érett gyümölcsök viszik a prímet ízben - eper, málna, meggy -, édesfűszerek és mediterrán zöldfűszerek kísérnek. 7p-Casa Rojo Alexander vs The Ham Factory 2015 Ribera del Duero
85% tinto fino (tempranillo), 5% cabernet sauvignon, 5% malbec és 5% merlot. Érett fekete cseresznye és erdei gyümölcsök uralják az illatot, pici édesfűszer és kávé is megjelenik benne. Telt, de nem nehézkes, jó egyensúlyt tart, az emelkedett alkohol elveszik benne, a sav és a finomszemcsés tannin egyaránt szépen illeszkedik. Érett fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, aszalt meggy, egy kevés édesfűszer és kávé adják az aromákat. 7pLorenzo Fidora Wild Nature Valpolicella Ripasso 2017 Veneto
65% corvina, 25% corvinone, 10% rondinella. A kierjedt Ripasso-t Amarone törkölyön 15-20 nap alatt még egyszer kierjesztették, majd 24 hónapig érlelték a bort francia tölgyfahordókban. Érett és aszalt meggy és más piros gyümölcsök, édes fűszeresség lengi be a poharat. Testes bor, a tartalmas és sűrű korty határozott gerincre épül, markáns, enyhén fogós tannin keretezi, savai jól tartanak, de szépen lekerekítettek. Ízében aszalt piros gyümölcsök, meggy, eper, sötét bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, édesfűszerek, vanília. 6p+Bott Pince Tokaji Aszú 2013
Furmint és hárslevelű, 244 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 9,6% alkohol. Fejlett, kialakult aszús karakter, sárgabaracklekvár, aszalt mangó és sárgabarack vezet illatában. Telt, koncentrált és hömpölygősen sűrű, egyensúlya egy kicsit a cukor felé billen. Hedonisztikusan gazdag és intenzív, sárgabaracklekvár,és különféle aszalt gyümölcsök dominálnak ízében is, finom édesfűszeres és gyógynövényes villanásokkal. 8pPatricius 6 Puttonyos Aszú 2008
183 g/l maradékcukor, 9,6 g/l sav, 10% alkohol. Aszalt kajszi és más sárga húsú gyümölcsök, pici füge, finom érési jegyek vezetnek illatában. A Bott urán kóstolva valamivel lazább és nem annyira testes, magasabb a sav, alacsonyabb a cukortartalom, így kicsit lendületesebbnek hat. Az aszalt gyümölcsös, mézes aromákhoz az élénk, ám már lekerekedett savak egy kis citrusos érzetet is adnak, a lecsengés picikét poros érzetű. 7p+
II.Kikelet Méthode Traditionnelle Brut 2020
68% hárslevelű, 32% furmint. Érett alma, egy kevés dió, enyhe almahéjas fanyarság jelenik meg illatban, ízben ehhez citrusok is csatlakoznak. Kóstolva élénk savakkal és sok apró buborékkal robban be a korty, a buborékok közepesen tartósak, a sav szépen vezet. 6pBalassa Furmint 2020
A fehér húsú gyümölcsöket és édes citrusokat idéző illatot már a kezdődő palackbuké is megérinti, de mindez csak jól áll a bornak. Közepesnél karcsúbb testű, az évjáratnak megfelelően hűvösebb karakterű bor, lendületes savakkal és leheletnyi hordóval. Édes citrusok, körte, fehér húsú gyümölcsök, késhegynyi édesfűszer színezi, picike maradékcukor kerekíti. 6pKikelet Birtok Hárslevelű 2018
Szépen fejlett illatában érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, trópusi gyümölcsök, mandarin, de még minimális málna is vegyül. A korty a meleg évjáratnak megfelelően inkább széles, mint magas savakra épít, a korty puha tapintású, gömbölyű. Érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, mandarin, mangó, édes narancs viszik a gyümölcsös vonalat, pici édesfűszer és vanília kísér. 6pKikelet Pince Tarczal Furmint 2022
A pince birtokborai ezentúl Tarczal néven futnak majd. Lassan, fokozatosan nyílik az illata, először körte és alma tűnik fel, majd őszibarack, egy kevés trópusi gyümölcs és zselécukor is, másnap édes citrusok és zöld tea is megjelenik. Kóstolva friss, lédús és kerek, a gömbölyű savak észrevétlenül teszik a dolgukat, a hordót sem lehet érezni. Illatához hasonló utat jár be ízben is: a fehér húsú gyümölcsökhöz - körte, őszibarack, alma -, egy kevés trópusi gyümölcs, majd édes citrus is csatlakozik, diszkrét édesfűszeres aláfestéssel. Simaságának és szép egyensúlyának köszönhetően már fiatalon is nagyon jól fogyasztható bor. 6p+Kislaki Matacs Chardonnay 2021
Sága alma, sárga szilva, kevés virág és trópusi gyümölcs, a háttérben pici édesfűszer jelenik meg illatában. A korty rendezett, sima és gördülékeny, jó savak és visszafogott hordó keretezi, mindkettő szépen besimul a bor szövetébe. Kóstolva is a gyümölcsösség a hangsúlyos, a háttérben minimális fűszer és vajas keksz, pici fanyarság. 6pKolonics Juhfark 2021
Izgalmas illatában vadvirágos, mézes jegyek keverednek egyedi növényi és gyógyfüves aromákkal és érett fehér húsú gyümölcsökkel. Arányos felépítésű, kerek bor, szépen összesimult már a palackban, a korty jól kibélelt, minimálisan krémes. Sárga alma és szilva, őszibarack, egyedi zöldfűszeres és gyógynövényes jegyek, halványan só és vasas kútvíz, , pici édesfűszer adják az aromákat. 6p+Balassa Betsek Hárslevelű 2018
Aranyba hajló szín, fejlett illat, sok sárga húsú gyümölcs, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, pici méz és édesfűszer, még talán minimális botrytis is bevillan. Tartalmas, olajos folyású bor, széles savakkal, kissé emelkedett alkohollal, amely picikét melegíti a korty végét. Ízvilága az illatra rímelve hozza az érett sárga húsú gyümölcsös, enyhén édesfűszeres aromákat. 7p-Márkvárt Vegyes Vörös 2021
A házasítás fele syrah, egyharmada kékfrankos, a többi cabernet sauvignon, merlot és kadarka. Tartályban erjedt, majd tartályban és használt hordókban érlelődött. Meggy, málna, pici zöldfűszer jelentkezik illatában. Könnyed, jó ivású bor, kevés tanninnal, jó savakkal. Meggy, ribizli, egy kevés erdei gyümölcs, a finisben kellemes fanyarság. Korrekt alap vörös. 5pSt. Andrea Merengő Egri Bikavér Superior 2019
31% kékfrankos, 21% syrah, 18% cabernet franc, 15% merlot és 15% pinot noir, 17 hónapig Kalina és Kádár hordókban érlelve. Most kicsit visszafogottabbnak éreztem, mint tavasszal, második napra nyílt ki inkább. Érett meggy, erdei gyümölcsök, finom édeskés, keleties fűszeresség jellemzi. Jól strukturált bor, egyáltalán nem nehézkes, a sav, a bársonyos tannin és a 15% alkohol egyaránt szépen a kortyba simul, nincsenek kilógó élek vagy elemek. Tökéletesen beérett erdei gyümölcsök, meggy, áfonyafélék, pici csipkebogyó, finom édesfűszer, érintésnyi bors alkotja az ízképet. 7p+Sauska Cuvée 7 Siklós 2017
Cabernet sauvignon, merlot és cabernet franc házasítása. 35 napos héjon áztatás után almasavbontása, majd 15 hónapos érlelést következett kis méretű francia hordókban (30% új hordó). Kifejlett illat, érett gyümölcsök, sötét bogyósok, szilva és meggy, pici fűszer, dohány és aszalt paradicsom is megjelenik benne. Közepesnél testesebb, simára csiszolt bor, minden szépen megtalálja a helyét benne. Kóstolva közepes intenzitású, feltűnnek már érési aromák is, akárcsak illatában. Érett szilva, meggy, erdei gyümölcsök, pici aszalt paradicsom, finom fűszeresség, pici zöldfűszer. Profin elkészített, de kevésbé izgalmas bor. 6p+Pierre-Marie Chermette Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut NV
Citrusok, fehér húsú gyümölcsök - alma, őszibarack -, éppen csak minimális élesztős, péksütis jegy tűnik fel illatban és ízben. A koty jó vezetésű, kellően élénk savakra támaszkodik, a buborékok picik, elég tartósak is, a textúra is kellemes. 6p+Bodegas Covinas Aula Cava Brut NV
100% macabeo. Illatában friss citrusok keverednek pici vaníliás péksütis jeggyel és fehér húsú gyümölcsökkel. Könnyű, viszonylag egyszerű szerkezetű, a buborékok kicsit nagyobbacskás, nem túl tartós a habzás és a korty is rövid, viszont tiszta, zamatos és jó inni. Citrusok, barack, pici trópusi gyümölcs és péksüti jelentkezik ízében. 6p-Antinori Castello della Sala San Giovanni della Sala Orvieto Classico Superiore 2021 Umbria
Grechetto, procanico, pinot blanc és viognier házasítása. Illatában ananász, őszibarack, sárga húsú gyümölcsök és egy kevés virág. Finom savai mellé meglepően alacsony alkohol társul, a korty rendezett és jól kitöltött, közepes testtel. Ízében visszatér az élénk gyümölcsösség, főképp ismét sárga húsú őszibarack és ananász formájában, pici édes citrussal. 6p+Maison de Montille Bourgogne Rouge 2017 Bourgogne
Az illata három nap alatt mindig változik a pohárban, az érettség fázisainak megfelelő különböző arcait mutatja, de végig gyönyörű marad. Pici bőrös fuvallat után a bontás napján piros gyümölcsök - málna, vörös áfonya, meggy - viszik a prímet, később pici tejcsoki, szárított virág és avar is csatlakozik, az utolsó fázisban a gyümölcsök frissessége kopik, kis szilva, aszalt paradicsom, medvecukor és gomba veszi át az uralmat. A bort máig vibrálóan élénk savak tartják frissen, dinamikus, elegáns, a tannin szépen simul a csiszolt, lédús kortyba. Az ízprofil hasonló pályát ír le, mint az illat, a friss piros gyümölcsös, vérnarancsos vonaltól az egyre érettebb, fűszeresebb spektrumon át a kezdődő tercier aromákig. Alap burgundinak szenzációs. 7p+Brancaia Tre 2021 Toscana
70% sangiovese, 15% merlot és 15% cabernet sauvignon házasítása, 2/3 része nagy francia hordókban, 1/3 része betontartályban érlelődött. Vonzó, jól definiált illat: cseresznye, meggy, málna, pici meggylikőr, virágok, finom édeskés fűszeresség. A közepes testhez lendületes sav és finoman fogós tannin társul, a korty végén minimális szárítás és fanyarság. A gyümölcsök érettsége mellett is van benne valami hűvös karakter, erdei gyümölcsök, meggy, pici édesfűszer, vanília és étcsoki a fő díszítő jegyek. Bombajó belépő bor a pincétől. 7pC.V.N.E. Reserva 2016 Rioja
85% tempranillo, a maradék 15% graciano, mazuelo és garnacha, 18 hónapig 225 literes francia és amerikai hordókban, majd újabb 18 hónapig palackban érlelve. Illatában tökéletesen egybeforrnak az érett gyümölcsös - fekete cseresznyés, szilvás, meggyes - jegyek az édesfűszerekkel, kávéval. A korty varratmentes, sima, remek arányokkal bír, bársonyos tanninnal kényeztet. Fekete cseresznye, meggy, szilva, finom édeskés fűszeresség, kávé és étcsoki jellemzi az ízképet. 7p