A Borrajongó

A Vega Sicilia második eljövetele - Vega Sicilia (és társai) a házban II.

2023. november 24. 06:00 - furmintfan

Két évvel ezelőtt még "Egyszer az életben..." címmel írtam a Bortársaság Borsuliban tartott Vega Sicilia kóstolóról és nem is álmodtam róla, hogy viszonylag rövid időn belül még egyszer végigkóstolhatom a legendás spanyol borászat portfólióját. Idén azonban korán jött a karácsony, és a Bortársaság alig 1 hónapon belül két spanyol nagyágyút is elhozott a "Borász a házban" eseménysorozat keretében. Az októberi Marques de Murrieta kóstoló (beszámoló itt) után alig három héttel a Vega Sicilia cégcsoport képviselői jöttek el a Borsuliba. Gonzalo Iturriaga de Juan, a Vega Sicilia technikai igazgatója, főborásza és ifj. Bacsó András, az Oremus borásza tartotta a kóstolót, ahol száraz tokaji felütés után végighaladtunk három spanyol borvidék vörösborain, majd egy legendás aszúval zártuk az estét. A birtok történetéről, az egyes borvidékeken életre hívott birtokokról már bővebben írtam két évvel ezelőtt, most csak az aktualitásokra és a kóstolt borokra fogok koncentrálni.

vegasicilia202311_01.jpg

Ami az aktualitásokat illeti, érdemes megemlíteni, hogy a Vega Sicilia tovább terjeszkedik Spanyolországban, ezúttal Galíciában. Már két éve felröppentek hírek arról, hogy az Alvarez család Rias Baixas-ban alapítja meg a következő borászatot, ahol természetesen a borvidék emblematikus fajtáján, az albariño-n lesz a hangsúly. Azóta hivatalos megerősítést is nyertek az akkori értesülések. Egyelőre még ismerkednek a borvidékkel, a helyi borstílusokkal, közben folyamatban vannak az előkészületek, a végleges birtokszerkezet is alakul, az első borokra még biztos várnunk kell pár évet. Ha minden igaz, két albariño készül majd a pincénél, két, illetve három éves érleléssel, Deiva, illetve Arnela néven. A hosszú, alapos előkészítés egyébként is jellemző az Alvarez családra, nem sietnek el semmit, nem sajnálják sem az időt, sem a pénzt, ha egy új borászati projekt megfelelő megalapozásáról van szó.
A fejlesztések a többi birtokon sem álltak meg az évek során. 2019 volt az első év, amikor az újonnan kialakított pincében készült az Alion, ami még magasabb fokú precizitást tett lehetővé a borkészítés során. Az idén 30 éves Oremus-nál is folyamatosan finomhangolják a borokat, mint azt a Mandolás esetében is hallhattuk. A Petrács dűlőszelektált furmintjának sikere után még az sem kizárt, hogy egy másik dűlős bor is kikerül a tolcsvai birtokról, mindenesetre továbbra is tesztelik a többi dűlőt.

vegasicilia202311_02.jpgOremus Mandolás Furmint 2021
Mára a Mandolás alapanyagául szolgáló termés 50%-a a Petrács-dűlőből szelektált pre-filoxéra klónjaiból kerül ki, a Mandulás, Budaházi, Kútpatka és Gyapáros dűlőkből. A bor kisebb részben tartályban, nagyobb részben hordóban - egyre nagyobb arányban 200 és 500 literesekben, valamint most először egy 3000 literes fatartályban - érlelődtek 6 hónapig, az almasavat részlegesen lebontották, a finomseprőt 5 hónapon át heti rendszerességgel felkeverték.
Az illata sokáig zárt marad, nyomozni kell benne a fehér húsú gyümölcsöket. Több vörösbor megjárja a másik poharat, miközben mindig vissza-visszatérek a fehérboros pohárhoz és a Mandolás meghálálta a türelmet, nagyon szépen kinyílt idővel. Körte, alma, őszibarack, mandarin, virágok, diszkrét fűszeresség tárul fel illatában, majd sárga húsú gyümölcsök, mangó is feltűnnek. Lendületes savakkal nyit a bor szájban, a textúra bársonyos, szépen kikerekedik a korty, a hordó nem túlzó, nem telepszik rá a borra. Lédús fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet, citrusok, sárga húsú gyümölcsök, finom édesfűszeres, vaníliás tónusok teszik teljessé a képet. Fiatal még, de nagyon tetszik, ha szépen belakja a palackot, talán ez lehet az eddigi legelegánsabb Mandolás? 7p-

vegasicilia202311_03.jpgBodegas Benjamin de Rothschild & Vega Sicilia Macán Clásico 2018 Rioja
2018 nedves, csapadékos és aránylag hűvösebb évjárat, amely friss, elegáns borokat eredményezett. A bor acéltartályban erjed, az almasavbomlás részben tartályban, részben hordóban történik, majd a bor 12-14 hónapig érlelődik hordókban. A hordók összesen fele új, 90%-ban francia, 10%-ban amerikai hordókat használtak.
Közepes intenzitású, vonzó illat fogad, benne meggy, fekete cseresznye, keleti fűszerek, vanília, enyhe virágos jegyek, leheletnyi balzsamosság. A bor erős közepes testű, a beltartalom mellett már most is jól fogyasztható, bár talán még picikét zárkózott. A felépítés arányos, érett tannin és finom sav keretezi a bort. Hűvös és meleg karakterű egyszerre, meggy, fekete cseresznye, kellemes fűszeresség, enyhe gyógynövényes, csokoládés aromák övezik, csepp balzsamecettel. 7p+

vegasicilia202311_04.jpgBodegas Pintia Pintia 2018 Toro
A hűvös, csapadékos évjárat Toro-ban is frissebb, elegánsabb borokat eredményezett. Az erjedés kizárólag fakádakban történt, majd 70%-ban francia és 30%-ban amerikai hordóban érlelődött a bor 12 hónapig.
Az előző után mélyebb illat, kezdetben kissé animális, de a fekete cseresznye, meggy, sötét bogyós gyümölcsök és az egyre erősödő édes fűszeresség vezet, virágokkal kísérve. Egy fiatal toro-i borhoz képest meglepően könnyen megközelíthető és fogyasztható, nyílt és bársonyos. A szokásosnál karcsúbb, frissebb és selymesebb, a tannin szépen integrált, a sav kellően lendületes, a test erős közepes, az egyébként magas alkohol (15%) nem tűnik fel. Fekete cseresznye, meggy, sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, hűvös gyógynövényes, mentás, eukaliptuszos jegyek színezik, a lecsengés hűvös érzetű és hosszú. Elegánsabb és sokkal barátságosabb, mint a legtöbb általam kóstolt Pintia volt ilyen fiatalon. 8p

vegasicilia202311_05.jpgBodegas Alion Alion 2019 Ribera del Duero
Meleg, száraz évjárat termése, a forró nyár után éppen időben érkezett a szeptemberi csapadék. Az erjedés fakádakban, kontrollált hőmérsékleten zajlik, az érlelés 12-14 hónapig kizárólag új bordeaux-i kádárok által készített hordókban történik, majd 15 hónapos palackos érlelés következik.
Az előző bor után visszafogottabb, de mély illat, fekete cseresznye, málna, fekete ribizli, enyhe likőrösség, fűszerek, pici virág színezi. Lendületes, masszív felépítésű bor, a Pintia után keményebb, érdesebb tannin, szikár savgerinc adja a vázát, a magas (15%) alkoholt gond nélkül elnyel a közepesnél nagyobb test. Fekete cseresznye, fekete bogyós gyümölcsök, pici gyógynövény és édesfűszer, aszalt szilva adják az ízképet. Általában az Alion nálam jobban be szokott találni, mint a Pintia, de most az Alion az, amelyik még időt kér. 7p+/8p-

vegasicilia202311_06.jpgBodegas Vega Sicilia Valbuena No. 5 2018 Ribera del Duero
96% tinto fino (tempranillo) és 4% merlot mészkőben gazdag területen termő tőkékről. Kontrollált hőmérsékleten, rozsdamentes acéltartályokban erjed a bor és itt bomlik le az almasav is. Ezután következik az 5 éves érlelés fahordóban és palackban. Első évben 75%-ban francia, 25%-ban amerikai hordókban érik a bor, majd a második évet 8 500 literes és 22 000 literes fatartályokban tölti a bor, utána palackban pihen a forgalomba kerülésig.
A hűvösebb évjárat elegáns és kiváló érlelési potenciállal rendelkező bort eredményezett.  Gazdag illatában rengeteg sötét bogyós gyümölcs, keleti fűszer és egy kevés gyógynövény jár körtáncot. Koncentrált és komplex bor, a komoly beltartalom és erő csodás eleganciával párosul. Dinamikus sav, bársonyos, érett tannin, hosszú, kiegyensúlyozott korty, gazdag és intenzív ízvilág. Meggy, cseresznye, piros és fekete bogyós gyümölcsök, keleti fűszerek, narancshéj. Friss és elegáns, már most is élvezetes. Elképesztően jó bor. 8p+

vegasicilia202311_07.jpgBodegas Vega Sicilia Unico 2013 Ribera del Duero
Gonzalo szerint az évjáratról többnyire azt olvasni, hogy átlagos, vagy bonyolult, de valójában ez egy nagyon nehéz, nedves, hűvös évjárat volt. 97% tempranillo és 3% cabernet sauvignon házasítása. A szőlő a hordalékos síkság és a hegy lankáinak találkozásánál fekvő meszes, hordalékos és kvarcitos kavicsos talajú területen terem. Fakádakban, kontrollált hőmérsékleten, természetes élesztők segítségével erjed a bor, majd 10 éven át érlelődik fahordóban és palackban. Mindig az adott évjárathoz igazítják a részleteket, de általában 6 évet tölt fában - először kisebb méretű tölgyfahordókban, majd nagyobb fatartályokban -, és 4 évet palackban.
Mély, gazdag illatában fekete bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye, kiváló minőségű hordóról árulkodó fűszeresség, füstölő, szantál. Sűrű, koncentrált anyag, az eddigi boroknál masszívabb, erőteljesebb felépítésű. Határozott, de érett tannin, széles, lendületes savak fogják közre a nagy testet, a bor azonban nagysága ellenére sem lusta vagy nehézkes. Érett fekete ribizli, áfonya, fekete cseresznye, édesfűszerek, hűvös gyógynövényes és zöldfűszeres aromák, pici bors és kávé tölti meg a hosszan tartó kortyot. 8p+

vegasicilia202311_08.jpgBodegas Vega Sicilia Unico Reserva Especial Venta 2023 Ribera del Duero
Az évjárat nélküli, „Reserva Especial" a legjobb Unico évjáratok házasításából készül, ötvözve és megsokszorozva az alapborok összetettségét, a palackon szereplő év megjelölése a piacra kerülés évét jelöli. Ez a bor nagyrészt három nagyszerű évjárat, 2009, 2011 és 2012 házasítása.
Nagyon komplex, már fejlett jegyeket mutató illatában sok fekete bogyós gyümölcs, fekete cseresznye, keleti fűszerek, pici balzsamosság, enyhe lekváros jegyek, csipetnyi pipadohány elegyedik. Letisztult, kiegyensúlyozott, ugyanakkor nagyon vastag és erőteljes. A szerkezet masszív, de arányos és egységes (érdekes, hogy az alkohol itt csak 14%). A beltartalom rágható, a lecsengés nagyon hosszú. A fekete bogyós gyümölcsök és a keleti fűszerek mellett pici datolya és füge is megjelenik. Több évjárat megsokszorozott komplexitása találkozik az érlelés "bölcsességével". 8p+/9p-

vegasicilia202311_09.jpgOremus 5 Puttonyos Tokaji Aszú 1999
Tokajjal kezdtünk, tokajjal zárunk, méghozzá egy legendás borral, egy kiváló aszús évből. Kb. 130 g/l maradékcukor, kb. 9,5 g/l sav és 11,5% alkohol. Világos borostyán szín, szépen kialakult aszús illat fogad. Sárgabaracklekvár, aszalt sárgabarack, kandírozott narancshéj, méz. Kóstolva nagyon sűrű és még mindig nagyon eleven, az elképesztően lendületes savak vitálisa átsugárzik a boron. Narancs- és sárgabaracklekvár, méz, narancshéj, aszalt gyümölcsök, pici dohány mellett még szinte friss citrusos ízeket is villant. Méltó lezárása volt ennek a remek sornak. 8p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9018262475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása