A Borrajongó

Nyárváró - Mini badacsonyi rajnai rizling-körkép 2019-ből

2021. április 12. 06:00 - furmintfan

Tudom, tudom, még alig kezdődött el a tavasz - az időjárás néha még maga sem tudja eldönteni, milyen évszak is van tulajdonképpen -, de én már a nyárra ácsingózom? Igazából a cím apropója az, hogy egyrészt egy önfeledt badacsonyi borozásra még jó eséllyel nyárig várni kell, azt pedig valóban várom már. Másrészt a mai bejegyzés kvázi a februári etyeki sauvignon blanc négyesfogatról szóló írás párja, ahhoz hasonlóan szintén egy borvidék-egy évjárat-négy pincészet mátrixban ad egy gyors pillanatfelvételt a badacsonyi rajnai rizling-helyzetről, de ezen felül afféle sorozatindítónak is szánom, bár ha úgy tetszik a múltkori Sabar-trióval ez már megtörtént. Ahogy a sauvignon blanc-ról lett és lesz több kisebb-nagyobb, egy boros vagy több boros poszt, úgy alakul egy ad hoc rajnai rizlingek sorozat is, hazai borokkal és külföldi kitekintéssel egyaránt. No, vágjunk is bele, lássuk milyen badacsonyi rajnai rizlingeket találtam itthon és mit rejtettek a palackok, legközelebb pedig más borvidékek rajnai rizlingjei kerülnek terítékre.

badacsonyirajnai2019_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Rejtőzködő borvidékek: Spanyol különkiadás II. - 4 borvidék, 4 bor

2021. április 10. 06:00 - furmintfan

Hétvégére itt egy újabb "Rejtőzködő borvidékek" különkiadás, négy, különböző régiókból érkező spanyol borral.

spanyol202103_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Móri találkozások - Paulus Borház Rácz Jenő Selection 2019

2021. április 08. 07:00 - furmintfan

A Molnár Borházzal és a Paulus márkanév alatt piacra dobott boraikkal először 2018-ban találkoztam, konkrétan egy rajnai rizling vaksorban volt az egyik kellemes meglepetés az akkor számomra még ismeretlen borászat 2015-ös tétele. Azóta évente átlagosan 1-2 borba futok bele a pincétől és rendre az a konkluzió, hogy remek ár-érték arányú, technológiailag kifogástalan borokat készítenek és érdemes megjegyezni egy újabb nevet a Móri borvidéken.
A jelenleg már Paulus Borház néven működő pincészetet egyébként a Svájcból több évtized után hazatérő Molnár Pál alapította 2012-ben, régi álmát valóra váltva. Ma már nem kevesebb, mint 130 hektáron tevékenykednek a Móri borvidéken, a borokat pedig ott találjuk a nagy áruházláncok polcain is. A szortimentet elsősorban fehér szőlőből készült száraz fajtaborok alkotják, de különböző technológiákkal készült gyöngyözőborokat és pezsgőket is palackoznak.
A mai kiválasztott a pince egyik drágább bora, és egyike a kevés házasításnak, amit készítenek. A tételt a fiatal magyar sztárséf, Rácz Jenő közreműködésével alkották meg, tulajdonképpen szimplán róla nevezték el a bort is.

paulusraczjenoselection2019.jpg
A hátcímke tanúsága szerint "Rácz Jenő 2018-ban találkozott először a Paulus Borházzal, egyből beleszeretett a móri szőlőkbe. Molnár Pállal a borház tulajdonosával azonnal megtalálták a közös hangot, és megálmodtak egy cuvée-t, amely Sauvignon Blanc és Generosa szőlők házasításából jött létre."
Rácz Jenő neve magában ugyan kevés lett volna, hogy bekapjam a csalit, de generosát és sauvignon blanc-t egyaránt kóstoltam már a pincétől, mindkettő kifejezetten tetszett, így természetesen kíváncsi lettem, milyen bor született a két fajta házasságából.

Tovább
Szólj hozzá!

Magyar pinot noir maraton 2017-es borokkal

2021. április 06. 06:00 - furmintfan

Ismét hoztam egy magyar pinot noir-sort, ezúttal 2017-es borokkal, több hazai borvidékről válogatva. Bennem sem feltétlenül tudatosult, de 2016 óta minden évben volt szerepelt a blogon valamilyen évjáratos pinot noir-kóstoló (2016, 2015, 2013, 2012, 2011), eleinte nemzetközi kitekintéssel vegyes sorban, az utóbbi években csak magyar mezőnnyel. 2021 sem kivétel.
Jó ideje elkezdtem gyűjtögetni a borokat, hogy majd egy nagyobb társasággal jól megvitassuk a magyar pinot noir-helyzetet, de sajnos közbeszólt a vírushelyzet. A várakozást végül megunva, február végén magam kezdtem el szépen felbontogatni a sor tagjait, és - többnyire borvidék szerint csoportosítva - több részletben végig is kóstoltam mindet. Néhány hétig tologattam magam előtt a jegyzetek begépelésének és a poszt megírásának feladatát, de a húsvéti hétvégén végre jutott idő mindenre, úgyhogy nagy nehezen elkészültem.

pinotnoir2017_01.jpg

Tovább
6 komment

Idegenlégiós - Gallay Pince Kabar 2019

2021. április 04. 06:00 - furmintfan

Tavaly az első bükki alapanyagból készült Gallay Kékfrankos kapcsán már említettem, hogy a pince tulajdonos-borásza, Borbély Roland a családi birtok elindítása előtt dolgozott más borvidékeken is, ahonnan egy-egy jellemző szőlőfajta szeretetét is hazavitte a Bükki borvidékre. A saját telepítések termőre fordulásáig  ezekből a fajtákból eleinte csak szőlő felvásárlása útján készülhetett bor. Kékfrankosból már rendelkezésre áll a saját ültetvény, és abból már palackban van az első évjárat.  A bükki kabarra viszont kicsit még várni kell, de érdekes lesz majd látni, hogy a tokaji fajta hogy muzsikál majd szülőföldjén kívül (Somlón a Somlói Vándornál biztatóak az első jelek). Addig is idegenlégiósként a Tokaji borvidékről vásárolt szőlőből készült el a 2019-es Kabar.

gallaypincekabar2019.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Húsvéti nyúl - Ruppert Szív Királynő 2017

2021. április 02. 06:00 - furmintfan

Az időzítés és a nyulas címke egybeesése a húsvéti hétvégével pusztán a véletlen műve, de a tény, hogy a választott borról írni akartam, az már nem. Kóstolgatom már pár éve a villányi - egészen konkrétan a pince Babarcszőlősön van, a szőlők Diósviszló mellett - Ruppert Borház borait, és eddig szinte sosem okoztak csalódást, legyen szó fehérborról, roséról, vagy a borvidék szempontjából leginkább fontos vörösekről. A Kandúr névre keresztelt - egyébként szintén ajánlott - belépő vöröset leszámítva eddig csak fajtaborokkal találkoztam, most az egy árkategóriával feljebb jelent meg a Szív Királynő fantázianevű két komponensből álló házasítás, amellyel szintén tettem egy próbát, és ismét meg voltam elégedve a palack tartalmával.

ruppertszivkiralyno2017.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A fajta általánosítása – Gál Pincészet Szigetújfalui Olaszrizling 2019

2021. április 01. 06:00 - ungert

Több szempontból is támadható döntést hoztam, amikor múlthét szombaton leemeltem Gálék tizenkilences olaszrizlingjét az egyik nagybolt italosztályának polcáról. Egyrészről feltételezhető, hogy közvetlenül a pincénél már a kétezer-húszas évjárat fut, amely frissességéből fakadóan szebb arcát mutathatja, mint a bizonytalanul hosszú ideje hiperkörülmények között nevelkedett elődje, másrészt az a reduktív iskola, amelyben Gálék jellemzően utazni szoktak, körülményfüggetlenül élményszerűbb a tárgyévet követő háromszázhatvanöt napban, mint azután.

Nagy baj viszont mégsem történt: ez az olaszrizling bizony még így is áll, mint a cövek. És a neveltetésén belül éppen olyan, amilyennek lennie kell: friss és ropogós, igazi tavaszi bor, bár az érzékszervi benyomásaim alapján meg vagyok győződve arról, hogy tulajdonképpen bármilyen más fajtából is elkészülhetett volna.

mkyr3615.JPEG

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása