A Borrajongó

Nyári borpár(baj)ok 2021

2021. szeptember 08. 06:00 - furmintfan

Ismét meghoztam a szokásos borpárbajos posztot. A nyári adagot alaposan kibővítettem, így a szokásos 7 helyett most 12 borpárt pakoltam egymás mellé. Nyár lévén a most több lesz a fehérbor, mint a vörös, dupláznak a rosé-k is, de jutott a végére egy aszú-páros, az elejére pedig egy pét-nat duó is. Lássuk!

parbajok.jpg

Kezdésnek tehát két magyar pét-nat-ot hoztam, méghozzá rosé-t. A műfaj népszerűsége rohamosan nő, egyre több pince készít pét-nat-ot, a hullám utolérte Böjt Gergőt is Egerben és Török Csabát is a Szent György-hegyen.

nyariborparok2021_1.jpg2HA Sangiovese Pétillant Naturel 2020
Az illat visszafogott, van benne egy kis "funky", talán enyhe animalitás is, közben seprős, krémes, valamint vérnarancsot is idéz. Szájban élénk, narancsos savakkal és sok, aránylag nagyobb buborékkal, valamint enyhén krémes textúrával találkozunk, ízében ribizli, vérnarancs, citrusok, pink grapefruit. 5p

Böjt Pétillant Naturel 2020
Az illat tiszta, vonzó és gyümölcsös: mandarin, szamóca, gránátalma színezi. Kellően lendületes, de kerek savak mellett picike, finom textúrát adó buborékok, enyhe krémesség jellemzi, szép kerek, egyensúlyos a korty. Ízben is kellemesen gyümölcsös, mandarin, gránátalma, szamóca ízével, amelyen leheletnyi édesség-érzet is emel. Letisztultabb, kevésbé "vad", mint a pét-nat-ok általában. 6p-


A fehérbor duók között elsőként jöjjön két friss chenin blanc Dél-Afrikából, Stellenbosch-ból, két jól ismert, régi múltra visszatekintő pincészettől, kiváló ár-érték aránnyal.

nyariborparok2021_2.jpgSimonsig Chenin Blanc 2020 Stellenbosch
Tiszta, közepes intenzitású illat, amelyben fehér húsú gyümölcsök - körte, alma - dominálnak, egy kevés citrus és citrushéj, fehér virágok és méz kíséretében. A közepesnél könnyebb testet remekül mozgatják a vibráló, de mégis lekerekedett élű savak. A lendületes kortyot édes citrusok, körte, alma, egy kevés citrushéj és gyömbér tölti meg tartalommal, némi maradékcukor mellett. Szerethető, elegáns bor, karcsúbb, filigránabb, mint itteni párja. 6p-

Stellenrust Chenin Blanc 2020 Stellenbosch
Kezdetben itt van minimális fülledtség az illatban, de gyorsan távozik, utána megérkeznek a gyümölcsök, citrusoktól a fehér húsúakon át a trópusi fajtákig. Első nap inkább citrus-hangsúlyos, még egy kis sauvignon-os "zöldesség" is felsejlik, másnap inkább az érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök uralkodnak. A feszes savak mellett érezni egy kis maradékcukrot és némi fenolos tapadást is. Citrusok, alma, körte, ananász, egy kevés maracuja és a grapefruit, a korty végén pici kesernye. Teltebb, érettebb karakterű, mint a Simonsig. 6p-


Osztrák zöldveltelinik következnek, Kamptal, illetve Kremstal egy-egy elismert termelőjétől, a 2018-as évjáratból.

nyariborparok2021_3.jpgBirgit Eichinger Strass Grüner Veltliner 2018 Kamptal
Az illat eleinte kicsit neutrális, szellőzve sem válik nagyon intenzívvé, egy kis fehér húsú gyümölcs, citrusok és gyógynövény érezhető. Nagyon könnyed, jól iható, fnom savai mellett van benne egy minimális CO2 is. Citrusok, alma, pici fehérbors, a korty végén enyhe trópusi érintés. Kellemes, de nem egy bonyolult történet. 6p-

Weingut Stift Göttweig Fürth Grüner Veltliner 2018 Kremstal
Első nap van benne némi palackbuké, a citrusok és érett fehér húsú gyümölcsök, valamint egy kevés ananász mellett, másnap frissebb, citromos, mandarinos, citromhéjas jegyeket mutat. Közepes testű, jó felépítésű bor, a savak kellően kondiban tartják, de már érezhetően kifejlett, élei lekerekedtek. Zamatos, lédús gyümölcsök - citrusok, mandarin, ananász - uralják az ízvilágot, a hárttérben finom fűszeresség és enyhe kesernye. A két bor közül ez a teltebb, szélesebb, kerekebb és gazdagabb. 6p+


A kaliforniai chardonnay nem a világ legizgalmasabb témája, ebben az árfekvésben különösen, de mivel úgyis ritkán iszom ilyesmit, most mellé tettem két nagy termelő 2018-as chardonnay-ját. Azt kaptam, amit vártam.

nyariborparok2021_5.jpgFrancis Ford Coppola Winery Diamond Label Chardonnay 2018 California
Érett fehér húsú és trópusi gyümölcsök, alma, ananász, narancshéj, egy kevés gyömbér, vanília és kétszersült jelentkezik illatában, ezt ízben némi narancs és karamell egészíti ki. Közepes testű, arányos, enyhén krémes-vajas textúrával, a korty végén picit melegít az alkohol. A két kaliforniai chardonnay közül minden szempontból ez a jobb. 5p+

Robert Mondavi Woodbridge Chardonnay 2018 California
Érett alma, körte, egy kevés sárgadinnye, enyhe vajasság, pici kókusz és vanília jellemzi az illatot. A korty kerek, némi édesség-érzettel populárisra hangolt. Édesre érett alma, körte, sárgadinnye, csepp méz, édesfűszerek, enyhe kesernye adják az aromákat szájban. Korrekt, hibája nincs, de meglehetősen közhelyes darab. 4p+


A Garda-tó környékén készülő lugana-kat gyorsan a szívembe zártam, ráadásul nyáron különösen jól csúszik az ilyesmi, sikerült is két évjárat-azonos tételt találni és együtt megkóstolni.

nyariborparok2021_6.jpgCa'Maiol Lugana Prestige 2019 Lombardia
Friss illat: körte, zöldalma, fehér húsú őszibarack, citrusok és citromhéj. Karcsú testű, eleven bor, üde, elegáns összhatást kelt, a feszes savak lendületes szép hosszan tart. Citrusok, lime, pici pomelo, körte, zöldalma és ananász adja a díszítést, a korty végén egyszerre csepp mézzel és frissítő fanyarsággal. Első nap a másik bor jobban tetszett, második napra fordult a kocka. 6p

Zenato San Benedetto Lugana 2019 Lombardia
Egy fokkal érettebb gyümölcsöket idéz az illat: köztük mérsékelt égövi fehér húsúak, kis trópusi érintés, citrusok, a háttérben zöldes villanások és egy kis méz. Kóstolva valamivel teltebb és érettebb, mint a párja, szélesebb a test, kicsit krémesebb a textúra, de itt is lendületesek a savak, a test megáll nagyjából közepesnél. Citrusok, zöldalma, zöld mangó, ananász, leheletnyi só, érintésnyi vanília jellemzi az ízvilágot. Másnapra a frissessége sajnos megkopik, erős 6 pontról kb. 1 pontnyit romlik a "teljesítmény". 6p-


A nyári magyar fehérbor-páros Tokajból érkezett, a 2018-as évjáratból. Az erdőbényei Rány-dűlőt egyre többen fedezik fel maguknak, a terméséből egyre több dűlőszelektált tételt találunk a polcokon, így Rácz Erika, a Sanzon Tokaj, és Bárdos Sarolta, a Tokaj Nobilis borásza is készít innen dűlős furmintot.

nyariborparok2021_4.jpgSanzon Tokaj Rány Furmint 2018
Első nap nagyon tetszetős az illata: csupa sárga húsú gyümölcs, narancs, sárgabarack, sárga húsú őszibarack, idővel pici virág, másnap egy kevés édesfűszer is csatlakozik. Közepes testű bor, szikár savgerincre épül, de van és szélessége és beltartalma is. A kortyban érezhető egy pici cseresség, de tippre inkább a szőlőből, mint a hordóból jöhet. Izgalmas ízvilág: narancs, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, halvány sósság, később alma, enyhe kesernye. Másnap a sárga gyümölcsösség kicsit elhalkul, az almás jegyek és a korty végén a kesernye kicsit hangsúlyosabbá vált. 6p

Tokaj Nobilis Rány Furmint 2018
Érett alma, körte, birs, kis süteményesség, határozottabb hordófűszer, melegedve egy kevés virág és mandula érezhető illatában, majd másnap enyhe benzinesség is felüti a fejét. A közepes testet kellően feszes sav, határozott hordó keretezi, hidegen kicsit "szigorúbbnak" tűnik a bor, melegedve kicsit "felenged". Citrusok, almafélék, a hordó édeskés fűszerei adják a díszítés, egy kevés maradékcukor is érezhető. Első nap rusztikus, másnap barátságosabb, kerekebb arcát mutatta. 6p-


A rosé-párosok közül először következzen két olasz bor, az egyik Toszkánából, a másik a csizma sarkából, Puglia-ból.

nyariborparok2021_7.jpgTenuta Santa Cristina Cipresseto Rosato 2020 Toscana
Sangiovese, cabernet és syrah házasítása. Az illat legfeljebb közepes intenzitású, eper és cseresznye mellett egy kevés virágot és pink grapefruit-ot idéz. Kóstolva könnyű, finom tapintású, a jó savgerincen túl aránylag laza szövésű, kezdetben pici CO2 is érezhető (és látható) benne. Ízét tekintve nem különösebben intenzív és talán kissé már túl visszafogott és neutrális, némi cseresznye, szamóca, pink grapefruit színezi, fanyar lecsengéssel. 5p

Tormaresca Calafuria Rosé Salento 2020 Puglia
100% negroamaro. Vonzó illatában virágok, érett szamóca, meggy, gránátalma, mangó, mandarin és mandarin fedezhető fel. A korty húsos, szépen kitöltött, jól megtartják a savak, miközben egyszerre kíséri enyhe édesség és frissítő fanyarság. Ízvilágát tekintve tökéletesen rímel az illatban megidézett gyümölcsökre, toszkán társánál intenzívebb és bujább, de nem tolakodó vagy tutti-fruttis, inkább csak amolyan mediterrán módra melegebb karakterű és gazdagabb. 6p


A másik rosé-duó a műfaj ünnepeltebb és legkifinomultabb művelőitől, Franciaországból, Provence elit pincészeteitől érkezik.

nyariborparok2021_8.jpgMas de Cadenet Sainte-Victorie Rosé 2020 Cotes de Provence
45% grenache, 45% cinsault, 10% syrah. Halvány szín, diszkrét, de kellemes illat: őszibarack, mandarin, fehér virágok, pici mangó és szamóca. Mértéktartó intenzitás, stabil szerkezet, finom részletek, kellemes textúra, frissítő fanyarság, citrusok, mandarin, őszibarack, pici szamóca. Második napra kicsit zárkózottabbá válik. 6p

Chateau d'Esclans The Palm by Whispering Angel Rosé 2020 Coteaux d'Aix-en-Provence
Grenache, syrah és cinsault házasítása. Bontás után picikét fülledt, de utána ennek a bornak lesz intenzívebb és tartósabb az illata. Édes citrusok, őszibarack, pici mangó, amelyet egy kis cukorkásság és kandírozott gyümölcs tesz behízelgőbbé. Egy fokkal lágyabb tónusú, lazább és édeskésebb, ennek megfelelően populárisabb, mint a Mas de Cadenet, de a gyümölcsösséget itt is egy kis grapefruit-os fanyarság ellensúlyozza. 6p-


Az évszakhoz igazodva könnyedebb vörösborokat választottam. Két kedvelt badacsonyi pincészet cabernet franc-ja került egymás mellé elsőként, a dolog pikantériája, hogy az alapanyaguk ugyanarról a Bács-hegyi területről származik.

nyariborparok2021_9.jpgSabar Cabernet Franc 2018
A két bor közül ennek kicsit sötétebb színe és egy fokkal intenzívebb és frissebb az illata. Vörös áfonya, málna, ribizli, a háttérben egy kevés keleti fűszer, szegfűszeg, fahéj és bors. Mindkét bor könnyed, de ez talán hangyányival vastagabb. A bársonyos tapintású kortyba szépen beépül a sav és a tannin. Az ízvilágot elsősorban piros bogyós gyümölcsök határozzák meg, egy kis kék bogyós erdei gyümölccsel, és finom édeskés, keleties fűszerességgel. 6p-

Sike Balázs Pincéje Cabernet Franc 2018
Érett erdei gyümölcsök, vörös áfonya, málna, ribizli, pici ribizli, zöldfűszerek, érintésnyi illó jelentkezik illatban. Könnyed test, kevés, enyhén érdes tannin, szinte pezsgő sav érzet, is enyhén melegítő alkohol jellemzi a szerkezetet, ez a bor kicsit rusztikusabb, mint a Sabar. A korty dzsúzos, zamatos, sok piros gyümölcs - vörös áfonya, málna, ribizli -, pici bors és édesfűszer színezi. 5p


Kékfrankosok következnek, a 2017-es évjáratból, a Balaton déli partjáról szüretelt dűlőszelektált tétel a határon túlról származó, felvidéki kékfrankossal került szembe.

nyariborparok2021_10.jpgBott Frigyes Kékfrankos 2017
Áradó illatában rengeteg fűszer és érett piros gyümölcs kavarog, egzotikus aromákkal,m másnap egy kevés málnás savanyúcukorral megtoldva. Kóstolva is kiváló intenzitást mutat, jó szerkezeti egyensúly és selymes textúra mellett, a sav és tannin is remekül illeszkedik a borhoz, a korty dinamikus, gazdag, szinte vibrál. Meggy, málna, vörös áfonya, finom egzotikus fűszeresség érkezik több hullámban. Harmadnapra az oxigénnel kicsit veszít frissességéből, ekkor belép a képbe egy kakasos nyalókára emlékeztető aroma is, de más kritikával nem tudnám illetni. 7p-

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2017
Meleget árasztó, érett illat, túlérettbe hajló fekete bogyós gyümölcsökkel, after eight-tel, gyógynövényekkel, pici illóval. Harmadnapra ezt is kicsit meglegyinti az oxidáció, egyre több medvecukros aroma is felbukkan a gyümölcsök helyén. Kóstolva is "délies", telt, vastag, markánsabb tannin, robusztusabb felépítés jellemzi. Ízében is érett sötét bogyós gyümölcsök, pici étcsoki, gyógynövények tűnnek fel. 6p-


Az utolsó vörös páros Spanyolország legismertebb borvidékéről, Rioja-ból származik, azonban most nem a fajsúlyos, hosszabb ideig érlelt borok közül válogattam, ha nem két könnyedre hangolt, rövid érlelésen átesett, fiatalon fogyasztandó, Joven-kategóriás bort kóstoltam egymás mellett.

nyariborparok2021_11.jpgBodegas Obalo San Roque Joven 2019 Rioja
100% tempranillo. Érett erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, édesfűszerek, szederdzsem illata áramlik a pohárból, a háttérben egy kevés füstölt sonka és pici illó. Idővel a sötétebb erdei gyümölcsök helyét inkább piros bogyósok veszik át. Könnyed, meleg érzetű, húsos, de jó ivású bor, friss, de kerek savakkal, finom tapintású tanninnal. Szinte primőrös gyümölcsök - szeder, fekete ribizli, szilva - és egy kis édesfűszer jellemzi az aromatikát. Kicsit testesebb, mint itteni párja, egy fokkal harapósabb a tannin és jobban melegít az alkohol. 6p-

Palacios Remondo La Vendimia 2019 Rioja
Tempranillo és garnacha fele-fele arányú házasítása, utóbbi fajta határozott lenyomatot hagy a boron. Érett piros bogyós gyümölcsök tódulnak ki a pohárból, a málna vezet, mögötte ribizli, vörös áfonya, gránátalma és eper. Kecses, lédús a korty, a tannin alig érezhető és selymes, a savak puha érzetűek. Édesre érett piros gyümölcsök és szilva dominál ízében is, igazi gyümölcsbomba. 6p


Végül, de nem utolsósorban, két remek aszú, két presztízs-birtokról, az ellentmondásos 2010-es évjáratból, amely néhány remek aszúborral ajándékozta meg a műfaj rajongóit.

nyariborparok2021_12.jpgDisznókő 5 Puttonyos Aszú 2010
Gazdag illat sok sárga húsú gyümölccsel és keleti fűszerekkel, sárgabarackkal, kis fehércsokival, leheletnyi illóval és idővel egyre határozottabbá váló gombás motívumokkal. A két bor közül ez a nyúlánkabb, karcsúbb, de így is sűrű, tömör a korty, a cukortartalommal feszes savak dacolnak. Sárga húsú gyümölcsök éretten és aszalva - sárgabarack, mangó -, narancslekvár, keleti fűszerek - kardamom, koriander -, gombás jegyek díszítik, a háttérben a hordóval. 7p+

Oremus 5 Puttonyos Aszú 2010
Aszalt gyümölcsös, sárgabarackos, fügés, datolyás, édesfűszeres jegyekkel nyit, idővel frissebb sárga húsú gyümölcsös, mangós, csipkebogyós jegyek csatlakoznak. A másik borhoz képest több az aszalt gyümölcs, visszafogottabb a botrytis és a hordó. Kóstolva vastag, elképesztően sűrű és gazdag, a magas cukortartalommal együtt élénk savakat kapunk. Intenzív és lehengerlő koncentráció és komplexitás: narancslekvár, aszalt barack, kandírozott citrusok, füge, datolya, fűszerek, érintésnyi dohány és a lecsengésben pici kenyérhéj szédítő kavalkádja. Komplex, rétegzett, nagyon hosszú, teltebb, gazdagabb, mint a Disznókő. 8p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9516676946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása